Läkarbesök

Publicerat 2012-11-30 18:17:58 | i kategori Blandat,
0 kommentarer

Var till vårdcentralen idag. Jag har varit röd och svullen i ett öga några veckor och nu kändes det som att det var dags att kolla upp det. Jag hade tid hos sköterskan kl 13 och när klockan var 13.30 var jag måttligt road över att inte fått komma in än. Det hade blivit nåt fel med bokning, men hon ordnade med en läkare till mig så jag var nöjd till slut ändå.
 
Det visade sig att jag hade nåt skräp i ögat som läkaren tog bort. Jag var lite orolig för obehaget när han skulle peta bort det, men det visade sig att det inte kändes någonting alls! (hade fått bedövningsdroppar innan) Jag märkte att han var där och grävde för synen förändrades så fort han tog där, men annars hade jag inte vetat att han gjort något. Nu har jag fått en salva för att det inte ska bli någon infektion.
 
När jag kom tillbaka till jobbet var jag rätt besvärad i öget och jättetrött, så till middag idag fick det helt enkelt bli hämtmat. Kebabsallad till de vuxna och pizza till barnen. I soffan framför tv:n :-)
 

Paket med varor

Publicerat 2012-11-30 18:01:28 | i kategori Blandat,
3 kommentarer

Jag fick hem paket från LCHFbutiken.se igår. Alltid lika roligt att packa upp dom lådorna. :-) Den här gången hade jag beställt kokoschips, sjögräsnudlar, mandelmjöl, kokosnötsmjöl och fiberhusk.
 
 
En kompis till mig hade också beställt några grejer. Pepparkaksmix till pepparkakor, glöggbrygd, kokosnötsmjöl och en liten smörlåda. Jag kan berätta att glöggbrygden lukter JÄTTEGOTT! Och jag som inte ens gillar glögg... :-)
 
 
 
 
 

1-årsvägning

Publicerat 2012-11-29 21:09:00 | i kategori Personliga tankar, Viktminskning,
7 kommentarer

Jag har ju ätit LCHF rätt länge, men för ett år sen tog jag ett nytag och har sen inte lämnat den vägen. Så igår var det dags för 1-årsvägning. Och vad tror ni resultatet blev då?
 
Ja, i vikt räknat exakt 12,2 kg. I cm runt magen, buken, 10 cm. Några andra mått tog jag inte då för ett år sedan.
 
På bilden nedan är de övre bilderna från igår, och de undra bilderna är från februari, då jag redan gått ner 4-5 kg. Jag tog tyvärr inga bilder från början.
  
 
Men i övrigt har det gett mig så mycket mer. Jag har skrivit lite om det förut. Jag har inga problem med magen längre. Förut hade jag problem med gaser, jag var alltid uppsvälld, ofta förstoppad. Men nu är den såå mycket lugnare. Jag äter god mat hela tiden, jag kan alltid äta när jag är hungrig, behöver aldrig gå hungrig. Jag behöver inte oroa mig över att jag äter för mycket. Jag har aldrig dåligt samvete, för jag äter aldrig nåt "jag inte borde" så jag har aldrig ångest över vad jag ätit längre. Jag kan fortfarande äta många goda godsaker, men jag gör dem själv, och på mitt sätt.
 
Jag saknar INGENTING av det gamla livet!
 
Många säger "men jag skulle aldrig klara mig utan..." "man ska äta balanserat..." "man ska äta av allt..."
 
Jag äter allt, jag äter MAT, jag äter bröd, jag äter grönsaker, jag äter kakor, jag äter efterrätter, jag äter frukt. Skillnaden mellan vad jag äter och andra som äter "vanligt" är att brödet, kakorna och efterrätterna gör jag själv. Frukten använder jag som lyx någon gång emellanåt, i en efterrätt till exempel. Jag tycker det är att äta allt och att äta balanserat.
 
Att fylla tallriken med pasta, äta mackor fyllda med gluten, äta godis fyllda med socker och färgämnen, att känna att man inte kan klara sig utan socker och stärkelse och samtidigt må dåligt och inte vara nöjd med sig själv - det är för mig INTE att äta balanserat. Det är för mig att vara slav under ett beroende - utan att inse det själv. Jag har tagit mig ur mitt beroende och tänker inte riskera att hamna där igen, genom att "bara ta en bit" tårta eller vad det nu kan vara.
 
Jag har tagit ställning genom min kost. Jag vill att jag och min kropp ska må bra. Det här är det sätt som funkar för mig!

Fläsk till middag

Publicerat 2012-11-29 20:37:58 | i kategori Mat,
0 kommentarer

Idag var det återigen en sån där dag när jag inte planerat någon middag och vankade runt på ICA. Men det blev jättebra, det slutade med att jag gjorde en av mina favoriter, stekt fläsk med löksås! Det är bara SÅÅ gott!!
 
För övrigt handlar torsdagens gästinlägg hos Kostrådgivarna också om det, kolla HÄR!!! Fast med LCHF-raggmunkar som tillbehör.
 
Barnen gillade också fläsket skarpt. De är inte så mycket för sås och lök så de fick potatis mosat med smör i stället.
 
Lite bilder från dagens mat...
 
 
 
 
 
 
 
 

Onsdagens matinlägg hos Kostrådgivarna

Publicerat 2012-11-28 21:04:21 | i kategori Blandat,
0 kommentarer

Glöm inte att läsa dagens inlägg hos kostrådgivarna.se, länken hittar du HÄR!
 
 
 
 

Kött till middag

Publicerat 2012-11-28 21:00:06 | i kategori Mat,
1 kommentarer

Jag var så himla sugen på något med kött till middag idag så jag åkte in och handlade på vägen hem från jobbet. Hittade fläskkotletter för halva priset, kort datum, som passade bra. Jag fick med barnen på matlagningen också, de fick sköta grönsakerna. Det gick över förväntan bra, samtidigt som de passade på att äta lite grönsaker också. De var så hungriga och trötta så det var ju bara bra!
 
Det blev väldigt enkelt. Kotlett med vitlökssmör, stekt vitkål med olivolja och flingsalt, och spetspaprika och gurka. Men gott som vanligt! :-)
 
 
Djupt koncentrerade barn
 
Lycka över att få apelsin till efterrätt :-)

Vitmossa eller fönsterlav

Publicerat 2012-11-27 21:33:40 | i kategori Blandat,
0 kommentarer

Det finns en rolig video på youtube som passar nu när vi börjar göra våra ljusstakar. Hur är det med mossan egentligen? Är det verkligen mossa? :-)
 
 

Tisdagsinlägg hos kostrådgivarna.se

Publicerat 2012-11-27 20:42:58 | i kategori Blandat,
2 kommentarer

Dagens inlägg är ett fiskrecept, Fisksoppa med romanesco, gå in och läs det HÄR!
 
 

Ibland kör det ihop sig

Publicerat 2012-11-27 20:37:00 | i kategori Mat, Matdagbok,
2 kommentarer

Tisdagar är min körkväll, jag har alltid körövning då och den brukar gå före allt annat. Måste maken iväg på nåt ordnar han barnvakt. Men ikväll blev det lite körigt. 7-åringen har i vanliga fall sin körövning på onsdagar, men hade sin ikväll i stället. Och maken hade föräldraråd på dagis. Så det fick lösa sig med att svärföräldrarna fick komma hit och ta hand om 3-åringen. Och jag tog med mig 7-åringen på min kör först. Gick därifrån och lämnade henne på sin kör. Gick tillbaka till min kör i 45 min och gick sedan tidigt därifrån för att hämta henne.
 
Och kom hem till en totalt övertrött 3-åring som bara ville ha pappa. Suck... det löste sig genom att 7-åringen mer eller mindre tog hand om sig själv och fick läsa sin godnattsaga själv... Ibland vill det sig inte riktigt... Men nu sover båda två och jag väntar hem maken snart.
 
 
Dagens mat:
 
Lunch 13.45: köttfärssås, ostgratinerad aubergine och squash, en avokado, tomater och gurka
 
Middag 16.30: omelett med salami och västerbottenost, broccoli, gurka och tomat
 
Kvällsfika 20.30: tre överblivna ostchips, en kopp te med kokosfett
 
Jag ägnade lunchen åt att ta en promenad, därför blev det sen lunch idag.
 
 
 
 

Matdagbok 26 nov

Publicerat 2012-11-26 22:18:34 | i kategori Matdagbok, Periodisk fasta,
0 kommentarer

Idag skippade jag frukost som jag normalt gör när jag jobbar. Brukar inte vara något större problem, den lilla hunger jag brukar känna, går över fort. (Kallas även periodisk fasta när man förlänger den naturliga nattfastan) På lunchen gick jag ut och tog en promenad på ca 25 min, och så träffade jag en granne som jag stod och pratade med ett tag. Så det kändes som lite för sent att äta lunch och tänkte äta på fikarasten i stället. Nu hann jag inte med att ta fika när jag tänkte så det blev inte så att jag åt förrän kvart i tre. Då var jag rätt hungrig och det kändes att jag behövde lite mat.
 
Eftersom jag åt så sent tänkte jag att jag inte behöver äta middag vanlig tid utan kunde träna i stället, men nä, jag var jättehungrig till middagstid i alla fall så jag åt tillsammans med familjen ändå! :-)
 
14.45: en burk tonfisk, två ägg, två matskedar majonnäs, gurka och paprika
 
17.15: tacotallrik med ostchips
 
21.30: ett halvt ägg och lite gott efter lite träning. 1 dl turkisk yoghurt, 0,5 dl grädde, 0,5 krm vaniljpulver, några hallon och en pepparkaka som jag smulade över
 
 
 
 

Måndagsinlägg hos kostrådgivarna.se

Publicerat 2012-11-26 19:56:00 | i kategori Alla recept, Blandat, Mat, Tips,
3 kommentarer

Den här dagen har jag längtat efter. Äntligen får jag bjuda på Veckans meny hos kostrådgivarna.se. Hoppas att ni läser dom den här veckan och att det är något som faller er i smaken. Sprid gärna själv på era egna sidor och bloggar :-)
 
Länk till dagens recept hittar du här, Veckans meny börjar med korv. Det blir precis vad det låter som, ett korvrecept, tillsammans med en presentation av mig själv.
 

Träningsdagbok v 47

Publicerat 2012-11-25 21:25:58 | i kategori Träningsdagbok,
0 kommentarer

måndag -
tisdag -
onsdag: 35 min på gymmet, Friskis och svettis
torsdag -
fredag -
lördag: Hemmaträning, styrka Bröst, biceps, axlar, mage.
söndag: Hemmaträning, styrka. Bröst, mage, rumpa. Daily ab och Daily butt.
 

Tacotallrik med ostchips

Publicerat 2012-11-25 21:20:00 | i kategori Alla recept, Mat, Tillbehör,
2 kommentarer

Det är väldigt vanligt med köttfärs här hemma nu. Har lite dålig fantasi, men köttfärs funkar ju alltid. Det fick bli en tacotallrik. Jag gör precis som med vanliga tacos, fast tar inget bröd, utan lägger allt på tallriken. Sen brukar jag gosa ihop det lite men det gör sig inte så bra på foto ;-)
 
 
Idag fick det bli ostchips till. Mest jag som gillar dom, och inte mig emot, mer till mig!
 
Ostchips
  • riven ost (jag tog prästost idag)
  • eventuell krydda
Lägg riven ost i små högar på en plåt med bakplåtspapper. Tänk på att de kommer flyta ut en del så lägg dom inte för tätt. Gratiner i ugn på 200 grader i ca 15 min. Ta ut och låt svalna. Fettet som flytit ut kommer dra sig tillbaka in i chipsen när de svalnar.
 
 

Ommöblering på gång

Publicerat 2012-11-25 20:59:19 | i kategori Vardag & familj,
1 kommentarer

I helgen har vi hållit på och grejat här hemma. Det började för någon vecka sedan med att vi gjorde i ordning 3-åringens rum. Och sen har det fortsatt så smått. Nu har vi påbörjat en ommöblering av 7-åringens rum, vi har bara inte kommit på någon bra lösning så än så länge har bara sängen fått flytta på sig lite. Vilket var en förbättring bara det.
 
Och nere har vi gjort en stor ommöblering av gästrum och gym. De har fått byta med varandra, så nu har vi ett gästrum/bibliotek och ett gym/kontor/pysselrum. Vi har flyttat bokhyllor hit och dit. Det är inte klart än, men en bra bit på väg och det känns skönt! Det är fortfarande jättestökigt överallt, men det börjar bli en struktur på var vi ska ha saker och ting. Nu har jag även fått bort bokhyllorna från vardagsrummet och planerar för en mysig hörna. Någon gång när jag fått inspiration och pengar... ;-) (i och för sig står två bokhyllor/vitrinskåp kvar, men de ska ut på Blocket!)
 
Jag kommer att lägga ut bilder från alla dessa rum när det känns lite mer städat :-) (har jag berättat att vi bott här i TVÅ år nu ;-))
 
Det är lustigt vad som kommer fram från gömmor. Vi har flyttat några gånger och det blir aldrig helt uppackat. Idag hittade jag igen fina dopkort från äldstas dop. Fina minnen kom tillbaka. Och så såg jag det fina kort och tavla som min kära svägerska gjorde till oss när vi gift oss. Vi gifte oss i hemlighet min make och jag, och hade aldrig någon bröllopsfest heller. Men min mor anordnade en fin middag för oss, som överraskade oss totalt! (jag undrar om hon nånsin förlät oss för vårt tilltag?)
 
 
Jag vet att bilden blev lite suddig, men det är svårt med ljuset så här på kvällen och jag ville att ni skulle få se texten och tänka efter ♥
 

Mandelkakor med pepparkakssmak

Publicerat 2012-11-25 20:27:00 | i kategori Alla recept, Godsaker, Högtider,
3 kommentarer

Det här receptet hittade jag när jag var inne hos Fröken Nilssons kök. Jag gillade kakorna, MEN, jag som inte brukar vilja ha för sött drog ner lite på sötningen och tyckte degen var tillräckligt söt. Men efter gräddningen var det inte lika sött längre, så om jag ska göra dom igen kommer jag att ha mer sötning än vad jag hade. Och kanske sötningsmedel, typ stevia strö, i stället för honung, för det känns som jag blir väldigt triggad av dom här.
 
