Grillad hamburgare på valborg

Publicerat 2013-04-30 19:54:03 | i kategori Mat,
0 kommentarer

Jag visste inte riktigt vad vi skulle hitta på till middag idag. Hade en tanke om att köpa köttfärs och göra egna hamburgare. Men så hittade jag ICA:s egna färska hamburgare, så jag köpte ett sånt paket. Kryddade lite extra med Santa Maria BBQ & Grill Mesquite. De grillades på nya kolgrillen och så hade jag på ost, räksallad och bacon.
 
Idag släppte jag på mitt hittills fortsatta ganska strika paleo och tog in både mejerier och tillsatser. Men det var det värt, för fy tusan vad gott det blev!! Jo, jag hade ju sötpotatischips till också, min nya favorit! Och till barnen gjorde jag faktiskt potatischips som jag smakade på. De var fantastiskt goda, smakade precis som chips och alla gillade dom. Så det är ett tips till hamburgertallriken där hemma. :-)
 

Kycklingwok med sjögräsnudlar

Publicerat 2013-04-29 20:19:45 | i kategori Alla recept, Kyckling, Mejerifritt,
1 kommentarer

 
Vad kan det här vara då? Jo, dagens mycket enkla, men goda middag. Jag hade bara tagit fram två kycklingfiléer och tänkte väl inte att det kunde räcka till hela familjen. Men med tillbehör både räckte det och blev över. :-)
 
Kycklingwok med sjögräsnudlar
  • 2 stora kycklingfiléer
  • 1 påse wokgrönsaker
  • 0,5 förp kokosmjölk, extra creamy Santa Maria
  • 1 förp sjögräsnudlar
Skär kycklingen i mindre bitar. Stek i kokosfett. Lägg i wokgrönsakerna och låt fräsa med i ca 5 minuter. Häll i kokosmjölken och låt puttra en stund. Krydda med salt och peppar. Skölj av sjögräsnudlarna och lägg ner i woken/grytan, låt nudlarna sjuda med en stund och ta åt sig smaken av såsen.

Två middagar

Publicerat 2013-04-28 19:29:06 | i kategori Mat,
1 kommentarer

Jag måste bara visa er bilderna på de två sista middagarna. En grilltallrik igår och en laxtallrik idag. Såååå jäkla gott helt enkelt!! Titta och dregla... ;-) (Båda bilderna är helt mejerifria)
 
Grillad karré, prosciuottoinlindad sparris, champinjon med vitlöksghee, beamajonnäs, sötpotatischips och grönsaker
 
Ugnsstekt färsk laxfilé (hemfiléad från hel lax), en majonnäsavokadoröra med kryddor och soltorkade tomater, stekt sparris och grönsaker

Har avslutat whole30

Publicerat 2013-04-28 18:55:47 | i kategori whole30,
2 kommentarer

Jag avslutade whole 30 igår. Jag har funderat några dagar hur jag skulle göra fortsättningsvis, men det passade bra att sluta igår. Igår var egentligen dag 10, men den blev bara halv inom whole30. :-) Anledningen till att det blev just igår, var att jag ville ha beamajonnäs till köttet, och sen råkade jag äta en del av barnens popcorn... ;-)
 
Varför slutade jag? Det var några saker som jag saknade väldigt mycket. Som gjorde det svårt att fullfölja. Jag saknade rapsolja, för att kunna göra majonnäs på. Jag har letat mild olivolja, men inte hittat den där milda olivoljan som Zeta ska ha. Kan man inte leva utan majonnäs då? Jo, det är klart. Men det är väldigt användbart, att till exempel kunna göra aioli på.
 
Dessutom var det svårt att leva helt tillsatssfritt. Jag har inte ätit någon bacon. Inte haft någon soja till grillning. Inte ätit skinka.
 
Det var det svåra. Men annars har det gått väldigt bra. Jag var rädd för att jag skulle vara hungrig, men det har gått bra. På kvällarna har det blivit nötter eller nötsmör. Och det är ju en liten craving jag haft, så det har lätt blivit lite för mycket, tyvärr. Men jag är nöjd att jag klarat av nio och en halv dag med bara naturliga råvaror utan tillsatser. Förutom några glas Loka citron då...
 
Men allt som allt är jag glad att jag gjort detta, även om det inte blev 30 dagar. Jag mår bra, och kommer också fortsättningsvis att försöka vara restriktiv med mejeriprodukter. Men just nu kände jag inte att jag tyckte att det var värt att även helt undvika rapsolja och tillsatser.
 
Jag kommer skriva lite mer om det här senare. Vilka förhoppningar jag hade och vad det givit mig.

Slängde lite gotta

Publicerat 2013-04-27 20:21:27 | i kategori Blandat,
4 kommentarer

Jag hittade den här skålen med godis i ett skåp idag. Tror det var flera månader gammalt. Så det åkte rakt ner i soporna! Det hade det gjort ändå, eftersom det inte finns någon i den här familjen som äter godis längre! Jippi!! :-)
 

Kokosgröt och ägg

Publicerat 2013-04-27 19:59:05 | i kategori Alla recept, Frukost,
2 kommentarer

 
Jag måste säga att jag blev väldigt nöjd med dagens frukost. Jag gjorde en kokosgröt med lite hallon i och åt ägg och drack te med kokosfett till. Den frukosten stod jag mig faktiskt på i flera timmar!
 
Kokosgröt 1-2 port
  • en halv förpackning kokosmjölk, Santa Maria extra creamy
  • 1 ägg
  • 0,5 msk kokosnötsmjöl
 
Blanda allt i kastrull. Låt småputtra tills det får den konsistens du vill ha. Du kan smaksätta med t.ex. vaniljpulver, kardemumma, kanel. Jag åt den som den var med lite hallon i.

Hur mycket ska man äta då?

Publicerat 2013-04-27 10:04:00 | i kategori whole30,
0 kommentarer

Ja, inom whole 30 då...
 
Jag har läst att man ska äta tre måltider om dagen och eventuellt ett mellanmål, om det behövs. Och jag fick tips av Ealina att man ska tänka som så att en handflata, inklusive fingrarna, ska vara protein, resten av tallriken ska vara fylld med grönsaker. Och en fettkälla till det som kan vara en tumme, eller två, med smör/olja, eller en näve med nötter/oliver/kokos. Mycket likt LCHF alltså, det är väl ungefär så som Anna Hallén rekommenderar också.
 
Nu är det så att smör egentligen inte ingår i whole30, utan man får göra ghee av det i stället. Och tyvärr äter jag inte oliver. Men nötter och kokos är ju gott. Och avokado funkar ju också.
 
Det skiljer sig inte så mycket från vanlig LCHF, förutom att man tar bort mejeriprodukterna. Och att det tillåts frukt, som man äter inom paleo. Men mycket är samma. Bort med allt spannmål och dåliga kolhydrater. Frukt undviker jag främst på grund av sockret, mycket kolhydrater och mitt sötsug. Eventuellt kommer jag att äta lite frukt, det får jag se under tiden. 
 
Jag har ju visat er vad jag äter under dagarna. Och någon frukt har det ännu inte blivit. Däremot en hel del nötsmör. Det är en last jag har... och så tycker jag det är svårt att hitta på något annat än nötter eftersom man inte ska äta något som efterliknar spannmål eller efterrätter. Så lite tråkigt kan det bli. Men jag försöker nog hänga på ett tag till. :-)
 

Har startat ny blogg, hos Angelica

Publicerat 2013-04-27 07:57:00 | i kategori Blandat,
1 kommentarer

Jag har faktiskt tagit och startat en ny blogg. En som kommer att handla lite mer om mig, och mina intressen utanför maten. Jag kände att jag ville ha det så. Jag har varit rätt personlig i den här bloggen, men alla tog det inte på rätt sätt, och då har jag känt mig nertryckt av några av de kommentarer som kom. Så hädanefter kommer det nog inte bli så mycket vardagsliv här, utan det blir mer en blogg om LCHF/lågkolhydratkost/paleo, hälsa. Den kommer antagligen inte uppdateras lika ofta som förut heller, då bloggen inte ska ta all min övriga tid. Hoppas ni stannar kvar ändå!
 
Men min andra blogg är också öppen för vem som helst att följa. Den heter Hos Angelica, och ni hittar den HÄR

Hemgjord chunky salsa

Publicerat 2013-04-26 22:00:00 | i kategori Alla recept, Tillbehör, Övrigt,
0 kommentarer

Som sagt, jag ställde mig och gjorde salsa till tacosen idag, då jag inte hittade någon utan tillsatser. Ni har säkert egna bra recept, men jag hade aldrig gjort något förut, så jag googlade fram nåt som jag hade som inspiration. Här kommer mitt recept:
 
Salsa
  • 1 halv lök
  • 1 röd paprika
  • 1 röd chili, mild
  • kokosfett
  • finkrossade tomater
  • 1 vitlöksklyfta
  • salt och peppar
Finhacka löken. Skär paprikan i små bitar. Hacka chilin. Stek i ordentligt med kokosfett. Häll i en halv kartong finkrossade tomater. Pressa i vitlöken. Krydda. Låt stå och puttra ett tag. 
 

