Mörkchokladkaka

Publicerat 2012-10-31 22:03:19 | i kategori Alla recept, Godsaker,
2 kommentarer

Idag har jag bakat två bakverk, varav ett var "Mörkchokladkaka" som jag hittade hos Marja. Jag gillade den, barnen tyckte den var för stark, men så hade jag också 85 %-ig choklad, blir mindre stark med 70 %. Receptet är gjort för en liten form på 12 cm.
Mörkchokladkaka
30 g smör
1 ägg
0,5 msk stevia strö (1 msk i originalreceptet)
30 g mörk choklad
1 msk hasselnötsmjöl
1 krm vaniljpulver
Smält smöret tillsammans med chokladen. Vispa ägget pösigt med elvisp. Tillsätt chokladsmöret och resten av ingredienserna och rör om. Bröa en liten form med löstagbar kant, 12 cm, med smör och kokos och häll ner smeten. Grädda mitt i ugnen i 175 grader i 11 minuter. Låt svalna och stå kallt i kylskåp ett par timmar. Eller ställ ut i kylan som jag gjorde. Servera gärna med grädde och hallon.
Det är himla smidigt att använda sådan liten form i stället för att göra en stor kaka och sen smälla i sig hela själv :-) En sån här form blir lagom till två portioner.
 

Jag blir så glad!

Publicerat 2012-10-31 20:44:46 | i kategori Blandat,
0 kommentarer

Ni skriver så fina saker till mig. Och det blir jag glad av! Jag har precis gått igenom alla kommentarer, har inte haft tid förut, och ni ger mig energi! Jag älskar denna blogg, att skriva och försöka inspirera, och att veta att det är någon som läser ger mig ork att fortsätta.
TACK ALLA FINA MÄNNISKOR!
Om ni gillar bloggen blir jag ännu gladare om ni hjälper till att sprida den, länkar, berättar om den på er blogg eller facebook, eller kanske gillar den på facebook (gilla-länk till höger) där jag även sprider tänkvärda artiklar.

Bilder från idag

Publicerat 2012-10-31 20:12:10 | i kategori Vardag & familj,
2 kommentarer

Ja, jag hann ju inte med alla punkter på listan, men ganska många i alla fall. Resten får vänta. Blev så väldigt trött efter middagen också så ikväll vilar jag. Även från träning, någon vilodag måste man ju få ha ;-)
En dag som varit väldigt bra! Fått en hel del gjort inne. Barnen har inte bråkat utan lekt bra, både ute och inne. Jag har bakat nya goda recept och fått ett kärt besök av en kompis med son som jag träffar för sällan.
Här kommer några bilder från idag...
Barnen dansar till danstv-spel
Spelar ett parti Dunderfia med barnen. Jag vann... ;-)
Bakat kakor. Jag vet, de ser inte så snygga ut på bilden, men smaken... Mums!
Såhär stökigt är det när jag bakar samtidigt som jag gör en massa andra saker...
Provar storasyrrans slalomhjälm :-)

Dagens "att göra"-lista

Publicerat 2012-10-31 08:42:08 | i kategori Blandat,
5 kommentarer

Jag ska vara ledig i fem dagar nu och det känns jätteskönt! Men som vanligt när man är ledig så är det ju så mycket man ska göra... Jag gjorde en lista över vad jag vill hinna med idag. Innan kl 14 för då får jag besök. Den listan känns liiite svår att uppnå. Men nu har jag ju hunnit med sista punkten i alla fall.... ;-) Haha!

Än finns det tid... :-)

Publicerat 2012-10-30 16:59:39 | i kategori Blandat,
1 kommentarer

Kycklingsoppa med kokosgrädde och curry

Publicerat 2012-10-29 19:44:00 | i kategori Alla recept, Kyckling, Mat, Mejerifritt,
4 kommentarer

Idag var det idétorka när det gällde middag. Vankade av och an på ICA efter jobbet. Det enda jag visste var att jag var sugen på soppa. Jag köpte en grillad kyckling för att göra det enkelt, och sen tog jag bara av ingredienser jag hade hemma och fick till en riktigt god soppa enligt mig själv. Krämig och lagom stark. Maken tyckte den var helt okej, inte jättegod, och barnen gnällde, de gillar inte soppa... Men jag var ju nöjd i alla fall! ;-)
 
Kycklingsoppa med kokosgrädde och curry 3-4 port
  • smör eller olja till stekning
  • 1 gul lök
  • 15 cm purjolök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 0,5 dl vatten
  • 500 ml kokosgrädde (2 förp)
  • 1 tärning ekologisk kycklingbuljong
  • salt, peppar
  • 0,5 tsk curry
  • 200 g champinjoner, skivade
  • 1 röd paprika
  • 1 grillad kyckling
Så här gjorde jag: Stek löken i smör eller olja. Häll i vatten och kokosgrädde. Koka några minuter. Mixa med mixerstav om du vill få bort stora lökbitar. Lägg i buljongtärning och kryddor. Lägg i champinjonerna och paprikan och låt koka ca 5 minuter igen. Lägg i kycklingen i bitar och koka upp.
Detta serverade jag med brödet jag bakade i lördags, Mandel- och valnötsbrödet, supergott var det tillsammans!!
 

Gå ner i vikt med bakverk?

Publicerat 2012-10-29 19:27:00 | i kategori Tips,
0 kommentarer

Jag tycker det är aktuellt att nämna detta nu, då jag själv lagt ut ganska mycket om en massa goda efterrätter och annat smarrigt. Visst, det ryms inom LCHF, men om det är viktminskning du är ute efter får du fundera lite över vad du äter. Jag går ner väldigt sakta och det beror nog på detta, att jag inte äter tillräckligt strikt. Jag tycker om att äta gott :-) Visste ni att LCHF också brukar kallas "Njutmetoden"? Jag har tagit fasta på det.... ;-)      

LCHF fungerar väldigt olika på olika människor. Vissa rasar i vikt och media lägger ju ut såna berättelser naturligtvis. Och då är det ju inte så kul när man tillhör den grupp där det inte händer så mycket med vikten. Men så är det för många av oss.     

Jag har valt att baka och äta LCHF-bröd, LCHF-bakverk, choklad, turkisk yoghurt, nötter, bär för att jag gillar det. Jag är fullt medveten om att min viktminskning tar längre tid på det sättet, men eftersom det här inte är någon diet för mig utan en livsstil som jag håller för att jag mår bra av det, får jag vackert acceptera det. Det är tradigt ibland, men that´s life! Det är ju mitt val!

Så tänk på det när ni läser min blogg, mitt sätt är kanske inte det bästa för att gå ner i vikt för dig, du måste lära dig din kropp och vad som passar dig, och det kan ta tid. Men ge inte upp, DU kan nå ditt mål!  

 

 

 

Träningsdagbok v 43

Publicerat 2012-10-28 21:21:00 | i kategori Träningsdagbok,
2 kommentarer

Med lite peppning efter några veckors dålig träningsdagbok, jag till och med funderade på att lägga ner denna kategori, kommer nu äntligen en vecka jag är nöjd med! :-) 
 
Måndag: Småpromenader på morgon och lunch, ca 40 min totalt. Kvällspromenad i regnet, 4,1 km. Daily Ab, Daily Butt, Daily Leg.
Tisdag: Småpromenader på morgon och lunch, ca 30 min totalt. Rygg/medel på Friskis, 60 min
Onsdag: Småpromenader på morgon och lunch, ca 40 min totalt. Uppför trappan på jobbet, 6 våningar.
Torsdag: Daily Ab
Fredag: -
Lördag: Medel/styrka på Friskis 60 min. 45 min barnvagnspromenad.
Söndag: Basjympa på Friskis 60 min. 41 min barnvagnspromenad.
 

