Vad är skillnaden mellan GI och LCHF?

Publicerat 2012-08-04 09:00:05 | i kategori Blandat,

GI och LCHF liknar varandra, men LCHF är en tuffare variant. Vid GI minskar man främst på de värsta kolhydraterna, som socker och vitt mjöl. Vid LCHF minskar man rejält på alla kolhydrater.

Vid GI äter man långsammare kolhydrater som fullkornsprodukter. Vid LCHF äter man sig i stället mätt på i första hand kött, fisk, ägg, smör och grönsaker.

Fördelen med GI är att det är mer tillåtande om man gillar bröd och pasta samt att man slipper omställningsbesvär som trötthet och huvudvärk de första dagarna.

Fördelen med LCHF är att det ger effektivare viktnedgång, ännu stabilare blodsocker och minskat sötsug.

Räcker det inte att äta kolhydrater med lågt GI?

För friska, smala, unga, vältränade: Ja, kanske. För överviktiga och diabetiker: antagligen inte. Åtminstone är det mycket mindre effektivt.

Var uppmärksam på att det som kallas "fullkorn" på paketet, bröd eller pasta exempelvis, ofta bara är delvis fullkorn. Resten är vitt mjöl, precis som vanligt.

Missa inte heller det stora felet med GI: socker (sackaros) har ganska lågt GI, eftersom socker till hälften är fruktos som höjer blodsockret långsamt. Men fruktos i större mängd verkar vara det "bästa" som finns för att bli fet och få metabolt syndrom. Se alltså upp för mat med mycket socker/fruktos även om GI-värdet är okej.

Hämtat från boken Matrevolutionen av Andreas Eenfeldt.


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: