Går inte att kommentera

Publicerat 2012-12-31 11:19:54 | i kategori Blandat,
0 kommentarer

Det går inte att kommentera på bloggen nu. Jag har bett blogg.se ordna med det, jag får hoppas på att det blir snart! Ni får enbart läsa och titta så länge... :-)

Nyårsaftonsfrukost

Publicerat 2012-12-31 11:18:00 | i kategori Blandat, Frukost,
0 kommentarer

 
 
 
 Vi gillar fröer och nötter till frukost

Titta till vänster

Publicerat 2012-12-31 08:20:58 | i kategori Blandat,
0 kommentarer

Där finns knappar att trycka på om man vill kommentera, twittra eller dela inlägget på facebook.
Om ni inte hittat igen hur man kommenterar tänkte jag, för nu var det tyst.... ;-)
Ni får hemskt gärna komma med kommentarer, frågor eller annat ni tänker på när ni läser bloggen.
 

Underliga saker hända...

Publicerat 2012-12-30 22:50:12 | i kategori Vardag & familj,
0 kommentarer

...jag har stått på ett par slalomskidor!!!
 
 
Jag åkte mycket slalom när jag var ung, det var min favoritsysselsättning på vintern. Jag började åka när jag var 2 år, då det var mina föräldrar som hade hand om slalombacken där jag bodde. Och så var det min pappa som var slalomlärare.
 
Min karriär som glad fritidsåkare fick ett abrupt slut när jag var 17 år och bröt lårbenet under en friluftsdag i Vemdalen. Jag tappade kontrollen i det isiga underlaget och kraschade rätt rejält. Jag opererades och fick stanna på sjukhus i 10 dagar och sen dess har jag varit livrädd för att ramla!
 
Idag gjorde jag comeback! Jag hade sagt till barnen att om de börjar åka ska jag börja åka jag också. Vi var och hälsade på gamla vänner idag. De bor på landet och har en perfekt liten backe som de kört upp med skoter på en äng. Där kunde barnen träna och få lift med skoter upp. Jag lånade fruns utrustning och åkte några åk jag också. Utan att ramla. Det var läskigt och roligt på samma gång! Nu måste jag se till att skaffa utrustning jag också och se om jag klarar av att ta mig nerför en riktig backe...
 
Besöket avslutades med tacos och efterrätt. Vi fick till och med LCHF-efterrätt som hon varit så snäll och gjort! Jag kan säga att vi var väldigt mätta och belåtna och nöjda med vår dag när vi åkte därifrån! :-)
 
Andra bilder från idag
Lillgumman har världens finaste skidor, rosa med fjärilar och hon älskar dom! Det är väldigt viktigt att hon har fina saker ;-)
 

Kolhydratsbakis?

Publicerat 2012-12-30 20:28:00 | i kategori Blandat, Personliga tankar,
0 kommentarer

Jag har haft ont i huvet i flera dagar och det är inte likt mig. Har fått äta alvedon och imorse var det inte alls roligt. Känner att det smyger sig på nu också. Vet inte riktigt vad det beror på. Jag har tre teorier.
 
1. Det cirkulerar många förkylningar nu, kan det vara min variant på förkylning? Blir i princip aldrig sjuk, men kan bli lite hängig ibland.
 
2. Vätskebrist. Jag har svettats rätt rejält när jag varit i väg med familjen och åkt längdskidor och burit barn i backen. Och jag vet att jag är dålig på att dricka i vanliga fall, även när jag tränat. Jag blir liksom aldrig törstig.
 
3. Kolhydratsbakis. Det har blivit mer kolhydrater än vanligt nu den senaste tiden. Även om jag inte "fuskat" helt innehåller all lax, sill och framförallt chokladen en hel del socker. Som jag inte är van att äta. Många säger att de blir "bakis" av att äta kolhydrater när de äter LCHF.
 
Så vad kan det vara? Inte vet jag, troligen en kombination av alla tre. Jag tog resorb tidigare idag ifall det kunde vara vätskebrist. Och kolhydraterna ska jag dra ner på när det nya året kommer. Men först är det ju nyår! ;-)
 
 
Åt till och med upp resterna av dotterns popcorn igår...
 
Stor myströja är bra när man känner sig lite svullen... ;-)
 

Granatäpplegrädde med hallon, nötter och choklad

Publicerat 2012-12-29 19:27:00 | i kategori Alla recept, Godsaker,
1 kommentarer

Låter inte det gott?? :-)
 
Dagens efterrätt! Hämtade inspirationen från Monique och hennes fina kokbok.
 
 
Granatäpplegrädde med hallon, nötter och choklad 2 port
  • 2 dl grädde
  • 0,5 tsk vaniljpulver
  • 0,5 granatäpple
  • 0,5 dl hasselnötter, eller andra nötter du gillar
  • 1 dl hallon
  • mörk choklad
Vispa grädden hårt. Blanda i vaniljpulver, granatäpplekärnor, hackade nötter och hallon i grädden. Lägg upp i skålar och riv mörk choklad över.
 
 
Granatäpple (du kan slå med en slev på skalet så ramlar kärnorna ut)

Ost- och skinkpaj

Publicerat 2012-12-29 19:19:44 | i kategori Alla recept, Mat,
2 kommentarer

Att göra en paj med skinka är ett bra sätt att göra av med överbliven julskinka. ;-)
 
Idag testade jag ett nytt pajdegsrecept som Catharina tipsade mig om. Jag gjorde om det lite grann, men jag tyckte det blev bättre än det jag använt förut. Kanske lite mycket smak av kokosnötsmjölet. Det är ju väldigt individuellt.
 
 
Ost- och skinkpaj
 
Pajdeg:
  • 2 dl mandelmjöl
  • 0,5 dl kokosnötsmjöl
  • 1 msk fiberhusk
  • 2 msk pofiber
  • 0,5 tsk salt
  • 1 ägg
  • 50 g smör
Blanda alla ingredienser i matberedare. Tryck ut degen i en pajform. Låt stå kallt i kylen ett tag, 15-30 min. Förgrädda sedan skalet i ugnen på 175 grader i 7-8 minuter. Höj sedan värmen till 200 grader.
 
Fyllning:
  • 250-300 g riven ost
  • 3-5 dl strimlad skinka
  • 4 ägg
  • 2 dl grädde
Lägg skinka och ost i skalet. Blanda ägg och grädde och häll över. Grädda pajen i ca 40 minuter.
 
 

Shopping!

Publicerat 2012-12-29 15:41:00 | i kategori Kläder skor accessoarer, Shopping,
1 kommentarer

Jag var ner på stan i går också och tänkte kolla in rean. Fast som vanligt är det svårt att hitta nåt på rea, för mig i alla fall. Men jag fick tag på en grön kavaj som var nedsatt till 100 kr, och två större myströjor på rea. Och så blev det en t-shirt med stjärnor och en svart blus till ordinarie pris. Kul med nåt nytt!! :-)
 
 
Och roligast var att kavajen är i storlek 38!! Lite liten än så länge men det blir nog bra... ;-)

Mat 28 dec

Publicerat 2012-12-29 14:37:13 | i kategori Mat, Matdagbok,
0 kommentarer

Igår var jag hungrig. Men jag lyckades hålla mig ifrån chokladen! :-)
 
Frukost: te med kokosfett och fröknäcke med bregott, två ägg och majonnäs
 
Lunch: Rester, kokosplätt med ost, julskinka, ägg, sill
 
Middag: Tacotallrik med både köttfärs och grillad kyckling (mer än vad som syns på den tallriken...)
 