Dag 9 whole 30

Publicerat 2013-04-26 21:52:00 | i kategori Matdagbok, whole30,
0 kommentarer

Frukost: en burk makrill och tomater
Lunch: stekt sej, två stekta ägg, blomkål, gurka, tomat, paprika
Middag: tacotallrik med hemgjord salsa, en halv avokado
Kvällsfika: mandelsmör
 

Dag 8 whole 30

Publicerat 2013-04-26 21:46:00 | i kategori Matdagbok, whole30,
0 kommentarer

Frukost: tre kokta ägg, gurka
Lunch: stekt kyckling med vitlöksghee, broccolimos med ghee, stekta champinjoner, gurka och lite extra broccoli
Middag: stekt sej, två stekta ägg, blomkål, gurka, tomat, paprika
Kvällsfika: mandelsmör
 

Tacotallrik utan socker och tillsatser

Publicerat 2013-04-26 21:32:10 | i kategori Mat,
0 kommentarer

Jag var så vilsen inne på ICA idag, och hade inga idéer alls på middag. Men till slut bestämde jag mig för tacos. Hela familjen blev glad, så det blev bra! Letade efter en tacosås utan tillsatser, men det gick inte alls bra. Så det blev till att ställa sig och göra en egen salsa när jag kom hem. Men tacotallriken blev mycket god! :-)
 
Tacoköttfärs, salsa, grönsaker och en halv avokado

Dag 7 whole30

Publicerat 2013-04-24 21:15:05 | i kategori Matdagbok, whole30,
4 kommentarer

Frukost: två kokta ägg, en avokado, lite majonnäs
Lunch: köttfärssås med morot, en halv zucchini, grönsaker
Middag: kyckling med vitlöksghee, broccolimos med ghee, stekta grönsaker, spetspaprika (plus fyra paranötter medans jag lagade middagen, var hungrig)
Kvällsfika: blandade nötter
 

Glömsk och dagens

Publicerat 2013-04-24 21:08:52 | i kategori Vardag & familj,
4 kommentarer

Hejhej!! 
 
Fy vad trött jag är nu... har varit ensam med barnen ikväll och då blir det alltid lite mer intensivt. Speciellt när man inser, kl halv sex, när man precis lyckats sätta sig vid matbordet och lagt upp maten på tallriken, att man snabbt som attan måste ut i bilen och åka iväg!!
 
Jag hade helt lyckats glömma bort att min äldsta dotter skulle iväg på sin körövning. Så det var bara att lämna maten och ta med sig barnen. Maten fick vi äta när vi kom hem...
 
Jaja, nu har de somnat och snart jag också. Jag ska "bara" först... ;-)
 
 
Så här såg jag ut idag. På med min nya lilla klänning från HM. Det bästa med den var priset. Jag var och lämnade tillbaka en klänning, och då fick jag den här för bara 30 kr extra. Alltså, en hel klänning för 30 kr!! Räknar inte ni också på det sättet? ;-)

Ghee

Publicerat 2013-04-23 22:06:42 | i kategori Alla recept, Tillbehör, Övrigt,
2 kommentarer

Jag skrev ju att jag hade gjort ghee i söndags. Det är egentligen inte så svårt, men det var bökigt... kanske för att det var första gången för mig och jag inte hade någon bra teknik. Jag kommer nog testa en gång till när det tar slut. I och med att jag äter helt mejerifritt för tillfället är det här ett bra livsmedel och en bra fettkälla för mig!
 
Vad är ghee?
Det är en sorts skirat smör, som framförallt använts inom framförallt indisk matlagning. Det är smör, där man skummat bort mjölkproteinerna. Det innebär att smöret är helt fri från proteiner och kolhydrater och enbart består av 100% fett. Det är ett mycket nyttigt fett, har lång hållbarhet och tål upphettning mycket bra. Det passar bra för fritering, då det smälter utan att få en bränd bismak. Det passar även den som är allergisk mot mjölkprotein, det mjölkfria margarinet har ingen rolig innehållsförteckning.
 
 
Till vänster: flytande ghee, det ska vara klart. Till höger: kylskåpsstelnad ghee
 
Jag använde mig av det recept som jag hittade hos Anna Skipper. Nästa gång kommer jag att låta det sjuda längre, och kanske på högre värme, för jag tyckte det var svårt att få bort alla proteiner. Jag provade att hälla genom kaffefilter, men det gick sådär. Kanske funkar bättre genom en finmaskig sil.
 
Konsistensen på det stelnade är lite grynigt, kornigt. Jag tyckte inte att jag kände den lite kolaaktiga smaken som många tyckt. Men det ska funka bra att steka i om man vill ha lite smörsmak i maten. Det jag använt det till hittills är i stället för vitlökssmör, alltså bara haft i lite pressad vitlök, vitlöksghee.
 
Ghee
  • 500 g smör, gärna osaltat ekologiskt
Smält smöret långsamt, på låg värme. När det smält, låt det sjuda i 20 minuter, på så låg värme som möjligt. Skumma av de vita proteinerna som lägger sig på ytan. Låt sedan svalna i ungefär 15 min, utan att röra om. Häll försiktigt av det klarnade smöret utan att du får med bottenslammet. Häll ev. genom ett filter. Häll upp i glasburk och förvara gärna i kylen. Vätskan ska vara helt klar.
 

Dag 6 whole30

Publicerat 2013-04-23 21:00:40 | i kategori Matdagbok, whole30,
0 kommentarer

Frukost: äggmjölk, ett kokt ägg, tomat, paprika
Lunch: fisksoppa
Middag: blandfärsbiff, två ägg, broccoli, tomater, paprika
Kvällsfika: te och cashewnötssmör (igen, men nu var det inte mycket kvar i burken, nu ska jag undvika det ett tag :-))
 
 

En till bild på mathandling

Publicerat 2013-04-23 16:56:00 | i kategori Mat,
0 kommentarer

Jag visar en till bild på vad som inhandlades på ICA, igår. Det går fort att handla nu, för nu går vi förbi ännu fler hyllor där. Det är bara några varor till barnen som innehåller mejerier eller tillsatser, som leverpastej eller skinka, och det behöver vi inte handla så ofta.
 
 
Har ni sett så mycket gott? :-)
 
Det enda jag tycker är tråkigt är att det blir så väldigt mycket plast. Har inte tänkt så mycket på det förut, men det blir så tydligt på dessa bilder... :-/ Men all plast går till återvinning i alla fall!

Dag 5 whole30

Publicerat 2013-04-22 22:11:00 | i kategori Matdagbok, whole30,
5 kommentarer

Idag mår jag bättre, men är alldeles svullen i halsmandlarna och har ont i halsen. Och extra trött. Så nej, jag skulle inte säga att jag är kärnfrisk. Men jag har gått och burit på något ganska länge som aldrig velat bryta ut, så det kanske är dags nu. Men jag har legat och vilat i kväll också, för sjuk vill jag inte bli.
 
Idag satsade jag på att öka upp fettet. Jag räknar inget, så jag har ingen aning om var jag landar, varken gällande kalorier, fett eller kolhydrater. Men det är nog ingen fara. Jag tycker jag äter en varierad kost.
 
Jag kör ju helt utan mejerier, så det blir inte ens smör. Och jag har kört helt fritt från tillsatser också, vilket inte är helt lätt... och det drar ner valmöjligheterna gällande mat rätt mycket. Får se hur länge jag klarar det...
 
Frukost: äggmjölk, ett kokt ägg, paprika, gurka
Mellanmål: te med kokosfett
Lunch: grillad kotlett med vitlöksghee, en avokado, en halv ugnsstekt zucchini och lite morötter och rödbetor. 
Middag: en fisksoppa med lax, sej, kokosmjölk, lök, svamp, avokado, tomatpuré. Nä, den blev inte så väldigt god, men jag blev mätt. :-)
Kvällsfika: cashewnötssmör
 

Dag 4 whole 30

Publicerat 2013-04-22 20:41:00 | i kategori Matdagbok, whole30,
1 kommentarer

Hmm.. börjar ligga efter känner jag... ;-)
 
Gårdagen var faktiskt inte så bra. Sov länge och klev upp rätt sent, vi hade ju inga barn hemma. Duschade, men mitt i duschen var jag väldigt nära att svimma och min man fick komma och hjälpa mig till sängen. Det var faktiskt lite läskigt för det brukar inte hända. Då började jag naturligtvis fundera om det kunde ha med kosten att göra. Men jag äter ju väldigt bra mat. Men jag vet inte om jag fått i mig tillräckligt med fett. Min gissning var att det antingen var för lite fett, eller järnbrist, möjligen lågt blodtryck. Fast jag har aldrig haft järnbrist eller lågt blodtryck.
 
Sen mådde jag inte hundra resten av dagen och hade inte så mycket aptit. Jag hade antagligen feber också. Sov dåligt inatt och vaknade dyngsvettig efter att ha tagit alvedon.Ont i halsen har jag också. Så den yrseln kanske var en kombination av allt. 
 
Så jag tog det lite lugnt hemma igår. Bara grejade lite grann, som bytte sängkläder, tvättade, bar möbler, gjorde ghee, lagade mat, diskade... ;-)
 
Frukost: Först några nötter som jag åt i sängen, medan min man lagade frukost: omelett med överbliven lövbiff och grönsaker, en halv avokado med olivolja och flingsalt
Lunch: en smoothie med kokosmjölk/grädde, hallon, färsk spenat, hallon, hasselnötssmör, vaniljpulver, toppad med chiafrön (var inte hungrig, så därför valde jag en smoothie, i stället för riktig mat, för jag visste att jag behövde äta)
Middag: grillad kotlett, vitlöksghee, ugnsstekt rödbeta och morot, en halv avokado. Fick upp aptiten med middagen och åt en jordgubbe, men cashewnötter och rostade hasselnötter, och kokoschips.
Kvällsfika: cashewnötssmör
 
 

Biokväll

Publicerat 2013-04-21 15:15:39 | i kategori Vardag & familj,
1 kommentarer

 
Igår kväll var vi barnfria. Egentligen skulle vi ut och parta, men att dricka alkolhol går ju inte ihop med whole30 så vi skippade det och gick på bio i stället. Vi funderade på restaurangbesök också, men jag blev lite snål så vi lagade mat hemma i stället. Dom pengarna behövdes för övrigt på IKEA. :-)
 
Den här filmen, Warm Bodies, var i alla fall jättebra! Jag och mannen såg en trailer för ett tag sen och bådat tyckte att den verkade bra, så då passade vi på igår. SE DEN! Rekommenderas varmt! Jag var alldeles glad när jag gick därifrån. :-)
 
Och hemma efter att vi ätit vår middag, fortsatte filmen. Då såg vi "I rymden finns inga känslor". Också en superbra film! Se den också!! :-)

Dag 3 whole 30

Publicerat 2013-04-21 13:10:00 | i kategori Matdagbok, whole30,
2 kommentarer

Gårdagen kommer idag. Var för upptagen med att kolla på film igår så då fick bloggandet vara! :-)
 
Allting blev sent igår. Frukosten vid tio, lunchen vid halv tre, mellanmålet vid halv sex, middagen vid nio, och jordgubbarna efter det. Det var jättegoda jordgubbar, tyvärr blev magen mullrig av dom.
 