Hamburgermiddag

Publicerat 2012-10-28 19:53:47 | i kategori Alla recept, Mat,
1 kommentarer

Idag blev det hamburgare till middag. Jag tog 600 g nötfärs (vårt nya ekologiska) och bara blandade i salt och svartpeppar och stekte i smör. Och så fick det smälta en hel del ost uppepå. Det finns kanske bättre sätt att göra goda hamburgare, men jag bara gjorde som jag tyckte. 
Jag gjorde också hamburgerbröd till mig och maken. Barnen fick vanliga. Jag använde mig av ett recept jag hittade på lchfrecept.com. Jag tyckte bröden blev lite sådär. De funkade som hamburgerbröd, men tyckte de blev väldigt kompakta. Får se om jag gör dom igen. Någon av er kanske har tips på bra hamburgerbröd?
Så här gjorde jag i alla fall:
Hamburgerbröd, 4 st
2 ägg
2 dl riven ost
2 dl pofiber
2 msk fiberhusk
1 tsk bakpulver
salt
sesamfrön
Blanda alla ingredienser utom sesamfrön. Låt svälla. Forma bullar och tryck dit sesamfrön. Grädda i 200 grader i 20 minuter.
Jag blandade också ihop en egen dressing, men utan recept. Det blev rätt mycket dressing av detta...
Dressing
ca 2 dl cremefraiche
0,5-1 dl majonnäs
1 msk chilisås
1 tsk tomatpuré
1 msk bostongurka
1 tsk dijonsenap 
 
 

Mandel- och valnötsbröd med frön

Publicerat 2012-10-28 18:46:00 | i kategori Alla recept, Bröd,
1 kommentarer

Ja, jag bakade ju ett bröd igår kväll vi skulle ha till frukost idag som jag sa att jag skulle recensera idag. Och det ver ett gott bröd! Maken sa direkt att det var jättegott, fast lite för salt. Och det kan jag hålla med om, nästa gång ska jag dra ner lite på saltet. 7-åringen tyckte det var sådär, och 3-åringen vägrade smaka... :-)
 
Jag skriver receptet som jag gjorde det, har bara gjort ytterst små förändringar. Originalreceptet hittar du här.
 
Mandel- och valnötsbröd med frön
1 bröd
100 g mandelmjöl
50 g valnötter
50 g sesamfrön
2 msk fiberhusk
1,5 tsk salt (här tänkte jag dra ner till 1 tsk)
2 tsk bakpulver
1 msk brödkryddor
50 g solroskärnor, 50 g pumpakärnor, 50 g hela linfrön (eller valfria frön)
150 g creme fraiche
100 g turkisk yoghurt
6 ägg
 
Blanda alla torra ingredienser. Vispa ihop creme fraiche och turkisk yoghurt med äggen. Blanda allt och låt smeten stå och svälla i ca 10 min. Häll upp i en smörad 1,5-liters brödform. (eller använd bakplåtspapper, min botten fastnade) Grädda i 175 grader i nedre delen av ugnen, i ca 80 min. Lägg över aluminiumfolie om brödet börjar mörkna för mycket. Stjälp upp brödet direkt när det är färdiggräddat. Låt brödet svalna på galler under en bakduk. Skär upp när brödet svalnat helt.
 
 
 

Mumsig chokladbit

Publicerat 2012-10-28 15:58:15 | i kategori Blandat,
0 kommentarer

Mumsar lite på en chokladbit jag fick när jag fyllde år. Är lite sugen men det är inte dags för middag än... :-)
 

Jympat

Publicerat 2012-10-28 12:45:37 | i kategori Träning,
1 kommentarer

Blev jympa på Friskis idag igen. Jag tycker verkligen att morgnar/förmiddagar är bästa tiden att träna. På´t på en gång bara, innan man hinner bli lat... ;-) Det blev ett baspass som jag inte provat förut. Riktigt bra var det! Det som är bra med Bas är att man hinner göra övningarna noggrannare när det inte går så fort hela tiden. Det här passet kommer jag nog gå fler gånger på!

Ändrar design

Publicerat 2012-10-27 22:06:48 | i kategori Blandat,
3 kommentarer

Jag är inte nöjd med designen som den är nu så jag kommer att ändra den. Det tar nog ett tag innan jag får den som jag vill ha den. Jag är väldigt oteknisk när det kommer till såna här saker som programmering, och jag har ingen som hjälper mig. Så jag hoppas ni har överseende! Och kom gärna med tips, kommentarer och feedback!

Bakar bröd

Publicerat 2012-10-27 21:27:23 | i kategori Bröd,
1 kommentarer

Jag håller på att baka bröd till frukosten i morgon. Hoppas det blir gott! Jag får väl komma med recension imorgon. :-)
 
 
Körkonserten jag var på tidigare var jättebra. Jag satt med ett leende på läpparna hela tiden och bara njöt! Det är väldigt sällan jag själv lyssnar på körmusik men det här var riktigt bra! Får ni chans att se Sundsvalls kammarkör så gör det! :-)
 

Hämtar kraft genom att njuta

Publicerat 2012-10-27 14:48:03 | i kategori Mat, Träning, Vardag & familj,
1 kommentarer

Idag har jag passat på att tanka lite energi. Trots en väldigt tidig morgon känner jag mig pigg idag och var och tränade på Friskis och Svettis en timme klockan 9. Roligt pass var det och jag hade bra med energi, jättekul var det! Jag hade laddat upp med ett kokt ägg innan.
 
När jag kom hem var huset tomt så jag passade på att hälla upp ett skumbad. Medan vattnet fylldes på åt jag ett fröknäcke med mycket bregott, ett ägg och majonnäs. Sen njöt jag i det sköna, varma badvattnet och tittade lite i nyaste Damernas värld.
 Jag valde det som såg lyxigast ut av barnens bubbelbad :-)
Sen var det dags för lunch så maken gjorde pannkakor till barnen och kesoplättar till oss. Vi hade på ordentligt med skinka och ost, mumsigt! Tyvärr blev plättarna lite för geggiga, men det gick ner ändå. 
3-åringen vaknade redan kvart över fem (!) imorse så det fick bli en sovstund för henne idag. Vi tog på oss kläder och gick ut på en barnvagnspromenad. Det är så fint väder här idag, solen skiner och det är vitt på backen. Det var inte så svårt att övertala mig om att det var jag som skulle gå med vagnen... :-)
 
En rolig grej som hände efter vägen var att vägen plötsligt var avspärrad av en traktor när jag vänt hemåt igen. Den höll på att dra fram en skjuten älg från skogen. Visst har jag sett döda älgar förut, men inte sett någon bli framdragen, det var lite kul. Lite läskigt samtidigt, men det är ju det köttet vi äter, så det är nog nyttigt att se det med egna ögon ibland. Tur var det väl att lillan sov ;-)
 
Nu ska jag bara städa undan lite här inne, göra mig själv i ordning och sen åka på en konsert med Sundsvalls kammarkör och vara publik den här gången. Sen är det en fest jag egentligen borde ha gått på, med min egenkör, men som det känns nu, vill jag nog åka hem och koppla av. Det är viktigt att vara social och träffa sina vänner, men det är viktigt att vara hemma och känna att man vilar lite också.

Nya filmer

Publicerat 2012-10-26 20:35:35 | i kategori Blandat,
1 kommentarer

Maken gick på Hemmakväll idag för att hyra film. I stället för att hyra köpte han i stället ett gäng filmer, de kostade bara 20 kr/st. Lite olikt honom att köpa film, eller i och för sig, inte olikt honom att köpa på sig av sånt som är på rea... ;-)
 
Så vi har tittat på Happy Feet 2 hela familjen ikväll, och nu när barnen somnat är det dags för oss att välja en film i högen! (Twilight 1 och 2 har jag sett redan, men jag fick dom filmerna ändå, älskar Twilight! :-))
 
 

Fikabuffé

Publicerat 2012-10-26 20:27:44 | i kategori Blandat, Godsaker,
3 kommentarer

På jobbet brukar det bjudas på en stor fikabuffé på fredagar, ja man får alltså köpa, men det brukar finnas ett ganska stort smaskigt utbud. Och då brukar jag sitta och äta ett ägg eller nåt när de andra smaskar på... Men idag var det andra bullar. I min sektion har vi skapat en tradition med att att den som fyller år bjuder på fika. Efter sommaren har det funkat lite sådär med den traditionen, men idag tog jag och en annan tjej som också nyss fyllt år och bjöd på rejält med fika. Hon hade bakat två äppelpajer och en hallonpaj a la LCHF(!) - hon är verkligen snäll och omtänksam! Och jag hade gjort chokladbollar och chokladpaj. Så det var rejält med fika vi bjöd på! :-)
 
Och så här såg min tallrik ut... ;-)

Nu kan vi äta riktigt BRA mat!