Kvällsfika: Hungrig igen och högg in på kycklingen igen ;-)
 
 
En anledning till att jag var så hungrig var kanske att vi varit ute i Sidsjön igen, på slalomäventyr. Där jag bar och bar lillan uppför backen hela tiden. Ont i armarna idag... Men de blir duktigare hela tiden! Stora åkte faktiskt i två timmar i riktiga backen med sin pappa! Och lilla lärde sig svänga åt höger... :-)

Köttfärspaj med tomat och lök

Publicerat 2012-12-28 10:05:00 | i kategori Alla recept, Mat,
3 kommentarer

Det kanske kan vara på sin plats med ett recept som inte har med jul att göra, nu när julen är slut. :-)
 
Det här var min favoritpaj på den tiden jag åt vetemjöl. Blev bjuden på den av min svägerska en gång och sen har vi ätit den regelbundet. Nu har jag LCHF-pajskal i stället. Jag tycker inte detta pajskal är så lik originalet egentligen, men det funkar. Jag har inte hittat nåt bättre i alla fall. Om ni vet av nåt pajskal som är mer lik det vanliga så tipsa mig! :-)
 
 
Köttfärspaj med tomat och lök ca 6 port
 
Deg
  • 3 dl mandelmjöl
  • 0,5 dl sesamfrön
  • 1 msk fiberhusk
  • 1 ägg
  • 50 g smör
 
Fyllning
  • 500-600 g köttfärs
  • 1 paket bacon
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • 1 dl buljong (jag tar 1 dl vatten och ett litet hörn av en buljongtärning)
  • 1 dl grädde
  • salt, peppar
  • timjan
  • 3 tomater
  • 2-3 gula lökar
  • 4-5 dl riven ost
 
Blanda ingredienserna till degen i en matberedare. Tryck ut degen i en pajform. Ställ i kylen minst 30 min. Förgrädda sedan pajskalet i ca 10 min i 100 grader.
Gör under tiden köttfärsfyllningen
Bryn färsen, bacon och vitlök. Tillsätt buljong och grädde. Krydda med salt, peppar och timjan och låt röran puttra i 5 minuter.
Bre ut köttfärsröran i pajskalet. Lägg på tomaterna och lökarna skurna i klyftor. Sätt in pajen i ugnen i 20-25 minuter.
Servera pajen ljummen med grönsaker.
 

Liten julgran

Publicerat 2012-12-27 22:26:00 | i kategori Blandat,
0 kommentarer

Det blev en liten julgran också i år, som vi hade i hallen och hängde upp lite små fina julprydnader i.
 
 
Och det var antagligen det sista julinlägget för i år... ;-)
 
 

LCHF-snickers

Publicerat 2012-12-27 21:14:00 | i kategori Godsaker, Högtider,
1 kommentarer

Har ni gjort LCHF-snickers någon gång! De är farligt goda!! Jag har svårt att låta bli dom, som det kommer ta ett tag innan jag gör dom igen... Men nu är dom i alla fall uppätna för den här gången! :-)
 
 
Så här gjorde jag dom den här gången:
 
Snickers
Smält chokladen. Lägg smörgåspapper eller bakplåtspapper i en rektangulär form. Häll i hälften av chokladen. Ställ in i kylen för att stelna en stund. Bred försiktigt över jordnötssmör. Hacka nötterna och sprid över jordnötssmöret. Strö också över lite flingsalt om du vill. Häll sedan resten av den smälta chokladen över allt. Ställ kallt igen. Skär i bitar innan det blivit för hårt.
 
 
Skulle det vara så att du är FÖR sugen och inte orkar med att göra detta kan du ju alltid prova att göra "snabbsnickers". Funkar som substitut! :-)
 

Bildbombning från julafton

Publicerat 2012-12-27 17:16:31 | i kategori Högtider, Vardag & familj,
1 kommentarer

Bjuder på några bilder från julafton. Mest på mat då... ;-) Min favorit på julbordet detta år var inte laxen, sillen eller skinkan som det brukar vara. Det var helt klart min vitkålsjansson, den var helt enkelt jättegod!!
 

Skiddag

Publicerat 2012-12-27 16:57:00 | i kategori Träning, Vardag & familj,
0 kommentarer

Igår var en väldigt seg dag. Hade sovit för lite, jag var less över att mitt öga såg värre ut än vanligt (alldeles rött och uppsvullet) och så var jag så svullen. Men idag har det känts mycket bättre. Vi lyckades ta sovmorgon hela högen, barnen sov till närmare åtta tror jag och jag klev inte upp förrän nio. Mycket skönt!!
 
Det visade sig också att man fick se lite blå himmel och lite lite sol så vi beslöt oss för att åka till Sidsjön. (Ett populärt fritidsområde i närheten) Barnen har fått slalomskidor i julklapp så idag fick de testa för första gången. Och det gick över förväntan! Stora lärde sig svänga på en gång och lilla lärde sig i alla fall att åka rakt fram! :-)
 
Vi testade bara i en liten pistad backe där det går att öva sig på skidor och åka pulka.
 
Lilla tar igen sig lite mellan åken
 
Stora som är glad över att vi tvingade henne att börja åka slalom ;-)
 
Nu är jag tyvärr trött och seg igen. Men känns bättre att vara trött och seg över att ha rört på sig i stället för att ha sovit för lite. Det blev några varv upp och ner för backen, puttandes stora och bärandes lilla. Och efter det tog jag på mig längdskidorna, men orkade bara ett varv idag (3,1 km). Det kändes i både armar och ben att jag redan motionerat.

Däst...

Publicerat 2012-12-26 20:01:20 | i kategori Blandat,
2 kommentarer

Jag skrev ju för några dagar sedan att det var så skönt att vågen gick åt rätt håll och att jag blev av med vätska. Det var då det... De sista dagarnas julmat har fått mig att bli väldigt svullen och däst. Det började med jordärtskockssoppan vi åt till middag i söndags. Det var inga snälla rotsaker för magen. Sen har allt jag ätit ändå rymts inom lchf, men det är ju socker i sill, lax och choklad osv så magen har tagit stryk...
 
Nu ligger jag i soffan och tar igen mig i mjukisbyxor och tofflor... och släpper ut magen... :-)
 

Pepparkaksmuffins

Publicerat 2012-12-26 12:28:10 | i kategori Alla recept, Godsaker, Högtider,
2 kommentarer

Jag har ett nytt recept att delge er, på pepparkaksmuffins. Makens kommentar när han smakade var att det var det godaste jag gjort hittills, och det var ju ett bra betyg!! :-)
 
Pepparkaksmuffins 8 mellanstora
  • 2 ägg
  • 1,5 msk bakery+ (eller t.ex. 2-3 msk stevia strö)
  • 1 dl mandelmjöl
  • 2 msk kokosnötsmjöl
  • 0,5 tsk vaniljpulver
  • 100 g mjukt smör
  • 3 msk grädde
  • 1 msk creme fraiche
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 tsk pepparkakskryddor
Vispa ägg och sötning fluffigt. Blanda de andra torra ingredienserna och rör ner. Rör också ner smör, grädde och creme fraiche. Ta gärna en spritspåse och spritsa ut smeten i formarna. Grädda på 175 grader i ca 20-25 minuter. 
 

Julmotion

Publicerat 2012-12-25 22:07:41 | i kategori Träning,
0 kommentarer

Jag hade sett fram emot att få åka längdskidor idag igen. Men det har snöat en massa idag också, och jag hade ingen lust att åka ospårat så det fick vara. Men efter att plogbilen kört efter vägen här hemma, stack jag ut på en joggingtur i stället. Känns väldigt bra att röra på sig när man äter så mycket mat, men kroppen är oerhört tung nu. Det är så jobbigt!! Jag vill komma tillbaka till min vanliga form. Men om jag bara fortsätter kommer det väl tillbaka någon gång.
 
Dags att ge mig ut i min nya mössa som jag fick av mannen igår
 
 
Bjuder på lite sportmode också idag
1. mössa från Björn Daehlie
2. löparset från Everest
3. långärmad tröja från Newline
4. löparhandskar från Craft
5. löparskor från Asics
 
Jag använder broddar till skorna, fungerar hyfsat bra. Och så hade jag ett underställ. Mer behövdes inte idag, det var bara ett par minusgrader. Det blev nästan för varmt.

Julbord med familjen

Publicerat 2012-12-25 21:51:21 | i kategori Blandat,
0 kommentarer

Idag åkte vi hem till min mamma och pappa för att träffa min familj och äta mat. Jag tycker vi träffas allt för sällan tyvärr, det blir för långt mellan gångerna. Men det är skönt att få träffa allihopa någon gång ibland, med alla bröder och respektive och barn. God mat och barnen fick nya klappar! Och mycket nöjda var de idag också! :-)
 
 
Det tog ett tag att välja kläder idag. Jag provade en herrans massa klänningar, kjolar och toppar innan jag blev nöjd. Magen står i fyra hörn efter all mat jag ätit de senast dagarna så det var bara en så kallad "ätarklänning" som passade! ;-)
 

God jul

Publicerat 2012-12-24 14:18:06 | i kategori Blandat,
1 kommentarer

Här är det lugnt och skönt just nu. Bordet är dukat, och ska snart börja plocka fram maten. Barnen leker tillsammans och har inte tjatat efter julklapparna. Och det är faktiskt sant också! :-)
 
GOD JUL KÄRA VÄNNER, FAMILJ OCH LÄSARE!