Frukost: tre kokta ägg, hemgjord majonnäs, gurka, tomater
Lunch: Lövbiff, beamajonnäs, grönsaker
Mellanmål: några skedar hasselnötssmör, och några rostade hasselnötter
Middag: En stor bit entrecote, stekta champinjoner, grönsallad med olivolja
Kvällsfika: Några jordgubbar
 
 

Browniekaka med syrlig philadelphiagrädde

Publicerat 2013-04-20 13:20:30 | i kategori Alla recept, Godsaker,
5 kommentarer

 
Även om jag för tillfället inte äter såna här smaskiga saker kan jag ju ändå ge er receptet om det är någon som vill prova nu när det är lördag och allt! ;-)
 
Utav browniesreceptet gjorde jag också en kaka med en frosting/topping av philadelphia, grädde och citron. Riktigt gott det också!!
 
Browniekaka med philadelphiagrädde ca 4-6 port
  • 100 g mörk choklad (jag tog 70% Marabou)
  • 100 g smör
  • 1 msk bakery+
  • 2 ägg
  • 0,5 tsk vaniljpulver
  • 1 dl mandelmjöl
Smält choklad och smör försiktigt tillsammans i kastrull. Vispa ägg och sötningsmedel med elvisp. Blanda ner vaniljpulver och mandelmjöl. Häll i chokladblandningen. Klä en form med bakplåtspapper. Häll i smeten och bred ut. Grädda i mitten av ugnen på 175 grader i ca 18 minuter. Låt kallna. Jag använde en form som är ungefär 15x20 cm. 
 
Philadelphiagrädde med smak av citron
  • 4 dl vispad grädde 
  • 2 dl philadelphiaost
  • 2 msk sukrin melis
  • 2 ekologiska citroner
  • 1 tsk vaniljpulver
Blanda den vispade grädden med philadelphiaost, sötnings, citronsaft och vaniljpulver med elvisp. Bred över kakan.

Dag 2 whole30

Publicerat 2013-04-19 21:51:17 | i kategori Matdagbok, whole30,
1 kommentarer

Frukost: en burk makrill i tomatsås, ett kokt äg, sallad, tomater, gurka, olivolja, flingsalt och överblivna nötter från igår kväll
Lunch: blandfärsbiffar, lök, broccoli
Middag: lövbiff, sötpotatischips, bearnaisemajonnäs, grönsaker
Kvällsfika: en stor jordgubbe, mandlar, cashewnötter, kokoschips
 
 

Lövbiff med sötpotatischips och bearnaisemajonnäs

Publicerat 2013-04-19 20:56:00 | i kategori Alla recept, Mat, Mejerifritt, Tillbehör,
1 kommentarer

Åt en riktigt supergod middag idag. Det blev som sagt lövbiff, som jag bara stekte rätt upp och ner i olivolja, och saltade och pepprade. (Olivolja då rapsolja tydligen inte var helt whole30) Till det hade jag gjort sötpotatischips, vanlig blandsallad och en underbar bearnaisemajonnäs!
 
Sötpotatischipsen råkade jag bränna vid, så det gick inte att äta alla, men de var underbart söta och goda! Och bearnaisesåsen var nog bland det godaste jag ätit faktiskt. Grymt nöjd med den!
 
 
Sötpotatischips
  • sötpotatis
  • olivolja
  • salt
Skala och skiva sötpotatisen tunt. Pensla ett bakplåtspapper med olivolja. Lägg på sötpotatisen. Pensla på olivolja och salta. Stek i ugn. Jag använde grillfunktionen på 250 grader. Ungefär 10 minuter hade nog varit lagomt.
 
Bearnaisemajonnäs

Var för mätt till lunchen

Publicerat 2013-04-19 16:03:43 | i kategori Blandat, Mat,
0 kommentarer

...så det var omöjligt att äta upp allt. Men barnen skulle äta så jag åt samtidigt, fast jag inte var hungrig. Klockan hade ändå passerat 12. 
 
Men jag har däremot varit hungrig nu på eftermiddagen. Så jag gjorde i ordning ett mellanmål, men insåg att klockan var halv fyra och ganska nära middagen. Så jag bestämde mig för att spara det till ikväll. Jag tycker ju om att äta lite grann på kvällen. Har inte sett att mellanmålet måste ätas på dagen. Men jag vet inte. Nu har hungern gått över, så det var nog rätt beslut i vilket fall.
 
Nu börjar det i alla fall bli dags att börja med middagen. Har inte riktigt bestämt vad det blir för tillbehör än, men lövbiff ska det bli i alla fall!

Handlat på ICA

Publicerat 2013-04-19 15:54:27 | i kategori Blandat, Mat,
1 kommentarer

For iväg på närmaste ICA för att handla på mig lite. Det började sina i kylskåpet. Mina barn var hos grannen så jag hade lyxen att få handla själv också. :-)
 
Det blev massor av grönsaker, färska och frysta. Rotfrukter, bär och frukt. Kött, fisk och ägg. Bubbelvatten och cashewnötssmör. Och ett paket smör, den enda mejeriprodukten. Betänk då också att vi är en familj på fyra personer, varav två barn. Men de är ganska vana att äta protein och grönsaker till middagen. Och så fanns det lite mjölk, fil, yoghurt, pålägg och hårdbröd kvar hemma. :-)
 
 
Jo, och så blev det en sak till mig själv också. Jag köpte en rosa orkidé. Kände för en färgklick. :-) Enda sättet att få blommor är ju att köpa dom själv! ;-)
 

Kolla innehållet på köttet du köper

Publicerat 2013-04-19 12:24:00 | i kategori Fakta, Tips,
3 kommentarer

Läser ni innehållsförteckningen på matvaror? Jag ska inte säga att jag gör det jämt, men ganska ofta i alla fall. Nåt jag tycker är synd är när kött innehåller tillsatser. Kött ska inte innehålla något annat än bara kött, men ibland är det även en massa annat. Fläskytterfilé som brukar vara billigt har jag helt slutat köpa sen jag läste att den innehöll tillsatser. Jag fotade sist jag såg en sådan på affärn.
 
 
Vad tycker du? Visste du om detta? Den innehåller bara 88 % kött. resten är vatten och tillsatser. Jag känner mig lurad när jag ser sånt här. Att vanlig smörgåsskinka har en liknande innehållsförteckning tror jag de flesta vet, men kanske inte att det finns även i "vanligt" kött.
 
Tillsatt socker i kött... det är minsann inte helt lätt att hålla sig undan sockret...

Nu har jag gjort majonnäs

Publicerat 2013-04-19 10:25:04 | i kategori Alla recept, Mejerifritt, Tillbehör,
6 kommentarer

Och nu gick det väldigt bra. Gjorde säkert fel med mixerstaven förra gången, men nu funkade det. Tyvärr tycker jag att det är för mycket smak av vitvinsvinägern. Det är väl en smaksak säkert så jag tar nog mindre nästa gång. Och kan det vara så att jag saknar sockret? För det smakar inte riktigt som majonnäs tycker jag. Jag måste nog lära om mig.
 
 
Majonnäs
  • 1 ägg
  • 2 dl rapsolja, neutral
  • 1 tsk dijonsenap
  • 2 tsk vitvinsvinäger
  • salt, vitpeppar och svartpeppar efter smak
Lägg alla ingredienser i en smal skål med höga kanter. Börja mixa med mixerstaven i botten. När det börjar tjockna ska du börja vippa på den upp efter sidorna tills allt tjocknat.
 
Jag använde skålen som följde med mixerstaven. Jag använde också kylskåpskalla ingredienser, men det är säkert inte nödvändigt.

Bästa och sämsta med bloggen

Publicerat 2013-04-19 09:19:47 | i kategori Sämsta & bästa,
9 kommentarer

Det bästa med den här bloggen är att jag får skriva och dela med mig. Jag har älskat att blogga sen jag började. Jag får dela med mig till de som vill läsa. Och andra kan få tips. Jag antar att de som läser får ut något av att läsa den.
 
Det sämsta är den energi det tar. Det tar tid att skriva inlägg, speciellt om jag har fotat och vill lägga in det. Det tar tid från annat, men jag har låtit det ta det, för att jag tycker det är roligt. När det då finns några som läser och inte verkar gilla det jag skriver och låter mig veta det, tar det så fruktansvärt mycket energi. Jag vet inte hur jag ska göra för att inte ta illa vid mig. Vissa menar att eftersom jag skriver om mitt liv får jag ta att det kommer kommentarer jag inte gillar. Och visst, alla är fri att skriva! Men det gör också att jag känner mindre och mindre glädje med bloggen. Fortsätter det kommer jag att sluta. Det är inte värt det då. Jag skriver inte om mitt liv för att andra ska sänka mig.