Publicerat 2012-10-25 21:18:40 | i kategori Blandat, Mat,
9 kommentarer

Vi har beställt ekologiskt kött från en bonde i mina hemtrakter och igår fick vi hem köttet! Jättefint kött och det känns så lyxigt att kunna äta närproducerat ekologiskt KRAV-kött från nötdjur som får gå ute året runt och är lyckliga :-) Det här köttet ska jag äta med andakt, och tänk att kunna bjuda sina barn på sånt nyttigt och miljövänligt kött!! Köttet kommer från Järkvissle Ekogård som ligger utanför Sundsvall.
 
 
 

Laxmiddag

Publicerat 2012-10-25 20:37:04 | i kategori Mat,
4 kommentarer

Igår hade jag inte gjort några speciella planer för middagen förutom att det skulle bli lax. Så jag gjorde den på enklaste möjliga sätt. På med olivolja, salt och peppar och pressade en halv citron över och skickade in i ugnen. Detta gjorde jag direkt efter jobbet, innan jag hämtade barnen, så när jag var tillbaka från skola och dagis var laxen färdig! :-)
 
Sen var det dags för tillbehören så jag stoppade in huvet i frysen och hittade broccoli och haricot verts som fick gå i micron. Och färska champinjoner som fick stekas i smör. Och så en bit fetaost till det. Hur gott och enkelt som helst! :-)
 
 
 
 
 

Dagens lunch

Publicerat 2012-10-24 18:24:11 | i kategori Mat,
3 kommentarer

Jag hade ingen särskild matlåda att ta med till lunch så jag plockade ihop lite från kylen. Överbliven tacoköttfärs, ost, creme fraiche och avokado. Gott det också! Nästa gång du saknar mat, kolla igen! Ofta finns det i alla fall! (se även gårdagens middag)
 

Hang in there...

Publicerat 2012-10-23 22:55:30 | i kategori Blandat, Viktminskning,
0 kommentarer

 
Resultaten kommer, även om det inte sker på en gång...

Snart vintertid

Publicerat 2012-10-23 22:14:30 | i kategori Blandat,
2 kommentarer

 
Bilden såg jag på facebook och kunde inte låta bli att dela med mig av den... ;-)

Tränade som en Duracellkanin

Publicerat 2012-10-23 21:49:41 | i kategori Mat, Träning,
1 kommentarer

Efter kören åkte jag och tränade på Friskis och Svettis. Och det gick jättebra! Trots att det var så länge sen jag var där. Jag hoppade och skuttade och sprang så mycket jag orkade! Kände mig som en Duracellkanin! :-)
 
Hur tror ni att jag hade laddat upp innan då? Ja, inte var det med kolhydrater i alla fall... ;-) Jag åt ägg, räkor, avokado och majonnäs. Värsta sprutt i bang bang-maten!!
Och efteråt mumsar jag på mascarponekräm med hallonsås ;-)
 

Utelunch med LCHF-mat

Publicerat 2012-10-23 16:32:00 | i kategori Blandat, Mat,
0 kommentarer

Idag var jag och min ute och åt lunch tillsammans. Vi gick på Delicerano där de serverar ett LCHF-alternativ varje dag. Idag bjöds det på "Örtrostad kycklingfilé med auberginegratäng med mozzarella och tomat".
 

Regn och rusk men promenad ändå

Publicerat 2012-10-22 21:20:00 | i kategori Träning,
2 kommentarer

Tack för all peppning jag fått från olika håll idag. Började dagen med att kliva ur skjutsen tidigare och fick en kvarts promenad redan på morgonen. Sen en kvart till under lunchen. Efter att barnen lagt sig ikväll tog jag på mig regnställ, reflexväst och pannlampa och begav mig ut på en promenad. Det är becksvart ute här där jag bor så det är allt lite läskigt...
 
När jag kom hem var maken redo att köra styrka med mig, så vi testade några nya appar. Vi brukar ju köra Daily Ab, och nu blev det också Daily Butt och Daily Leg. Kommer nog ha träningsvärk i morgon... :-)
Nu är det väl ok att äta upp helgens goda rester va?! ;-)

Träningsdagbok v 42

Publicerat 2012-10-21 21:23:50 | i kategori Träningsdagbok,
4 kommentarer

Nån som sett min träningsmotivation? Jag har tappat den nånstans...
 
Måndag Lunchpromenad 35 min, jogging 4,1 km 31 min
Tisdag
Onsdag
Torsdag
Fredag
Lördag
Söndag Daily Ab

Mascarponecreme med hallonsås

Publicerat 2012-10-21 21:16:49 | i kategori Alla recept, Godsaker,
0 kommentarer

Gjorde en av mina favoritefterrätter idag. Inte så fasligt söt utan rätt fräsch med citron och hallon. Receptet kommer från en tidning, och så har jag bara modifierat det lite efter min egen smak.
 
Mascarponecreme med hallonsås ca 8 port
1000 g mascarpone (4 paket)
2 dl grädde
1,5 tsk vaniljpulver
ca 0,75 dl stevia strö
2 citroner
ca 500 g frysta hallon
ca 0,75-1 dl stevia strö
 
Vispa grädden. Blanda ner mascarponeosten, stevia strö och vaniljpulver. Riv citronerna fint och blanda ner i cremen. Koka ihop de frysta hallonen i en kastrull med sötning och saften av 0,5 citron. Servera i skålar med hallonsåsen över cremen.
 
Tänk på att du bestämmer hur sött det ska vara, jag brukar ta mindre sötning än i originalrecepten, så även här.
 

Torskgratäng med bacon

Publicerat 2012-10-21 20:38:00 | i kategori Alla recept, Fisk, Mat,
4 kommentarer

Idag hade vi middagsgäster igen. Det var två av mina bröder med respektive med barn. Vi blev totalt sex vuxna och fyra barn. Jag hade planerat att göra en kycklingrätt, men när jag skulle ta fram kycklingen visade det sig att det var en kartong med torsk... Jag åkte till affärn, men där hade de bara dansk kycklingfilé så då fick det helt enkelt bli torsk till middag.
 
Och jag tycker jag lyckades rätt bra. Den blev så pass god att den både uppskattades av gästerna och att jag kan tänka mig att göra den igen! :-)
 
Torskgratäng med bacon ca 8 port
  • 1800 g fryst torskfilé
  • 2 dm  strimlad purjolök
  • 2 klyftor hackad vitlök
  • 2 paket bacon (á 140 g)
  • smör
  • 0,5 citron
  • salt
  • 5 dl creme fraiche
  • 1 dl grädde
  • 100 g cream cheese
  • 1 msk chilisås
  • 2 tsk tomatpuré
  • 6 dl riven ost
  • 1,5 dl riven parmesanost
 
Stek lök och bacon i smör. Smörj en form med smör och lägg i fisken. Pressa citronen över fisken och salta lätt.  Lägg över bacon- och lökröran. Blanda creme fraiche, grädde, cream cheese, chilisås och tomatpuré och slå över fisken.  Strö över riven ost och gratinera i 200 grader tills det får fin färg, ca 30 min.
 
