Frukt- och yoghurttallrik

Publicerat 2013-08-30 14:08:23 | i kategori Alla recept, Mat, Övrigt,
2 kommentarer

I tisdags kände jag mig så trött och utmattad, så det var otroligt skönt när jag fick sätta ner mig i soffan och blev serverad den här tallriken av min man! Det är turkisk yoghurt med 90 % choklad och kiwi, fikon och passionsfrukt. Första gången jag åt färsk fikon tror jag, det var ju gott! Och passionsfrukt måste ju vara nåt av det godaste som finns! :-)
 
Gott och fräscht kvällsmys!
 
 
 

Lite hemmaträning

Publicerat 2013-08-30 12:37:09 | i kategori Träning,
0 kommentarer

Jag sa ju att jag gjort illa foten och inte kunde träna. Men idag testade jag hemmagymmet. Skulle duscha, men drog på mig träningskläder först och började. Jag brukar gå och titta på gymmet och tänka att "jag borde"... Tänk att det ska vara så svårt ibland!!
 
Nåja, det blev lite lätt träning. Först lite uppvärmning på den oerhört tråkiga trampmaskinen. Och sen lite bänkpress, hantlar och magträning. Det är ju en början i alla fall...
 
 

Kesogrädde med frön och bär

Publicerat 2013-08-30 09:38:46 | i kategori Alla recept, Frukost, Mat,
7 kommentarer

Jag älskar keso! Och det är nåt jag börjat göra nu på senare tid. Förr klarade jag inte alls av keso och kunde inte förstå hur någon kunde äta det frivilligt. Någon gång kunde jag blanda i lite i sallad, bara för att keso ansågs som nyttigt. Men nu alltså... kan jag längta efter att få äta keso. Gärna med lite grädde i och vaniljpulver. Och så lite bär och godsaker till...
 
Idag hade jag inga rikiga idéer om vad jag skulle äta till frukost, men det fanns ju ett litet kesopaket i kylen, så då var det givet! Och det går ju naturligtvis att blanda i lite vad som helst! Det nya jag testade idag var melonkärnor!
 
 
Kesogrädde med frön och bär
  • 0,5 litet paket keso (125 g)
  • 1 msk grädde
  • vaniljpulver
  • linfrön
  • pumpakärnor
  • solroskärnor
  • hasselnötter
  • melonkärnor
  • blåbär
  • hallon
  • kokoschips
 
 

Första vabbandet för terminen

Publicerat 2013-08-30 09:09:47 | i kategori Vardag & familj,
1 kommentarer

Är hemma och vabbar sedan igår så det inplanerade lunchspinningpasset igår blev aldrig av. Inte heller det inplanerade träningspasset i eftermiddag som jobbet hade anordnat.
 
Idag har jag båda barnen hemma dessutom. Det är hopp om livet, men de är inte redo att gå på dagis och skola. Blandade besvär av feber, halsont, huvudont, magont. Typiskt vid terminstart! Själv är jag också småförkyld, lite snorig och ont i halsen. Men det lär stanna där, jag vet inte när jag var riktigt förkyld sist. Det är en av fördelarna med en bra kost. Det är väldigt sällan som jag blir sjuk! *ta i trä* ;-)
 
Tyvärr hände det en sak igår som sätter en del käppar i hjulen. Jag följde med på ridskolan igår kväll. Det var uteritt så jag följde med bredvid. När de satte igång att trava började jag att jogga. Och klev snett och gjorde illa fotleden. Så jag linkade fram resten av rutten. Så någon jogging kommer inte att vara aktuellt framöver. Inte någon promenad heller på ett tag känns det som. Så onödigt liksom!
 
Men just nu sitter jag och äter en god frukost. Vad får ni veta i ett senare inlägg! :-)
 
En bild på mig från i helgen. Förhoppningsvis dyker den bilden snart upp i en tidning nära dig! ;-)

Tisdagens heta limelax med örtsås

Publicerat 2013-08-29 22:19:47 | i kategori Fisk, Mat,
1 kommentarer

Tisdagens middag lagade jag redan på måndag kväll. Catharina, som jag hämtade receptet hos, åt den kall så det passade mig bra som hade bråttom på tisdag. Här följde jag receptet mer eller mindre till pricka. Fast jag hade mer lax och gjorde därför mer sås och så. Plus att jag inte hade färska örter i såsen, utan torkade i burk, och frusen persilja.
 
 
Laxen gjordes i ugn, med en marinad på lime och sambal oelek. Såsen är creme fraiche, majonnäs, feta och örter.
 
Vill du ha receptet i helhet? Kika in här på Catharinas blogg, Mitt liv som fru L.

Morots- och kokossoppa med bacon

Publicerat 2013-08-29 14:41:34 | i kategori Alla recept, Mat, Mejerifritt, Övrigt,
1 kommentarer

Måndagens middag blev en soppa, med recept från bloggen Fett nyttigt. Jag gjorde ganska exakt efter receptet, fast hade ingen färsk chili. Soppan är mejerifri och jag serverade den med mejerifri paleofralla. Jag tyckte den var god, den fick extra smak av att jag kryddade på den med chiliflakes. Rätten får man väl säga är liberal lchf, då den baseras på morötter. Helt klart paleo!
 