Dag 1 whole30

Publicerat 2013-04-18 21:29:00 | i kategori Matdagbok,
5 kommentarer

Så här tänkte jag det. Att varje dag redovisa vad jag ätit, som en matdagbok.
 
Frukost: Två fröknäcken (frön och vatten) med kokosfett och tomat och gurka. Te med kokosfett. Inte helt optimalt, då man inte ska äta bröd och efterrätter, oavsett innehåll, när man kör detta, men hade inget val)
 
Lunch: Kyckling med hemgjord aioli, två små avokados, grönsallad
 
Middag: Blandfärsbiffar och lök, stekt i kokosfett. Broccoli och tomat.
 
Kvällsfika: Blandade nötter.
 
 
Tillägg: Kommentera gärna om ni tycker något verkar fel. Eftersom jag är lite ny, och inte helt påläst, kanske jag gör misstag. Säg gärna till! :-)

Nystart med whole30!

Publicerat 2013-04-18 21:16:00 | i kategori Blandat,
3 kommentarer

Ja, nu har jag börjat! Bara sådär!
 
Jag och maken funderade igår och han tyckte vi skulle vänta tills jag hade varit i Spanien, så vi kunde köra fullt ut i 30 dagar. Men jag ville inte vänta. Det var NU som jag kände mig taggad! Så jag började i morse på jobbet. Men var oförberedd och hade inte tagit med mig bra frukost. Bestämde mig inte förrän på jobbet. Nu lyckades jag lösa det bra med tanke på att jag var så oförberedd. Två fröknäcken jag hade på jobbet och kokosfett blev räddningen! :-)
 
Maken har inte börjat än, men det blir nog så småningom. Men han lyckades med att laga middag, helt mejerifritt. Tack för det!!
 
Jag känner mig verkligen redo för det här just nu! Jag svänger väldigt mycket fram och tilllbaka i mina mattankar. Bara för ett par dagar sen bestämde jag mig för att sluta tänka på vikt, viktnedgång, och må bra och försöka hålla mig viktstabil. Och äta det jag ville inom LCHF. Men när jag började tänka på det här kändes det rätt i stället. Jag vill att min kropp ska må bra, för då mår jag bra. Tänk om den här rena maten till och med kan få bukt med min klåda? Det vore nåt det! :-) Så det här gör jag inte för att gå ner i vikt, utan för att rena kroppen och förhoppningsvis få bukt på mitt sötsug.
 
I alla fall så hade jag tänkt låta er följa med på resan. Jag vill dela med mig av vad jag äter. Dels för att kunna tipsa eller inspirera er, om det är någon som är nyfiken. Samt för att sätta lite press på mig själv. Det är skönt att jag har makens stöd. Men vill gärna ha ert också! :-)
 
Sen får vi se hur länge den här resan sträcker sig. Målet är ju 30 dagar. MEN, jag ska till Spanien och då kommer det vara omöjligt att följa det fullt ut. Men om jag klarar mig ända till resan, så är målet att göra det bästa av situationen där nere.

30 gram kolhydrater

Publicerat 2013-04-18 18:01:37 | i kategori Fakta,
2 kommentarer

Här är två bilder som bra speglar skillnaden på kolhydrater och kolhydrater. Jag är inte alls emot alla kolhydrater som finns, utan var de kommer i från. Dessa bilder innehåller båda två 30 g kolhydrater. Vilken bild skulle du välja? Jag skulle definitivt välja den vänstra bilden. Så mycket god mat! I stället för ett glutenfullt bröd som bara skadar kroppen. En vanlig dag hamnar jag nog runt 30 g kolhydrater, när jag inte äter strikt LCHF.
 
 
Den vänstra bilden innehåller inte bara vacker och god mat. Den innehåller också 100% eller mer av RDI av:
A -vitamin, B2, B6, folsyra, C-vitamin och E. Dessutom får man tugga ganska mycket innan man ätit upp den vänstra maten. Det där brödet sväljer man ju på några tuggor. Inte mycket mättnad där inte.
 
Bilder och fakta är lånat från Maria, med bloggen Från Trelleborg till Kina. Maria har MS, men lever idag utan mediciner med hjälp av att äta bra mat. 
 
 

Någon som testat whole 30?

Publicerat 2013-04-17 21:36:00 | i kategori whole30,
4 kommentarer

Jag sitter och läser på lite om whole 30 hos Ealina,hon har ett inlägg med länksamling till vad som kan vara bra att veta, läs det gärna HÄR.
 
Jag är nyfiken och funderar på att prova. Men jag vet inte om jag skulle klara så lång tid. Jag har ju provat fakir förut, och mejerifritt och det var svårt. Så det här kommer också bli svårt. Men jag skulle kunna äta bär och nötsmör. Mina favoriter! :-) Och kanske till och med lite frukt. 
 
Är det någon av er som testat detta? Eller skulle vilja prova? Det skulle kännas lättare om det var någon fler som hakade på! :-)
 
Kort sagt så handlar det om att bara äta mat som är bra för kroppen och utesluta allt annat. Inget socker eller sötningsmedel, inga baljväxter eller spannmål. Leva på kött, fisk, fågel, ägg, grönsaker, nötter, frön, fett och frukt.
 
Whole30 är ett unikt program som är framtaget för att man själv ska kunna förändra sitt liv på trettio dagar. Ett sätt att skapa en hälsosam metabolism, läka "magen", lugna ner systemisk inflammation och få ett stopp på ohälsosamma cravings, vanor och knasiga förhållanden till mat.
 
Det låter väl bra? :-)

Dagens morgonträning

Publicerat 2013-04-17 20:13:10 | i kategori Träning,
1 kommentarer

Jag tog mig faktiskt ut i morse också! Samma runda här hemma. Den här gången gick det både lättare och tyngre än igår. Jag joggade mer än igår. Och det gick mer av sig själv. Men jag var lite tung i benen och den andra backen gick det väldigt sakta i. Det resulterade i en sämre tid än igår. Men jag är nöjd ändå! Både för att jag tog mig ut och för att jag lyckades jogga mer och gå mindre än igår! :-)

Kyckling och aioli till middag

Publicerat 2013-04-17 20:08:24 | i kategori Mat,
0 kommentarer

Idag gjorde jag kyckling till middag igen. Hade återigen en färsk, hel kyckling. Jag hade inte tid att låta den helstekas utan gjorde mitt bästa för att stycka den. Men slö kniv. Jag var lite orolig för både armar, ben och inre organ ett tag. Men det gick bra! :-)
 
Till kycklingen gjorde jag bara en blandsallad och så den underbara, lättgjorda aiolin. Väldigt god och helt utan tillsatser. Rekommenderas!!
 

Nya jeans

Publicerat 2013-04-16 20:15:00 | i kategori Kläder skor accessoarer, Shopping,
0 kommentarer

Det blev ett par nya ljusa vårjeans idag och en top till det. Jag gick in på Gina Tricot, bara för att kolla egentligen. Men när jag såg att det fanns så billiga jeans provade jag. Jag behövde faktiskt ett par nya, även om jag hade tänkt mer vanlig jeansblå färg.
 
Men de här var så billiga och hade liten storlek (för mig) så jag blev så glad så jag slog till! Ett par vårjeans helt enkelt! :-)
 
Jo förresten. Jag var ju inte helt säker på hur jag skulle göra med den svarta maxiklänningen jag köpt. När jag ändå var inne på HM idag för att köpa kläder åt barnen, tog jag och provade en storlek mindre, och jag tyckte nog att den satt bättre. Så jag köpte den. I storlek 38, jippi! :-) Nu  måste jag bara komma ihåg att lämna tillbaka den andra...
 

Stolt över mig själv

Publicerat 2013-04-16 20:10:30 | i kategori Träning,
3 kommentarer

Jag var så stolt över mig själv i morse!! Tänk att man kan få känna det ibland också va? :-)
 
Jag hade ställt klockan på kvart i sex, för att jag tänkte ut och jogga. Men när klockan ringde var jag så trött så jag bara stängde av den och fortsatte sova. Sen klev jag upp där nån gång strax efter sex som vanligt. Tänkte skita i joggingen. Men när jag satt på toaletten och såg kläderna ligga där inne i badrummet bestämde jag mig för att prova i alla fall. Och det gick bra idag!
 
Jag tog en bit i taget. Jag lyckades jogga hela 4 kilometersrundan utom den värsta backen. Jag tog några meter i taget och siktade in mig på en gren, eller en sten, eller ett gupp, eller en stolpe hela tiden. Förut har jag mest haft längre sträckor och så har jag inte orkat utan börjat gå i stället. Men bara några meter klarade jag av hela tiden så till slut var jag hemma igen!
 
Fatta vad nöjd jag var!! :-)

Angelicas brownies med mörk choklad

Publicerat 2013-04-15 20:35:41 | i kategori Alla recept, Godsaker,
3 kommentarer

Gjorde brownies ikväll, blev så sugen på att baka något. Det var ett tag sen sist. Eftersom jag är en riktig chokladälskare fick det bli nåt med choklad, och valet föll på brownies. Jag tycker de här blev riktigt bra. Mastiga, som brownies ska vara, men väldigt goda med grädde till. Jag tar som vanligt inte så mycket sötningsmedel, det väljer du själv, hur mycket och vilken sorts sötning du använder.
 