Servera med sallad. (Våra icke-LCHF-ätande gäster fick kokt potatis)
 
 
 
 
 

Chokladpaj

Publicerat 2012-10-20 21:29:42 | i kategori Alla recept, Godsaker,
6 kommentarer

Gjorde Marianns chokladpaj till efterrätt idag. Jag tänkte, choklad och paj kan ju bara inte bli fel??! :-)
 
Och det blev det inte heller, den var väldigt god tyckte jag, men ska jag göra den någon fler gång, tänker jag nog blanda 70 % och 86 % choklad, för att få mer chokladsmak, och i så fall ha i mer sötning.
 
Chokladpaj
 
Pajbotten
125 g osaltat smör
2 ägg
ca 2,5-3 msk stevia strö (eller 3 msk sötrix-flor och 1/4 krm stevia enligt Mariann)
1,5 dl kokosnötsmjöl
2 tsk bakpulver
0,5 tsk vaniljpulver
 
Fyllning
100 g mörk choklad, 70 % eller mer
2 ägg
300 g cream cheese
 
Pajbotten
Smält smöret. Vispa ägg och sötning pösigt. Vispa ihop ägg och cream cheese. Blanda alla torra ingredienser i en skål och häll ner dem i smeten. Arbeta degen smidig. Tryck ut degen i en pajform, eller en springform, 21-24 cm i diameter. (Ställ in degen/smeten i kylen eller en kort stund i frysen, om det är svårt att trycka ut den.)
 
Fyllning
Smält chokladen över vattenbad. Vispa ihop ägg och cream cheese. Blanda ner chokladen och rör till en jämn smet. Häll fyllningen i pajskalet.
 
Grädda i 175 grader i cirka 30 minuter. Känn efter att fyllningen stannat. Servera pajen lite ljummen med lättvispad grädde och en delad passionsfrukt. (Jag använde hallon)
 
Före gräddning
 
Efter gräddning
 
 
 

Tacomiddag med vänner

Publicerat 2012-10-20 21:01:17 | i kategori Blandat, Vardag & familj,
1 kommentarer

Ytterligare en dag till ända. Var riktigt seg imorse och avslutade frukosten med två alvedon. När jag väl kommit igång med sysslorna kändes det bättre, men jag är svullen i halsen, så det är väl en förkylning på gång.
 
Idag kom några av mina äldsta vänner på besök. De enda jag numera träffar regelbundet, oftast vid födelsedagar. Jag tycker det är viktigt att vi fortsätter träffas också, det är så lätt att man inte "har tid". Vi har jämnåriga barn och ikväll lekte de bra. Fast lite hög ljudnivå var det allt ibland. ;-)
 
Jag bjöd på tacos till middag och till efterrätt blev det chokladpaj, chokladbollar, vanliga kanelbullar och digestivekex. Kexen var en hit bland barnen :-)
 
 
 

Mat, IKEA-besök och mys

Publicerat 2012-10-19 21:11:00 | i kategori Blandat, Mat,
0 kommentarer

Idag började matdagen kl 11 då jag blev hungrigare tidigare än förut i veckan. (Kan kanske ha berott på att jag åt för många chokladbollar igår kväll) Jag har under veckan annars inte ätit förrän närmare kl 12 då jag inte varit hungrig förrän då.

Jag hade ingen matlåda med mig så jag beställde mat. Vi har det väldigt förmånligt på det sättet, att vi kan beställa lunchlådor varje dag som levereras kl 11. Jag beställde blomkålssoppa med kantarellcreme. Det var tyvärr för mycket salt i soppan, men den var ganska god ändå, och framförallt väldigt mättande.

 
Till eftermiddagsfikat serverades det i vanlig ordning fredagsfika i matsalen som de flesta satt och smaskade på. Jag hade två ägg i kylen sen i måndags, så det var dags att antingen äta dom eller kasta dom. Jag valde att äta dom, blandat med majonnäs. Och gott var det!
 
 
Sen åt jag lite choklad också innan jag tog mig från jobbet.... :-) Äggen tog inte bort sötsuget.
 
Efter att vi hämtat barnen drog vi iväg på IKEA. Vi började med att äta middag. Jag brukar oftast välja kycklingen, utan pommes frites, men idag tog jag en lyxräkmacka och lämnade brödet. Och gott var det! :-) Maken valde köttbullar utan potatis och fick grönsakerna som hörde till kycklingen i stället. Han brukar lyckas hålla LCHF rätt bra när vi äter ute han också :-)
 
Vi hann förresten bara komma in på IKEA när vi började hitta en massa grejer vi "behövde" :-) Vi var ute efter en ny badrumslampa då den gick sönder igår. Och vi fick tag i både den och en till badrumslampa till andra badrummet där vi varit utan taklampa sen vi flyttade in. Och så lite annat smått och gott.
 
Det var så roligt att gå runt och titta på julgrejerna också, jag har redan börjat se fram emot jul! :-)
 
Nu sitter jag här i soffan med tända ljus, lite gott mineralvatten och choklad och målar naglarna med ett nytt nagellack jag köpte idag, medan maken sätter upp lamporna! Disken som finns i köket tänker jag glömma bort till i morgon! ;-)
 
Hoppas ni också har en trevlig fredagkväll!

 

 

Livsstil?

Publicerat 2012-10-19 08:08:00 | i kategori Jag och LCHF, Personliga tankar,
3 kommentarer

 
För mig är LCHF en livsstil, inte en diet på begränsad tid. Hur är det för dig?
 

Testade ett nytt fröknäcke igår

Publicerat 2012-10-17 22:10:43 | i kategori Alla recept, Bröd,
1 kommentarer

Det finns ju många recept på fröknäcken som cirkulerar i LCHF-världen. Jag brukar bara göra samma hela tiden, för att jag tycker det är så jättegott och enkelt att göra, så det har inte funnits någon anledning att göra något annat. Men igår testade jag att baka Lanas fröknäcke, från sidan Ryska dockor.
 
Det var gott, jag fick inte hela plåten att bli hård, men det var gott ändå. Men det slår inte mitt vanliga fröknäcke, men det kan helt klart vara gott att variera sig ibland. Testa! Eller så håller ni er till det jag brukar göra, som ni hittar här.... :-)
 
Lanas knäckebröd
1 ägg
1 dl vatten
0,5 tsk salt
0,5 dl kokosnötsmjöl
0,5 dl krossade linfrön
1 dl sesamfrön
1 tsk fiberhusk
1 msk psylliumfrön (ej malda) (dessa hoppade jag över, hade inga hemma)
 
Vispa lätt ägg, vatten och salt. Tillsätt kokosnötsmjöl och fiberhusk och vispa smeten tills den blir klumpfri. Tillsätt sesamfrön, linfrön och psylliumfrön. Blanda väl. Lägg smeten på bakplåtspapper och kavla ut tunt med plastfolie på. Dra försiktigt av plastfolien. Grädda i 175 grader i 30 min. Stäng av ugnen och låt brödet stå inne i 30 min till.
  

Chokladbollar

Publicerat 2012-10-17 21:39:00 | i kategori Alla recept, Godsaker,
1 kommentarer

Jag har varit sugen på att göra chokladbollar ett tag och igår blev det då äntligen dags... Jag hade hittat ett recept hos Matgiken som jag gjorde.
 
Vad ska jag säga.... Det kommer nog dröja innan jag gör dom igen... för dom var underbart goda!! :-) Smeten var fantastiskt god, det godaste jag ätit på länge! Jag hade lätt kunnat äta upp smeten med sked... ;-)
 
De blir kladdig i konsistensen och jag hade dom i frysen i natt och tog fram dom idag för att barnen skulle få smaka, men då var de inte lika goda längre. Fortfarande helt okej, absolut! Men inte lika god som de var igår, smakade mer smör idag. Men det kanske berodde på att de hade varit frusna.
 
Men de här tycker jag ni ska testa (om ni inte har alltför stora problem med sötsug) som ett bättre alternativ på helgen, framförallt till barnen. Nu gillade inte mina barn dem, men som sagt, kan ju bero på att de varit frusna. Och att de fortfarande var kalla.
 
