Sötpotatismos
Publicerat 2013-08-17 20:48:30 | i kategori Alla recept, Mejerifritt, Tillbehör,
- 2 st sötpotatis
- 1 msk smör eller ghee
- flingsalt

Jag älskar sötpotatis. Bland det godaste jag vet :)
Åh, sötpotatis som är så gott och som man kan göra så mycket gott med! Ugnsrostade i skivor/klyftor med lite olja och flingsalt, mos, puré, grillade i skivor eller till och med fritera som strips som Åse på 56kilo.se gör.
Kram ÅsaS
Älskar sötpotatis! I Peru gör de sötpotatischips!
Du bara MÅSTE göra ceviche, för den ackompanjeras av just sötpotatis! Jag bjuder på mitt bästa recept, svärmors eget:
Ceviche till fyra personer
800 gram pangasiusfile (hajmal)
500 gram oskalade räkor
1-2 stjälkar selleri
4 normalstora vitlöksklyftor
1 rejäl bit ingefära (5x6 cm cirka)
salt, svartpeppar
6-10 st mjuka lime (annars kommer det ingen saft ur dem)
isbergssallad/salladsblad av annan sort
1 stor sötpotatis
2 röda lökar
Chili för den som vill ha starkt
Börja med att göra halvmånar av löken, skivat tunt. Lägg i saltat vatten under tiden du förbereder resten.
Hacka sellerin finfint, små pyttebitar ska det vara. Riv ingefära och pressa vitlöken. Här kommer även hackad chili in i bilden. Lägg i en stor skål. Skär fisken i bitar och blanda i skålen. Salta och peppra. Ganska mycket salt…en msk säkert. Låt fisken stå, helst en halv dag för smakens skull. Jag låter den stå en halv dag enligt svärmors recept.
Koka under tiden potatisen, försiktigt, för sötpotatis kokar gärna sönder. Häll av löken och skölj i iskallt vatten.
Dags för servering! Ta ett par skedar med fisk och räkor, lägg i mixer, droppa över lite lime och mixa till slät smet. Häll smeten över fisk- och räkblandningen. Pressa limen och blanda med fisken, rör om ordentligt och låt stå cirka 15-30 minuter. Skiva potatisarna tjockt, lägg upp salladsblad på tallrikar med potatisarna bredvid. Skölj av löken i iskallt vatten. Lätt upp fisk i salladsbladen och strö över lök.
Ät direkt och njuuuut!