 
Pepparkakor ca 20 st
  • 100 g smör
  • 2 krm malda nejlikor
  • 2 krm mald kardemumma
  • 2 krm mald kanel
  • 1 krm mald ingefära
  • 2 dl mandelmjöl
  • 2 msk fiberhusk
  • 2 msk honung (jag tog 1-1,5 msk)
  • 1 ägg
 
Smält smöret i en kastrull tillsammans med kryddorna och låt det kokoa upp ordentligt så att smakerna kommer fram. Låt svalna lite innan du rör ner honungen (eller annan sötning). Blanda mandelmjölet och fiberhusken väl innan smöret hälls på, blanda väl igen. Tillsätt ägget och blanda lite till. Nu behöver degen vila lite så in i kylen i 30 min.
 
Baka ut: Ta ca 1 msk av degen och rulla till kulor som plattats ut och gafflas snygga på ett bakplåtspapper. Grädda i 200 grder 10-12 minuter. Håll koll de sista minuterna.
 
Tänk på att det fett som rinner ut på plåten dras tillbaka i kakorna när de svalnar, så låt de svalna på plåten till en början.
 
Jag provade också att göra pepparkakshjärtan, det funkade också, men degen blev väldigt kladdig så fort jag hade den i handen. Kakorna blev godare än hjärtana, som var tunnare. Degen tyckte jag var jättegod, barnen också, men kakorna gillade de inte.
 
 

Hemmaträning

Publicerat 2012-11-24 23:01:00 | i kategori Träning,
1 kommentarer

Imorse körde jag och maken lite hemmaträning tillsammans. Vi har ju faktiskt ett eget litet gym hemma. Han använder det nästan dagligen, men jag är ju lite latare av mig så jag använder det inte så ofta. Jag hoppas det ska bli lite ändring på det nu!
 
Jag körde lite bröst, axlar, arm och mage. Förväntar mig träningsvärk på en del ställen i morgon då jag maxade lite, ska bli kul att följa nu och se om jag kan öka lite eftersom!
 
Började med lite uppvärmning, på trappmaskinen, som måste vara bland de tråkigaste hemmaredskap som finns ;-)
 

Panerad rödspätta med fisksås

Publicerat 2012-11-24 22:54:54 | i kategori Alla recept, Fisk, Mat, Tillbehör,
0 kommentarer

Det var några dagar sen nu, men jag gjorde en väldigt god fiskrätt i veckan. Jag hade ett paket rödspätta i frysen som jag ville göra något med. Rödspätta tycker jag är god panerad, så det fick bli en LCHF-variant på det. Såsen blev jättegod! Kommer ni ihåg skarpsåsen i skolan? Den här tyckte jag var lika god! :-)
 
 
Panerad rödspätta med fisksås 4-5 port
  • 800 g rödspätta
  • 1 ägg
  • 4-5 dl mandelmjöl
 
Vänd rödspättan först i det lätt uppvispade ägget och sen i mandelmjölet. Salta och stek i smör.
 
Fisksås
  • 3 dl creme fraiche
  • 1 dl majonnäs
  • 1 msk citronsaft
  • lite frusen dill, ca 1 msk
Smaka av såsen så du får den smak du vill ha, personligen gillar jag inte när det blir för mycket majonnässmak. Jag tog inga mått när jag gjorde såsen så jag vet inte exakt hur mycket jag hade i av varje ingrediens.

Ljuslykta

Publicerat 2012-11-24 21:51:00 | i kategori Hem & inredning, Shopping,
0 kommentarer

Den här ljuslyktan köpte jag på Indiska för ett tag sen. Liten och söt och tänkte att den skulle passa perfekt i vårt lilla trappfönster. Idag sattes den äntligen upp och det blev såå fint! :-) 
 

Ny design igen

Publicerat 2012-11-24 11:34:45 | i kategori Blandat,
2 kommentarer

Ja, som ni ser så har jag ändrat design igen. Jag slängde ut en fråga på facebook, men fick inga svar då. Men jag har ju fått några kommentarer tidigare om att texten varit svår att läsa och jag har slitit mitt hår för att försöka ändra färgen på texten. Men det har varit omöjligt, så nu testar jag en ny design i stället.
 
Jag ska försöka få till en annan bild som header, så det blir mer personligt. Men överlag, vad tycker ni om designen nu? Bättre eller sämre? Mer tillgänglig för alla nu när den inte är lika "tjejig"? Eller bara tråkigare? Ge mig gärna kommentarer!

Snabbmatsfredag

Publicerat 2012-11-23 20:14:57 | i kategori Mat,
1 kommentarer

Idag blev det en sån där superenkel fredagsmiddag igen. Maken köpte med sig grillad kyckling hem, och resten hade vi redan hemma. Grönsaker har vi alltid hemma och för det mesta finns det kokta ägg i kylen också. Dagens middagstallrik bestod av kyckling, kokt ägg, gurka, tomat, paprika, avokado, salladsost och bearnaisesås (på burk). Perfekt för barnen också, med plockmat som de kan välja av själv!
Jag har skrivit om snabbmat förut, med tips om bra alternativ vid olika tillfällen. Till exempel till matsäcken, på pizzerian, efter vägen, när man är bakis... läs gärna HÄR!
 

Bloggtips!

Publicerat 2012-11-23 20:04:00 | i kategori Blandat, Tips,
0 kommentarer

Tänkte tipsa om en blogg igen, det har ju hänt att jag gjort det ibland och idag tänkte jag tipsa om Lannérs köksblandning. Det är så väldigt fina, smaskiga bilder där, allt ser så himla gott ut! Och så är det ju LCHF-vänliga recept också! :-) Bloggen hittar du HÄR!

Improvisationsmiddag

Publicerat 2012-11-23 16:56:23 | i kategori Alla recept, Mat,
0 kommentarer

Som jag skrev på facebook igår hade jag glömt att planera gårdagens middag. Jag visste att jag hade massor av grönsaker i kylen, och att jag hade grädde och creme fraiche. Men inga ägg. Så det där med omelett som nödlösning gick bort. Och hur kul är det med bara grönsaker och grädde typ? Nja... inget jag var sugen på iaf... Som tur var hittade jag två kycklingfiléer och lite bacon i frysen som jag kunde ta med i improvisationen.
Det blev en slags kyckling- och baconlåda med goda grönsaker som jag blev väldigt nöjd med!
  • 2 kycklingfilé
  • 1 pkt bacon
  • champinjoner
  • 1 squash
  • brysselkål
  • 3 dl grädde
  • 1 dl creme fraiche
  • ost
 
Jag stekte kycklingen i bitar, med bacon i bitar. Samtidigt i en annan stekpanna stekte jag skivade champinjoner, skivad squash, och brysselkål. Brysselkålen fick stekas för sig, det rymdes inte allt. Och så hällde jag i grädde och creme fraiche och lät brysselkålen koka lite i det. Jag la champinjonerna och squashen i botten av en form. Lade kyckling och bacon över, i mitten. Och runt om hällde jag sedan ut brysselkåls"såsen". Sen rejält med riven ost på det och in i ugnen för gratinering.
SÅ ENKELT OCH SÅ GOTT! :-)

Ljuvligt god chokladkokoskaka

Publicerat 2012-11-22 11:58:07 | i kategori Alla recept, Godsaker,
2 kommentarer

Jag har länge funderat på att försöka göra en cheesecake. Jag har nog aldrig bakat en "vanlig" cheesecake, och har inte ätit det så många gånger heller, men kommer ihåg att jag tyckte det var gott! Så jag tänkte att jag skulle göra en egen variant. Jag tänkte också på de som har svårt med mejeriprodukter och valde kokosgrädde (hade Lana i åtanke). Men sen kom jag på att det skulle ju vara en cheesecake och jag hade ju ingen ost med så jag slängde i lite philadelphiaost också. Så jag vet inte vad det blev av det till slut. En cheesecake eller glasstårta? Oavsett, blev resultatet väldigt gott!
 