Tillägg: de blev lika goda som innan när de blivit varmare och kletigare igen :-)
 
 
Chokladbollar 15-20 st
100 g smör
1 dl mandelmjöl
1 dl sesamfrön (skalade)
1 dl kokosflingor
ca 1,25-1,5 msk stevia strö (2 msk i originalreceptet, men jag gillar inte så sött)
0,5 dl kakao
0,5 tsk vaniljpulver
2 msk vatten (starkt kaffe i originalreceptet, men jag gillar inte kaffe)
kokos att rulla i
 
Blanda alla ingredienser i en bunke, använd händerna. Forma smeten till små bollar och rulla i kokos. Är det för kletigt låter du smeten stå i kylen ett tag först.
 
 

Bakning x 2

Publicerat 2012-10-16 21:06:11 | i kategori Blandat,
4 kommentarer

Jag struntade i att träna efter kören och åkte hem och bakade i stället... Ooops... ;-)
 
En ny sorts fröknäcke och chokladbollar. Återkommer med resultat!
 

Samma mat igen

Publicerat 2012-10-16 21:02:09 | i kategori Blandat,
0 kommentarer

Jag skrev det här inlägget kl 17 idag, men det publicerades tydligen inte då...
 
Ätit samma mat till middag igår, lunch idag och nu till middag igen. Kände inte för mina vanliga tisdagsägg. ;-) Nu ska jag iväg och sjunga med bästa kören, Kören Confetti! :-)
 

Jag är tacksam

Publicerat 2012-10-15 22:12:11 | i kategori Vardag & familj,
3 kommentarer

Igår var vi i kyrkan på högmässa. 7-åringen skulle framträda med sin kör. Annars sjunger de på familjegudstjänster, men igår skulle de få visa upp sig på en högmässa som är mer högtidlig med nattvard.
 
De skötte sig naturligtvis galant! De var jätteduktiga! Det är så roligt att hon också sjunger, att hon går i mina fotspår. Jag började själv sjunga när jag var i 5-årsåldern genom kyrkan.
 
Jag har aldrig varit särskilt religiös av mig. Men kyrkan har alltid funnits i mitt liv på ett eller annat sätt. Jag är uppvuxen i en liten by, mina föräldrar har arbetat inom kyrkan, ja även jag och mina syskon :-) Jag har sjungit i kyrkokör och därför varit med på några gudstjänster.
 
Det jag slås av, varje gång jag besöker kyrkan, är att jag, trots att jag inte är religiös, inte tror på gud, ändå på något sätt tycker om att vara där. Jag fylls av någon sorts hoppfullhet, glädje, tro på att det ordnar sig. Jag blir också lätt rörd där, det känns som att det finns så mycket kärlek där. Sen tycker jag att det är rätt tråkigt ibland att lyssna på predikan och bibeltexter och sånt, men om jag lyssnar ordentligt så finns det mycket att ta till sig och fundera över. Igår handlade det om tacksamhet. Och det är väl nåt vi alltid behöver påminnas om? Alla har vi något att vara tacksamma över, även när det känns som sämst...
 
Idag är jag tacksam över att jag och min familj är friska, att jag har två helt underbara, söta och rara barn, att jag har vänner som bryr sig om mig, ett jobb jag gillar, ett fint kök jag tycker om och att jag faktiskt har en möjlighet att göra det jag vill. Jag avslutar dagen med att tänka på det jag har och inte på det jag inte har...
 
Det ska jag försöka göra varje kväll hädanefter. Då kanske det blir lättare att få perspektiv på saker...
 
KRAM TILL ER ALLA
 
 

Kyckling med gräddkokt brysselkål

Publicerat 2012-10-15 20:41:02 | i kategori Alla recept, Kyckling, Mat,
5 kommentarer

Jag gjorde en gammal favorit idag, har varit sugen på brysselkål ett tag så idag fick det bli det till middag! Använde dessutom färsk brysselkål den här gången vilket var godare än fryst.
 
Originalreceptet kommer från Ulrika Davidssons bok "LCHF på mitt sätt". Jag har bara gjort om det lite grann.
 
Kyckling med gräddkokt brysselkål 6 port
 
1 kg kycklingfilé
4 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
500 g färsk brysselkål
1 tsk curry
1 kycklingbuljongtärning
0,5 dl vatten
2 dl grädde
2 paket bacon
 
Skiva kycklingfiléerna. Skala och finhacka lök och vitlök. Stek kyckling, lök, vitlök och brysselkål i smör. Tillsätt curry, buljongtärning, vatten och grädde och låt koka ihop. Klipp baconet och stek i smör i en annan stekpanna. Strö baconet över grytan och servera.
 
 
 
Färsk brysselkål
 

Att titta in genom köksfönstret

Publicerat 2012-10-15 20:20:38 | i kategori Blandat, Vardag & familj,
2 kommentarer

Efter att jag lagat dagens middag lämnade jag familjen hemma och drog ut på en joggingtur. När jag kom tillbaka tittade jag in genom köksfönstret och det såg så varmt och mysigt ut. De spelade spel och maten stod på bordet och väntade på mig :-)
 

Träningsdagbok v 41

Publicerat 2012-10-15 16:42:00 | i kategori Träningsdagbok,
2 kommentarer

Jaja, vad ska man säga... tidsbrist och orkeslöshet.
 
Men man ska väl se till det positiva?
 
Det positiva är att jag tog med mig träningskläder till konferensen i torsdags och var ute och joggade i stället för att slöa på hotellrummet!! :-)
 
måndag -
tisdag -
onsdag -
torsdag Jogging 6,4 km 53 min
fredag -
lördag -
söndag -

God bearnaisesås

Publicerat 2012-10-14 21:44:19 | i kategori Tips,
2 kommentarer

Jag vet, det sägs att det är lätt att göra egen bearnaisesås, men jag har inte vågat mig på det än...
 
Däremot har jag testat ett antal färdiga såser :-)
 
Erik Lallerstedt har flera goda såser, en av dom är Bearnaise Provencale. Se vilket lågt kolhydratinnehåll, mindre än 0,5 g kolhydrater/100 g!
 
 
Har ni något bra recept på bearnaisesås att tipsa om? Som ni provat själva och vet funkar? :-)

Mer om mättat fett

Publicerat 2012-10-14 20:43:00 | i kategori Fakta,
0 kommentarer

Jag har berört ämnet mättat fett tidigare väldigt kortfattat. Nu tar jag upp ämnet igen.

Ta dig tid och läs nedanstående som jag hämtat från Kostdebatten - här kan du läsa hela inlägget. Det är Andreas Eenfeldt som skrivit det som driver bloggen Kostdoktorn.se.

Mättat fett är helt naturligt

Till att börja med är det en biologiskt orimlig teori att naturligt mättat fett skulle vara farligt. Människor har alltid ätit naturligt mättat fett, till exempel genom att äta kött eller ägg. Den första mat vi äter, modersmjölken, är full av mättat fett [1]. Våra kroppar och hjärnor byggs till stor del av mättat fett. Varenda cell i vår kropp behöver mättat fett, exempelvis för att bygga upp sitt skyddande cellmembran. När kroppen lagrar överskottsenergi görs det i första hand som mättat fett. Hur skulle ett naturligt ämne som människor alltid ätit och som kroppen till stor del består av kunna vara ett farligt gift?

USA – fetast med mest lightprodukter

Råden att fett och mättat fett var farligt slog igenom stort först i USA på 1980-talet. En mängd lönsamma lightprodukter dök snabbt upp på affärernas hyllor. Sedan dess har USA drabbats av en epidemi av fetma och blivit världens fetaste land (andelen feta har mer än dubblats på 20 år). Ökningen av diabetes är också katastrofal. Man måste blunda ganska hårt för att bortse från detta faktum, och fortsätta att okritiskt lita på deras fettsnåla kostråd.