 
Morot- och kokossoppa 3-4 port
  • 1 knippe morötter, jag tog 8-9 morötter, ca 350 g tror jag
  • 1 gul lök, jag tog en schalottenlök
  • 0,5-1 chili, jag tog chilipulver
  • 1 vitlöksklyfta
  • 5 dl vatten
  • 5 dl kokosmjölk, jag tog santa maria extra creamy
  • persilja, timjan, salt
  • bacon
  • chiliflakes för extra smak
Skala och skiva/hacka morötterna, löken, chilin och vitlöken. Koka i 5 dl vatten tills moroten börjar bli mjuk. Ta av kastrullen från spisen. Mixa med mixerstav till en jämn puré. Tillsätt kokosmjölk, persilja, timjan och salt. Mixa igen. Koka upp. Servera med knaperstekt bacon. 
 
 

Frukostfralla, ägg och te

Publicerat 2013-08-29 09:41:00 | i kategori Frukost, Mat,
1 kommentarer

Idag gjorde jag i ordning en ordentlig frukost!
 
Paleofralla (modell större) med bregott, rökt skinka och tomat. Två kokta ägg. Te med en sked kokosfett.
 
Jag var väldigt hungrig när jag väl fick äta middag igår, och jag åt inte tillräckligt för att bli riktig mätt och nöjd. Så det blev skåpätande efter det, vilket resulterade i ont i magen och svårt att sova. Och jag som för en gångs skull lade mig i god tid för att sova ordentligt. Så imorse tänkte jag att jag skulle äta ordentligt!
 
När jag packade ihop efteråt tänkte jag att, jaha, bara rester och disk kvar, dags att plocka undan kameran. Nu finns det inget mer att fota. Men så tittade jag en gång till, och även disk kan ju faktiskt också vara rätt fint, tycker ni inte? :-)
 
 
 

Fullt upp!

Publicerat 2013-08-28 16:35:48 | i kategori Vardag & familj,
0 kommentarer

Just nu är det lite stiltje på bloggen känner jag, men jag har inte haft någon tid över till att blogga över huvud taget! Jag kunde ju önska att det berodde på att jag tränade så mycket, men icke! Det är helt vanliga vardagliga sysslor som sätter käppar i hjulet. Aktiviteter och hushållsgöra. Jag är sjukt trött och sover för lite och jobbar för mycket känns det som!
 
Nu är jag i alla fall inbokad på ett spinningpass under lunchen i morgon. För första gången på flera år... Hoppas bara att min hals inte blir värre, för just nu känns den lite förkyld...
 

Här är jag imorse, iförd en ny tröja från HM. Redo för en ny dag med en fett-te att ta med och dricka upp i bilen! Och min kära telefon, som jag misstänker är sista bilden på den då jag förlagt den på jobbet idag. Så nu blir det nog till att titta efter en ny telefon! 

Träningsdagbok v 34

Publicerat 2013-08-26 16:11:56 | i kategori Träningsdagbok,
1 kommentarer

Den här veckan har jag också lyckats få till lite träning. Eller ja, motion i alla fall. Cykel till och från jobbet är suveränt, då har jag redan gjort bort en massa träning! Och då behövs det inte så mycket mer för att jag ska känna mig nöjd! Nu får vi ser framöver hur det går, när vardagen kommer igång på riktigt!!
 
Jag hade verkligen hoppats komma ut på en promenad igår, men jag hann verkligen inte med mig. Förmiddagen ägnades åt att jobba med en sak för bloggens skull. Sen en snabb dusch och lunch och iväg på födelsedagsfirande. När jag kom hem därifrån fixade jag med en bild (för samma sak som jag gjorde på fm), åt middag, planerade nästa veckas mat, och handlade. När jag kom hem från affärn var det mörkt ute och det var bara till att äta lite (var hungrig) och gå och lägga mig. Kvällens sysslor tog mycket längre tid än jag trodde...
 
Måndag: -
 
Tisdag: cykel ca 2 mil, jogging ca 6,2 km
 
Onsdag: cykel till och från jobb, ca 19 km. Promenad ca 6,5 km.
 
Torsdag: cykel till och från jobb, ca 19 km. Promenad ca 6,6 km.
 
Fredag: -
 
Lördag: -
 
Söndag: -

Matsedel v 35

Publicerat 2013-08-25 18:56:14 | i kategori Blandat, Mat,
3 kommentarer

Nu har jag suttit och planerat nästa veckas matsedel. I alla fall de fem första dagarna. Jag och min man har delat upp ansvaret lite mellan oss här hemma, och nästa vecka är det jag som står för matlagningen. Jag har suttit och kollat runt på lite bloggar och hittat lite recept jag tänkte testa. Förhoppningsvis kommer jag att ha tid att blogga om rätterna också. Och då kommer jag naturligtvis att länka till bloggarna också!
 
Matsedel v 35
 
Måndag: Morot- och kokossoppa med bacon och paleofrallor
 
Tisdag: Het limelax
 
Onsdag: Korvpytt med stekt ägg
 
Torsdag: Mandelfisk
 
Fredag: Squashlasagne

Tisdagsmys med kyckling och coleslaw

Publicerat 2013-08-25 17:17:54 | i kategori Alla recept, Mejerifritt, Tillbehör, Vardag & familj,
1 kommentarer

Hittade några bilder i kameran som jag glömt bort att visa er. I tisdags lagade jag en sen middag till mig och maken. Den åt vi tillsammans efter att barnen gått och lagt sig. Det skulle gå fort att laga samtidigt som jag ville att det skulle kännas lite lyxigt på en tisdag kväll. Dessutom skulle jag lyckas göra det av sån mat jag redan hade hemma. Och jag tycker faktiskt att jag lyckades bra! Det blev baconlindad kycklingfilé som gratinerades med parmesan. Till det en mejerifri coleslaw och så stekt sparris med fetaost.
 