Fryst kokoskaka med choklad 8 port
botten:
  • 100 g smör
  • 2 dl mandelmjöl
  • 1 dl hasselnötsmjöl
  • 1 msk stevia strö ICA
Smält smöret. Blanda alla ingredienser. Tryck ut i botten av en form med löstagbar botten (ca 25 cm i diameter). Grädda i 175 grader i ca 7 min. Låt kallna.
Kokossmet:
  • 2 förp kokosgrädde (500 ml)
  • 100 g philadelphiaost
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 6 äggulor
  • 2 msk stevia strö ICA
 
Vispa kokosgrädden i en skål för sig. Blanda ner philadelphiaosten och vaniljpulver i kokosgrädden och vispa. Vispa äggulorna med stevia strö. Blanda ner äggulorna med kokossmeten.
Chokladsmet:
  • 50 g smör
  • 4 msk kokosflingor
  • 2 msk kakao
  • 20 g choklad 86 % Marabou
  • 1 tsk stevia strö ICA
 
Smält smöret i en kastrull på låg värme. Blanda ner resten av ingredienserna och låt svalna.
Häll kokossmeten över botten i formen. Häll eller klicka ut chokladsmeten över kokossmeten och rör runt lite försiktigt till ett fint mönster.
Låt stelna i frysen några timmar eller över natten. Ta fram kakan 1-2 timmar före servering.
NJUT!
Den kokosgrädde jag använder mig av (krämig kokosmjölk)

Hemma och påtat på

Publicerat 2012-11-21 21:06:30 | i kategori Vardag & familj,
2 kommentarer

Har varit hemma och vabbat idag också och idag har det i alla fall blivit nåt gjort här hemma. Påtat på lite, inte så mycket som syns kanske, men har börjat rensa lite på vissa fronter. Vi har en liten pyssellåda som varit helt proppfull med grejer så det går inte att ta ner den från hyllan ens. Har rensat där, fixat lite glasburkar och sorterat pärlor. Vill få lite ordning på såna grejer, så jag vet var jag ska ha dom, så jag kan få ordning och reda på andra grejer... det hänger ju liksom ihop allting. Plus att 7-åringen vill få ordning och fint i sitt rum. Hon är expert på att spara ALLT, men verkar inse nu att det inte går. Fixade till lite i 3-åringens rum för nån vecka sen så hon blev nog lite avis på det...
Vaniljpulverburkar är perfekt för småpärlor! :-) Ska se om det blir så att jag målar locken också så de blir lite finare :-)
 

Baconhamburgare till middag

Publicerat 2012-11-20 21:07:00 | i kategori Alla recept, Mat,
1 kommentarer

Tog fram ett paket köttfärs ur frysen idag och det blev baconhamburgare till middag. Med ägg och guacamole, väldigt gott! 
Baconhamburgare med ost 4 port
 
Blanda ihop alla ingredienserna och stek hamburgare. Lägg på ost i slutet av stekningen så det får smälta.
Guacamole
  • 2 avokado
  • 1 vitlöksklyfta
  • valfria kryddor, jag tog salt, paprikapulver, chilipulver, cayennepeppar
  • 1 dl crème fraiche
  • 1 tomat, urkärnad och hackad
  • citronsaft, ca 1 msk
 
Mosa avokado med kryddor. Blanda i pressad vitlök, crème fraiche, tomat och citronsaft. Låt stå en stund. 
Dessa hamburgare med guacamole serverade jag med lite grönsaker och ett stekt ägg i form av ett hjärta :-) 
 

Jogging i lördags

Publicerat 2012-11-20 09:01:00 | i kategori Träning,
0 kommentarer

Måste bara berätta om min joggingtur i lördags. Jag har ju sista tiden känt mig lite hängig och lite halvförkyld. Jag tog en massa D-vitamin på fredag kväll och vaknade pigg på lördag. Så jag drog på mig löparkläder och drog ut på en runda innan frukost. Bäst att passa på innan känslan gått över liksom! Och medan jag joggade gick det ibland långa sträckor där jag inte alls tänkte på att jag joggade eller att det var jobbigt. Jag gick i uppförsbackarna, ville inte ta ut mig helt. Jag tänkte på sånt som gör mig arg under tiden, som varför rekommendationerna för D-vitamin är så låga, varför det serveras margarin i skolan osv och då försvann tiden väldigt snabbt! :-)
Jag fortsatte tills den skogsväg jag var på tog slut och vände hemåt. Och kände samtidigt att jag hade kunnat fortsätta någon kilometer till. Jag var inte andfådd och kände mig heller inte särskilt slut. När jag kom hem visade det sig att jag klarat 9,1 kilometer! Visst, det gick inte så fort, men vilken känsla att ändå klara så långt! Jag har känt det förut och mest denna gång LCHF=UTHÅLLIGHET!! Min make håller med, han har en helt annan uthållighet nu med LCHF än tidigare.
Har ni själv några liknande erfarenheter?
 

Matdagbok 19 nov

Publicerat 2012-11-19 22:10:19 | i kategori Matdagbok,
0 kommentarer

Kände mig lite konstig i magen hemma så jag väntade lite längre än vanligt med att äta frukost. Inte så konstigt när det finns magsjuka i hemmet...
Frukost/lunch kl 13.30: Te med kokosfett och så mitt microbröd med kokosnötsmjöl, idag kryddat med salt, kanel och nejlika, med smör och ost.
Mellanmål kl 15: Ett kokt ägg med majonnäs
Middag kl 18: Stor portion med fisksoppa och crème fraiche
Kvällsfika 21.30: Hallonchokladkaka med grädde

Hallonchokladkaka på nötbotten

Publicerat 2012-11-19 21:50:00 | i kategori Alla recept, Godsaker,
2 kommentarer

Jag rörde ihop en ny kaka igår kväll. Den är lite sötsyrlig med hallonen. Vill du ha den sötare får du helt enkelt söta den extra. Jag och min man vill inte ha våra bakverk så söta. 
Hallonchokladkaka på nötbotten 8-12 port 
Nötbotten:
  • 3 äggvitor
  • 25 g mycket mjukt smör
  • 1 dl mandelmjöl
  • 2 dl hasselnötsmjöl
  • 0,5 tsk vaniljpulver
  • 1 tsk honung
 
Blanda ihop ingredienserna. Bred ut i en form med löstagbara kanter, ca 25 cm i diameter. Förgrädda botten i 200 grader i 6 min.
Fyllning:
  • 50 g smör
  • 100 g choklad, 70 %
  • 2 dl grädde
  • 3 dl frysta hallon
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 1 tsk honung
  • 1 dl mandelmjöl
  • 1,5 tsk bakpulver
 
Värm smör, grädde, hallon och frysta hallon tillsammans i en kastrull på låg värme. Blanda ner vaniljpulver, honung, mandelmjöl och bakpulver. Häll smeten över botten. Grädda i 175 grader, 8 min.
Låt svalna i kylskåp några timmar, gärna över natten. Stoppa den i frysen om du har bråttom. Servera med vispad grädde.
 

Fläsk med löksås och raggmunkar

Publicerat 2012-11-19 15:40:00 | i kategori Alla recept, Kött, Tillbehör,
2 kommentarer

Igår gjorde jag en sån himla god middag! Verkligen älskar fläsk med löksås! Och så gjorde jag LCHF-raggmunkar till. Har gjort sådana tidigare, men gjorde om dom lite den här gången.