 
Brownies med mörk choklad 12 små bitar
  • 100 g mörk choklad (jag tog 70% Marabou)
  • 100 g smör
  • 1 msk bakery+
  • 2 ägg
  • 0,5 tsk vaniljpulver
  • 1 dl mandelmjöl
Smält choklad och smör försiktigt tillsammans i kastrull. Vispa ägg och sötningsmedel med elvisp. Blanda ner vaniljpulver och mandelmjöl. Häll i chokladblandningen. Klä en form med bakplåtspapper. Häll i smeten och bred ut. Grädda i mitten av ugnen på 175 grader i ca 18 minuter. Servera med vispad grädde och eventuellt hallon.
 
Jag använde en form som är ungefär 15x20 cm. De blir ganska tunna. Ta en mindre form om du vill ha dom högre, men då blir det färre bitar.
 

Fröknäcke till frukost

Publicerat 2013-04-15 12:29:57 | i kategori Mat,
3 kommentarer

Igår kväll kom jag mig äntligen för att göra fröknäcke igen. Har inte gjort det på mycket länge, jag har väl bara inte orkat tror jag. Men på sista tiden har jag varit sugen på mackor och då har det blivit flatbröd eller finn crisp i stället och det har inte magen varit riktigt nöjd med. Den föredrar LCHF-bröd. :-)
 
En enkel frukost, te och två fröknäcke med bregott, ost och gurka

Regnet smattrar på taket

Publicerat 2013-04-14 22:04:37 | i kategori Blandat,
0 kommentarer

Och sällan har jag väl varit så glad för det som nu. Det innebär att det inte snöar och att snön kommer smälta bort fortare. Vi har massor av snö fortfarande och jag vill bara ha bort den!! Tyvärr ska det regna i morgon på dagen också, men jag jobbar ju inomhus så det gör inget. Och barnen kommer ha med sig extrakläder så det borde gå bra! Och kanske till och med bilen blir ren! ;-)
 
Godnatt och sov gott! Det kommer jag göra ! :-)

Maxiklänning

Publicerat 2013-04-14 21:48:00 | i kategori Kläder skor accessoarer, Shopping,
1 kommentarer

Jag har länge velat ha en maxiklänning, men aldrig köpt en. Hittade några fina på zalando.se också från Mint & Berry som jag ville ha. Men de gick på runt 600 kr och det kände jag inte för. Men idag hittade jag en fin, enkel på HM för 149 kr så då slog jag till! :-) Tyvärr är den lite slapp runt bysten och lite tajt runt magen, suck... men det kan bli bra ändå. För det priset blir det nog bra! :-) Tänkte att jag kunde ha den när jag åker till Spanien snart! :-)
 
 

En jobbig dag till ända

Publicerat 2013-04-14 20:36:00 | i kategori Personliga tankar,
2 kommentarer

Usch, det här har varit en jobbig dag. Igen. Jag känner mig rätt slut mentalt. Men nu har jag bestämt mig. När den här kartan p-piller tar slut struntar jag i det. Så får jag se om jag känner mig bättre eller om det är annat som ligger bakom. Men är det dom så är det ju en lätt utväg att ta till. Är det inte det blir det jobbigare, men det vill jag inte tänka på nu. En sak i taget. 
 
Jag har precis ätit upp den Low Carb-choklad jag hade hemma, och nu äter jag Alvesta glass, Himmelsk Röra, sötad med Stevia. Idag tillåter jag mig det. Imorgon är en ny dag!!
 
♥Kram till alla fina människor där ute♥
 
Som tur är slipper jag äta upp hela paketet, min man tog hand om halva... ;-)

Tungt ibland

Publicerat 2013-04-14 10:35:00 | i kategori Personliga tankar,
5 kommentarer

Solen skiner, det är ett superhärligt väder. Men jag njuter inte. Varför känns livet så tufft ibland? Idag vill jag bara dra ner rullgardinerna och dra täcket över huvudet. Men det går inte. Som vuxen människa med hus och familj är det inte tillåtet. Nej, the show must go on. Även om jag gråter inombords.

Nyfiken på träningen? :-)

Publicerat 2013-04-12 20:32:39 | i kategori Träning,
1 kommentarer

 
Någon som funderar på hur det gick med träningen idag? Blev det någon? Ja, ni med Instagram och mina vänner på facebook vet ju redan, men jag tog mig iväg till Friskis efter jobbet, som jag ville!!
 
Det blev ett medeljympapass. Det passet är verkligen bra, det är roligt och jobbigt. Men det var inte så kul idag, det är så himla tråkigt när man tappat kondis och styrka och inte orkar med allt. 
 
Det blir ofta så för mig. Jag tränar och håller igång tills jag känner mig i hyfsad form, sen lägger jag av. Och när jag börjar igen är det döjobbigt. Jag vill ju vara tillbaka i samma form som förut!!
 
Jaja, om jag bara håller igång så är jag väl tillbaka om några veckor, men det blir jobbigt...
 
Förresten, när jag gick därifrån, så jag några som var på ett Afro Dans-pass. Någon som testat det? Det såg väldigt roligt ut!! Det passet är på torsdagar kl 20 i vanliga fall. Funderar på om jag ska prova. :-)

Woopa! En tur efter middagen!

Publicerat 2013-04-11 21:49:58 | i kategori Träning,
0 kommentarer

Vet ni vad?! Jag tog mig ut i friska luften efter middagen!! Wow! Det är ljuset som gör det. Känns svårt att bara sitta innen är det är ljust ute. Eller svårt och svårt... det är väldigt lätt att sitta inne också, men det känns åtminstone mycket lättare att ta sig ut nu när ljuset kommit!! :-)
 
Eller hur?!  :-)
 
Vad gjorde jag då? Ja, jag bytte om, och klädde mig för promenad, men tänkte samtidigt att jag skulle försöka springa lite. Först gå, uppför stora, långa backen. Men när jag väl gick utanför dörren så började jag jogga på en gång i alla fall. Har jag tålamod? Neeej....
 
Hur gick det då? Tja, lika dåligt som förra veckan. Asdåligt faktiskt halva sträckan, där det är så mycket uppför, men när jag vände gick det lite bättre. Men tyvärr började jag känna av ena knät i långa nerförsbacken, så då fick jag börja gå i alla fall fast jag var taggad att fortsätta. Jag är lite rädd om knäna. Jag får ont i bland och då kan det bli helkört att helt springa.
 
Funderar faktiskt på att träna efter jobbet i morgon. Ska det bli av? Ska det bli ett jympapass? 
 
Spänningen är olidlig... Fortsättningen kommer i morgon!!
 
Godnatt med er nu och gå och lägg er!! Tänk på att kortisonnivån sjunker när du sover ordentligt. Och det är ju i sin tur bra för viktminskning! Sov mer och gå ner mer i vikt! ;-)

Konstig, halvgod soppa till middag

Publicerat 2013-04-11 21:42:59 | i kategori Mat,
0 kommentarer

 
Oj, det var lite dålig bild ser jag, men det var en del av dagens middag, en broccoli- och spenatsoppa. Jag använde ett recept från en LCHF-kokbok av Ulrika Davidsson, men receptet var väldigt konstigt. Det skulle bli 4 portioner men skulle bara vara totalt 100 g broccoli och spenat. Det blir inte mycket soppa. Jag gjorde i alla fall lite mer än vad det skulle vara, plus att jag lade till grädde. Och hade i parmesan. Och toppade sen med Apetina ost. 
 
Den blev sådär tyckte jag, men maken och treåringen gillade den starkt!
 
(Det var inte det enda jag åt, eftersom det blev lite lite soppa, så åt jag mackor till, flatbröd med ost och leverpastej. Inte på samma macka då)

Vispad kokosmjölks-frukost

Publicerat 2013-04-11 21:33:34 | i kategori Frukost, Mat, Mejerifritt,
2 kommentarer

 
Det där var dagens frukost som jag tagit med mig till jobbet idag. Jag har hört talas om att man ska ha kokosmjölk/grädde i kylen och då kunna vispa den. Så jag har haft en burk kokosmjölk i kylen ett tag. Imorse tog jag fram den för att vispa, men tog bara det övre tjocka lagret. Kändes som att det bara blivit blask om jag tagit allat? Hur gör ni andra? Är det bara det tjocka man ska vispa?
 
I alla fall så blandade jag kokosmjölken med vaniljpulver, och så hade jag hallon, mandelsmör, kokoschips, hasselnötter och pumpakärnor till. Anledningen till att jag testade det här var dels att jag var nyfiken på hur det smakade, plus att jag ville se vilken skillnad jag skulle känna mot en yoghurtfrukost. 
 
Jag tyckte smaken var så där, jag har fortfarande lite svårt för kokossmaken. Sen vet jag inte om jag egentligen kände någon skillnad, fysiskt. På yoghurtfruksot (som är så god) blir jag lätt väldigt hungrig och sugen tyvärr, så jag har känt att det egentligen inte är bra för mig. 
 
Har ni provat någon sån här frukost? Den var ju mejerifri i alla fall och det är ju inte helt fel! :-)

Ostgratinerad korv

Publicerat 2013-04-09 17:41:00 | i kategori Alla recept, Kött,
6 kommentarer

Ostgratinerad korv med färsk oregano, serverad med broccoli och räksallad
 
Hos Erika som har bloggen LCHf till vardag och fest hittade jag ett recept på ostgratinerad recept som jag blev sugen på. När jag skulle göra det gjorde jag det lite annorlunda utefter vad jag hade hemma och var sugen på. Verkligen enkelt och gott. Roligare än att bara steka korven. Till barnen hade jag bara på lite ketchup och ost, som en lite snällare variant.
 
