Kost och träning funkar just nu!

Publicerat 2013-05-31 23:41:10 | i kategori Träning,
4 kommentarer

Är på väg att lägga mig nu, men tänkte bara snabbt berätta att det går så bra med både kost och träning nu! Mejerifritt i stor utsträckning fungerar fint! Och som jag berättade igår var jag ut och joggade först på förmiddagen,sen tog jag en 5 km promenad på kvällen. Och ikväll har jag varit ute och joggat igen! Känns bra! Fast imorgon är det fest, men hoppas hitta tillbaka redan på måndag!
 

Äntligen lite jogging

Publicerat 2013-05-30 14:59:27 | i kategori Träning,
1 kommentarer

Jag har länge tänkt att jag ska ut och springa, eller ta promenad eller cykla. Men jag får liksom aldrig arslet ur vagnen! Mest sugen är jag när jag sitter på jobbet och verkligen inte kan! Men idag tog jag mig ut i alla fall. Tog den korta 4 km-rundan här hemma, tar bara en halvtimme så det tyckte jag att jag hade tid med. Det var väldigt varmt, 20 grader i skuggan och strålande sol, så det var lite jobbigt. Men jag lyckades springa hela vägen, även uppför backarna. Inte riktigt lika bra tid som förra gången, men då gick jag lite också, så jag är ändå jättenöjd!
 
På väg ut
 
Efteråt, hyfsat röd och svettig :-p

Mejerifria scrambled pancakes

Publicerat 2013-05-30 11:30:39 | i kategori Alla recept, Frukost, Mejerifritt, Övrigt,
1 kommentarer

Jills scrambled pancakes har varit populära på Instagram. Idag fick jag för mig att göra det, men min egen variant så det blir både nötfritt, mejerifritt, sockerfritt, osötat, glutenfritt. Och gott ändå! ;-)
 
Det blev lite torrt, så nästa gång tar jag antingen mer kokosmjölk, eller tar bort fiberhusk, eller drar ner kokosnötsmjölet till 1 msk. Eller tar kanske ett ägg till. Om ni testar, berätta gärna vad ni tyckte, och om ni gjorde något annorlunda!
 
Mejerifria scrambled pancakes 1 port
  • 2 ägg
  • 1 dl kokosmjölk, extra creamy Santa Maria
  • 0,5 msk fiberhusk
  • 1,5 msk kokosnötsmjöl
  • 1 krm vaniljpulver
  • valfritt fett till stekning (jag tog ghee)
Vispa ihop ägg, kokosmjölk, fiberhusk, kokosnötsmjöl och vaniljpulver. Låt stå en liten stund. Stek i stekpanna, och rör om som när du gör äggröra. Du ser när det är klart, när det inte ser ogräddat längre och har fått fin färg. Du kan låta lite extra ghee, eller smör, eller vad du nu använder, smälta ner över pannkakan.
 
Servera med valfria tillbehör. Jag kryddade med kanel och serverade med osötad blåbärssylt och några äppelskivor. Jag kan säga att det var riktigt smaskigt med blåbärssylt och äpple till! :-)
 

Hemmagjort nötsmör

Publicerat 2013-05-30 11:30:00 | i kategori Alla recept, Godsaker, Mejerifritt, Övrigt,
2 kommentarer

Jag älskar ju som ni säkert märkt nötsmör i olika former. Jag köper Kung Markattas mandelsmör, hasselnötssmör och cashewnötssmör. Jag tycker alla är goda, och är sugen på dom olika gånger. Jag har tänkt göra egen, men både min mixerstav och min matberedare har blivit slöa tycker jag så jag har inte testat. Men så kom jag ju på att jag hade en tillsats till mixerstaven som jag kunde använda. Och jag fick till det! :-)
 
Jag kunde inte välja, så jag blandade både mandlar, hasselnötter och cashewnötter. :-) Nötterna kan vara skållade eller ha skalet kvar. Man kan gärna rosta dem i ugnen eller i stekpannan. Sen kör man dem i mixern. LÄNGE! Jag fick stanna några gånger för det blev väldigt varmt och rykte lite. Man kan köra slut på en mixerstav så var försiktig. Ta också och peta ner nötmjölet från sidorna ibland.
 
Man får mixa ända tills det blir ett slätt och följsamt smör. Håll på tillräckligt länge, det lönar sig!! :-)
 

Max-middag

Publicerat 2013-05-29 21:38:39 | i kategori Mat, Tips,
2 kommentarer

Idag blev det snabbmatsmiddag på MAX. Bästa stället när det gäller hamburgare eftersom de faktiskt har lowcarb-alternativ. Visst, det går att äta på McDonalds också, då får man helt sonika hamburgaren utan bröd, men det här känns bättre, att få hamburgaren i sallad. Man behöver heller inte välja lowcarb-burgaren. Man kan ta vilken man vill, och be om att få sallad runt i stället för bröd. Det är ingen som brukar höja på ögonbrynet för det! :-)
 
Jag valde att ta en Supreme, som det är ost och bacon på. Och så hade jag på extra dressing, original och green & garlic. Mycket gott!!
 
Nu gick ju inte den här måltiden riktigt ihop med vad jag föresatt mig den här veckan. Hittills hade jag klarat mig undan både socker och alla mejerier, men på den här hamburgaren var det ju ost på, och socker i dressingen. Men jaja, så blir det ibland i vardagen. Vi kom nämligen på att vi var tvungen att åka och köpa skor, och att köpa skor med barnen utan mat i magen går inte, och det har var lösningen som passade bäst!
 
Om det blev några skor? Jodå, nio par sammanlagt!! ;-)
 

Två mejerifria kokossmoothies

Publicerat 2013-05-27 22:07:00 | i kategori Mejerifritt, Övrigt,
5 kommentarer

Igår ville jag ha något mejerifritt till kvällsfika och provade att göra en smoothie/drink med kokosmjölk utan bär. Idag gjorde jag om det men lade till bär. Båda funkade!
 
Mejerifri kokos- och mandelsmoothie
  • 1,5 dl kokosmjölk, extra creamy Santa Maria
  • 1 sked mandelsmör
  • vaniljpulver
  • kardemumma
Mixa allt och häll upp i ett glas
 
 
Mejerifri kokos- mandel- och bärsmoothie
  • 2 dl kokosmjölk, extra creamy Santa Maria
  • 1 sked mandelsmör
  • 4 hallon
  • 1 sked osötad blåbärssylt
  • vaniljpulver
  • kardemumma
Mixa allt och häll upp i glas.
 

Hårdare tag med kosten

Publicerat 2013-05-27 21:53:55 | i kategori Mat, Matdagbok, Periodisk fasta,
1 kommentarer

Just nu kör jag hårdare med kosten. Ända sen jag var i Spanien har det varit lite si och så med maten. Ibland har det funkat bra, och ibland äter jag bara choklad. Känns det som i alla fall även om det inte är helt sant. Därför försöker jag skärpa till mig nu och dessutom äta rätt mycket mejerifritt och whole30-inspirerat.
 
Jag ska åtminstone prova några dagar för på lördag är det fest och då äter och dricker jag det som bjuds och på söndagen kommer jag vara bakis och antagligen äta lite vad som helst då också. Men funkar det bra nu under veckan och jag känner att jag mår bra, kanske det blir lättare att komma igång igen på måndagen!
 
Tänkte också köra enligt periodisk fasta och äta ungefär mellan 12 och 20, de dagar det går. Om jag kör morgonträning kanske jag äter i alla fall.
 
Frukost kl 9: en kopp te
Lunch kl 12: räksallad med ägg och majonnäs
Eftermiddagsfika kl 15: en kopp te med kokosfett
Middag17.30 kl : blandfärsbiffar med stekt vitkål
Kvällsfika kl 20: kokosmjölksdrink med mandelsmör och bär
 

Vilken helg!

Publicerat 2013-05-27 19:10:17 | i kategori Blandat,
0 kommentarer

Det har varit sååå fint väder i helgen. Jag har varit ute mest hela tiden och påtat på ute, och inne har jag försökt städa lite. Prioriteringen har legat i att vara ute i friska luften, så det har fått stå tillbaka här inne, vilket märks... Idag var det grått, men nu har det skinit upp igen och jag har precis kommit in från att ha varit ute en stund med lillan som ville cykla.
 
Ofta kommer jag på en massa som jag vill skriva på bloggen, men så håller jag på med annat och när jag väl får en stund över så har jag antingen glömt bort det jag ville, eller har så många saker jag vill skriva så det inte blir nåt alls, eller så struntar jag helt enkelt i det och vilar, eller läser eller tittar på TV. Ja, så därför blir det dåligt uppdaterat ibland.
 
Här är jag i jobbartagen och ska trimma ute i trädgården Snygg va? ;-)
 
Lite god frukost från igår när jag slängde ihop ett microbröd 
 
Skönt att kunna ha shorts på sig ända in på kvällen :-)
 
Jo, i fredags var det lite fest också, här en supergod frozen daiqiri med passionsfrukt, min favorit! Nej, inte så mycket LCHF över den va... ;-)

Te i soffan

Publicerat 2013-05-25 22:25:00 | i kategori Blandat,
1 kommentarer

Ligger just nu i soffan och dricker te. Det har varit en fin, lång dag. Egentligen skulle jag ha jobbat idag, men jag beslutade mig för att vara hemma med familjen i stället och det ångrar jag inte! Tyvärr har jag rejält ont i ryggen efter att ha halvlegat och målat utomhus. Men det går säkert över efter en god natts sömn!
 

Paket med bra varor

Publicerat 2013-05-25 08:23:00 | i kategori Tips,
3 kommentarer

Alltid roligt att öppna paket även om jag egentligen föredrar dom med kläder! ;-) Men kosttillskott är väl inte så dumt det heller... :-)
 
 
Jag brukar beställa från shopping4net.se, de brukar ha bra priser. Den här gången blev det påfyllning av kokosfett, D-vitamin, vitaminer till barnen och så ska jag testa magnesium.
 
Någon av er som äter magnesium? Kan ni inte berätta varför och vilka effekter ni eventuellt märkt av?
 
 

Hej hej!

Publicerat 2013-05-24 16:22:44 | i kategori Blandat,
0 kommentarer

Hallå där! Hur är läget? Känns som det var evigheter sen jag skrev någon i den här bloggen nu, så jag tänkte lämna ett livstecken! :-) Jag har varit mer aktiv i min andra blogg de sista dagarna, så ni får gärna läsa där också om ni vill veta vad som försiggår, den heter hos Angelica!
 
Här en bild på mig imorse, jag vaknade till fint väder och var på bra humör! :-)
 

Banan- och ananassmoothie

Publicerat 2013-05-21 20:50:10 | i kategori Godsaker, Mat,
1 kommentarer

Idag gjorde jag en snabb smoothie till min yngsta dotter. Jag hade skivad ananas i frysen som jag mixade tillsammans med turkisk yoghurt och banan. Och herregud vad god den blev!! Lite mycket kolhydrater för den som äter LCHF kanske, men perfekt till barn!
 
Brukar ni ge era barn smoothies? Mina brukar vara lite skeptisk och gillar sällan det jag gör, men den här gick bra i alla fall!
 
 
 

Fröknäcke med nötmjöl

Publicerat 2013-05-20 15:01:00 | i kategori Alla recept, Bröd, Mejerifritt,
2 kommentarer

Idag testade jag att göra ett nytt fröknäcke, efter att ha sett ett recept hos Erikas LCHF till vardag och fest. Nu hade jag inte tillräckligt med mandelmjöl så jag fyllde ut med hasselnötsmjöl. Och så visade det sig att jag hade slut på sesamfrön så jag ersatte det med ljusa psylliumfrön och lite extra solroskärnor. 
 
Mitt bröd blev ganska tjockt på plåten, jag kanske hade för liten plåt. Så i mitten blev det aldrig hårt. Men i kanterna blev det väldigt sprött och gott. Ni kanske har bättre lycka än jag. Här kommer i alla fall receptet på hur jag gjorde.
 
 
Fröknäcke med nötmjöl 1 plåt
  • 0,75 dl mandelmjöl
  • 0,25 dl hasselnötsmjöl
  • 0,5 dl pofiber
  • 1 msk fiberhusk
  • 0,5 dl pumpakärnor
  • 0,5 dl linfrön
  • 1,25 dl solroskärnor
  • 0,25 dl ljusa psylliumfrön
  • 0,5 tsk salt
  • 40 g kokosfett
  • 2,5 dl kokande vatten
  • flingsalt
Blanda alla torra ingredienser. Koka vattnet och blanda med kokosfett. Blanda ner det i det torra. Låt stå ca 5 minuter. Kavla ut tunt på en plåt. Använd gärna plastfolie. Strö över flingsalt. Grädda i 150 grader i en timme. Slå av ugnen och låt brödet torka ytterligare 30-60 minuter.
 

Rostat microbröd med hasselnötsmjöl

Publicerat 2013-05-20 12:10:01 | i kategori Frukost,
2 kommentarer

 
Idag gjorde jag ett microbröd till frukost som jag sedan rostade. Jag hade lite andra ingredienser i idag, men det här blev ju bra det också! Rostat bröd är något av det jag verkligen kan sakna...
 
Nu har jag inga exakta mått, men jag tog ett ägg, en klick kokosfett, lite fiberhusk och hasselnötsmjöl. Och salt. Och så blandade jag ihop i en skål och stoppade in i micron i 2 minuter. Efter att det svalnat delade jag det och rostade. Mycket gott med smör och ost. Men brödet i sig är ju helt mejerifritt!

Grillat och sprungit

Publicerat 2013-05-19 21:51:00 | i kategori Mat, Träning,
2 kommentarer

 
Ja, jag har ätit grillad mat tre gånger i helgen. Det är ju så fasansfullt gott!!!!  Och det har ju varit så fint väder, så det har gått att äta ute alla gånger och då blir det ännu godare! :-)
 
MEN, jag har inte bara ätit, jag var faktiskt ut och joggade igår. Hade egentligen tänkt mig en längre runda men kom på att det hade jag verkligen inte tid med. Det var mycket som hände igår. Men jag tog min vanliga korta runda på 4,1 km, och jag är jättenöjd med tiden! Och den ska bli ännu bättre!
 
Har ni tränat nåt i helgen?

Skön morgonpromenad

Publicerat 2013-05-17 14:36:03 | i kategori Blandat,
0 kommentarer

Igår kväll var det lite fest på jobbet. Jag var väldigt trött och tvekade om jag skulle gå, men det brukar vara trevligt, så jag gick, och jag drack vin. Men jag åkte hem rätt tidigt, jag tog bussen hem 21.15. Skönt faktiskt! Då kom jag hem i tid, hann träffa maken. Fika lite och titta på TV. Jag tog lite keso med mandelsmör (GOTT) och ett glas Resorb. Jag skulle ju upp och jobba idag. ;-)
 
Imorse var det så fint väder så jag passade på att ta en liten promenad innan jag gick in på jobbet. Hur härligt som helst! Hade tagit jeansjackan och det var alldeles lagom. Halsduken var jag till och med tvungen att ta av efter ett tag! :-)
 

Jag är hemma!

Publicerat 2013-05-16 17:00:00 | i kategori Blandat,
2 kommentarer

Och jag har haft det jättebra på resan! Men jag är rätt trött och det är så mycket annat som tar min tid just nu, så bloggandet ligger lite på is. Jag har upptäckt att jag har svårt för att koppla av (viktigt då jag ofta är stressad) och har upptäckt tjusningen med att läsa vanliga böcker. Så nu försöker jag få in det också i livet. :-)
 
Men jag kommer tillbaka! :-)
 
Nu ska jag faktiskt ta och dricka lite vin... ;-)

Resfeber

Publicerat 2013-05-07 12:14:57 | i kategori Blandat,
7 kommentarer

Dagens frukost, kokosmicrobröd med bregott och ost, te med kokosfett och ett kokt ägg.
 
Oj, vad jag snurrar runt här hemma. Om ett par timmar har jag åkt hemifrån för att åka till Marbella med kören. Det där med packningen är aldrig lätt... Nåja, det blir nog bra! Jag har i alla fall tagit med mig träningskläder och springskor. Och hoppas på att det inte bara kommer att kännas som en pina att använda dom utan att det blir så skönt som jag föreställt mig. 
 
Mest av allat ser jag fram emot sol och värme! Här ska solas och kopplas av och förstås äta gott! Vi hörs när jag kommer tillbaka. Ha det bra alla fina! ♥

En busy helg och för mycket gott

Publicerat 2013-05-06 17:13:00 | i kategori Personliga tankar,
6 kommentarer

De sista dagarna har jag haft väldigt mycket att göra. I lördags var det dags för årets vårkonsert, så jag har sjungit en hel del de sista dagarna. Och igår var jag hemma och städade. I lördags var det också knytkalas. Jag fick ihop en mycket bra tallrik faktiskt, ur LCHF-synpunkt. Men sen fanns det lite andra godsaker också. Hembakt bröd, crostini och hembakt morotskaka. Och jag stod inte emot utan jag smakade några flera bitar, och det var SÅÅ gott! Och det var väl inte så farligt i sig. Tänkte rätta till det igår med att äta strikt och mejerifritt. Men det slutade med 60 gram choklad i ett nafs... Så idag när jag vägde mig var det 3 kg upp och 3 cm upp runt magen... *SUCKAR*
 
Återigen, inte så farligt det heller, det är säkert en del vätska, jag har dessutom ägglossning. MEN, jag åker ju utomlands imorgon! Jag provade mina bikinisar förra veckan och konstaterade att jag kände mig rätt nöjd för tillfället. Skitbra! Så jag släppte lite på tyglarna. Jag har visst väldigt svårt för det. Jag är lite så där "allt eller inget" gällande det mesta. Det gick sådär det där med att hitta balansen... Sockermonstret finns inte bara i sockret utan även i en massa annat när det gäller mig!
 
Nåja, jag ska i alla fall NJUTA nu när jag ska till Spanien. Vardagens bekymmer tar jag när jag kommer tillbaka! :-)
 

Brödkaka till frukost

Publicerat 2013-05-03 10:15:00 | i kategori Bröd, Frukost, Mejerifritt,
4 kommentarer

Jag hittade ett recept inne hos Fröken Nilsson, som jag hade som inspiration igår när jag gjorde ett snabbt bröd. Jag har ändrat lite på ingredienserna. Det går nog egentligen att stoppa i vilka frön och nötter man vill. Mitt bröd blev kompakt. Nästa gång gör jag antingen dubbel sats, eller mindre form så det blir högre så det går att dela. Brödet är naturligtvis glutenfritt, och även mejerifritt.
 
Brödkaka med frön och nötter
  • 3 ägg
  • 2 dl mandelmjöl
  • 1 msk hasselnötsmjöl
  • 2 msk linfrön
  • 1 msk chiafrön
  • 4 msk solrosfrön
  • 0,5 dl grovhackade valnötter
Blanda alla ingredienser. Häll i en form klädd med bakplåtspapper. Grädde i 8 min i 250 grader.
 
Det här brödet åt jag till frukost idag.
 

Prosciuttoinlindad äggbakelse med broccolichampinjonplättar

Publicerat 2013-05-02 21:39:00 | i kategori Alla recept, Tillbehör, Övrigt,
6 kommentarer

 
Igår gjorde jag en lite lyxig lunch. Jag vet inte vad man kallar det i skålen så jag hittade på ett namn. :-)
 
Prosciuttoinlindad äggbakelse 2 st
  • 2 skivor prosciutto
  • 4 ägg
  • 2-3 champinjoner
  • parmesan
  • oregano
Pensla formen med olivolja. Lägg en skiva prosciutto runt skålen. Knäck i ett ägg och rör runt lite. Hacka champinjonerna och lägg i formen. Knäck över ett ägg till och rör lite. Toppa med riven parmesan och krydda med lite oregano. Grädda i 200-225 grader tills osten ser färdig ut, ca 15-20 min. Du kan använda vilken fyllning du vill.
 
Broccolichampinjonplättar 2 st
  • liten riven broccolistam
  • hackade champinjoner, 1-2 st
  • 1 ägg
  • salt och peppar
  • lite fiberhusk
Blanda allt. Låt stå en stund. Stek plättar på medelvärme. (jag körde på känsla, har inte exakta mått)
 

Utvärdering whole30

Publicerat 2013-05-01 21:02:18 | i kategori whole30,
4 kommentarer

Jag sa ju att jag skulle skriva lite mer om den tid jag testade whole30. Vad jag åt fick ni följa under tiden, men jag nämnde aldrig så mycket om vad jag ville få ut av det.
 
Förväntningar: Få kroppen i bättre balans, bli av med sötsuget. bli minder svullen, känna mig bättre i magen, äta mer grönsaker, äta mindre tillsatser, bli bättre i klådan, hitta tillbaka till det sunda. Gå ner i vikt.
 
Resultat: Redan efter första dagen var magen mycket mindre svullen och jag hade gått ner 1 kg. Efter det kilot har det inte hänt så mycket men jag har inte gått upp det. Magen kändes bättre, men kände fortfarande att den knorrade, speciellt efter bär, nötter och sötpotatis.
 
Jag har definitivt ätit mer grönsaker och mindre tillsatser. De enda tillsaterna jag fick i mig kom från några glas Loka Citron.
 
Klådan blev bättre. Jag har fortsatt att äta cetirizin en gång om dagen. Men tog en tavegyl först efter en vecka. Innan tog jag nästan varannan dag.  Mycket skönt!
 
Sötsugen var borta redan på en dag. Men jag hade lite andra cravings i stället, som nötsmör. Jag ville gärna äta nåt på kvällen och då blev det nötter eller nötsmör. Lite för mycket och magen knorrade lite. Men jag hade svårt att sluta äta, det blev mitt godis.
 
Fick jag kroppen i bättre balans? Jag vet inte. Men att sötsuget försvann, att klådan blev bättre tyder på det. Humöret var rätt bra hela tiden.
 
Lärde jag mig något? Jag lärde mig en hel del. Att vara ännu noggrannare med vad jag stoppar i mig, det är verkligen svårt att hitta mat utan tillsatser. Att man inte alltid behöver lägga till en fettkälla. Ibland räcker det gott och väl med det naturliga fettet i maten. Jag hittade också tillbaka till någon sorts basic LCHF. Med bra storlek på portioner och fördelning av maten. Men mindre godsaker. Allt som allt mådde jag bra, behövde inte gå hungrig.
 
Hur gör jag nu? Jag har gått tillbaka till vanlig LCHF som jag tycker passar mig bättre. Men jag har dragit ner på mejerierna. Både i form av yoghurt och grädde. Jag vet inte hur jag kommer att göra i fortsättningen, men jag hoppas på att jag klarar av att inte äta för mycket av det. Jag har också börjat äta lite mer bär, smaka lite frukt.
 
Jag är nere på en vikt jag inte vägt på ca 5 år, och det känns mycket bra. Jag har fortfarande några kilon kvar som jag vill gå ner innan det känns som att jag kan lägga ner det aktiva försöket att gå ner i vikt. Nu vill jag först och främst stanna kvar i den här vikten jag har nu och det känns som en stor utmaning bara det. Jag kommer inte att jaga viktnedgång nu på ett tag utan försöka att hitta balansen. Och låta resten av kilona försvinna senare.
 
Jag vill inte hela mitt liv undvika rotsaker och frukt utan jag vill känna att jag kan äta det utan att vara rädd för att gå upp i vikt. Och jag tror att det kommer att gå. När jag undviker mejerier försvinner en hel del kolhydrater där, som jag i stället kan lägga på rotfrukter, bär och nötter, och i bland frukt. Jag tror verkligen att jag kommer att hitta min balans, så länge inte sockermonstret tar över. Och sockermonstret triggas inte bara av socker utan även av många andra saker tyvärr.
 
Om någon av er skulle vilja prova rekommenderar jag er att läsa på. Jag läste inte så mycket utan körde bara på. Men det ingår egentligen annat i whole30 än bara att äta ren mat. Men det får ni ta reda på själv. :-) Det finns en bok som heter It starts with food, av Dallas och Melissa Hartwig om du är intresserad.

Lyxig frukost med jordgubbar till

Publicerat 2013-05-01 09:53:28 | i kategori Frukost, Mat,
1 kommentarer

Jag lyxade till det rejält till frukosten idag. Prosciutto utan tillsatser, ägg och physalis och jordgubbar. Och te med kokosfett till. Mums filibabba!! :-)