När du använder färsk broccoli och blomkål, SPARA STAMMARNA! Det finns mycket mat kvar. Går jättebra att riva och använda i raggmunkar så här eller i gratänger. Till just de här raggmunkarna hade jag en broccolistam och vitkål.

Fläsk med löksås och raggmunkar 4 port

  • 600 g bogfläsk
  • 3 gula lökar
  • 4-5 dl grädde
  • salt, peppar
  • 1 stam broccoli
  • 8 dl strimlad vitkål
  • 1 ägg
  • 2 dl grädde
  • 1 dl philadelphiaost
  • 2 msk fiberhusk
  • salt, peppar

 

Börja med raggmunkarna då de tar längst tid. Om du använder dig av stammar, ska du börja med att riva dem. Till vitkålen kan du använda en kniv för att skära strimlor. Vispa ihop smeten med ägg, grädde, philadelphiaost, fiberhusk och krydda. Låt stå och svälla i ca 10 min. Stek ca 12 ganska små raggmunkar, på mellanvärme. De kan vara svåra att vända så gör dom inte för stora.

Stek fläsket och krydda med salt och peppar. Lägg över fläsket i en form. Skiva löken och stek den, slå över grädden och låt småputtra en liten stund. Slå såsen över fläsket.

Träningsdagbok v 46

Publicerat 2012-11-19 14:00:00 | i kategori Träningsdagbok,
0 kommentarer

Kände mig lite hängig veckan som var, men på lördagen tog jag igen det :-)
Måndag -
Tisdag -
Onsdag: 1 trappgång, 7 våningar. 20 min lunchpromenad (för att köpa lunch). Daily Ab på kvällen.
Torsdag: 20 min lunchpromenad
Fredag: -
Lördag: 9,1 km jogging med lite gång
Söndag: -

Temavecka BARN hos kostrådgivarna

Publicerat 2012-11-19 12:57:47 | i kategori Blandat,
2 kommentarer

Den här veckan har Kostrådgivarna.se tema BARN! Ett jättebra tema tycker jag och ska försöka läsa allt! Gå in och läs ni också, länken har ni här!
Alla är vi väl intresserade av att ge våra barn bra mat, men det är inte alltid de själva är med på noterna, så här kan vi säkert få lite bra tips på vad och hur man kan göra.
Med inspiration därifrån frågade jag min 7-åring om vad nyttig mat är och varför man ska äta det? Det här svaret fick jag:
"kött, fisk, dina mackor, dina nyttiga muffinsar, dina goda godisar" (jordnötsgodis) "grönsaker är nyttigt, och frukt är lite nyttigt för det finns fruktsocker i, vissa korvar är nyttiga"
"...därför då mår kroppen bra, vi kan bli sjuk om inte kroppen mår bra. Man blir inte trött, man orkar med mer saker"
Så några saker verkar ju ha fastnat i alla falll... :-)
 
Halloncupcakes är nyttigt enligt min dotter ;-) Haha!
 
 

Lägsta vikten hittills

Publicerat 2012-11-19 11:44:04 | i kategori Viktminskning,
1 kommentarer

SÅÅ GLAD! Lägsta siffran hittills! Även om den föregicks av ett toalettbesök är den siffran välkommen!
Nu för tiden går jag bara ner några hekton i månaden. Först står jag still eller går upp i tre veckor och sen går jag ner en vecka, så det är lite tradigt, därför blir jag så glad när det äntligen blir ett minus! :-)
Annars idag gör jag inte så mycket. Jag är hemma och vabbar med minsta som har magsjuka. Och snart kommer äldsta hem från skolan som fått ont i magen. Eftersom jag varit så upptagen i helgen tänkte jag att då kan jag få lite gjort här hemma, men min plats verkar vara i soffan med barnen idag. Jag får inte vara långt borta...
Kanske jag kan få till några inlägg som jag inte hunnit få iväg i helgen i alla fall.
(fotnot: jag har vägt mindre andra gånger, men jag räknar nu bara den här sista gången jag går ner i vikt. Som jag hoppas är sista gången jag går ner i vikt nånsin...)

Matdagbok 18 nov

Publicerat 2012-11-18 22:55:30 | i kategori Matdagbok,
0 kommentarer

Stor lunch/frukost vid 10-11-tiden: Två ägg blandat med majonnäs. Fröknäcke med smör och ost. Te med 1 msk kokosfett.
Middag vid 16.30: Fläsk med löksås och LCHF-raggmunkar
Kvällsfika vid 21.30: En bit hallonchokladkaka på nötbotten med lättvispad grädde. (var tvungen att testa nya baket)
 

Är lite busy

Publicerat 2012-11-18 11:34:00 | i kategori Blandat,
0 kommentarer

Så jag har inte hunnit med bloggen. Just nu sitter jag med inläggen till Kostrådgivarna.se och måste få klart dom.
Men jag återkommer! Den som väntar på något gott.... ;-)
Annars kan jag tipsa om facebooksidan där det händer att jag lägger ut bra länkar att läsa eller foton (du kan också gilla den på länken längst upp till höger). Och såklart Instagram där jag alltid är aktiv! (VARDAGSLIV_MED_LCHF)
Jag igår på väg ut på galej :-)

Kosttillskott

Publicerat 2012-11-16 21:26:00 | i kategori Blandat,
5 kommentarer

Igår levererades min beställning av min kurir ;-) Tack för det!
Nya vitaminer till barnen, Omega 3 och D-vitamin till oss vuxna. Och nytt kokosfett. Har bara Kung Markattas hemma och jag gillar inte riktigt kokossmaken i den. Tycker inte teet smakar bra med det i, så nu ska jag testa detta som ska vara både smak- och luktfritt.
Jag gick ut hårt och tog 2 tabletter D-vitamin på en gång, 5000 IE. (Livsmedelsverket rekommenderar oss att äta 300 IE, men jag litar mer på Andreas Eenfeldt och hans rekommendationer)  
Tar ni några kosttillskott?

Tid med barnen

Publicerat 2012-11-16 20:23:32 | i kategori Vardag & familj,
4 kommentarer

Igår hämtade jag barnen lite tidigare från fritids och skola. 7-åringen har ridskola på torsdag kvällar, så det är skönt att kunna komma hem i tid och laga middag utan att hon ska behöva stressa så mycket, för hon är inte hemma igen förrän mellan halv åtta-åtta.
Igår var det maken som följde med henne och jag stannade hemma med lilla. Hon fick vara med mig i köket och baka. Hon var väldigt entusiastisk och tyckte det var jätteroligt. Men mest uppskattades nog smeten som hon tycket väldigt mycket om! :-) Det är lite roligt för hon börjar lära sig olika ingredienser. Vaniljpulver har blivit en grej, det ska de alltid lukta på och säga "det luktar äckligt"! Haha! Det luktar ganska starkt, även om jag tycker det luktar ganska gott. Igår fick hon också lära sig att man kan ha grönsaker i bakverk, för vi gjorde zucchinicupcakes!
Vi busade till det lite och satt på golvet och slickade vispar! :-)
Och idag hämtade jag dom tidigt igen och så åkte vi till stadsbiblioteket och lånade lite böcker!