Ostgratinerad korv 2 port
  • 3 stora, tjocka korvar
  • 1 msk ekologisk tomatpuré
  • 1 tsk dijonsenap
  • ca 1 msk grädde
  • riven ost, ca 1,5 dl till röran +  lite uppepå
Skär korvarna på längden och placera i en ugnsfast form. Blanda tomatpuré, dijonsenap, grädde och riven ost. Bred ut röran över korvarna. Lägg på lite extra ost, och eventuellt färsk oregano. Gratinera i ugnen i 200 grader, ca 20 minuter, tills det blivit fin färg. Oreganon gjorde att det luktade väldigt gott i köket. :-)
 
 
 

Biggest Loser

Publicerat 2013-04-08 21:37:26 | i kategori Blandat,
2 kommentarer

Jag sitter och tittar på Biggest Loser. Det är ett program jag brukar följa. Alla människor har en historia och orsaker till övervikten. Men alla har samma mål och ett jävlar anamma att vara med i ett tvprogram, visa upp sina brister för att lyckas med det de helst vill. Jag har redan fällt en tår. Jag beundrar dessa människor som tagit till sig verkligheten och ska nu övervinna övervikten. Vad tycker ni om programmet?

Lax med fetaostpesto

Publicerat 2013-04-08 19:53:08 | i kategori Alla recept, Fisk, Mat,
0 kommentarer

 
Jag lyckades få till en riktigt hyfsad middag idag. Med tanke på att det enda jag förberett var att plocka fram fyra portionslaxfiléer ur frysen hemma. Men med fetaostpesto (pesto blandat med feta, eller i det här fallet med apetina ost), kokt broccoli och stekt sparris så blev det mycket bra! Vad bra det är att alltid ha frysta grönsaker hemma, då finns det alltid tillbehör! :-)

Kokospannacotta med citron och hallon

Publicerat 2013-04-07 20:55:16 | i kategori Blandat,
8 kommentarer

 
Jag hittade receptet på kokospannacottan när jag var inne på den underbara bakbloggen Sweet and simple. Hon hade i sin tur hittat det hos Åse. Jag gjorde den lite annorlunda, jag hade ingen lime, och för lite citron och så tog jag ingen sötning alls. Jag kände att jag ville hålla mig ifrån det den här helgen. Det tog väldigt lång tid för den att stelna, jag hade den i frysen i 2-3 timmar innan det hände nåt med den. Vet inte om jag gjorde nåt fel, men den blev ju klar till sist! :-)
 
Angående sötningen så funkade det utan, men jag hade gärna gjort den sötare. Det får det bli nästa gång. Och kanske med mer citron, jag tycker om citron och det hade nog varit gott om det hade smakat mer av citronen.
 
Igår provade jag den med bara några hallon till. Och idag gjorde jag den med en vaniljhallonspegel. Här skriver jag receptet som jag gjorde det. Om ni vill ha ursprungsreceptet får ni leta reda på det på länkarna ovan.
 
 
Kokospannacotta med citron 4 port
  • 1 burk kokosmjölk
  • 1 liten ekologisk citron
  • 1,5 dl grädde
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 2 gelatinblad
  • ev. sötning
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter. Koka upp kokosmjölken med grädde. Riv skalet på citronen och tillsätt det tillsammans med saften från citronen. Låt det småputtra i några minuter. Tillsätt eveventuellt sötningsmedel eller socker. Dra bort från värmen och lös gelatinbladen i mjölken. Häll upp i formar och låt stelna i kylen. Innan servering så pressa över lite lime och garnera med citron eller hallon. Servera exempelvis med mer citron och/eller bär.
 
Vaniljhallonspegel
  • ca 3 dl frysta hallon
  • 2 tsk vaniljpulver
  • ev. sötning
Värm hallonen i en kastrull. Blanda i vaniljpulver och eventuell sötning. Ta sedan en finmaskig sil och pressa ut saften. Fördela sedan saften över pannacottorna. :-)
 
 

Köttfärstårta

Publicerat 2013-04-07 20:16:00 | i kategori Alla recept, Kött, Övrigt,
3 kommentarer

Har ni hört talas om köttfärstårta förut? Det hade inte jag, förrän jag hittade ett recept på Vardagsmaten.se. Så jag tog och gjorde en LCHF-variant på den idag till middag. Kul med nåt nytt! :-) (äter du inte LCHF, kan du ju använda vanliga tortillabröd i stället för att göra egna)
 
 
Köttfärstårta 4 portioner
  • 3 stora ägg
  • 40 g smält smör
  • 1,5 msk grädde
  • 2 msk fiberhusk
  • 1,5 msk pofiber
  • salt
  • 600 g blandfärs
  • 2 tsk soja
  • 1 dm purjolök
  • 1 msk torkad oregano
  • ca 6 dl riven ost
  • salt och peppar
Värm ugnen till 175 grader. Vispa ägg, smör, grädde, fiberhusk, pofiber och salt med elvisp. Låt svälla ca 10 min. Klicka ut smeten på tre bakplåtspapper. Lägg plastfolie över och kavla ut i en rund ring. Grädda ca 10 min, tills de ser färdig ut och bara börjar bli brun i kanten.
 
Höj värmen till 200 grader. Skiva purjolöken och stek den i smör. Tillsätt färsen och genomstek. Krydda med soja, oregano. Smaka av med salt och peppar. 
 
Lägg hälften av färsen på första tortillabrödet (på bakplåtspapper). Lägg på en tredjedel av den rivna osten. Lägg på det andra tortillabrödet. Lägg på resten av färsen och ytterligare en tredjedel ost. Lägg på sista tortillabrödet och resten av osten. Grädda i ugnen ca 10 minuter, eller tills osten har smält. Håll vakt så att inte brödet blir bränt.
 
Dekorera gärna tårtan med färsk oregano. Servera gärna med creme fraiche och grönsaker.
 

Mindre militant LCHF?

Publicerat 2013-04-07 15:22:00 | i kategori Fakta, Personliga tankar,
4 kommentarer

Svenska Dagbladet skriver om att LCHF har blivit mindre militant och att numera ryms även lax, avokado och olivolja likväl som grädde, bacon och smör. Jag har ätit LCHF i tre år och hade helt missat att jag bara åt grädde, bacon och smör... Så, enligt mig har det aldrig varit militant. Det är bara de kolhydratsmumsande människorna som tyckt det, de ville väl inte höra att det inte var hälsosamt. (personlig åsikt)
 
Däremot har jag varit både arg och ledsen många gånger. När jag tänker på vad mycket jag lidit på grund av helt felaktiga kostråd. Jag har varit överviktig hela livet och försökt banta så många gånger. Ända sedan jag var liten. Men förstod inte förrän jag var 32 år varför det inte funkade för mig. Gör det mig till militant och medlem i en sekt? Skulle inte tro det...
 
Jag har så många gånger "börjat mitt nya liv". Kommer ihåg en gång när jag var ungefär 11 år och återigen skulle börja mitt nya hälsosamma liv och gjorde i ordning en macka med mjukt tunnbröd, margarinet Lätta, grönsaker, rivna morötter och ett glas juice. Sådär skulle jag fortsätta äta, det både såg gått ut och smakade gott. Men blev jag mätt? Inte alls, och åkte raskt tillbaka i de gamla vanorna. Massa snabba kolhydrater, skitmargarin, och inget nyttigt fett eller protein. Hur kunde det inte göra mig smal, det följde ju kostråden?
 
Förstår ni? Jag har alltså bantat nästan hela mitt liv. Jag har tyckt att jag varit tjock sen jag var barn. Jag har lyckats gå ner i vikt förut, men alltid räknat, vägt, räknat, vägt allt jag ätit. Varit hungrig och sur. Med LCHF hittade jag vägen ut. Jag kunde äta mig mätt. Inte räkna, inte väga, men ändå gå ner i vikt. Det har inte gått fort, för jag har alltid ätit lite mer kolhydrater än jag "borde" för en snabbare viktminskning. Jag har inte riktigt trivts med det, trots att kroppen mått bra. Jag kämpar vidare med min väg. Jag äter bra, god, hälsosam mat och med tiden rör sig vikten. Och gör den inte det, så vet jag i alla fall att jag äter bra mat.
 
Vem är det som är militant? I min mening är det Livsmedelsverket, som trots ny fakta, nya studier, fortsätter blunda och fortsätter hävda att mättat fett är farligt. Att vi ska basera vår kost på kolhydrater. Allt för att inte tappa ansiktet. När ska de ändra sig??
 
Så här skriver till exempel Livsmedelsverket
med LCHF ska man också helt undvika fullkornsprodukter och det är livsmedel som minskar risken för både hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes, övervikt och eventuellt också cancer.
 
Jaså? Och varför skulle fullkornsprodukter minska risken för dessa sjukdomar. Avsaknad av socker minskar risken för dessa sjukdomar.
 
En annan risk med LCHF-debatten är att folk i allmänhet börjar tro att mättat fett är nyttigt, och börjar äta mer bacon, grädde och smör men i övrigt fortsätter att äta som vanligt med mycket sockerrika livsmedel. Detta kan få allvarliga konsekvenser i framtiden både genom ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar och genom att andelen överviktiga i befolkningen blir större.
 
Öööhh... och varför skulle LCHF vara orsaken? Då äter man ju inte sockerrika livsmedel. Det är alltså de sockerrika livsmedlen som är boven, inte det mättade fettet. De slår knut på sig själva. Nyckelhålet som är deras märke för hälsosamma livsmedel är enligt mig ett märke för varor med tillsatser och socker. Kolla själv nästa gång du tar en nyckelhålsmärkt vara och läs innehållsförteckningen och jämför med den fullfeta varianten.
 
(Det blev ett längre inlägg vad jag tänkt mig, hoppas ni orkade läsa. Läs också artiken i SvD, den var rätt bra!)

