Hallonsmulpaj och vaniljsås LCHF
Publicerat 2012-08-08 18:51:42 | i kategori Alla recept, Godsaker,Pajen passar den som inte gillar så söta efterrätter. Och tillsammans med den goda vaniljsåsen blev det väldigt gott!
Smuldeg
150 g osaltat smör, rumstempererat
4 dl mandelmjöl
1 dl sukrin melis
0,5 tsk vaniljpulver
1 dl fibrex
0,5 dl riven kokos
Fyllning
ca 500 g färska hallon
1 dl sukrin melis
1 tsk vaniljpulver
0,5 dl vatten
0,5 tsk kanel
0,5 tsk kardemumma
EV 1 msk citronsaft (från färsk citron)
Vaniljsås
1 dl vispgrädde
ca 2 dl creme fraiche
3,5 msk sukrin melis
0,5 tsk vaniljpulver
Blanda alla ingredienser till smuldegen väl i en bunke. Går bra med elvisp. Låt den sedan vila i kylen.
Blanda alla ingredienser till fyllningen i en kastrull och koka försiktigt i några minuter. Låt svalna.
Klä en pajform med hälften av smuldegen. Förgrädda pajskalet i 4-5 minuter 200 grader i mitten av ugnen. Låt pajskalet svalna och häll sedan i fyllningen. Smula till sist över resterande smuldeg i ett jämnt lager över fyllningen. (så gott det går, beror på hur kladdig degen är) Grädda i ugnen i ca 20 min på 200 grader i mitten av ugnen. Låt svalna.
Vispa ihop ingredienserna till vaniljsåsen och låt den stå kyld innan servering så blir den tjockare.
(smuldegen och vaniljsåsen kommer från lchfklubben.se)