Vet inte var fokuseringen hamnade på den här bilden, men jag tyckte ändå att den var lite mysig och visade stämningen. :-)
 
 
Mejerifri coleslaw 4 port
  • 350 g strimlad vitkål
  • 1 liten morot i små bitar
  • 0,5 liten gul lök, skivad
  • 2 dl hemlagad majonnäs
Blanda alla ingredienser. I vanliga fall hade jag nog tagit röd lök och kanske undvikit morot. Men jag hade ingen röd lök hemma och det var ändå så lite morot. Man kan också blanda ut majonnäsen med creme fraiche om man vill. 
 

After work, välkomstfest och kvällsmys

Publicerat 2013-08-25 11:25:46 | i kategori Vardag & familj,
0 kommentarer

I fredags var jag på After work med goa kollegor. Åt god mat och drack gott vin och goda drinkar.
 
After work på Udda tapas bar
 
Rökta räkor med aioli, sotad tonfisk, champinjoner med vitlök och parmesan
 
Det jag glömde bort var att, när middagen inte består av mer än det där, bör man ta det lite försiktigt med alkoholen, så gårdagen var lite tung. På eftermiddagen var vi på en välkomstfest för ett fint litet flickebarn. När jag väl började må bra, så åt jag gladeligen av maten det bjöds på. Helt utan dåligt samvete, för jag gjorde det som ett medvetet val. Jag åt av både smörgåstårta, kladdkaka, kakor och chips. Vilken skillnad mot för den skam jag känner när jag trycker i mig nåt i smyg! Vilken frihetskänsla!
 
Maken lagade middag, som bestod av vanlig LCHF-mat, grillad kotlett och vitkålsgratäng. Och kvällsmyset ordnade jag med Alvesta LCHF-glass, Vaniljdröm, med färsk mango. Mycket gott det också!!
 
Kvällsmys framför Hell on Wheels

TGIF

Publicerat 2013-08-23 09:17:36 | i kategori Vardag & familj,
2 kommentarer

Eller hur?! Den här fredagen har jag längtat efter ett tag! Jag har blivit så långhårig att det inte går att fixa håret. Men nu sitter jag äntligen hos frissan och blir ompysslad!! Och efter jobbet blir det lite afterwork också! Thank God It's Friday! :-)

Krispiga pannkakor med citronkräm

Publicerat 2013-08-19 20:45:00 | i kategori Alla recept, Mat, Mejerifritt, Övrigt,
4 kommentarer

Gjorde riktigt goda pannkakor till middag idag! Receptet hittade jag på bloggen Hur bra som helst och gjorde om det lite grann för att passa mig bättre. Pannkakorna skulle egentligen sötas, men jag använde mig av banan i stället. Till pannkakorna serverades en citronkräm. Även den skulle sötas, och då visste jag inte riktigt hur jag skulle göra, så jag tog lite sukrin melis. Men då blev det liksom varken eller, varken sött eller osött. jag borde antagligen ha sötat mer, eller gjort ett annat tillbehör. Men det var ändå gott!
 
 
Blev pannkakorna krispiga då? Ja, i kanterna blev de det. Jag stekte mina i en liten stekpanna. Det är möjligt att de blir krispigare som plättar, kanske lättare att få dem tunnare då. Här kommer i alla fall receptet såsom jag gjorde det. 
 
Krispiga pannkakor ca 10 st, 2 port
  • 1,5 dl mandelmjöl
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 1 krm salt
  • 1 liten banan
  • 1 tsk bakpulver
  • 4 ägg
  • rivet skal av en halv citron
  • 2,5 dl kokosmjölk, extra creamy
  • 1 tsk fiberhusk
Blanda torra ingredienser i en skål. Vispa i ägg och kokosmjölk. Ta i lite fiberhusk om smeten känns väldigt rinnig. Låt stå några minuter. Stek i kokosfett på mellanvärme, ganska tunna.
 
Citronkräm
  • 3 äggulor
  • ett par skvättar citron
  • 2 tsk sukrin melis
  • 0,5 tsk vaniljpulver
  • 4 msk kokosmjölk, extra creamy
Häll alla ingredienser, utom kokosmjölken, i en kastrull. Låt sjuda på svag värme, under omrörning, tills det börjar tjockna. Dra av från värmen och vispa. Låt kallna. Vispa sedan i kokosmjölken och låt den kallna i kylskåpet innan servering.

Salladstallrik med rökt lax och frukt

Publicerat 2013-08-19 14:57:45 | i kategori Alla recept, Mat, Mejerifritt, Övrigt,
1 kommentarer

Jag gjorde en väldigt god sallad till lunch idag. Eller inte bara jag, även min äldsta dotter gjorde i ordning en sallad till sig själv!
 