Jordnötsgodis

Publicerat 2012-11-14 21:50:00 | i kategori Alla recept, Godsaker, Högtider,
3 kommentarer

Jag har gjort en ny sats av godiset idag igen. Jag ville se om jag kunde få smeten att inte skära sig. Tyvärr ville den skikta sig idag också. Vet inte vad det beror på. Har jag för hög värme kanske? Nån som har något tips? Men smaken blir det inget fel på! :-)
Jordnötsgodis ca 10 små
  • 40 g mörk choklad, 86 %
  • 0,5 dl grädde
  • 1 msk ekologiskt osötat jordnötssmör
  • 0,5 dl hackade salta jordnötter
 
Smält och blanda choklad, grädde och jordnötssmör i en kastrull, på låg värme. Blanda ner jordnötterna. Fyll formar med smeten, med hjälp av skedar. Låt stelna i kylen.
Idag använde jag små knäckformar, igår små muffinsformar. Knäckformarna tycker jag har en perfekt storlek, det blir en liten lagom munsbit!
Tips från en läsare: "Testa att värma grädde och jordnötssmör först, ta av från plattan och rör ner chokladen."
Tack för tipset! Det ska jag prova nästa gång!

Omelettpizza med bacon och champinjoner

Publicerat 2012-11-14 19:17:00 | i kategori Alla recept, Mat,
0 kommentarer

Idag blev det nåt nytt till middag! Eller nytt och nytt, jag har lagat liknande mat tidigare, men idag blev det en ny variant i alla fall, från eget huvud. Det blev en omelettpizza! Den här går att variera som man vill, precis som man kan göra med en pizza. Idag blev det bacon och champinjoner för vår del.
Omelettpizza med bacon och champinjoner 4 port
  • 6-8 ägg (jag använde 6 ägg)
  • 0,5 dl grädde
  • 0,5 dl vatten
  • två paket bacon, i bitar
  • 200 g champinjoner, skivade
  • 0,5 gul lök, skivad
  • 1 tomat, skivad
  • 2 påsar mozzarellaost, skivad (á 125 g)
  • peppar
  • pizzakrydda eller oregano
 
Värm ugnen till 200 grader. Skiva grönsaker, bacon och ost. Blanda ägg, grädde och vatten i en skål, med en gaffel. Stek bacon och champinjoner i en stor stekpanna. Slå över omelettsmeten och rör runt lite. Krydda med peppar. Stek en stund på låg värme. Lägg på lök, tomat, mozzarellaosten och pizzakryddan. Ställ in stekpannan i ugnen tills omelettpizzan får fin färg, ca 20-25 minuter. Den kan bli lite blöt av tomaterna.

Godis

Publicerat 2012-11-14 18:56:40 | i kategori Godsaker,
2 kommentarer

Kom hem runt åttatiden igår kväll. Och vad var det första jag gjorde? Jo, jag tog och rörde ihop lite godis... Helt oförbätterlig! Men maken blev glad, han ställer gärna upp och testar mina påhitt! ;-) Och tur är väl det så jag inte behöver äta upp allt själv! Men hälften tar jag gärna... :-)
 

Trött och sliten

Publicerat 2012-11-14 11:15:00 | i kategori Personliga tankar,
3 kommentarer

pJag känner mig trött och sliten dag ut och dag in känns det som... Tydligen märks det på jobbet också där det är en del som undrat hur det är och att jag ser trött ut. Mitt röda svullna öga hjälper inte direkt till. Det känns som att jag skulle behöva skratta lite. Även om jag har underbara arbetskamrater som får mig att skratta på dagarna räcker det inte riktigt till. Ibland känns livet som en enda kamp. Svårt att få ihop livet, tiden, allt jag vill göra, och en harmonisk familj på det. En omöjlig ekvation!
Är det det här som kallas vinterdepression kanske?
Utdrag från NE:
Depressionen har melankoliska drag ... Till skillnad från vid andra depressioner föreligger ofta ökat sömnbehov, ökad aptit (särskilt på kolhydrater), viktökning och försämring på eftermiddagar och kvällar.
Det där är ju inga symptom jag vill ha...
Men jag har beställt D-vitamin som jag får vilken dag som helst, och då får jag se om det blir någon skillnad, hoppas det!
Mer om D-vitamin och D-vitaminbrist kan du läsa om HÄR.
Försöker se pigg ut, men lyckas inte så bra...

Matdagbok 12 nov

Publicerat 2012-11-12 21:39:00 | i kategori Matdagbok,
3 kommentarer

Mina förkylningssymptom vägrar ge med sig samtidigt som förkylningen inte vill bryta ut. Det resulterar i trötthet, halsont och rött öga igen :-( Men maten är det inga problem med i alla fall!
Frukost 9.00: två hårdkokta ägg
Lunch 11.30: en stor portion rostbiff och vitkålsgratäng, gurka och tomat
Middag 17.30: Lax med tomatröra och sparris med fetaost
Kvällsfika 21.00: Några tuggor av farsdagstårtan (oj, vad god den var idag). Te och två fröknäcke med smör och ost.Plus extra ostskivor.

Träningsdagbok v 45

Publicerat 2012-11-12 08:35:00 | i kategori Träningsdagbok,
0 kommentarer

Ja, den här veckan var ju inte mycket att skryta med... Beror till största delen av att jag inte känt mig helt frisk. Absolut inte sjuk eller ens förkyld egentligen. Men lite hängigare än vanligt och ont i halsen och svullet, rött öga varannan dag typ. Och att trappgången varit väldigt jobbig. Jag hoppas jag kommer igen snart!
Måndag: Trappgång 7 vån
Tisdag: Trappgång 7 vån
Onsdag: Trappgång 7 vån. 30 min styrketräning på Friskis
Torsdag: -
Fredag: -
Lördag: -
Söndag: -

Matdagbok 11 nov

Publicerat 2012-11-11 22:24:00 | i kategori Matdagbok,
0 kommentarer

Jaha, här kommer dagens redovisning... hmm... mycket godsaker....
Mellan 9-10: Stor helgfrukost med en kopp te, två rostade mackor av gårdagens bakta bröd med ost, en fröknäcke med leverpastej och ett kokt ägg. (plus någon skiva ost och leverpastej)
kl 13: Liten portion lunch, kött och vitkålsgratäng från igår, plus ett kokt ägg
Kl 14.30: En liten bit farsdagstårta
Kl 16.30: Farsdags-middag hos svärföräldrarna, fläskfilé, kantareller, broccoli, blomkål, tomater, paprika, smör och sky. Två LCHF-chokladmuffins med grädde och hallon till efterrätt

Farsdagstårta

Publicerat 2012-11-11 21:47:09 | i kategori Alla recept, Godsaker,
2 kommentarer

Idag har vi firat Farsdag. Eller så väldigt mycket firande blev det väl inte. Men Lillgumman (3-åringen) gjorde en fin regnbågsteckning med mycket glitter och paljetter och 7-åringen hade förberett ett fint Farsdagskort. :-) 
Jag hade inte hunnit med att förbereda någon särskild present så jag skyndade mig att hitta på en farsdagstårta medan han var iväg mitt på dagen. Den blev god, om än inte riktigt som jag hade tänkt mig. Jag kommer nog att göra om den lite om jag gör den fler gånger, men jag ger er receptet. Jag utgick från gårdagens kakrecept. 
Nöttårta med banankräm 2 port
Botten:
  • 1 ägg
  • 50 g smält smör
  • 1 dl hasselnötsmjöl
  • 0,5 dl mandelmjöl
  • 2 msk kokos
  • 0,5 tsk vaniljpulver
  • 0,5 tsk flytande honung
  • 1 msk hasselnötssmör
  • 2,5 tsk kakao
  • 0,5 tsk bakpulver
Fyllning:
  • 60 g mjukt osaltat smör
  • 60 g philadelphiaost
  • 60 g banan (1 liten ekologisk banan)
 
Värm ugnen till 175 grader. Vispa ägget fluffigt. Blanda ner resten av ingredienserna till botten och häll smeten i en form med löstagbar kant, 12 cm i diameter. Grädda i ugnen i 20-25 minuter
Vispa ihop smöret och philadelphiaosten till fyllningen. Tänk på att de bör vara rumstempererade. Skiva bananen och vispa ner den också.
Dela botten och bred hälften av fyllningen på den undre botten. Lägg på övre botten och bred över resten av fyllningen. Garnera med chokladspån.
 

Hasselnötskakor med choklad

Publicerat 2012-11-11 19:58:16 | i kategori Alla recept, Godsaker,
3 kommentarer

Jag fick ett ryck igår när jag blev lite gottasugen och gjorde svängde ihop några kakor. Maken tyckte de var de bästa kakorna jag gjort så jag kan ju bjuda er på receptet då :-)
Hasselnötskakor med choklad, 6 st
  • 25 g mjukt smör
  • 0,5 dl hasselnötsmjöl
  • 1,5 msk mandelmjöl
  • 1 msk kokos
  • 1 krm vaniljpulver
  • 0,5 tsk honung
  • 1 msk hasselnötssmör
  • lite mörk choklad, jag använde 86 %
 
Blanda alla ingredienser utom chokladen. Klicka ut smeten på bakplåtspapper. Stoppa ner små bitar av mörk choklad. Grädda i 175 grader i ca 8 min.

Ny sats fröknäcke

Publicerat 2012-11-10 18:05:00 | i kategori Alla recept, Bröd,
3 kommentarer

Jag har gjort en ny sats av mitt kära fröknäcke idag också. Det här har varit min livlina inom LCHF ända sedan jag hittade receptet. Har lagt ut det förut, men lägger ut det igen, för nya läsare
Fröknäcke
  • 200 g solroskärnor
  • 60 g linfrön
  • 100 g sesamfrön
  • 2 msk fiberhusk
  • 5 dl vatten
  • salt
 
Blanda alla ingredienser och låt stå i 10 min. Bred ut ganska tunt på två plåtar med bakplåtspapper. Jag brukar använda en sked att bre ut med. Grädda i varmluftsugn i 70 min i 160 grader. Är inte brödet hårt så låt det stå ett tag till. Bryt sedan brödet i lagom stora bitar.
Det bästa med detta bröd är att det är så enkelt och ändå så väldigt gott! Testa själv!
 
Receptet kommer från boken LCHF för hela familjen av Monique Forslund.

Mjukt bröd med paranötter

Publicerat 2012-11-10 16:18:00 | i kategori Alla recept, Bröd, Mejerifritt,
6 kommentarer

Jag har bakat ett nytt mjukt bröd idag som är Lanas recept.
LCHF-bröd med paranötter, sesamfrön och linfrön
  • 10 ägg
  • 2,5 dl vatten eller kokosmjölk (jag tog vatten)
  • 1,5 dl kokosnötsmjöl
  • 1 dl linfrön
  • 0,5 dl sesamfrön
  • 1-1,5 dl grovhackade paranötter
  • 1 msk ljusa psylliumfrön
  • 1 msk fiberhusk
  • 1 tsk bikarbonat
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 1-2 tsk salt (jag tog 1 tsk)
 
Vispa äggen fluffigt. Blanda ner vatten, vitvinsvinäger och salt. Blanda de torra ingredienserna i en bunke och häll sedan ner det i äggsmeten och blanda väl. Tillsätt nötterna. Klä en avlång brödform med bakplåtspapper och häll ner smeten. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader, 50-60 min. Täck med bakpapper de sista 10 min om det behövs.
Tyvärr tog jag ut mitt bröd för tidigt, efter ca 54 min. Och det visade sig att det inte var riktigt genomgräddat, det var ganska blött i botten. Det blir ett saftigt bröd, och ordentliga skivor, det är ett högt bröd. En god smak, men inte det allra godaste jag bakat. Kan bero på att det inte var helt genomgräddat. Men helt okej och värt att baka! Och så är det ju helt mejerifritt också, för den som söker sådana bröd!
 

Börja med matdagbok igen?

Publicerat 2012-11-10 15:31:50 | i kategori Blandat,
1 kommentarer

Hmmm... jag satt och läste igenom kategorin Matdagbok, och det såg ju väldigt bra ut. Nu är naturligtvis inte den helt rättvis då jag inte redovisat varje dag, men det känns som att jag äter mycket mer mat nu för tiden. Och tränar mindre. Inte konstigt då att jag inte går ner i vikt... Har funderat på att börja med matdagboken igen. Inte varje dag, men det blir ett sätt att redovisa både för mig och er vad/hur mycket jag äter. Nu vet inte jag vilka ni är, men några är veteraner inom LCHF, några mittemellan, och några är säkert nya.
Vad säger ni? Är det någon av er som skulle vara intresserad av matdagbok?
(i och för sig visar jag ju ofta bilder på vad jag äter, men det kan vara ganska sållat...)

Mellanmål/lunch med varm choklad

Publicerat 2012-11-10 15:05:14 | i kategori Alla recept, Mat,
1 kommentarer

Eftersom jag blev så mätt på min sena frukost struntade jag i att äta lunch, men nu till mellanmål åt jag en macka på nybakt bröd och en kopp varm choklad! Receptet på brödet kommer i nästa inlägg... :-)
Chokladen gjorde jag på
  • 1 dl grädde
  • 0,5 dl ekologisk standardmjölk
  • 1,5 tsk kakao
  • 1 krm vaniljpulver
  • 0,5 tsk flytande honung

Smoothie och microbröd till frukost

Publicerat 2012-11-10 14:26:00 | i kategori Alla recept, Bröd, Frukost,
3 kommentarer

Idag tog jag sovmorgon och klev inte upp förrän efter åtta. Och så började jag med att duscha, det var skönt, i stället för att som vanligt gå halvskitig hemma och aldrig komma in i duschen...
Fortsatte ta det lite lugnt och gjorde i ordning en god och mättande frukost.
Jag gjorde en smoothie
  • 1 ägg
  • 1 dl turkisk yoghurt
  • 0,5 dl grädde
  • några frysta hallon
  • 1 krm vaniljpulver
  • 0,5 msk mandelsmör

 

Ett bra sätt att få i sig ett ägg också om man blivit less på det...

Och till det gjorde jag ett så kallat 2-minutersbröd, eller microbröd, men ändrade det lite och blandade i stället ihop

  • 1 ägg
  • 1,5 msk kokosnötsmjöl
  • 25 g smält smör
  • 1 krm kardemumma

 

På det sättet fick jag ner antalet kolhydrater mot för det vanliga med 1 dl mandelmjöl. (in i micron i 2 min)

Mums filibabba!!