Pimpad gran

Publicerat 2012-12-23 18:30:00 | i kategori Blandat,
2 kommentarer

Hos oss finns det ingen återhållsamhet när det gäller julgranen. Jag brukar tänka mig varje år att i år ska jag klä den i bara röda kulor, eller i bara vitt eller nåt liknande. Men det slutar alltid med att barnens pynt, med granar, tomtar och smällkarameller åker upp i alla fall. Och då är det ju liksom lika bara att köra "all in". Så vi har en gran i rött, silver, guld, rosa, lila och en massa fler färger, och med glitter och girlanger och discokulor. Det är liksom bara att gilla läget så länge vi har små barn! :-)
Ja, så här fin var den innan den kläddes... ;-)
 
 
 

Vitkålsjansson eller Janssons frestelse a la LCHF

Publicerat 2012-12-23 14:26:09 | i kategori Alla recept, Högtider, Mat, Tillbehör,
4 kommentarer

Gillar ni Janssons frestelse? Jag har aldrig riktigt tyckt om det, men har gillat lukten och tar alltid en liten bit och har försökt lära mig äta det. I år kom jag på att jag skulle göra ett eget recept på vitkål i stället. Jag var lite försiktig med ansjovisen då vi inte gillar den smaken så jättemycket.
 
Men nästa gång vågar jag mig på mer ansjovis, för det här var den godaste Jansson jag nånsin smakat!! :-)
 
Vitkålsjansson (en liten form på ca 15x20 cm)
  • 400 g skivad/strimlad vitkål
  • 1,5 gul lök, tunt skivad
  • 0,5 burk ansjovis
  • 2 dl grädde
  • 0,5 dl mandelmjöl
  • 50 g smör
Stek den strimlade vitkålen i smör tills den blir lite mjuk. Stek även löken, utan att den tar färg. Varva vitkål, lök och ansjovis i formen. Avsluta med vitkål. Häll över grädden. Strö över mandelmjölet. Klicka ut smöret ovanpå.
Grädda i 200 grader, ca 45-50 min tills den får fin färg.
(Ta mer ansjovis och även spadet om du önskar mer smak)
 

Griljera skinka

Publicerat 2012-12-23 14:16:12 | i kategori Alla recept, Högtider, Mat,
0 kommentarer

Det är inget besvärligt med att griljera skinkan om du äter LCHF. Byt ut ströbrödet mot mandelmjöl eller pofiber och senapen mot dijonsenap.
 
Jag tog 1 ägg och blandade med 2 msk dijonsenap och bredde ut över skinkan. (Det blev en del över) Sen strödde jag mandelmjöl över, kanske 1 dl ungefär. Sen griljerade jag den i 200 grader i ungefär 20 minuter. Done!
 
 
PS. Någon som undrar vad jag köpte för julskinka? Ja, planen var ju att den skulle vara ekologisk, men när jag var ute och julhandlade kände jag att jag inte orkade åka på olika affärer utan köpte en där jag var. Det blev Scan Gourmetskinka. Man kan inte vara perfekt jämt, eller hur?! ;-)

Inlagd sill

Publicerat 2012-12-23 09:45:12 | i kategori Alla recept, Högtider, Mat,
1 kommentarer

 
Hur brukar ni göra med sillen? Jag använde mig av ett helt vanligt recept, det som står på burken till Abbas inläggningssill, men drog ner på sockret lite. Det smakade bra, men är ju inte helt LCHF, men jag äter det ändå. Själva fisken är ju nyttig i alla fall och man behöver ju inte äta så mycket av lagen. Jag älskar inlagd sill! :-)
 
Inlagd sill
  • 1 burk Abba inläggningssill 420 g, avrunnen vikt 210 g
  • 0,5 dl ättiksprit (12%)
  • 1,5 dl vatten
  • 1,5 dl socker
  • 0,5 tsk krossad vitpeppar
  • 2 tsk krossad kryddpeppar
  • 1 lagerblad
  • 10 cm purjolök
 
Skölj sillfiléerna i kallt vatten och skär dem i bitar.
Koka lagen av resten av ingredienserna utom purjolöken. Låt lagen svalna till kylskåpskall temperatur.
Varva sill med skivad purjolök och häll på lagen.
Låt den inlagda sillen stå och dra i 1-2 dygn.

Chokladkyssar på pinne

Publicerat 2012-12-22 21:03:51 | i kategori Alla recept, Godsaker, Högtider,
0 kommentarer

När jag gjorde ischokladen räckte inte formarna till all smet. Så jag tog det sista av smeten och blandade i mer choklad även lite hackade hasselnötter. Den smeten hällde jag upp i isformar och ställde kallt. Efter ett tag stoppade jag ner pinnar i dom och lät stelna helt och hållet. (det var lite bökigt och jag fick stå lite i frysen :-))
 
Det ser lite roligt ut med munnarna, men det var de enda formarna jag hade som jag tyckte passade. :-) Inspirationen till detta kommer från boken LCHF för hela familjen av Monique Forslund.
 
I hennes recept använder hon 200 g choklad och 1 msk kokosfett och sen kan man variera och smaksätta som man vill.
 
 

Åkt längdskidor hela familjen

Publicerat 2012-12-22 20:26:40 | i kategori Träning,
0 kommentarer

Idag struntade vi i en massa "måsten" och tog med oss familjens skidor och åkte till Sidsjön för att åka lite längdskidor. Jag hade egentligen inga stavar, men tomten hade varit snäll mot mig så jag fick öppna ett paket med stavar redan idag. :-) Skidor hade jag ju köpt tidigare.
 
Vi delade upp oss så att maken och 7-åringen tog ett varv (3,1 km) själva och jag gick med 3-åringen i spåret. Hon var faktiskt riktigt duktig, åkte säkert runt 300 meter och gick dubbelt så långt. Sen var krafterna helt slut och jag fick bära henne sista biten till bilen. Stortjejen var också rejält trött efter sitt varv.
 
De tre åkte hem och jag stannade kvar för att testa skidorna. Jag har ju inte åkt skidor på många år och sist var ingen höjdare så jag var faktiskt lite nervös och kände mig lite fånig. Men det gick bra!! Jag har ju absolut ingen teknik, jag har vallningsfria skidor som är lite för mjuka för mig, så jag hade inte mycket till glid. Men det gör egentligen inte så mycket, då blir det ju mer träning! ;-)
 
Jag tog mig i alla fall igenom två varv (6,2 km). Jag tänkte att om dottern klarar ett varv måste ju jag klara två varv. Och jag tror att jag kommer ha träningsvärk i morgon! :-) Det var i alla fall väldigt roligt och jag kommer definitivt att åka fler gånger!!
 
 

Ischoklad

Publicerat 2012-12-22 20:15:13 | i kategori Alla recept, Godsaker, Högtider,
0 kommentarer

Ischoklad är väl det enklaste LCHF-godiset att göra. Bara att blanda kokosfett och choklad. Tänk på att inte använda det silvriga paketet du hittar i vanliga mataffären, det är härdat fett. Använd i stället kallpressat ekologiskt kokosfett.
 
 
Ischoklad
  • 200 g mörk choklad
  • 125 g kokosfett
Smält och blanda choklad och kokosfett i vattenbad eller i micro. Häll över i ischokladformar och låt sedan stå kallt för att stelna.
 
Det kokosfett jag använder, även i mitt te

Julfint i köket

Publicerat 2012-12-21 23:13:00 | i kategori Hem & inredning,
0 kommentarer

Så här såg det ut i köket, vid matplatsen förut. Jag älskar mina gardiner och kände inte för att byta dom nu till jul, samtidigt som det kändes lite kallt liksom.
 
