Nu har jag gjort majonnäs
Publicerat 2013-04-19 10:25:04 | i kategori Alla recept, Mejerifritt, Tillbehör,
- 1 ägg
- 2 dl rapsolja, neutral
- 1 tsk dijonsenap
- 2 tsk vitvinsvinäger
- salt, vitpeppar och svartpeppar efter smak
Jovisst smakar hembakt majonnäs annorlunda mot köpe. Nuförtiden tycker jag istället inte om köpe utan väljer alltid min egna, hihi.
Under en whole30 är det förresten bäst att utesluta även rapsolja, så testa att göra din majonnäs på olivolja (den extra milda) istället. Det är min favvomajjo i alla fall. Och jag använder äppelcidervinäger, vet inte om det gör någon smakskillnad? Annars kan du ju använda citronsaft istället. Det funkar med :)
Visst är det skillnad på smaken. Jag gillar dock den hemmagjorda framför den köpta...som i mitt tycke mest smakar surt (vitvinsvinägern) jag har bara äggula, liite dijon, citronsaft och olja i min!
Kul att du fick det att funka denna gång!
Kram C
Kul att se att det är fler än jag som säger att du kan använda citronsaft istället för vinäger :-) Kan säga att det eller limesaft ger mycket frächare smak på majonäsen!!
Hej, ledsen för sent svar.. Nej, rapsolja är inte paleo.
Skickade för snabbt!
Det finns ju fler flytande fetter än olivolja och kokosolja. De flesta nötoljor är ju bra. Och avokadoolja borde ju vara gott?
Som fettkällor brukar jag mest ha olivolja (inkl majonnäs då), kokosolja, ghee (och smör då jag vet att jag klarar det), avokado, oliver och nötternötternötter. Fast jag försöker att inte äta för mycket av sistnämnda, haha, äter lätt aaalldeles för mycket nötsmör och sånt.. ;)
Det är väl lite här paleo och lchf skiljer sig åt tror jag. Lchf är ju väldigt mycket extra fett överallt (jo, det tycker jag). Paleo är mer naturliga fetter i maten känns det som. Ägg är ju perfekt sammansatt till exempel och kräver ingen extra yttre fettkälla. Lax och avokado är en mycket fettrik måltid med.
När det gäller whole30 tror jag att det är viktigt med yttre fettkälla i många lägen just för att många (amerikaner?) går från att inte äta nåt fett alls i princip, och (jag antar nu) för att då få en rush i ämnesomsättningsfixandet och må bättre uttrycker whole9 tydligt att det är viktigt med fett och att man inte ska snåla med det.
Att gå från svensk lchf till paleo/whole30 så är det betydligt mindre fett som gäller och då främst naturligt tillgängliga fetter! Man kan nog säga att generellt är paleo ungefär moderate carb moderate fat high protein :)
tycker majonnäsen blir godare när man har bara har äggulan istället för hela ägget !