Vinnaren utsedd, tävling Lavli

Publicerat 2013-04-07 13:50:19 | i kategori Blandat,
1 kommentarer

Nu har jag och lillgumman haft en dragning och den lyckliga vinnaren är Frida Dohlnér som vunnit ett valfritt grafiskt tryck från Lavli. Stort grattis till vinsten!!
 
Maila mig på [email protected] dina adressuppgifter och det tryck du vill ha. Såg att du önskade dig Sol, vind och vatten förut, gäller det fortfarande? :-) 
 
Wohoo, vad roligt det är att få ha tävlingar och utse vinnare! Synd bara att inte alla kan få vinna! :-)
 
Om du vill gå in och titta på alla fina tryck som finns hos Lavli, så gå in och kika HÄR!

Vad hände med bean?

Publicerat 2013-04-07 13:20:40 | i kategori Mat,
0 kommentarer

 
Stekte karré och champinjoner till middagen igår. Och gjorde den supergoda bernaisesåsen. Men var är den? Det finns ingen bea på bilden? Såsen som det inte går att misslyckas med misslyckades jag totalt med igår. Jag tyckte inte att jag hade tid att ta fram receptet, men hade bra koll på ingredienserna så jag blandade ihop allt med mixern. Naturligtvis i fel ordning... och det blev bara pannkaka. 4 äggulor och 300 g smör åt fanders... Suck... Men middagen blev god ändå, serverades med färsk kokt sparris, grönsallad och så den nya goda rökta fetan jag hittat! :-)

Förberett dagens efterrätt

Publicerat 2013-04-06 15:48:14 | i kategori Mat,
2 kommentarer

Jag hade inte tänkt göra efterrrätt, men eftersom jag är av den svagare sorten när det gäller karaktär, blir det en ändå. ;-)
 
MEN, den här gången blir det helt utan sötning tänkte jag. Jag har gjort kokospannacotta med citron, och till det blir det nog några bär. Hoppas det blir gott!
 

Lördagsjobbat

Publicerat 2013-04-06 15:45:00 | i kategori Hem & inredning, Shopping,
1 kommentarer

Idag har jag varit på jobbet i fem timmar. Det blir en liten extraslant i alla fall. Sen tog jag mig en tur på Clas Ohlson och där gick det i stället en hel del pengar. Så det gick väl ungefär jämnt upp... ;-)
 
Det blev lite köksgrejer som jag behövde, och så lite annat som jag inte behövde, men som jag ville ha ändå. Har ni sett så söta små flaskor? Har ingen aning vad jag ska ha dom till, men de var för söta för att inte köpas!
 
 

Överraskningsbröllop

Publicerat 2013-04-06 11:50:00 | i kategori Vardag & familj,
3 kommentarer

 
Jag har inte hunnit med mig att skriva och visa foton på allt jag velat den sista tiden. Jag var ju med om en häftig sak för två veckor sen. Min mamma fyllde 60 år och vi skulle uppvakta henne i lugn och ro. Inget ståhej med stor fest, utan bara familjen. Men helt plötsligt sitter jag och bevittnar ett bröllop mellan mina föräldrar som varit tillsammans i 45 år. Helt otroligt va?!! Det finns dom som klarar av svårigheter och håller ihop.
 
Den dagen funderade jag inte så mycket över vad jag skulle äta, utan tänkte äta vad som erbjöds. Vi var på Södra berget och åt en tre-rätters mycket god middag. Men min mamma hade beställt LCHF-alternativ till varmrätten till mig och maken så det var inga problem. Snällt! Och till efterrätt åt jag gladeligen mörk chokladkaka. :-)
 
Varmrätten som vi fick en grönsakspuré till

Matdagbok 5 april

Publicerat 2013-04-05 21:47:12 | i kategori Matdagbok,
0 kommentarer

Det var länge sen jag gav er en matdagbok. Min mat har ju inte varit den allra mest perfekta de sista veckorna och så har jag inte orkat. Men nu innan jag går och lägger mig kan jag ändå skriva upp vad jag ätit idag. Sen ska jag gå och lägga mig, ska upp tidigt och jobba i morgon.
 
Frukost 8.45: två kokta ägg med majonnäs
Lunch 11.30: fyra matmuffins, broccoli, gurka tomat
Fika 13.30: te med kokosfett
middag 17.30: kycklingsallad med aioli
kvällsis ca 21: mandelsmör
 
Jag hade inte förberett någon matlåda till lunchen idag, men hittade igen matmuffins i frysen imorse som blev en bra lunchlåda. Och eftermiddagsfikat klarade jag bra, trots att de flesta runt om mig åt kladdkaka...
 
Lunchmaten

Mitt fredagsmys då?

Publicerat 2013-04-05 21:41:15 | i kategori Mat,
0 kommentarer

Jag tänkte inte på att berätta vad jag haft som fredagsmys. Jag åt inget under firlmen för då var jag  dels mätt och dels hade jag ont i magen. Men nu när jag suttit vid datorn har jag haft en burk mandelsmör vid min sida... Men det räknar jag till nyttigheterna! :-)

Fredagsmys med barnen

Publicerat 2013-04-05 21:33:14 | i kategori Tips, Vardag & familj,
1 kommentarer

Ikväll hade vi filmkväll med barnen och såg "De fem legenderna", mycket bra film!! Till det fick de skivade jordgubbar. Jag tycker det är så onödigt att servera chips eller liknande på kvällarna. Det finns ju så mycket bättre alternativ som också är jättegoda! Min 7-åring önskade sig egentligen plockmat till fredagsmyset som ostchips, ölkorv, jordnötter och grönsaker. Det tycker hon är jättegott, men det hann vi inte med, vi åt middagen lite för sent. Men jordgubbarna tyckte de mycket om!
 
Hur brukar ni göra med era barn och detta fredagsmys? För mina barn handlar det om att sitta tillsammans och gärna titta på film och äta något gott. Och det finns så mycket som är gott att äta. :-)
 

Hemgjord aioli

Publicerat 2013-04-05 21:25:00 | i kategori Alla recept, Mejerifritt, Tillbehör,
0 kommentarer

Idag gjorde jag äntligen en hemlagad aioli, med recept från 56 kilo. Innan jag hade i vitlöken är det en vanlig majonnäs, men den tyckte jag blev lite sådär, men aiolin blev väldigt god!! Och jag lyckades, nu med kylskåpskalla ingredienser och med en vanlig neutral rapsolja.
 
 
 
Aioli
  • 1 ägg
  • 2 dl neutral rapsolja
  • 1 msk citronjuice, eller lime
  • 1-2 tsk dijonsenap
  • salt och peppar
  • 1-2 vitlöksklyftor
Lägg alla ingredienser utom vitlöken i en behållare med höga kanter, till exempel mixerskålen. Mixa ihop allt. Börja med att ha mixerstaven i botten och rör den när du ser att det börjar tjockna. Blanda sedan ner pressad vitlök.
 
Den här skulle jag vilja prova med rökta räkor, det måste bli jättegott!! :-)
 

Kycklingsallad med rökt fetaost

Publicerat 2013-04-05 21:14:56 | i kategori Alla recept, Kyckling,
0 kommentarer

 
Har ni testat den här osten? Det var första gången idag för mig, men oj vad jag tyckte om den! Jag har lite svårt för smaken på vanlig, riktig fetaost, så jag brukar köpa Apetina. Men den här blev jag nyfiken på, och den var jättegod. Det var extra smak på den så den blev liksom extra god! Den måste ni testa! :-) Jag hade den idag till en smaskig kycklingsallad.
 
 
Blandad sallad med lårkycklingfilé, rökt feta, champinjoner, avokado
  • blandad sallad, vi hade en påse med strimlade rödbetor
  • stekta bitar av kycklinglårfilé
  • stekta champinjoner
  • gurka
  • tomat
  • avokado
  • paprika
  • Fontana rökt ost av feta
Lägg upp alla ingredienser på en tallrik. Servera gärna med hemgjord aioli.
 

Kladdkaka med mandel- och cashewnötssmör

Publicerat 2013-04-05 16:14:00 | i kategori Alla recept, Godsaker,
3 kommentarer

Här kommer ett tips på nåt ni kan göra i helgen om ni vill göra något extra gott! :-)
 
Jag hittade ett recept på choklad- och hasselnötscupcakes hos Lisa som jag hade tänkt göra till efterrätt i fredags. Men det visade sig att jag inte hade hasselnötssmör hemma, så det fick bli en variant med mandelsmör och cashewnötssmör. Och så gjorde jag det inte som cupcakes utan i 4 stora portionsformar, 12 cm i diameter. Det blir ganska mastigt, så det räckte med en halv sån form, så nästa gång skulle jag nog hellre göra dom i 8 mindre former, eller i en stor form. Eller som cupcakes då. :-) Men jag varnar er, det här är farligt gott!!
 
 
Kladdkaka med mandel- och cashewnötssmör ca 8 portioner
  • 100 g choklad, minst 70%
  • 100 g smör
  • 2 ägg
  • 1 msk bakery+ (kan uteslutas)
  • 0,5 tsk vaniljpulver
  • 60 g philadelphiaost
  • 80 g mandelsmör, Kung Markatta
  • 50 g cashewnötssmör, Kung Markatta
Smält chokladen och smöret i en kastrull på låg värme. Vispa ägg och sötningsmedel i en skål. Blanda ner resten av ingredienserna och vispa. Häll upp i portionsformar eller muffinsformar. Grädda i 175 grader i 6 minuter. Låt stå och kallna i kylen. Servera med grädde.
 
 
 

Tävlingstiden har gått ut...