 
 
Så här gjorde jag min:
  • bladspenat
  • gurka
  • 0,5 tomat
  • en bit röd paprika
  • 2 skivor kallrökt lax
  • 1 kokt ägg
  • 0,5 päron
  • 1 bit honungsmelon
  • 1 näve cashewnötter
Dotterns till vänster, och min till höger!
 

Träningsdagbok v 33

Publicerat 2013-08-19 14:45:06 | i kategori Träningsdagbok,
2 kommentarer

Väldigt länge sen jag skrev i den här kategoring! Jag brukar ju inte träna så mycket nu för tiden. Hoppas komma igång bättre nu till hösten.
 
Igår satt jag och kände mig lite värdelös, slog ner på mig själv som inte tränar trots möjlighet. Men så tog jag fram RunKeeper och kollade vad jag hade gjort. Och då lugnade jag mig. Det var ju faktiskt inte tomt där! Inte så fasligt mycket, men absolut en början! Kanske jag skulle börja med dessa inlägg igen, för att peppa mig själv??
 
mån: -
tis: jogging 3,7 km
ons: cykel till jobbet - 9,8 km
tors: jogging 4 km
fre: -
lör: -
sön: -

Hur går det med paleo?

Publicerat 2013-08-19 10:06:05 | i kategori Blandat, Mat, Paleo, Personliga tankar,
1 kommentarer

Jag har fått lite frågor om hur det går för mig med paleo och att jag lagt till frukt till kosten, så det är väl dags att skriva lite om det!
 
Det har gått ganska bra, under den en och halv vecka jag testat. Jag har inte hållit mig helt till paleo utan det har smygit sig in lite mejeriprodukter ändå. Smör har jag ätit och även bregott ibland. Och så har det blivit lite ost och en rättikagratäng med både grädde och creme fraiche en gång... Så det har inte varit någon strikt paleo.
 
Just frukten var jag lite rädd för skulle skapa sötsug. Men det har det inte gjort! Jag har inte märkt någon skillnad alls på själva sötsuget med frukten och utan. Men har heller inte ätit några mängder. Första dagen åt jag frukt tillsammans med varje måltid, det var så gott! Men sen har jag varit lite mer restriktiv. Hade väl först och främst tänkt äta det i samband med träning, och tillsammans med mat.
 
Anledningen till att jag började med detta (förutom att jag var sugen på frukt) var att jag var lite less på allt. Jag tänkte att frukten skulle få mig att känna mig mer "normal", fast att utesluta mejerier är ju heller inte så lätt. Hemma går det relativt enkelt, men är svårare när man äter ute och oplanerat.
 
Dessutom kände jag mig less på att försöka gå ner i vikt, och tänkte mig detta som ett sätt att hålla min vikt och orka träna mer. Jag ställde till och med undan vågen. Några dagar... Så som ni förstår har jag haft koll på vikten. Främsta anledningen till att jag fortsatt väga mig är faktiskt att jag blev jätterädd för att gå upp i vikt. Min mage har blivit mer svullen och har ökat några centimeter. Vilket gjort att jag känt/känner mig tjock och därför måste kolla vikten. Men den står i alla fall still.
 
Så det negativa är att magen ökat, jag har blivit mer bullrig och gasig i magen. Men kan inte säga att det beror på frukt och rotfrukter heller, eftersom jag samtidigt ätit lite annat...
 
Men jag kommer ändå fortsätta med frukt i kosten. Och antagligen plocka in lite mejerier. Det spelar ingen roll vilka bokstäver jag sätter på kosten. Jag kommer fortsätta med lågkolhydratkost, och om den kallas för LCHF eller PALEO är av underordnad betydelse. Jag letar efter det sätt att äta som passar mig!!
 
Och uppdateringar av det lär ni få läsa om fortsättningsvis också!! :-)

Paleoburgare

Publicerat 2013-08-18 18:24:43 | i kategori Mat, Mejerifritt,
2 kommentarer

Hamburgare funkar ju även på paleo-vis, ta bara bort osten! ;-)
 
Oftast använder jag färdiga frysta hamburgare. Brukar köpa från Scan, men kötthalten är inte så hög i den, tror den ligger på 86 % i den, plus att den innehåller socker. Nu har jag köpt från ICA med 98 % kötthalt, för det lät ju väldigt bra. Men nu när jag kollade var köttet kom ifrån så var det tyvärr inte bara Sverige, utan från Irland/Tyskland/Sverige. Självklart är det bäst att göra sina egna hamburgare, men det är så enkelt med färdiga i frysen. Hamburgare är för oss som snabbmat, det är sånt vi gör när vi inte har nåt planerat. Det brukar alltid finnas ett paket i frysen.
 
Den här gången blev det i alla fall hamburgare med stekt ägg, stekt bacon, gurka, tomat och salladsblad i stället för bröd.
 
 

Söndagsfrukost

Publicerat 2013-08-18 17:49:00 | i kategori Alla recept, Frukost, Mejerifritt,
0 kommentarer

Jag gjorde i ordning en riktig helgfrukost till mig och maken i morse. Jag gjorde de goda kokosäggen igen, fast den här gången med lite andra tillbehör. Det tog sin lilla tid, men det var ju söndag... :-)
 
Den här gången blev det kokos- och mandelsmör: Jag mixade 1 dl kokosflingor till "smör" och blandade det med 2 msk mandelsmör.
 
Och så försökte jag mig på en mejerifri variant av Emmas blåbärsfluff. Det började bra, men blev såsigt när jag blandade i kokosmjölken. I alla fall så gjorde jag så här: vispa 1 äggvita fluffigt. Blanda i ca 0,25 dl kokosmjölk, 1 dl tinade blåbär och lite vaniljpulver.
 
TILLÄGG: Tillbehören räckte till två portioner!
 
 
 

Frukostsmoothie med blåbär

Publicerat 2013-08-18 08:28:55 | i kategori Alla recept, Frukost, Mejerifritt, Övrigt,
2 kommentarer

Igår åt jag en god smootie till frukost igen. Det går ju verkligen att variera i oändlighet! Den här gången var det dags för en med blåbär.
 
 
Frukostsmoothie med blåbär
  • 1 ägg
  • ca 0,5 dl frysta blåbär
  • ca 0,5 1 dl frysta hallon
  • 1 dl kokosmjölk
  • 1-2 msk mandelsmör
  • några kakao nibs
Mixa alltsammans med mixerstav.

Jag faller dit ibland...

Publicerat 2013-08-17 22:46:00 | i kategori Personliga tankar,
3 kommentarer

...det gör jag. Ingen mening att hymla om det. Inte så väldigt ofta. Men numera har jag svårare att ha "godsaker" hemma. Och än mindre framme. För då är jag där. Senast i eftermiddags. Hade haft kalas hemma och då har jag inga svårigheter att låta bli fikat. Men efteråt... när ingen ser... då står jag där och stoppar i mig. Tills jag lyckats plocka undan och låtit maken ställa undan det. Jag kan inte ha det i ett skåp nära mig.
 
Jag tror att jag tänker att: "en kaka kan jag ta, det gör ju inget. En kaka är ingen kaka..." Men en kaka är aldrig en kaka för mig!
 
Nåja, det var dagens bikt. Det är vad som händer ibland!
 

Vi har blivit med katt!

Publicerat 2013-08-17 21:16:12 | i kategori Vardag & familj,
2 kommentarer

Igår fick vi hem en kattunge! Vi har funderat länge och nu ska vi verkligen testa! Det är en jättefin, söt, busig, gosig katt som vi döpt till Sigge Stjärnglans, även kallad Sigge! ♥
 
 
Ett av de två barn som tycker det här är väldigt roligt! :-)

Sötpotatismos

Publicerat 2013-08-17 20:48:30 | i kategori Alla recept, Mejerifritt, Tillbehör,
3 kommentarer

Vad tycker ni om sötpotatis? Jag tycker det är hur gott som helst!! Det är jag ensam i familjen om att tycka. Maken kan äta det, men tycker inte att det är så gott. Och barnen gillar det inte, fast jag brukar försöka få dom att smaka lite varje gång jag äter.
 
Sötpotatis är en ört (alltså inte potatis) där man äter rotknölarna. Det har ett högre kolhydratinnehåll än vanlig potatis, men innehåller också bra med vitaminer och mineraler. Det ska tydligen påverka blodsockret mindre än en potatis också. Så ja, jag kommer fortsätta äta sötpotatis, däremot ska det nog inte ätas så ofta om man är ute efter viktminskning.
 
I alla fall... det sista jag gjorde med sötpotatis var sötpotatismos! Suveränt gott tyckte jag! :-)
 
Basilikabiffar med sötpotatismos och stekt lök
 
Sötpotatismos ca 2 port
  • 2 st sötpotatis
  • 1 msk smör eller ghee
  • flingsalt
Skala sötpotatisen. Skär i bitar. Koka tills den får lagom konsistens. Känn efter med sticka. Mosa/mixa med smör eller ghee för helt mejerifritt. Salta med flingsalt. Njut!
 
 
 

Kokosägg med kokossmör

Publicerat 2013-08-16 12:25:46 | i kategori Alla recept, Frukost, Mejerifritt, Övrigt,
2 kommentarer

Det här åt jag till frukost igår. Var riktigt gott! Tyvärr är min mixer inte den bästa så jag fick inte kokossmöret att bli flytande, utan blandade i lite kokosmjölk och kokosfett, och åt det mer kompakt. Annars är det bara att mixa kokossmör, med eventuellt kakao nibs. Receptet hittade jag hos Cecilia Folkesson.
 
 
Kokosägg 1 port
  • 1 ägg
  • 1 dl kokosflingor
  • vaniljpulver
  • kokosfett
Vispa ägget och blanda ner kokosflingor och vaniljpulver. Stek i kokosfett.
 
 
 
 

Jogging och smoothie

Publicerat 2013-08-13 21:09:00 | i kategori Alla recept, Mejerifritt, Träning, Övrigt,
5 kommentarer

Usch vad det har regnat här sista tiden! Igår fullkomligt vräkte det ner! Attt cykla till jobbet var inte alls att tänka på. Ej heller idag. Men efter middagen när dagens regn lugnade ner sig skyndade jag mig ut i joggingkläderna. Vilken tur jag hade, min man pushade ut mig, annars kanske det blivit soffan. ;-)
 
En liten snabb kort runda på 3 km. Varför inte liksom? Det är ju inget fel på 3 km heller! Jag kände mig tung i kroppen, MEN jag klarade mitt uppsatta mål på att klara 7.15 min/km. Med god marginal, det blev 7.13! ;-) Hihi! Kändes skönt att klara av det, trots att det var jobbigt. 
 
Jag har laddat ner RunKeeper och den verkar vara rätt bra tycker jag. Vilken app är er favorit??
 
Nu efter dusch och läggning av barn gjorde jag i ordning en smoothie åt mig. Så himla gott med smoothies ju! Och efter en joggingtur så är man ju liksom värd en sån tycker jag! :-)
 
Den här gången hade jag:
  • 1 ägg
  • 1 dl kokosmjölk (santa maria extra creamy)
  • 1 dl frysta hallon (40 g)
  • lite frusen mango (ca 40 g)
Det blev enligt mina beräkningar 326 kcal, 12 g protein, 11 g kolhydrater, 26 g fett. Utan mangon hade det landat på 5 g kolhydrater vilket varit lite mer LCHF, men jag har ju plockat in lite frukt i min kost nu. Och mer mango lär det bli! ;-)
 
Hade lite kakonibs på toppen!

Hemgjord barnmusli

Publicerat 2013-08-12 22:26:03 | i kategori Alla recept, Övrigt,
1 kommentarer

Nej, det är väl varken LCHF eller paleo, men den här muslin gjorde jag och barnen tillsammans. De fick vara med och köpa olika påsar på affären, och båda gillar den här! Roligt när de är med och bestämmer och själva kan välja bättre alternativ!  
 
 
Barnmusli
  • 1 dl solroskärnor
  • 2 msk kokosflingor
  • 3 msk melonkärnor
  • 2 msk sesamfrön
  • 2 msk havrekärnor
  • 2 msk boveteflingor
  • 2 msk linfrön
  • 1 dl havregryn
  • 1 dl corn flakes
  • 3 msk torkade tranbär
Blanda ihop alla ingredienser och förvara i burk.

Hallon- och kokossmoothie

Publicerat 2013-08-11 16:44:37 | i kategori Alla recept, Övrigt,
1 kommentarer

Den här smoothien var verkligen kalasgod! Blandade ihop av lite gotta som fanns hemma. Jag skrev aldrig upp något recept, så ni får ta det här som lite inspiration i stället för exakta måttangivelser.
 
Hallon- och kokossmoothie 1 port
  • 1-1,5 dl frysta hallon
  • 1-1,5 dl kokosmjölk
  • 0,5 banan i bitar
  • 1-2 msk mandelsmör
Mixa alla ingredienser. Lägg på kokoschips och kakao nibs vid servering.
 
 

Mango- och kokossorbet

Publicerat 2013-08-10 19:24:57 | i kategori Godsaker, Mejerifritt,
8 kommentarer

 
Den här efterrätten är ljuvligt god! Att mango kunde vara så gott! :-) Det här receptet kommer återigen från Under vårt tak.
 
Mango- och kokossorbet 2 port
  • 250 g fryst mango
  • 2-3 msk kokosmjölk
Mixa mango med kokosmjölk, tills det blir en len sorbet. Det tar ett tag, jag höll på ca10 minuter.
 
 

Små paleofrallor

Publicerat 2013-08-10 18:29:46 | i kategori Alla recept, Bröd, Mejerifritt,
2 kommentarer

Det här receptet hittade jag hos Under vårt tak. De var verkligen jättegoda!! De ska göras i minimuffinsformar, så de blev väldigt små. Jag gjorde 8 små i stället för 6 små som det står i receptet.
 
Små paleofrallor
  • 3 dl mandelmjöl
  • 0,5 dl solroskärnor
  • 0,5 dl krossat linfrö
  • 1- 2 tsk brödkrydda (efter tycke och smak)
  • 2 ägg
  • 0,5 dl kokosmjölk
  • vallmofrön
Vispa ihop alla ingredienser. Smörj en muffinsplåt med kokosfett. Klicka i smeten i formarna. Strö på vallmofrön. Grädda i mitten av ugnen i 225 grader i 15 minuter.
 
 
 

Kycklingsallad med ägg, avokado och nektarin LCHF/Paleo

Publicerat 2013-08-09 13:48:12 | i kategori Alla recept, Kyckling, Mejerifritt, Övrigt,
2 kommentarer

Mmmm... vilken god sallad jag gjorde till lunch!
 
 
Det fanns kyckling över i kylskåpet sen tidigare i veckan. Och bara man letar lite så finns det ingredienser till en fin lunch. Jag tog också och gjorde mig en majonnäs så jag kunde få en god aioli som extra fettkälla, förutom nötter, avokado och ägg. 
 
Kycklingsallad med ägg, avokado och nektarin 1 port
  • babyspenat och maché
  • en halv gul paprika
  • en liten avokado
  • ett kokt ägg
  • kycklingkött
  • en näve cashewnötter
  • en halv nektarin
  • 3 msk hemgjord ailoi
 
 

Frukost med både frukt och fett

Publicerat 2013-08-09 11:26:00 | i kategori Frukost, Mejerifritt,
1 kommentarer

 
Dagens frukost bestod av krämig kokosmjölk, hallon, blåbär, mango. Te med kokosfett och två kokta ägg. Känns viktigt att tänka på att försöka hålla upp fettet, så jag kan hålla mig mätt.
 
Förresten tror jag mango är min nya favoritfrukt :-)
 

Overnight oats med mandel- och kokossmör LCHF/paleo

Publicerat 2013-08-09 08:24:00 | i kategori Alla recept, Frukost, Mejerifritt,
4 kommentarer

 
Det här inlägget hade jag tänkt skriva redan i går förmiddag, speciellt eftersom det var flera som ville veta hur jag gjorde "gröten". Men vi var utan internet hela dagen så det gick inte.
 
Den här frukosten som jag åt var god och mättande, jag blev inte hungrig på flera timmar!
 
Overnight oats - mandel och kokos LCHF/paleo
  • 1 dl mandelmjöl
  • 1 dl kokosmjölk, extra creamy Santa Maria
  • 1 msk chiafrön
  • lite salt
Blanda allt. Täck över och låt stå i kylen över natten så det får gojsa ihop sig. Detta görs ofta i glasburk, se tidigare bild
 
På morgonen gjorde jag en gegga till av lite blandade ingredienser. Det här är ungefärliga mått:
Mandel- och kokossmör
  • 2 msk mandelsmör
  • 1 msk kokosflingor
  • 1 msk smält kokosfett
  • 1 tsk kakao
  • 1 skiva banan
  • lite kokosmjölk
Sedan toppade jag allt med hallon och kokoschips. Jag åt allt kallt, "gröten" var jättegod så, men kan säkert ätas varm också!
 

Going paleo

Publicerat 2013-08-08 08:04:00 | i kategori Blandat, Mat, Paleo,
6 kommentarer

Hej mina vänner! Vet ni vad? Jag bestämde mig igår kväll, natt, i morse för att ändra min kost lite. Jag har ju varit sugen på paleo ganska länge. Testat mejerifritt och whole30 utan frukt sen förut. Jag har varit så sugen på frukt den sista tiden, så nu bestämde jag mig för att helt enkelt ge paleo en chans! Jag vet inte hur länge, men åtminstone en vecka, och så får jag väl känna efter under tiden.
 
Jag har ingen aning om hur det kommer att gå. Vad kommer sockermonstret att säga av frukten? "Tack, det var precis vad jag behövde, varken mer eller mindre". Eller säga "MER, MER, MER!!!"? Jag har ingen aning... Det jag vet är att jag inte känner mig riktigt nöjd nu för tiden.
 
När man börjar med LCHF är det väldigt vanligt med omställningsbesvär, och man måste hålla ut några veckor för att komma över dom. Jag undrar hur jag ska tänka nu? Jag har t.ex. ätit rödbetor i två dagar och magen blir bullrig. Det blir den ju gärna av för mycket mejerier också och dom ska bort nu. Men kommer den svullnad och bullrighet jag upplever av rotfrukter och frukter att fortsätta efter ett tag? Jag vill ju liksom inte bli sämre i magen, men vet inte om det också bara skulle räknas som omställningsbesvär till paleo?
 
Är det någon av er läsare som har någon erfarenhet??
 
Har ni förresten koll på vad paleo är för något? Det är inte så väldigt stor skillnad mot LCHF. Inom LCHF ingår mejerier, men inte frukt (och helst inte rotfrukter) Inom paleo ingår frukt och rotfrukter men inte mejerier. Grunden i båda handlar om att äta naturlig mat!
 
Den här bilden nedan har jag haft rätt länge. Jag hittade den för kanske ett år sen, så det här är ju något som legat och grott länge hos mig. Jag tycker den är rätt bra! Den stämmer även rätt bra för LCHF. :-)
 

Frukost förberedd

Publicerat 2013-08-07 22:34:11 | i kategori Frukost, Mat, Mejerifritt,
4 kommentarer

 
Jag har förberett lite av morgondagens frukost. Det blir en mejerifri overnight oats på mandelmjöl, kokosmjölk och chiafrön, med hallon. Eventuellt lägger jag till något i morgon, det får jag se då! 

Yoghurt till kvällsfika

Publicerat 2013-08-07 20:45:10 | i kategori Frukost, Mat, Övrigt,
1 kommentarer

Jag är trött ikväll. Jag har jobbat tre dagar och sovit dåligt. Så ikväll ska jag försöka ta mig i säng lite tidigare efter att jag slappat i soffan. Jag har gjort i ordning lite mumsigt kvällsfika också, då jag är lite hungrig. 
 
Det är bara turkisk yoghurt, mandelsmör, hallon, hasselnötter och kokoschips. Enkelt men gott!
 

Kronärtskocka

Publicerat 2013-08-07 19:45:47 | i kategori Alla recept, Mat, Övrigt,
3 kommentarer

 
Brukar ni äta kronärtskocka? Inte jag, men mannen köpte hem en för ett tag sen och tillagade. Den kokades i vatten med citron. Och sen doppade vi bladen i smält smör, och doppade även i flingsalt. Mycket gott!! Fast lite bökigt, det är ju inte så mycket mat... ;-)
 
Har ni några tips på vad man kan göra med kronärtskocka?
 
 

Tryffelsalami och bondost

Publicerat 2013-08-07 19:09:00 | i kategori Vardag & familj,
0 kommentarer

Igår var jag in på Mitt Gastronomi här i Sundsvall och köpte med mig ost och korv hem. En tryffelsalami och en fransk bondost. De skulle vi ha på kvällen, jag och min man, efter att barnen somnat. Korven tyckte jag var sådär, jag skulle inte köpa om den (för det priset) men osten var god! Jo, det blev lite vin till också. :-)
 
 
Läs mer HÄR om du vill.