Motbevisad gammal teori

Teorin om det mättade fettets farlighet uppkom på 1950-talet och har trots mängder av försök aldrig kunnat bevisas. Bara det faktumet borde räcka långt för att avfärda den.

Det bästa stödet för teorin är handplockade observationsstudier (långt ifrån alla). Sådana studier bevisar aldrig orsakssamband. Att använda utvalda sådana som ”bevis” är som att säga att glassätande definitivt ökar risken för drunkning. När folk äter mycket glass drunknar visserligen fler, men det är ju inte glassätandet som är boven, utan att man både äter mer glass och badar mer på sommaren. Observationsstudier som pekar åt olika håll bevisar alltså inget alls.

För att bevisa att mättat fett är farligt måste man göra en interventionsstudie, dvs ta två likadana grupper och låta den ena äta mindre mättat fett. En gigantisk sådan studie, WHI, har gjorts till en kostnad av en halv miljard dollar, och är den överlägset största och längsta på området.

50,000 kvinnor följdes under åtta år. Hälften minskade mängden fett och mättat fett till ännu mindre än Livsmedelsverket nu rekommenderar. Men de blev inte friskare av det - inte mindre cancer, inte mindre hjärtsjukdom [2]. Tvärtom fick hjärtsjuka som åt fettsnålt signifikant FLER hjärtinfarkter [3]. Det borde ha varit slutet på teorin att mättat fett var farligt.

Professor Göran Berglund och hans forskargrupp sysslar med precis den här typen av forskning. De granskade för ett år sedan vetenskapen på området i Läkartidningen, och kom fram till att det inte finns något stöd för tron att fett eller mättat fett ökar risken för sjukdom. Samt att våra nuvarande fettsnåla kostråd behöver ändras för att vara vetenskapligt grundade [4].

Naturligt mättat fett och kolesterol

Teorin att mättat fett höjer kolesterolet och därmed ökar risken för hjärtsjukdom håller inte heller. Mättat fett höjer det goda kolesterolet, HDL. Modern forskning visar att mättats fett eventuella höjning av det ”onda kolesterolet” LDL mest sker i form av stora ”fluffiga” och troligen relativt ofarliga LDL-partiklar. Det som istället visats öka mängden av de små, täta, riktigt farliga LDL-partiklarna är överskott på kolhydrater [5].

Studier visar motsatsen

Ett 20-tal studier från senare år visar sammantaget att lågkolhydratkost i fri mängd (obegränsad mängd mättat fett) ger mer viktnedgång och bättre blodfetter, blodtryck och blodsocker än Livsmedelsverkets kaloribegränsade fettsnåla kost [6].

Livsmedelsverket avvisar alla dessa studier på sin hemsida genom att säga att ”bantningsstudier” inte räknas [7]. Det är inte vetenskap. Det är att stoppa huvudet i sanden.

Slutsats

Naturligt mättat fett har alltså ätits av människor sedan miljontals år, och bygger upp våra kroppar. Att det skulle vara ett farligt gift när vi äter det är en gammal teori som motbevisats, och sedan länge passerat sitt bäst-före-datum.

Det är dags att slänga ut de artificiella nyckelhålsmärkta lightprodukterna med sitt tillsatta socker och kemikalier, som vi ätit under just de decennier vi blivit fetare och fetare. Det är dags att återgå till naturlig mat med naturlig fetthalt. Inklusive naturligt mättat fett, som är bland det första vi får i oss med modersmjölke

Hitta tillbaka till inspirationen

Publicerat 2012-10-14 20:32:00 | i kategori Personliga tankar,
3 kommentarer

Ni vet hur det kan vara ibland. Man känner sig helt utan motivation. Bara trött och less på allt... Vill vräka i sig närmaste chokladkaka....
 
Ge upp bloggen, ge upp instagram och strunta i allt....
 
Idag har jag försökt hämta lite inspiration. Läst lite på bloggar, varit aktiv på instagram och blivit inspirerad. Och nu känns det bättre. Jag har fått många nya följare på instagram den sista tiden och nu börjar jag känna mig på banan igen! Det känns så bra att få inspiration från er, och att få ge inspiration, så det ska jag fortsätta med!
 
Fokus för mig har flyttats från att mest titta på viktminskning till att må bra i stället. Det gör inget om jag står still i vikt. Jag orkar för tillfället inte äta så strikt LCHF, utan fortsätter med min livsstilsvariant. Självklart LCHF, men som inkluderar lite bakning, lite rotfrukter, lite choklad och sånt som inte tillhör strikt LCHF. Jag vill naturligtvis inte gå upp i vikt, men jag har haft lite svårt att hitta glädje sista tiden för att jag jämt är så uppbokad och stressad. Jag vill må bra och vill ha lite mer tid till familj, men även att inte ha all tid uppbokad. Jag vill ha tid till att läsa en bok, att inte göra någonting ibland. Tyvärr har det också lett till att jag tränat mycket mindre. Men jag hoppas hitta tillbaka till träningslusten också bara jag känner mig mindre stressad.
 
Ni som läser bloggen (och de som följer mig på Instagram) ger mig så mycket och jag blir så glad varje gång någon tar sig tiden att kommentera, så gärna mer sånt! ;-) Och vill ni följa mig på Instagram heter jag vardagsliv_med_lchf, och så finns ju Facebooksidan också.
 
 

Trerätters middag

Publicerat 2012-10-13 21:26:31 | i kategori Mat,
2 kommentarer

Idag gjorde jag en trerätters middag. Både mina föräldrar och svärföräldrarna var bjudna. Har stått och lagat mat nästan hela dagen, men det var det värt, för gott var det!! Och i present fick jag fina blommor och bra presentkort!
 
Till förrrätt improviserade jag ihop en räkröra på de ingredienser jag hittade hemma. Ägg, majonnäs, räkor, matyoghurt, dijonsenap.
 
Till middag stekte jag skivor av älgkött som jag först marinerat i rapsolja, soja och kryddor. Till det serverade jag en jättegod gratäng med aubergine och squash som jag hittat hos Matgiken. Receptet hittar du här.
Och till efterrätt blev det en jättegod citronpaj från 56kilo.se! Och det receptet hittar du här! Till den serverade jag vispad grädde och hallon.

Konferensmat

Publicerat 2012-10-13 21:09:00 | i kategori Mat,
0 kommentarer

Lite bilder från konferensen. En på mig och resten på maten jag åt :-)

Höstbukett

Publicerat 2012-10-13 15:31:43 | i kategori Blandat,
1 kommentarer

Se vilken fin höstbukett jag fått av min treåring idag! :-)

Jogging innan middagen

Publicerat 2012-10-11 18:12:36 | i kategori Träning,
1 kommentarer

Jag är som sagt på konferens. Men i stället för att slöa innan middagen tog jag en joggingtur, som gick över förväntan! 6.5 km blev det. Nu blir det ett glas vin!

Proper look

Publicerat 2012-10-11 12:50:00 | i kategori Vardag & familj,
1 kommentarer

Tog på mig en skjorta/blus idag och en blå kofta till det. Känner mig väldigt proper på jobbet idag :-)
 
Idag bär det på eftermiddagen av på konferens med övernattning och hela dagen i morgon. Det är något hela tiden nu, längtar efter en ledig vecka, kanske man skulle ta några dagar ledigt på höstlovet?
 

Ja, må jag leva....

Publicerat 2012-10-10 20:37:08 | i kategori Vardag & familj,
4 kommentarer

Jag fyller år idag! Fast nu vill jag inte bli äldre. Fyller 35 år och det börjar bli för mycket. Jag kommer antagligen att ha värsta 40-årskrisen, för det vill jag inte fylla... Men jag har väl tur som har en karl som tycker om mig oavsett hur gammal jag blir... ;-)
 
Jag och min man i morse
  
Jag fick presenter på morgonen. Av min man fick jag en ny träningsmatta, en liten resväska som är bra att ha när jag åker bort i morgon. Har saknat en liten resväska. Och det bästa av allt var att jag fick biljetter till föreställningen Ljust & fräscht med Henrik Schyffert och Fredrik Lindström. Den har jag velat se länge!!
 