 
Så det jag gjorde i stället var att ta fram en röd duk jag hittade igen i skåpet och strök den och lade till ett ljus och vips känns det lite varmare och juligare! :-)
 

Cheesecakebrownies

Publicerat 2012-12-21 21:51:00 | i kategori Alla recept, Godsaker,
1 kommentarer

Har bakat något som jag själv tycker är väldigt gott! Det fick till och med OK av barnen! ;-)
 
 
Jag hittade ett recept hos Mitt skafferi som jag tyckte lät gott och ville göra om till LCHF, så här kommer det:
 
Cheesecakebrownies ca 15 brownies
 
Cheesecakesmet
  • 200 g philadelphiaost
  • 2 äggulor
  • 2 tsk bakery+
  • 1 tsk vaniljpulver
Browniesmet
  • 100 g mörk choklad (jag blandade 70 och 86%-ig choklad)
  • 125 g smör
  • 1,5 msk bakery+
  • 3 ägg
  • 1 nypa salt
  • 2 dl mandelmjöl
 
Vispa ihop ingredienserna till cheesecakesmeten med elvisp.
Smält chokladen tillsammans med smöret i micron eller i vattenbad. Låt svalna något.
Vispa ägg, sötning och salt till en fluffig smet med elvisp. Detta kan ta några minuter.
Vänd försiktigt i chokladsmeten och sedan mandelmjölet. Försök behålla smeten fluffig.
Klä en ugnsform med bakplåtspapper. Min form var ca 20x15 cm. Häll först i nästan all chokladsmet (spara några matskedar). Häll sedan i cheesecakesmeten och bred försiktigt ut den ovanpå chokladsmeten. Klicka ut resterande chokladsmet och skapa ett virvelmönster med hjälp av en kniv eller gaffel.
Grädda mitt i ugnen i ca 25-30 min på 175 grader. Kakan ska gärna vara lite kladdig. Låt svalna och skär sedan i bitar.
 
 
(Har du inte bakery+ så ta t.ex. stevia strö och öka mängden lite. Som vanligt är det väldigt individuellt hur sött man vill ha det så smaka av. Som jag sagt tidigare är jag och min man ganska avsötade)

Just did it

Publicerat 2012-12-21 21:33:19 | i kategori Blandat, Träning,
0 kommentarer

 
Ja inte alldeles nyss då, men förut idag, innan det blev mörkt. Jag fick chansen att komma ut och röra på mig så jag trotsade snön och vinden och drog på mig lite joggingkläder (lite varmare än i måndags) broddar på skorna och begav mig ut. Jag är inte i bra form, tyvärr är jag mycket sämre än för en månad sen, men man måste ju försöka ändå. Det blev en hel del gång idag också, men jag fick i alla fall röra på mig!
 

Bakery+

Publicerat 2012-12-21 21:19:27 | i kategori Blandat,
0 kommentarer

Jag har köpt ett nytt sötningsmedel, det som Mariann varit med och tagit fram, Mariannsocket. Det heter Stevia Vital Bakery+ och kan köpas HÄR.
 
Så här skriver säljaren:
"SteviaVital® Bakery+  är en kvalitetsprodukt och innehåller bara det exklusivaste, sötaste och renaste extraktet av Steviabladen. Stevia är väldigt sött så för att göra det enklare att hantera har vi blandat med Erytritol som är en naturlig sockeralkohol från bland annat frukt och svamp. SteviaVital® Bakery+ är ca 3x sötare än socker och enkelt att mäta upp med sked t ex. Här i praktisk återförslutningsbar zip-påse.
Blandas med fördel i livsmedel som hel eller delvis ersättning av socker eller andra sötningsmedel. Se våra tips på sajten. Eftersom sötman i SteviaVital® Bakery+ steviasocker är låg kan den enklare doseras.

Passar till t ex: Stevia Bakery+ är speciellt framtaget för Bakning och är utarbetat tillsammans med Mariann Andersson (Mariannslchf.se) för att passa alla LCHF-recept på sajten. Bakery+ går även att använda till traditionell bakning."

Jag vet inte riktigt vad jag tycker om det. Jag tror att det är bättre än de andra jag provat, Sukrin, Sukrin Melis, Stevia Strö. Det är i alla fall sötare än dem, man får dra ner på mängden. Har inte använt det så många gånger ännu, men ibland tycker jag det smakar jättesött i smeten, men sen inte alls mycket i den färdiga kakan. Och ibland blir det jättebra! I sista kakan blev det i alla fall väldigt bra, recept kommer på den senare! :-)

 

Har någon av er testat detta sötningsmedel?

 

Äntligen går vågen åt rätt håll

Publicerat 2012-12-21 09:44:55 | i kategori Matdagbok, Viktminskning,
0 kommentarer

Jag har misströstat lite den sista tiden. Jag var ju på fest för några veckor sen, kan det vara två veckor sen nu? Då drack jag en del alkohol och dagen efter en hel del mjölk. Och där började vätskeansamlingen öka ordentligt. Och så följde ett par veckor med mycket mat och godsaker. Fortfarande LCHF, men mycket av allt liksom. Och obefintlig träning på det.
 
Vikten gick aldrig ner, och jag har känt mig tjock och plufsig. Den här veckan har jag varit striktare och sett till att få i mig ordentligt med fett och äta mycket ägg i stället för LCHF-bröd. Och nu har vätskan börjat lämna kroppen och idag visade vågen på lägsta hittills!! SÅÅÅ skönt!! Jag var faktiskt orolig för att jag lagt på mig riktiga kilon och inte bara vätska.
 
Så tänk på det ni också! Har ni ätit lite för mycket av "det goda" eller gjort några utsvävningar för mycket, kör lite striktare så är ni strax tillbaka på banan!!
 
Exempel på en striktare dag för mig, så här såg min dag ut igår:
 
Frukost: Te med kokosfett, två ägg med majonnäs, en tomat, ca 1 dl rysk yoghurt med en skvätt grädde, hallon, linfrön, solroskärnor, pumpafrön.
 
Mellanmål: Två kokta ägg med majonnäs.
 
Middag: Köttfärslimpa med gräddsås och broccoli
 
Kvällsfika: Två kokta ägg med majonnäs.
 
(+ lite choklad då jag höll på med lite julgodis igår)
 
Jag åt en stor och sen frukost igår och kände inte att jag behövde äta riktig lunch efter det. Däremot var jag hungrig på kvällen och hade kunnat äta mer lite senare, men jag satt och slog in julklappar tills jag gick och lade mig, så det blev aldrig av...
 
Men ni ser, jag har druckit te med kokosfett och ätit majonnäs flera gåger om dagen. Allt för mättnadens skull och hålla mina kolhydrater nere på en låg nivå. (även om jag åt yoghurt och lite hallon)
 
 Exempel på ett nyttigt mellanmål
 

Köttfärslimpa till middag

Publicerat 2012-12-20 19:22:24 | i kategori Mat,
0 kommentarer

Jag har gjort köttfärslimpa av köttbullsreceptet. Lika gott det också! Jag gjorde sås av resterna i ugnsformen. Jag tycker dom såserna blir så goda, och jag har bara i grädde, soja och lite buljong. Till detta åt vi också supergrönsaken broccoli! :-)
 

Dagens frukost igen

Publicerat 2012-12-20 13:25:07 | i kategori Frukost,
1 kommentarer

Blev sen frukost idag och funderade på om jag skulle äta frukost eller äta lunch. Men eftersom frukost och kvällsfika är mina favoritmål fick det bli frukost! :-)
 
Te med kokosfett, två ägg med majonnäs, en tomat, ca 1 dl rysk yoghurt med en skvätt grädde, hallon, linfrön, solroskärnor, pumpafrön
 
Förut gillade jag inte rysk yoghurt men tänkte ge det ett nytt försök. Och den här gången gillade jag det. Grädden gör den mildare och hallonen gör den sötare :-) 
 

Vårt pepparkakshus

Publicerat 2012-12-20 13:10:07 | i kategori Vardag & familj,
2 kommentarer

Här står godispepparkakshuset med julpingvinerna
 
I söndags när jag var hemma några timmar på förmiddagen tvekade jag mellan att träna eller att göra pepparkakshus med barnen. Men med tanke på att jag var borta så mycket i helgen och att paketet med byggsatsen legat på bänken länge nog gick pepparkakshuset före.
 
Som garnering fick det i år bli vanligt lösgodis. Barnen äter aldrig upp sitt lördagsgodis så det brukar alltid finnas gamla godispåsar i skåpet. Skönt att få det utrensat. :-)
 
Djupt koncentrerade gör de varsin sida. Och garnerar en pepparkaka till sig själva :-)
 
En framsida av 7-åringen och en baksida av 3-åringen
 
Och vi alternerar sida på huset så ingen behöver känna sig orättvist behandlad :-)

Hemma och vabbar

Publicerat 2012-12-20 12:35:00 | i kategori Vardag & familj,
0 kommentarer

Det har varit lite sjukstuga här sista tiden. Förra veckan var det äldsta som var sjuk och den här veckan den lila. Med minstingen började det med förkylning och idag blev det magsjuka av det också. Men nu har hon vaknat till och det första hon gjorde var att ropa FIIIKA!! Och var jättehungrig. Så nu hoppas jag att det går åt rätt håll :-)
 
Bild från igår när hon fick äta frukost i soffan. Det tog lååång tid då hon inte hade någon aptit. Lite roligt att hon valde LCHF också, fil med hallon och flatbröd med smör, leverpastej och hushållsmedvurst! :-) 

Dagens frukost

Publicerat 2012-12-19 10:38:29 | i kategori Frukost,
1 kommentarer

Jag hade tänkt äta en liten lagom frukost idag, men det slutade inte riktigt så. :-)
 
 
Det blev te med kokosfett, lite turkisk yoghurt med en skvätt grädde, linfrön, pumpakärnor och hallon. Och hushållsmedvurst, gurka och brie.

Ekologisk buljong

Publicerat 2012-12-18 08:58:01 | i kategori Tips,
3 kommentarer

Jag köper alltid ekologisk buljong. Eller åtminstone så försöker jag alltid göra det. Inte bara buljong heller utan de flesta av våra livsmedel hemma är ekologiska. Det här är nåt jag började med efter att jag börjat läsa på om LCHF. Tankarna hade funnits där redan innan, men det var först när jag började läsa på som jag fattade grejen. Och LCHF handlar om att äta naturlig mat, och då blir ekologiskt ett naturligt val för oss.
 
När det gäller buljong är det lätt att se vilken som är bäst genom att läsa innehållsförteckningen. Nu har jag ingen "vanlig" buljong hemma, men det kan vara bra att veta att det är skillnad även i ekologiska buljonger.
 
När det gäller grönsaksbuljong har jag hittat både Knorrs och Kung Markattas ekologiska.
 
Knorr: Havssalt (37%), jästextrakt (med korn), vegetabiliskt fett, stärkelse, socker, grönsaker (7%), salt, kryddor
 
Kung Markatta: Havssalt, palmfett, jästextrakt, majsstärkelse, grönsaker (5,5%), kryddor
 
Vilken är bäst då? Det är synd att båda innehåller vegetabiliskt fett. När det står vegetabiliskt fett innebär det palmolja/fett, så det är lika dåligt i båda. (Jag tänker alltid på de stackars orangutangerna som dör när regnskogarna skövlas för att producera denna billiga, dåliga olja.)
 
Båda innehåller jästextrakt, som används som smakförstärkare, och kanske bara är ett annat ord för glutamat egentligen. Jästextrakt innehåller ofta dold glutamat. Många av oss vet att vi ska undvika glutamat, men jästextrakt låter mer harmlöst.
 
Något som skiljer sig åt i dessa två produkter är sockret. Knorrs ekologiska grönsaksbuljong innehåller socker, men inte Kung Markattas. Det ger då också en skillnad i kolhydratinnehållet:
 
Knorrekologisk grönsaksbuljong innehåller 26 gram kolhydrater per 100 gram
 
Kung Markatta ekologisk grönsaksbuljong innehåller 14,6 gram kolhydrater per 100 gram
 
Så innan jag går så långt så jag kokar egen buljong kommer jag att hålla mig till Kung Markatta så långt det går. Tyvärr går det inte att få tag i ekologisk fiskbuljong eftersom det inte finns några ekologiska fiskar... 
 
 
Tidigare har jag skrivit om vad besviken jag blev när jag köpte Renee Voltaires ekologiska Lantbuljong som innehöll så mycket socker.

Julklappstips

Publicerat 2012-12-17 08:35:32 | i kategori Tips,
2 kommentarer

Har du inte läst Matrevolutionen av Andreas Eenfeldt ännu? Nu finns den att beställa för 47 kr på Adlibris. Och beställer du före 20/12 kan du dessutom ge bort den i juklapp! Passa på! Du kommer inte att ångra dig!!
 
Klicka på bilden för att beställa boken
 
"Ut med rädslan för naturligt fett, ut med industritillverkade lightprodukter. Ut med den överdrivna kolesterolskräck som bara gläder läkemedels- och margarinindustrin. Tillbaka till riktig mat. Mat tillagad med kärlek, och allt smör du vill." Andreas Eenfeldt
 
Jag har tipsat om den här boken förut, läs här om du vill!

hejhej

Publicerat 2012-12-16 22:10:57 | i kategori Vardag & familj,
3 kommentarer

Här är jag!
 
Har varit upptagen i helgen och upplevt så mycket glädje, gemenskap, kärlek och känslor. Nu är jag uttömd på kraft och tar det lugnt i soffan. :-)
 
Här är jag inför dagens konserter

Choklad- och hasselnötstryffel

Publicerat 2012-12-14 22:14:04 | i kategori Alla recept, Godsaker, Högtider,
4 kommentarer

Jag såg ett recept i tidningen Buffé, ett recept som jag tog och gjorde, a la LCHF naturligtvis. Första gången jag gjorde tryfflar, men det var ju inte så svårt!
 
Ät och njut!!
 
 
Choklad- och hasselnötstryffel ca 12 st
  • 80 g mörk choklad (jag använde olika slattar jag hade hemma, både 70, 72 och 86%)
  • 2 msk hackade hasselnötter
  • 0,75 dl grädde
  • 20 g smör
Finhacka chokladen och lägg den tillsammans med nötterna i en skål. Värm grädde i en kastrull. Häll grädden över chokladen och nötterna i skålen. Rör till en jämn smet. Klicka ner smöret i små bitar och rör om så det smälter. Låt stå i rumstemeratur och svalna ca en timme. Ställ sedan in skålen i kylskåpet en timme. Forma sedan till runda tryfflar. Ställ in i kylen i 15 min igen. Rulla i kakao. Ställ kallt till servering.
 

Godisknytis

Publicerat 2012-12-14 13:38:00 | i kategori Blandat, Godsaker,
1 kommentarer

I morgon ska jag ha med mig gotta till ett godisknytis. Den här helgen är den mest upptagna för mig på hela året. Då är det nämligen dags för årets julkonserter, Julton. Kören Confetti, som jag är med i, är en av körerna som är med och sjunger.
 
Varje år har vår kör med oss godsaker till ett knytkalas, jag bidrar då naturligtvis med LCHF-varianter. I år blir det chokladbollar och jordnötsgodis som jag gjorde i går!
 
Om ingen annan vill smaka gör det inget, då blir det ju mer över till mig!! ;-)
 

Film om missvisande reklam

Publicerat 2012-12-14 11:55:00 | i kategori Blandat, Tips,
1 kommentarer

Har ni sett den här filmen? Jag såg den precis och den är värd att se!
 
Som tur är har inte Sverige hunnit riktigt lika långt, men tittar man på placeringarna och förpackningarna i butikerna, så är vi nog inte så långt efter... 
 
Det är inte lätt för barn och ungdomar idag att hålla sig undan det gigantiska utbudet med dålig mat. Jag försöker i alla fall lära mina barn vad man inte bör äta. Och försöker att inte gå på alla konstiga försäljningsknep.
 
 

Tips på bra julskinka?

Publicerat 2012-12-14 11:24:00 | i kategori Blandat,
5 kommentarer

Jag funderar på vilken julskinka jag ska köpa i år. Det bär mig emot att köpa en av de där jättebilliga som nästan blir gratis när man handlar för visst mycket. En sådan skinka känns inte som ett bra val?
 