Publicerat 2013-04-05 12:24:09 | i kategori Blandat,
0 kommentarer

... Jag kommer att dra vinnaren under helgen. Den som väntar på något gott... :-)

Goodiebag från J.K.K Design

Publicerat 2013-04-04 15:55:00 | i kategori Kläder skor accessoarer,
1 kommentarer

Jag hade turen att vinna en goodiebag med vårtema från J.K.K Design och nu har jag fått det. Jag är jättenöjd! Jag har såna fjäderarmband sen tidigare, men nu var det andra färger och det rosa/korallfärgade var dessutom med guldfjäder. Tack så mycket för vinsten!! :-)
 
 

Morgongymmat

Publicerat 2013-04-04 08:44:25 | i kategori Träning,
1 kommentarer

Idag lyckades jag ta mig iväg till gymmet på morgonen. Det underlättades av att jag hade förberett packningen. Och igår när jag gick och lade mig, ganska tidigt också, så kände jag mig jättetaggad att träna. Jag ska inte påstå att jag kände mig lika taggad när jag sov skönt på morgonen... Men jag gjorde det i alla fall. Jag körde mer än vanligt, och körde typ 1,5 pass av de jag brukar göra. Jag körde både biceps, triceps, rygg och mage. Nu har jag ben och bröst kvar. Först tänkte jag att de kan jag göra hemma ikväll, men nu känner jag mig lite trött i kroppen så får se hur det blir med den saken... ;-) Nu hoppas jag träningsglädjen kommer tillbaka!
 
 
 

Vad hände med månadsvägningen?

Publicerat 2013-04-03 21:03:00 | i kategori Personliga tankar, Viktminskning,
4 kommentarer

Ja, vad hände med den? Jodå, jag har både vägt mig och mätt mig. Men jag har ingen lust att redovisa resultaten. För mars var en jättedålig månad för mig och ledde till att jag gick upp det jag gått ner, både i vikt och mått. Känns skittråkigt, men jag vet ju varför.
 
Jag hamnade helt snett i träningen och kom av mig helt av att vara hemma och vabba en vecka, en vecka i fjällen och sen vara gräsänkling, ensam med barnen och med en hemsk PMS. Då hamnade jag också för snett med maten för att kunna gå ner i vikt. 
 
Jag började med nya p-piller för ett par månader sen, och jag tror de är en stor bov. Jag har fått ett väldigt humör (värre än vanligt) och har inte känt igen mig själv riktigt. Så jag tror nästan jag ska sluta med dom. Det är inte roligt att vara arg hela tiden...
 
En annan anledning är nog också att jag blev lite stressad av att försöka gå ner i vikt. Jag ville prestera, trots att mitt mål är att gå ner 5 kg under det här året. Jag har alltså ett helt år på mig. MEN, jag ska till Spanien i maj och hade en liten önskan om att ha gått ner dom kilona till dess redan. Jag reser med min kör, och när jag nämnde att jag ville gå ner 5 kg innan vi åkte fick jag kommentaren att det var väl inte så svårt, det var ju TRE månader kvar. Med min kropp är det en stor prestation och jag blev stressad av att höra att det inte borde vara några problem.
 
Så nu sitter jag här, med bara en månad kvar till avresa, och fortfarande med 5 kg att bli av med. Jaa... när ska jag lära mig? Jag jagar och jagar, men sätter krokben för mig själv hela tiden...
 
Nu försöker jag hitta motivationen till att komma igång med träning, och köra strikt LCHF, gärna mejerifritt, för då mår jag som bäst. Men det är svårt ibland!

Glöm inte tävla om ett fint grafiskt tryck!!

Publicerat 2013-04-03 20:44:06 | i kategori Blandat,
1 kommentarer

Jag har ju min tävling med Lavli, där du har chans att vinna ett superfint grafiskt tryck. Läs om tävlingsreglerna HÄR och var med och tävla!!
 

Mangoraja

Publicerat 2013-04-03 19:02:55 | i kategori Alla recept, Tillbehör, Övrigt,
2 kommentarer

Den här såsen blev så god!! Smakar som vanlig mangoraja, söt och god. Jag använde köpt mango chutney, innehåller otrevligt mycket socker, men det går ju att göra egen också. Annars kan jag tycka att det är okej med den köpta. Det är trots allt bara en av ingredinserna som är en del av en måltid. Och något som jag inte äter ofta. Det beror alldeles på hur strikt du är. Jag kan tänka mig att göra denna igen!
 
 
Mangoraja 
  • 2 dl creme fraiche
  • 1 dl majonnäs
  • 0,5 dl mango chutney
  • ca 2 tsk curry
  • 1 vitlöksklyfta
Blanda creme fraiche, majonnäs, mango chutney och curry, samt pressa i en vitlöksklyfta. Smaka av hur mycket curry du vill ha.
 

Helstekt kyckling med färska kryddor

Publicerat 2013-04-03 17:03:00 | i kategori Alla recept, Blandat, Mat,
1 kommentarer

I fredags när min svägerska med sambo och barn var här på middag bjöd jag på helstekt färsk kyckling, hemgjord mangoraja och blandad sallad. Jag hade på tamarisoja och en kycklingkrydda, Santa Maria Chicken & Steak, och citron. I kycklingen stoppade jag in vitlöksklyftor, citronbitar och färsk rosmarin och oregano. Jag hade också färska kryddor på kycklingen. Jag trodde det skulle bli jättegott, men det blev inte så mycket smak, plus att det blev lite segt. Men jag fick tips om att ha ett glas vatten i botten av ugnen som skulle ånga och göra kycklingen mör, så det får jag göra nästa gång! :-) 
 
Mangorajan blev god men det receptet får komma i ett eget inlägg. Jo just ja, vi skulle ha gratinerad aubergine till också, men den ena var halvrutten så det blev inte så mycket. Och den blev inte lika god den här gången som förra gången. Jag hade kanske för mycket creme fraiche i. Vi gjorde en gratinerad paprika också med samma fyllning, men det smakade inte lika bra tyckte jag.
 
 
 

Vad tyckte ni om Korrespondenterna ikväll?

Publicerat 2013-04-02 21:43:42 | i kategori Tips,
2 kommentarer

Jag tyckte faktiskt att det var ett riktigt bra program! Äntligen ett program med vettigt innehåll! Tyvärr är det ju bara en halvtimme långt, det hade gärna fått vara en halvtimme till. Eller en hel programserie. Det är ett så viktigt ämne som gärna skyms undan. Och det är ju inte bara det tillsatta sockret som är problemet. Det finns så många andra namn på det tillsatta sockret som går under annat namn. Det är så många som inte vet hur mycket socker de äter, för de läser inte på innehållsförteckningen. Men ett sånt här program kan ändå få många att få upp ögonen för det  vanliga sockret. 
 
Missade du programmet? Du kan se det på SVT Play i 30 dagar. Det är del 4, Världens sötsug.
http://www.svtplay.se/korrespondenterna

Halvjogging i morse

Publicerat 2013-04-02 21:18:37 | i kategori Träning,
0 kommentarer

Det blev aldrig någon träning i helgen, trots att jag innan påsk tänkte att jag kommer att ha en massa tid att träna på. Men det blev inte så... Men imorse lyckades jag äntligen ta mig i kragen. Gymmet struntade jag i, men jag kom ut på en joggingtur i stället. Eller jogging och jogging, jag gick säkert halva sträckan. Jag har så dålig kondis nu, men hoppas få upp den snart. Nu när ljuset och värmen är på väg hoppas jag komma iväg på fler joggingturer! 
 
 
Det var i kallaste laget, men det funkade...

Ostägg till frukost

Publicerat 2013-04-02 17:16:00 | i kategori Alla recept, Frukost, Mat,
2 kommentarer

Idag lagade jag till en frukost hemma innan jobbet. Anledningen till det var att jag hade varit ute och joggat/gått och därför kände att jag behövde frukost idag och inte hade planerat något. Alternativet var yoghurt vilket jag inte ville äta idag, så då blev det till att steka ägg. Och ja, ostägg är bland det enklaste som finns:
 
Stek ägg och låt sen ostskivor smälta på äggen medans de ligger kvar i stekpannan. Jag hade på lite färsk oregano för den goda smakens skull. ;-)
 

Om sötsug på Korrespondenterna ikväll

Publicerat 2013-04-02 16:39:00 | i kategori Fakta, Tips,
1 kommentarer

Om ni ska titta på TV ikväll så rekommenderar jag att ni slår på tvåan kl 20.00. Då är det Korrespondenterna, och ikväll handlar det om Världens sötsug. Så här är programbeskrivningen på tv.nu:
 
Vårt sockerberoende börjar alltmer likna ett missbruk. Reportage om barnen på bantningsinternatet i Kalifornen, en av miljontals diabetesdrabbade familjer i Indien och indianerna i Brasilien som drabbas av vårt sug efter socker som bränsle.
 
Verkar väl som ett intressant program? Är jag hemma ska jag titta, annars brukar det ju gå att se i efterhand också!
 
 

Tonfiskröra till frukost

Publicerat 2013-04-01 08:08:00 | i kategori Alla recept, Frukost,
5 kommentarer

 
I fredags gjorde jag en röra till frukost. Väldigt gott och passande på en ledig dag när man har tid att göra något extra. Nu tog jag inga riktiga mått på ingredienserna, utan ni får se måtten som vägledning i stället. Det blev rätt mycket också, åtminstone två portioner.
  • 1 avokado
  • 2 kokta ägg
  • 1 burk tonfisk i vatten
  • 1-2 dl creme fraiche
  • 1 dl majonnäs
  • 0,5 gul lök
  • salt, peppar
Hacka och blanda alla ingredienser. Servera gärna med paprika.