7-åringen hade ingen present klar, den får jag senare i veckan, men efter jobbet fick jag en present av henne ändå - en sång!! Det var inte dåligt! Hon hade komponerat sången och rörelserna i bilen hem från skolan :-)
 
Till frukost lyxade jag till det med en smoothie - gjord på turkisk yoghurt, grädde, hallon, hasselnötssmör, ägg och vaniljpulver. Mums!!
 
Sen var det vanlig vardag. Korv och vitkålsröra till middag. Maken sjuk och febrig. 7-åringen till sin kör. Få dom i säng och nu har jag packat inför morgondagen och så väntar disken. Så, inget särskilt firande... Men det kanske får bli lite god mat till helgen i stället.
 
 

Varit på utbildning igen

Publicerat 2012-10-10 20:11:17 | i kategori Mat, Tips,
0 kommentarer

... och känt mig som ett ufo igen.... ;-)
 
Den här gången var det "Att arbeta i staten", en rätt intressant kurs. Trevligast var att få träffa andra människor från andra myndigheter. Jag gillar att gå på kurs, alltid lär man sig något!!
 
Varför jag kände mig som ett ufo?
 
Ja... igår till förmiddagsfika bjöds det på macka. Jag plockade fram två kokta ägg och åt.
 
Till lunchen bjöds det på kyckling och potatis, jag bad om specialkost och fick grönsaker i stället för potatis.
 
På eftermiddagen bjöds det på en stoooor kak/tårtbuffé.... jag tog fram en hembakad LCHF-kanelbulle ur handväskan....
 
Idag hade jag ätit frukost hemma så jag tog bara en kopp te till fikat, fast med egen tepåse :-)
 
Och till lunch fick jag specialkost igen, med fisk utan potatis.
 
Så, jaaa... ibland känner jag mig som ett ufo, men det gör inget. Det är ju min kropp det handlar om och jag försöker hålla mig ifrån det jag inte mår bra av. Fast jag stod länge och tittade på kakbuffén.... ;-)
 
Det går bra att äta LCHF även borta, men det är ju lättare om man är förberedd, och det var jag! :-)
 

Bakat kakor

Publicerat 2012-10-08 21:46:06 | i kategori Godsaker,
2 kommentarer

 
Jag testade ett recept från bakasockerfritt.blogg.se för första gången. Hon verkar göra så mycket smaskiga saker.
 
Det blev mandel- och syltkakor och receptet hittar du här!
 
För egen del blev det för mycket smak av bittermandel, smakade som kubb. Min man gillade den smaken bättre, han är mer förtjust i kubb än vad jag är :-) Men båda tyckte att de blev på tok för söta, men sötningen kan man ju styra över själv!
 
Blev inte så snyggt, de flesta flöt ut på plåten.... :-)
 
 

 

 

 

 
 

Köpt ny buljong

Publicerat 2012-10-08 21:38:10 | i kategori Blandat, Tips,
2 kommentarer

Jag brukar köpa ekologiska buljongtärningar när jag handlar. Idag köpte jag René Voltaires Lantbuljong, ekologisk och gluten- & GMO-fri. Det lät ju bra, men jag insåg när jag precis öppnat burken att det var en hel del socker i... Suck...
 
Jag hade den i köttfärssåsen och den gav mycket smak. Om det var en bra smak eller inte kan jag inte riktigt svara på. Man ska nog vara lite försiktig med den. 
 
 

Gott tillbehör

Publicerat 2012-10-08 20:29:48 | i kategori Alla recept, Mat, Tillbehör,
2 kommentarer

Idag skulle jag göra köttfärssås och spaghetti. Jag har själv egentligen inte gillat köttfärssås sen jag slutade med pasta, men idag kom jag på att jag skulle testa ett nytt tillbehör - spaghetti på squash.
 
Jag tog en squash och strimlade den med en osthyvel. Jag stekte den i smör och kryddade med lite havssalt. Redan där var det jättegott! Jag lade dessutom i några ostskivor så det blev lite krämigare, men det hade inte behövts.
 
Till köttfärssåsen hade jag idag älgfärs, som stektes i smör. Kryddade med salt och svartpeppar. Passerade tomater, buljong och en skvätt grädde. Barnen vägrar lök så jag skippade det. Passerade tomater använder jag för att barnen vägrar krossade tomater också :-) Sen blandade jag i ostskivor så blev den också krämigare och ännu godare!
 
 

Mättat animaliskt fett

Publicerat 2012-10-08 16:30:00 | i kategori Fakta,
1 kommentarer

Är animaliskt mättat fett farligt? Enligt min åsikt NEJ. Jag har under ganska lång tid nu läst rätt mycket om det här området och själv tagit ett beslut om att jag inte tycker att det är farligt. Efter att under 33 år matats med att det ska vara farligt har jag nu ändrat ståndpunkt genom att själv läsa på, tänkt efter, och därefter tagit ställning.

Så här skriver Andreas Eenfeldt på Kostdoktorn.se:

Vissa kallar fortfarande mättat fett för det ”farliga animaliska fettet”. Animaliskt fett betyder alltså djurfett. Det finns nämligen mycket naturligt mättat fett i exempelvis fett kött och ägg. Att tro att det skulle kunna vara farligt är en märklig teori från början. Människan är ju själv ett djur. Våra kroppar består till stor del av samma naturliga mättade fetter. Hjärnan byggs till stor del upp av mättat fett. Varenda cell i vår kropp omges av ett membran med mättat fett i. Kroppen bildar själv lätt mättat fett om det behövs. Hur kan något våra kroppar till stor del består av vara ett farligt gift när vi äter det?

Mer om det och mycket annat kan du läsa om här

Det finns en hel del att läsa om ämnet och alla har rätt till sin egen åsikt, men om du är intresserad av kost kan det vara värt att läsa om det om du själv vill kunna ta ställning.

 

Bilder från helgen

Publicerat 2012-10-07 21:57:15 | i kategori Blandat,
0 kommentarer

Helgen som varit har jag i princip bara uppdaterat Instagram, så här följer lite bilder som jag lagt upp!

Träningsdagbok v 40

Publicerat 2012-10-07 21:26:18 | i kategori Träningsdagbok,
0 kommentarer

 Måndag Friskis medeljympa och Daily Ab
 
Tisdag Friskis rygg/medel
 
Onsdag
 
Torsdag
 
Fredag
 
Lördag
 
Söndag 55 min promenad + Daily Ab
 
Nja, inte sådär mycket direkt... Tur det blev en promenad i dag i alla fall... Ons-tors var maken borta. Fre-sön var vi på resande fot...

Skogspromenad

Publicerat 2012-10-07 20:46:37 | i kategori Träning,
0 kommentarer

Jag har varit inomhus hela veckan, suttit framför datorn på jobbet på dagarna, inne på kvällen, och nu i helgen har vi också bara varit inne, det har varit så dåligt väder. Plus att vi suttit ett antal timmar i bilen. Så när vi kom hem idag svidade jag om och gav mig ut på promenad. Det blev en tur runt vattnet här i närheten. Genom skogen, har aldrig gått där förut och det visade sig bli en mindre och mindre stig. Som avslutades med myrmark innan jag kom ut på vägen. Skönt var det och jag passade på att ta lite foton också.

Dålig uppdatering

Publicerat 2012-10-07 09:13:00 | i kategori Blandat, Vardag & familj,
0 kommentarer

Vi är på resande fot i helgen så därför har det inte blivit någon uppdatering, förutom på Instagram. (vardagsliv_med_lchf) Vi hälsar på makens syster med familj. Hennes sambo är duktig på att fotografera så vi har blivit fotograferade hela familjen. Det var fyra år sen sist så det blir bra med nya foton!