Bärtårta med kolakräm och rödvinbärscurd

Publicerat 2013-08-05 21:16:21 | i kategori Alla recept, Godsaker,
1 kommentarer

 
Den här tårtan gjorde jag när det var dags att fira lillgummans 4-årskalas. Det var det enda jag bjöd på som var LCHF. Jag hade önskat att jag använt en mindre form, för det blev svårt att dela i 3 bottnar, men det gick genom att använda sytråd och att först ha botten i frysen så den blev lite hårdare och lättare att skära.
 
Jag använde fudgen som inspiration till kolakrämen, men den blev inte riktigt som jag hade tänkt mig. Jag hade velat ha mer kolasmak i den.
 
Glöm inte bären på, det gjorde tårtan! :-)
 
Tårtbotten
  • 200 g smör
  • 6 ägg
  • 3 msk bakery+
  • 1,5 dl kokosnötsmjöl
  • 1 dl mandelmjöl
  • 1 dl grädde
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 2 tsk bakpulver
Vispa ägg och sötning fluffigt. Smält smöret. Blanda torra ingredienser i en skål. Häll i smör, mjölblandning och grädde och vispa ihop. Häll smeten i en form med bakplåtspapper, med avtagbar kant. (ca 24 cm i diameter) Grädda i 175 grader ca 30 minuter. Känn med sticka så det är torrt. Låt kakan svalna, gärna i kyl och frys för att kunna dela bottnarna.
 
Kolakräm
  • 2,5 dl grädde
  • 0,5 krm salt
  • 1 drygt krm vaniljpulver
  • 1 ägg + 1 äggula
  • 50 g smör
  • 2,5-3 msk sukrin gold
Häll grädde, salt, vaniljpulver, sötning och ägg i en kastrull och låt sjuda i ca 20 minuter, tills det börjat tjockna. Ta av kastrullen och blanda ner smöret. Låt kallna i kylen.
 
Bred kolakräm på en botten. Lägg över nästa botten och bred rödvinbärscurd på den. Lägg på sista botten och bred på vispad grädde. Dekorera med mycket bär. Röda vinbär, blåbär och hallon var väldigt gott till!
 
 

Mandelfudge

Publicerat 2013-08-05 18:13:00 | i kategori Alla recept, Godsaker,
7 kommentarer

Det här receptet hittade jag på instagram, hos @lillsariz. Jag har varit sugen att testa det ända sen jag såg det. Det skulle vara sukrin gold i, så när jag såg den påsen på ICA Maxi, var jag tvungen att köpa det. Och det här är det absolut godaste jag gjort i LCHF! Jag gillar fudge och när man äter LCHF så har kolasmaken varit något som inte gått att efterlikna. Förrän nu...
 
 
Mandelfudge
  • 2,5 dl grädde
  • 50 g smör
  • 2-3 msk sukrin gold (jag tog 2,5)
  • knappt 1 krm salt
  • drygt 1 krm vaniljpulver
  • 0,5 dl mandel
Lägg alla ingredienser i en kastrull. Koka upp och sänk värmen. Låt sjuda ca 20-30 minuter. Fudgen är klar när den doftar och smakar kola och har tjocknat. Grovhacka mandel och häll i smeten. Häll allt i en liten form. Använd gärna bakplåtspapper eller smörj med olja. Låt kallna i kylen. Stoppa den sedan i frysen så den blir hårdare så går det lättare att skära. Fövara i kyl eller frys. Den blir lätt lös i värmen.
 

Rödvinbärscurd

Publicerat 2013-08-04 09:40:28 | i kategori Alla recept, Godsaker,
11 kommentarer

När jag skulle baka den senaste LCHF-tårtan fick jag för mig att göra en curd utav rödvinbär. Jag tycker det är så gott med den lätt sura smaken i röda vinbär och tänkte att det skulle passa bra i en söt tårta. Jag trodde att den skulle bli röd och inte rosa, men den blev rosa så fort jag hade i äggen.
 
Den blev inte lika "sur" som jag trodde. Mycket god, absolut!! Men kanske lite mindre sötning hade varit att föredra.
 
 
Rödvinbärscurd ca 3 dl
  • 250 g röda vinbär
  • 3 msk sukrin melis
  • saft från en halv ekologisk citron
  • 2 ägg + 2 äggulor
  • 75 g smör
Häll vinbär och sötning i en kastrull och koka försiktigt så saften åker ur vinbären. Häll i citronsaften. Blanda i äggen. Låt sjuda (ej koka) tills krämen tjocknar. Vispa under tiden. Ta av kastrullen och blanda ner smöret. Häll upp på burk. Låt krämen kallna i kylen så blir den tjockare.
 
Det går att sila bort kärnorna om man vill få krämen slätare. Men jag valde att behålla dom.
 

Hamburgare i salladsblad - snabbmat

Publicerat 2013-08-02 16:11:34 | i kategori Mat,
0 kommentarer

Igår hade vi kalas hemma, två sittningar blev det. Jag åt LCHF-tårta och smakade på lite "vanligt" fika också. Ingen fara med det känner jag. Jag hann med en halvhyfsad middag också. Hamburgare (98% kött) med ost i salladsblad. Tog lite MAX-dressing, steviaketchup och rostad lök, "för den goda smakens skull" ;-) Inte alls strikt, jag vet. Men gott!!