Förra året köpte jag Scans ekologiska julskinka och förberedde mig på att få smaka en mycket god skinka. Men då blev jag besviken för den var så salt.
 
 
I år hade jag först tänkt få tag i en ekologisk nitritfri julskinka. Det är verkligen inte lätt i Sverige. Den närmaste jag hittade fanns att beställa i Örnsköldsvik. Det blir inte så miljövänligt om jag ska köra dit enkomt för att hämta en skinka. Plus att det blev lite bortglömt, så det blev aldrig någon beställd.
 
För en nitritfri skinka kan man söka efter KRAV-märket, då KRAV inte tillåter nitrit. Det finns massor av julskinkor som kommer från KRAV-grisar som inte får KRAV-stämpeln på sig, då man sprutar in nitrit i dom. Då säljs de i stället som ekologiska. Så när det är så svårt att hitta KRAV-märkt skinka tänkte jag att jag köper en ekologisk i stället. Men eftersom jag inte vill ha SCAN, vad ska jag då välja??
 
Någon som har tips på en god ekologisk julskinka jag kan leta efter när jag är i butiken?
 
(här finns mer att läsa om julens tillsatser)

Goda köttbullar

Publicerat 2012-12-14 09:58:09 | i kategori Alla recept, Mat,
1 kommentarer

Igår var det dags att göra köttbullar till jul. Jag använde mig av Erikas recept och ändrade det bara lite grann.
 
Jag delade upp satsen och lade i hennes julkryddor i en del av smeten. De smakade annorlunda, men fortfarande goda, men vet inte vad resten av familjen kommer säga. Barnen tyckte i alla fall att de "vanliga" köttbullarna var jättegoda!! :-D Och de är inte de lättaste att göra nöjda när det gäller köttbullar, de är uppvuxna på Mamma Scan...
 
 
Köttbullar
  • ca 1,4 kg nötfärs
  • 2 tsk salt
  • 3 ägg
  • 1 gul lök, finriven
  • 2 msk kalvfond
  • 2 msk grädde
Blanda alla ingredienser med händerna. Rulla köttbullar med blöta händer. Stek i ugn. Jag hade två plåtar, varmluftsugn 190 grader, ca 10-15 min. Efterstek i stekpanna för att få stekyta.
 
För de julkryddade köttbullarna tog jag mindre än hälften av den blandade köttfärsen, säg ca 500-600 gram. Då blandade jag i 0,5 tsk kanel och 1 tsk krossad kryddpeppar.
  
 
 

Galet gott

Publicerat 2012-12-13 14:03:00 | i kategori Godsaker,
2 kommentarer

eller vad säger ni? :-)
 
Receptet hittar du här...

För stort hus?

Publicerat 2012-12-13 12:16:00 | i kategori Blandat,
1 kommentarer

 
Den här backen brukar vara fullproppad med leksaksmat. Nu upptäckte jag att den var tom och funderade på var allt tagit vägen? Hittade sen igen alla grejer i och under soffan, bordet och barnfåtöljen i allrummet.
 
Hur har jag kunnat undgå det? Betyder det att vårt hus är för stort eller att vi städar för sällan? (ska nog inte berätta när det var jag såg dom leka med maten vid soffan...)
 
Så här såg backen ut när jag lagt tillbaka allting...
 

Morgondagens "to do-list"

Publicerat 2012-12-12 21:35:20 | i kategori Blandat,
4 kommentarer

Jag har tagit ledigt i morgon för att jag känner att jag ligger så långt efter här hemma med det mesta. Det är inte långt till jul och jag är upptagen hela helgen. Så nu har jag gjort en liten lista med saker som jag vill få gjort imorgon. Jag hoppas åtminstone på att kunna stryka några av punkterna... :-)
 
 

Spenat är både gott och nyttigt

Publicerat 2012-12-12 20:26:18 | i kategori Blandat, Mat, Tips,
2 kommentarer

Gillar ni spenatsoppa? Det låter kanske inte så gott, jag trodde förr att jag inte tyckte om spenat. Det lät ju så äckligt, men det är ju inte det. Det är i själva verket mycket gott, och så nyttigt också!
 
Mumsig spenatsoppa med ägg till middag idag
 
Så här står det om spenat på Hälsosidorna:

"Spenat är en superlivsmedel och är en bra antioxidant. Den är otroligt näringsrik, innehåller bl.a. mycket C-vitamin, A-vitamin, K-vitamin och B9-folsyra.

Spenat är bra för immunsystemet, nitratet i spenaten är bra mot högt blodtryck och tros även kunna öka din prestationsförmåga samt vara bra för muskeluppbyggnaden.

Thylakoider som finns i spenat tros ge ökad mättnadskänsla samt även vara bra för att sänka blodsockret (se GI-värde) och blodfetterna.

Spenat anses motverka cancer. Den anses även vara bra mot magsår. Spenat innehåller även Coenzym Q-10, koppar och andra nyttiga ämnen."

Nu har inte jag kollat upp sanningshalten i dessa påståenden, men det lät ju bra! :-)

Och lägger man då till ägg också så blir det rena supermaten då ägg är ett fantastiskt livsmedel som innehåller alla möjliga vitaminer, utom C-vitamin!

Är du sugen på att testa spenatsoppa? Receptet hittar du HÄR!

Hinner inte vara aktiv

Publicerat 2012-12-12 16:05:00 | i kategori Blandat,
1 kommentarer

Jag har tyvärr inte tid att läsa andras bloggar som så mycket som jag vill nu. Jag har fullt upp med att hinna göra ett inlägg själv.
 
Ber om ursäkt för det, hoppas göra någon racerläsning ibland och uppdatera mig hos er! Och lämna mig inte, jag uppskattar er och era kommentarer jättemycket!!
 
Och så har jag så mycket jag vill skriva om, men som jag inte hinner, så därför blir det mest så att jag länkar på bloggens facebooksida till bra artiklar, blogginlägg med mera. Vill skriva om dem här också då det är fler som läser bloggen än som gillat fb-sidan, men tyvärr prioriteras det bort. Men jag hoppas att ni går in och gillar sidan och får ta del av det jag tycker är intressant!
 
Ni kan göra det här!
 

Bra matdag

Publicerat 2012-12-11 22:01:31 | i kategori Matdagbok,
0 kommentarer

I morse blev jag bjuden på frukost på jobbet. Det var några ur min sektion som hade fixat en superduperbra frukost!! Där fanns allt möjligt, så min medhavda LCHF-scones, som jag bakade igår, var onödig. Det fanns mycket gott för mig att äta där ändå! Yoghurt, bär, ägg, en massa pålägg och grönsaker och brieost. Mycket mumsigt!!
 
Jag tog en promenad på lunchen och tänkte att jag inte skulle behöva äta förrän till middagen, men jag blev hungrig under tiden så det var bara till att plocka på sig lite mera mat när jag kom tillbaka. Det hade ju blivit en del över...
 
 Det har varit riktigt, riktigt kallt ute de sista dagarna
 
 
Sen fick jag gå lite tidigare från jobbet för att ta mig till dagis. Där var det drop-in fika med pepparkakor. Minstingen har pratat om det hela tiden sen hon var med och bakade pepparkakorna, så det var inget annat att göra än att åka dit och fika. Och faktiskt äta en pepparkaka också. Det är nog första och sista i jul får jag hoppas. Visst var den god, men jag nöjer mig så bra med LCHF-fika.
 
 
Och sen var det ju dags för middag då. Som blev sen eftersom jag inte hann äta innan kören. Men det var ingen fara, frukosten och lunchen (och pepparkakan) har jag stått mig på väldigt bra!

kyckling-bacon-omelettmiddag

Publicerat 2012-12-11 21:16:21 | i kategori Kyckling, Mat,
0 kommentarer

Jag hade plockat fram kycklingfiléer till middag utan att veta vad jag skulle göra av dom. Så jag bara gjorde bitar och stekte. Och stekte bacon. Barnen fick stekt potatis och morötter till, och jag hann inte ens äta för jag var tvungen att åka iväg och sjunga. Men när jag kom hem gjorde jag också en liten omelett till, och en currysås. Det här är gott, det måste ni testa! Såsen är bara majonnäs och creme fraiche, med lite rödlök, curry och salt och peppar i. Och omeletten gjord på ett ägg och lite grädde. Se här vad smaskigt det ser ut!
 
 

Pannkaksmåndag

Publicerat 2012-12-10 20:07:33 | i kategori Alla recept, Mat,
3 kommentarer

Lite torka på middagsidéfronten igen, så det blev pannkaka idag. Inte fy skam, för oj vad det är gott med LCHF-pannkaka! Barnen fick vanlig pannkaka, det brukar vara lite svårt att få i dem den nyttigare varianten... :-)
 
 
Jag har lagt upp receptet förut, men kan göra det igen. (Grundreceptet är inte från mig, utan från Åses)
 
Pannkaka, 5-6 st
  • 4 ägg
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl mandelmjöl
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 1 msk fiberhusk
  • 0,75 tsk vaniljpulver
  • salt
Blanda allt. Låt svälla en liten stund. Stek på medelvärme. Servera med grädde och hallon. MUMS!!
 
Barnvarianten till vänster och vuxenvarianten till höger :-)

Matdagbok 9 dec

Publicerat 2012-12-09 22:19:31 | i kategori Matdagbok,
3 kommentarer

Frukost 8.15: Turkisk yoghurt med lite grädde, hallon, solroskärnor, krossade linfrön. Te. Tre finncrisp med bregott, leverpastej, två ägg och majonnäs.
 
Medhavd matsäck till lunch/mellanmål 14.30: Två bitar brie, en ölkorv, två kokta ägg.
 
Middag 17.30: Fläskfilé, vitkålsgratäng, tomat, gurka, sallad. Efterrätt: en liten sked cashewnötssmör.
 
Kvällsfika 21.30: Citronmandlar och bubbelvatten.
 
 
 
 

Dans och sång

Publicerat 2012-12-09 20:22:00 | i kategori Vardag & familj,
2 kommentarer

Idag har det varit full upp! Först hade 7-åringen dansuppvisning. Jag tyckte vi var ute i god tid med att frukost och göra oss i ordning, men sen blev det halvkaos i alla fall. Vi kom iväg, men utan dansskorna... Nåja, det gick ju att dansa utan skor också som tur var. Det är så himla roligt att se hennes framsteg! Kommer inte riktigt ihåg hur länge hon dansat men tror det är två år nu. Och den här sista kursen har verkligen varit bra! Det syns verkligen att hon tycker det är roligt! Är det framtidens musikalstjärna vi har här hemma? För hon gör inget annat än sjunger och dansar HELA tiden! :-)
 
 
Suddigt, men den bästa som vi fick till. Länst fram, tredje från vänster, i röd klänning :-)
 
Jag lämnade familjen på dansshowen innan det var slut och drog iväg på min aktivitet för dagen. Jag sjunger ju också i kör och idag skulle vi sjunga på en julmarknad. Kallt var det, som vanligt. Och roligt var det, som vanligt. Även om jag inte kände att jag hade tid egentligen, men ibland måste man ställa städning åt sidan. Igen...
 
Det var så skönt att komma hem sen. Till findukat bord och god mat. Det är ju Anna-dagen idag, och både jag och äldsta dottern har Anna som andranamn, och det här var väl ett sätt att ta igen att maken inte kom ihåg min riktiga namnsdag! ;-) Fast vi brukar ju inte uppmärksamma namnsdagar egentligen, även om det skulle kunna vara en rolig tradition.
 
Adventsstaken tänd
 
Mysigt med stjärnor och tända ljus
 
Vitkålsgratäng, med vitlökstwist (fast jag föredrar min vanliga ;-))
 
Fläskfilé med vitkålsgratäng och grönsaker

Dåligt med uppdateringar nu...

Publicerat 2012-12-09 10:02:40 | i kategori Blandat,
0 kommentarer

...jag hinner inte riktigt med mig. Det finns ju annat i livet än bloggen också ;-)
 
I fredags var jag som sagt på julfest med jobbet. Det var jättekul!! Fast jag kom hem väldigt sent och var allt annat än pigg igår... ;-)
 
Jag bjuder på en bild på mig från festen, och så återkommer jag kanske ikväll med uppdatering av dagens aktiviteter som jag måste iväg på nu!
 
På återseende!
 
och nä... ögat är fortfarande inte bra, men det blir sakta, sakta bättre...

är på julfest

Publicerat 2012-12-07 19:56:28 | i kategori Blandat,
2 kommentarer

så det blir ingen bloggning idag :-)
 

Förbereder mig...

Publicerat 2012-12-06 22:17:36 | i kategori Blandat,
3 kommentarer

...inför imorgon...
 
 
Det är dags för årets julfest imorgon! Min farhåga nu är om jag lyckas kränga in kroppen i klänningen, har varit rätt mycket mat i magen de sista dagarna... och ikväll...
 
Vad ska ni göra imorgon? Några planer?

Matdagbok 5 dec

Publicerat 2012-12-05 22:04:47 | i kategori Blandat, Matdagbok,
0 kommentarer

 Frukost 9,00: En kopp te med 1-2 tsk kokosfett, ett kokt ägg
 
 
Lunch 11,30: squashplättar med räkröra och grönsaker (resten av gårdagens matlåda, delade på den)
 
 
Mellanmål 14,00: en bit brie
 
Middag 17,45: citronlax med romsås, broccoli och brysselkål med smör
 
 
Kvällsfika 22.00: en kopp te, fröknäcke med bregott och ost
 
          

Zucchinicupcakes

Publicerat 2012-12-05 17:09:00 | i kategori Alla recept, Godsaker,
5 kommentarer

Inspirerad av hasselnötskakorna och tårtan har det också bakats muffins här hemma. Eller cupcakes heter det väl när det är gegga uppepå. Inte kunde jag bestämma mig för stevia strö eller honung som sötning så det blev lite av varje. Jag kände mig sugen på en variant med zucchini när jag gjorde dessa:
 
 
Zucchinicupcakes 5 st
 
muffinsmet:
  • 1 ägg
  • 1 tsk stevia strö
  • 50 g smält smör
  • 2 tsk grädde
  • 1 dl mandelmjöl
  • 0,5 dl hasselnötsmjöl
  • 0,5 tsk vaniljpulver
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 60 g zucchini
  • 0,75 tsk kanel
  • 0,75 tsk kardemumma
  • 1 tsk honung
 
Vispa ägg och sötning fluffigt. Blanda ner smör och grädde. Blanda ner mandelmjöl, hasselnötsmjöl, vaniljpulver och bakpulver. Riv zucchinin och blanda ner. Tillsätt kanel, kardemumma och honung. Grädda i 175 grader tills de ser färdiga ut, ca 20-25 min. Låt svalna.
 
frosting:
  • 75 g smör
  • 75 g philadelphiaost
  • 1,5 tsk stevia strö
  • 0,5 tsk honung
  • 1 liten citron
Smöret och philadelphiaosten ska vara rumstempererat. Vispa ihop dem med stevia strö och honung. Riv skalet på citronen och blanda ner. Pressa i citronsaften.
Jag tyckte det blev lite väl surt med all citron, så det kan nog passa bättre med en halv citron.
 

Matdagbok 4 december

Publicerat 2012-12-04 22:00:00 | i kategori Matdagbok,
0 kommentarer

Igår hade jag världens ätardag så det går inte ens att räkna upp allt jag åt...
 
Idag har det varit lite mer balanserat... :-)
 
Frukost 9.00: te med kokosfett, ett kokt ägg
 
Lunch 11.10: squashplättar med räkröra och grönsaker. Beställt matlåda till jobbet, en GI-rätt.
 
Mellanmål 14.00: en bit brie
 
Middag 16.30: vanlig fryst hamburgare (scan) med ost med ett stekt ägg, lite vanlig ketchup, dressing och rostad lök. Det var jättebråttom med maten, det var det snabbaste jag kom på
 
Kvällsfika 1 kl 20.00: en bit överbliven hamburgare
 
Kvällsfika 2 kl 21.30: en bit brie
 

Kvällens stjärna

Publicerat 2012-12-04 21:05:21 | i kategori Vardag & familj,
1 kommentarer

Idag har äldsta dottern haft avslutning med sin kör. De avslutade med ett luciatåg i största kyrkan. :-)
 
Och jag är så stolt över henne, hon är verkligen en fin tjej! Hon sjöng hela tiden och läste sin vers med bravur!
 
♥ÄLSKADE BARN!♥
 
 Bilder innan luciatåget
 Lillasyster väntar och väntar...
 

Hemgjord bearnaisesås

Publicerat 2012-12-03 21:26:31 | i kategori Alla recept, Mat, Tillbehör,
8 kommentarer

Lövbiff fylld med philadelphiaost, vitlökssmak, och hemgjord bearnaisesås
 
Oj, vilken god bearnaisesås jag gjorde igår! Vi skulle ha lövbiff till middag och hade ingen sås till. Då kom jag på att Annica tipsat mig om en bearnaisesås som var lätt att göra. Och den var busenkel och jättegod! Receptet är ursprungligen Åses.
 
Bearnaisesås 6 port
  • 4 äggulor
  • 2 msk citronsaft
  • 2 msk creme fraiche
  • 1 msk färsk hackad dragon (jag använde torkad)
  • 300 g smält smör
  • salt och peppar

Mixa äggulor, citronsaft och creme fraiche med en stavmixer. Fortsätt mixa medan du häller i det smälta smöret, lite i taget. Krydda och smaka av.

Sen lät jag den svalna av, gillar den bättre då. Och när den blir kall blir den hårdare, men det var gott det också! Det här är för gott för att inte göra själv, det är ett måste att prova!! :-)

 Nu har jag lite sås kvar och ingen matlåda till imorgon. Nån som har tips på vad jag kan äta till? Jag har inget kött kvar...

 

Träningsdagbok v 48

Publicerat 2012-12-02 22:36:00 | i kategori Träningsdagbok,
3 kommentarer

Jag tyckte jag kom igång ordentligt i början av veckan, men sen dök det av liksom...
 
Måndag: 25 min lunchpromenad. Hemmaträning, biceps och triceps, rygg.
Tisdag: 40 min lunchpromenad
Onsdag: Hemmaträning, bröst, rygg.
Torsdag:
Fredag:
Lördag:
Söndag:

Veckan är över

Publicerat 2012-12-02 20:32:54 | i kategori Alla recept, Mat,
1 kommentarer

Min vecka som gästbloggare hos Kostrådgivarna.se är nu slut. Det var jättekul att få delge några av mina recept där, och jag hoppas att ni hittat något ni gillat! Ni som följt mig länge kände kanske igen det mesta, jag hade liksom inte tid att komma på sju nya recept. :-)
 
Dagens recept var en söndagsmiddag, med rostbiff och vitkålsgratäng. Och jag lovar er, det är jättegott! :-)
 

Blir det nånsin som man tänkt sig?

Publicerat 2012-12-02 20:14:35 | i kategori Vardag & familj,
1 kommentarer

Det märktes i morse att det skulle bli en kall solig fin dag. Jag tänkte att jag skulle ta en promenad och njuta lite i det fina vädret. Men jag var inne och städade på förmiddagen och helt plötsligt var det dags att äta lunch, byta om och åka med 7-åringen till stan till hennes danslektion. Under tiden rusade jag runt på affärer och svettades och letade julklappar.
 
Sen åkte vi hem och fikade. Maken hade plockat fram ett stort fikabord, med te, bröd, pålägg, grönsaker och brie så det var faktiskt rätt mysigt. Och sen drog vi på oss tjockkläderna för då var det dags för julmarknad.
 
Det var julmarknad på ridskolan, ute på landet liksom. Det hade precis börjat mörkna och jag såg eldar och tyckte att det här skulle bli jättemysigt, det kändes lite som när jag själv var barn och gick på julskyltningen på byn. De hade barnridning också och tänkte att 3-åringen skulle rida, men hon tvärvägrade så 7-åringen fick rida själv.
 
Sen började det bli mindre mysigt. Min föreställning går inte alltid ihop med resten av familjens. Maken vill gärna åka hem efter 10 minuter medans jag vill gå runt och titta och handla lite och stötta lokala förmågor, och ridskolan. Och barnen vill gärna ha det, och det, och blir sen i alla fall tjurig.
 
Jag såg framför mig att gå till bagarstugan, visa barnen hur det går till att baka i en sådan och få med mig en påse gott hembakt tunnbröd (för barnen att äta alltså) men det var helt slut, fanns inget att köpa, och det var så trångt inne i den lilla bagarstugan så jag kunde inte visa något. Jag hade tänkt gå till serveringen, kanske köpa lite fika till barnen, låta dem fiska i fiskedammen, men vid det laget var de flesta sura så vi åkte därifrån.
 
Note to self: Nästa år åker jag på julmarknad själv!
 
 
Första ljuset tänt till julkalendern i morse. Om ni tycker ljusen ser lite konstiga ut så ser ni rätt. De blockljus jag köpte var för stora, så jag fick ta det jag hade hemma. Det fjärde ljuset blev mindre än de andra...

En sak till...

Publicerat 2012-12-01 22:14:22 | i kategori Blandat,
2 kommentarer

Jag har hållit på och bakat idag också, provade att göra pepparkakor. Två gånger. Första satsen blev brända, stenhårda och smaklösa. Den andra satsen blev mjuka, så det fick bli någon sorts liten småmjuk småkaka... Nästa bak blev lite bättre men det får jag återkomma om. Jag sitter i alla fall med med en fullproppad mage... ;-)
 
 
En bild på min hjälpreda. Försökte få henne att se lite glad ut... :-)

A calorie is a calorie

Publicerat 2012-12-01 22:08:25 | i kategori Blandat, Tips,
0 kommentarer

Alltså, har ni sett den här? Jag tycker den är så rolig! :-)
 
 

Snöfall

Publicerat 2012-12-01 21:44:56 | i kategori Blandat,
0 kommentarer

Det började snöa igår och det slutade inte förrän i kväll så det hann komma en hel del. Jag skulle egentligen ha jobbat idag och klev upp tidigt och duschade och klädde mig, men insåg att det var bättre att hålla sig hemma. Vägarna var inte at leka med idag. Jag har faktiskt inte varit utanför dörren på hela dagen, men knäppte några kort inifrån! Det var två stycken här hemma som tyckte all snö var rolig i alla fall... :-)
 
 
 
 
 

frukost, lunch och middag

Publicerat 2012-12-01 21:33:00 | i kategori Frukost, Mat,
0 kommentarer

Idag blev det en vanlig "mackfrukost". Jag hade nog kunnat äta hur många som helst, men hejdade mig efter 4,5 st... :-) Jag älskar ju mackor, vilket en stor del av min övervikt beror på...
 
 
Dels åt jag Magdas sesamkex och så mina vanliga fröknäcken. Jag vet inte vad jag tycker om sesamkexen. Med smör och ost funkar de, men vet inte om jag kommer göra dom igen.
 
 
Det är så sällan jag äter leverpastej, men jag älskar det! :-)
 
 
Till lunch sen skulle barnen äta upp resterna av pizzan, så jag tog och gjorde en snabb pizza åt mig själv. Först gjorde jag ett microbröd med kokosnötsmjöl. Och sen lade jag bara på tomatpué, salami och ost och så skjutsade jag in den i ugnen på 225 grader i ca 10 min. Funkade det också!
 
 
Till middag blev det parmesangratinerad baconlindad kycklingfilé, fylld med fetaost och strimlade soltorkade tomater. Och råstekt sötpotatis till. Jättegott!! 
 
 
Jag hittar inte kolhydratinnehållet på sötpotatis, men har för mig att jag läst att det är bättre än potatis? Sötpotatis är ju en ört och ingen potatis egentligen. Men hur det är egentligen vet jag inte, men det är knappast nåt man bör äta ofta...

Fredags- och lördagsinlägg hos kostrådgivarna

Publicerat 2012-12-01 09:47:29 | i kategori Alla recept, Blandat, Mat,
1 kommentarer

Jag nämnde aldrig det igår, men gårdagens gästinlägg var om lax och fredagsgodis, och dagens handlar om lite extra lördagslyx med smoothies, kyckling och chokladkaka.
 
Länk till Fredagsmys
 
Länk till Lyxlördag