Bloglovin-widget

Publicerat 2012-10-04 21:17:59 | i kategori Blandat,
0 kommentarer

Har ni sett att jag lyckats med att få dit den här uppe i vänstra hörnet? Väldigt hi-tech av mig som är sämst på programmering! ;-)
 

Kanelbullens dag

Publicerat 2012-10-04 20:46:00 | i kategori Godsaker,
1 kommentarer

...är det idag. Som om vi behöver äta mer bullar än vad vi gör...? :-/
 
I alla fall så tänkte jag att det kunde väl vara kul att prova en LCHF-variant, jag har aldrig gjort det förut, varit lite tveksam till om det verkligen kunde bli bra?
 
De var inte så svåra att göra, blev ganska fina, men de blev tyvärr lite torra. Kanske ska vara mer smör i fyllningen till att börja med? Och så kanske blanda i sötning i fyllningen. Men det var ganska gott till mjölk :-) Och så är de väldigt mättande!
 
Får se om jag testar några fler gånger. Receptet jag använde är Marianns och det hittar ni här om ni vill prova själva!
 

Dagens middag

Publicerat 2012-10-04 20:37:29 | i kategori Mat,
2 kommentarer

Åt återigen en jättegod middag! Jag värmde upp kycklingen som jag lagade igår i ugnen och till det hade jag skurit upp isbergssallad, gurka, tomat och paprika. Och så hade jag keso och Lallerstedts Bearnaise Provencale som var riktigt god, första gången jag provade den. Busenkel middag!
 
 

Naturlig mat i skolan

Publicerat 2012-10-03 21:15:00 | i kategori Blandat,
0 kommentarer

Jag vill tipsa om en namninsamling för att kräva naturlig, näringsrik mat utan tillsatser i skolan! Direktlänk till namninsamlingen hittar du HÄR!
 
Naturlig mat i skolan finns också HÄR med en egen sida. Kolla in den också! 

Svensk skolmat med rena råvaror utan tillsatser, närproducerad, hälsosam och miljövänlig så långt det är möjligt - låter inte det bra? Även om du inte har egna barn i skolåldern kan du ändå engagera dig genom att skriva under namninsamlingen! Och sprida den vidare så gott du kan själv genom facebook, egen blogg osv...

 
Jag har tipsat om denna namninsamling på facebooksidan förut, men det är fler som läser bloggen än som gillat sidan så nu tipsar jag om den här också!

Lilla landet fika

Publicerat 2012-10-03 20:59:00 | i kategori Blandat,
0 kommentarer

Jag har hittat en ny fin, rolig blogg, Lilla landet fika. Det är inte LCHF, utan vanligt bak. Hon ska baka alla recept från 7 sorters kakor, som en idé från filmen Julie & Julia om ni sett den?
 
Kolla in den här!

Kyckling i ugn med extra smör

Publicerat 2012-10-03 20:48:19 | i kategori Alla recept, Kyckling, Mat,
0 kommentarer

Jag köpte en hel färsk kyckling i måndags och det var dags att tillaga den nu. Tanken var att äta den till middag i morgon. Tänkte att jag provar att dela upp den i delar, som min mamma brukade göra när jag bodde hemma, så går det lite snabbare i ugnen. Har aldrig gjort det förut, men det gick ganska bra.
 
Jag lade bitarna i en ugnsform. Penslade på soja, kryddade med salt, svartpeppar och BBQ & Grill Mesquite från Santa Maria som är min favoritkrydda just nu. Och så klickade jag på smör på alla bitar innan jag stoppade in dem i ugnen på 175 grader. Jag har läst det där om smöret på Instagram tror jag, det skulle bli extra gott och saftigt. Jag hade dom inne i kanske 45 minuter och tog ut och öste på av smörskyn en gång. Det såg jättegott ut när jag tog ut dom så jag var tvungen att testa en kycklingvinge. Och efter det var jag tvungen att ta andra vingen också, det var ju så gott!!!! :-) Ser fram emot att äta middag imorgon.... :-) Nästa gång kan jag tänka mig att köra med grillen också, och kanske få ett knaprigare skinn?
 
 

Microbröd

Publicerat 2012-10-02 22:33:00 | i kategori Bröd,
3 kommentarer

Det enklaste LCHF- brödet att göra är microbrödet som gräddas i micron i två minuter. Det brukar även kallas för "tvåminutersbröd". "Grundreceptet" är 1 ägg, 1 dl mandelmjöl och 25 g smält smör, salt, som blandas i en skål eller djuptallrik och stoppa in i micron. Idag hade jag i lite kardemumma också för extra god smak! Gott med bregott och ost!
 

Varit och svettats

Publicerat 2012-10-02 22:06:00 | i kategori Träning,
0 kommentarer

Bra härligt att vara och träna och få svettas ordentligt!! :-) Då känns det som att förbränningen är i topp! Det blev ett pass på Friskis och svettis, medel/rygg, efter körövningen. Maten hade sjunkit undan rätt bra, men jag kände makrillen i magen under träningen...
 
 
Jag hoppas det är så som bilden säger. Jag har sett de sista dagarna att kroppen förändrats. Magen ser annorlunda ut. Och det dallrar överallt på hela kroppen. Jag tar det som ett tecken på att det försvinner fett där innanför huden. Måste träna mer så det slutar dallra. Annars får jag nog börja träna med någon helkroppsgördel så det inte hoppar överallt när jag tränar... ;-)

Ägg och makrill

Publicerat 2012-10-02 17:13:08 | i kategori Mat, Träning,
0 kommentarer

Äter middag på jobbet idag då jag kommer hem sent. Först ska jag på körövning och halv åtta ska jag träna. Förut har jag brukat äta två ägg och en burk makrill, men det brukar kännas som för lite så idag blev det tre ägg och två burkar makrill. Och nu är jag tvärmätt... Hoppas maten sjunker undan innan träningen... :-/
 

Handlat

Publicerat 2012-10-01 21:35:35 | i kategori Blandat, Tips,
4 kommentarer

Handlade på ICA idag, massa bra LCHF-mat! :-) Vi köpte FYRA ostar! Hushållsost som var på bra pris. Det är den osten som hela familjen gillar. Och det går ganska mycket ost här hemma. Vi river ALLTID egen ost. Det är mycket billigare och då slipper man också de tillsatser som finns i köpt riven ost. Det är lätt att tro att det bara är ost i dom där "riven ost-påsarna", men det är det sällan. Titta på innehållsförteckningen nästa gång... och jämför priset...
 
I övrigt köpte vi grönsaker, kyckling, renkorv, ägg, mejerier, fisk, räkor, kyckling, bacon, mandelmjöl mm... Nu kan vi äta mycket gott framöver! :-)
 

Känns bra!

Publicerat 2012-10-01 20:50:00 | i kategori Mat, Träning,
0 kommentarer

Nu känns det rätt bra igen! Helgen med mycket mys och gos med barnen, och lite extra sömn, har varit bra för mig! Idag har jag skött mat och träning. En timmes medeljympa på Friskis avklarat! :-) Gick mycket bättre än i fredags, även om jag kände att jag hade lite för mycket grädde i magen.... ;-)
 
Grädde ja...  jag gjorde pannkaka till middag. Det fanns kvar sen i helgen till barnen och till oss gjorde jag LCHF-pannkakor med mandelmjöl. Serverades med hallon och grädde. Så gott!!! (har skrivit om dom tidigare också, här)
 
LCHF-pannkaka ca 5-6 st
4 ägg
2 dl vispgrädde
2 dl mandelmjöl
2 tsk bakpulver
1 msk fiberhusk
1-1,5 tsk vaniljpulver
 
Vispa ihop allt. Låt stå en stund. Stek sedan i smör i en liten stekpanna. Servera med lättvispad grädde och hallon.
 
Receptet kommer från 56kilo.se
 
Jag innan träningen