Snabbmat a la LCHF

Publicerat 2012-11-09 22:04:55 | i kategori Mat,
0 kommentarer

Efter jobbet, eller efter kursen snarare, kände jag mig lite utblåst i huvet och kände inte alls för att laga mat. Och inte ville jag in på nån pizzeria och slösa pengar på kebab heller, så jag lunkade runt på ICA och letade lättsam mat. Det blev en köttbit, kalvkotlett, och vitlökssmör. Perfekt snabbmat a la LCHF och mycket nyttigare än t.ex. en pizza! Barnen fick falukorv och pommes frites, men det var mest korven som gick hem där.
Sen blev det lite nötter och Bamse-Fia med minstingen och maken. (äldsta var nere hos grannen)
Och sen blev det även en liten efterrätt/dessert på kvällskvisten! Ja, jag är väldigt gottasugen nu för tiden...
Grädde och hallon och en liten kaka, bakad i somras, som topping!

Mat under kursen

Publicerat 2012-11-09 20:01:11 | i kategori Mat, Vardag & familj,
1 kommentarer

Nu är kursen över, och det finns en del att reflektera över. Jag är jättenöjd med kursen och jag har verkligen fått lära mig om mig själv! Och träffat fina människor. Jag är tacksam över både möjlighet att gå kursen och att ha fått träffa dessa människor som varit öppna och ärliga. Tack!
Nu är det fredagkväll och jag tar det lugnt. Här kommer bilder på den mat jag ätit under kursen. Jag fick "specialfrukost" båda dagarna :-)
Det hade blivit missförstånd med lunchen så vi fick gå ut på Invito och äta. Jag tog en gigantisk ceasarsallad. Utan krutonger förstås!
Till fredagsfika tog jag grädde och hallon

Mycket att fundera över

Publicerat 2012-11-08 21:34:00 | i kategori Personliga tankar,
1 kommentarer

Tankarna snurrar. Jag går en ledarskapsutbildning och det är mycket att tänka på. Jag lär mig väldigt mycket, om mig själv, och andra, och jag tycker det är en bra kurs. Idag kom det fram både bra och dåliga saker som jag måste fundera lite på. Min egen självbild och den som andra uppfattar om mig skiljde sig åt ganska mycket...
För övrigt verkar jag vara inne i en "sån där" period när det är lätt att saker går fel. Dvs mat... Eller maten är det inget fel på, bara vad jag stoppar i mig emellan måltiderna... jag har tydligen gått och blivit lite FÖR förtjust i choklad igen...
 

Smög åt mig träningstid

Publicerat 2012-11-07 21:05:29 | i kategori Träning,
2 kommentarer

Jag skjutsade äldsta dottern till hennes kör efter middagen och under tiden hon sjöng var jag på Friskis och tränade! Jag uppgraderade mitt jympakort till ett allkort för en vecka sen så att jag inte skulle vara så beroende av tider. Och idag var första gången jag utnyttjade det. Hann med att träna en halvtimme. Tänkte först att jag skulle köra kondition, men märkte direkt på crosstrainern att det inte var läge för det, det blev jobbigt på en gång. Jag har ju en liten förkylning i kroppen som aldrig vill bryta ut, jag känner mig bara lite hängig och trött och så. Men styrketräning gick bra! Kände mig stark! Funderar på om jag skulle ta och få nån instruktion av instruktör, för att veta vad jag ska träna. Nu körde jag dom vanliga maskinerna jag gjort tidigare när jag styrketränat på Friskis. Men jag tycker ju om att köra fria vikter också, jag får se hur jag gör.
Eftersom jag skulle träna direkt efter middagen hoppade jag helt enkelt över att äta. Jag var inte hungrig då eftersom jag småätit lite redan. Däremot var det väldigt gott med middag efteråt!! Ostbiffar och zucchini!

Gästblogga!

Publicerat 2012-11-06 21:11:00 | i kategori Blandat,
4 kommentarer

Jajamän, det ska jag! Och det är jag väldigt glad över! Och även lite stolt :-) Jag ska få bjuda på "veckans meny" så just nu snurrar det bara en massa mat och recept i huvet på mig. Jag har flera bra maträtter, men vill ju få till en bra blandning också. Så om jag börjar blogga mindre här inne nu ett tag så är det för att jag har lite annat att göra :-)
Och återigen, som jag redan skrivit på Facebook, om ni testat nåt recept ni gillat så hör av er. Eller om ni testat nåt ni inte gillat också... :-)
Länk till Kostrådgarna.se hittar du HÄR!

Köpt längdskidor

Publicerat 2012-11-06 20:40:00 | i kategori Kläder skor accessoarer, Shopping, Träning,
1 kommentarer

Tänk vad hurtig jag börjar bli nu ändå. Nu har jag t.o.m köpt på mig längdskidor och pjäxor. Visserligen vallningsfria, för att det ska vara enkelt. Men nu kan jag i alla fall följa med barnen i spåret. Om jag lyckas stå upp vill säga. Sist jag testade för sisådär 8-9 år sen ramlade jag bara hela tiden... Men det känns som att längdskidor är ett krav om vi ska spendera sportloven i fjällen som tänkt!
 
 

Problem

Publicerat 2012-11-06 20:26:00 | i kategori Kläder skor accessoarer, Personliga tankar, Shopping,
2 kommentarer

Jag har ett litet problem. Jag orkar ju inte riktigt fokusera på viktnedgång nu. Utan kör på som jag gör med LCHF som inkluderar goda bakverk osv. Försöker ju träna och äta bra ändå så att jag ska må bra, men just viktnedgång får stå åt sidan. Och det känns ju rätt bra ändå.
 
MEN. Jag ska på en fest i början av december. En stor personalfest med flera hundra anmälda. Och då vill jag ju naturligtvis ha en snygg klänning på mig. Jag har beställt en glittrig klänning som jag blev kär i så fort jag såg den, men betvivlar att jag kan ha den. Så det vore ju väldigt fint om jag kunde gå ner sisådär 4-5 kilo på en månad... minst... ;-) (tyvärr följde inte den kroppen med beställningen)
 
 

Trött dag

Publicerat 2012-11-05 20:04:10 | i kategori Vardag & familj,
2 kommentarer

Har inte känt mig på topp idag. Varit trött, hängig, varm och frusen om vartannat. "Sprang" uppför trapporna på jobbet en gång och det var rent ut sagt skitjobbigt! Mycket jobbigare än förra veckan. Så ikväll skippar jag träning igen och tänker i stället sitta/ligga i soffan med filt, tända ljus och nåt gott att dricka och äta och slappa. Tror det blir förra veckans avsnitt av Greys anatomy :-) Förhoppningsvis kommer jag i säng i tid också.
Förresten, åt god middag igen, tacopaj!

Träningsdagbok v 44

Publicerat 2012-11-05 16:30:00 | i kategori Träningsdagbok,
7 kommentarer

Är nöjd med veckans träning igen:
Måndag: småsprang uppför trappan, 7 våningar på jobbet x 2. Styrketräning hemma: Bänkpress, hantelrodd, Skivstångscurl
Tisdag: småsprang uppför trappan, 7 våningar på jobbet x 2. Rygg/medel 60 min Friskis
Onsdag: -
Torsdag: -
Fredag: Hemmaträning med Daily Cardio, Daily Butt, bänkpress, hantelrodd, skivstångscurl och benlyft liggande på bänk.
Lördag: Medel/styrka 60 min + familjejympa 60 min på Friskis
Söndag: - (träningsvärk)
Bild från fredagen när det skulle hemmatränas, med yngsta dottern hemma :-)

Baconlindad kycklingfilé med krämig purjolökssås

Publicerat 2012-11-04 20:46:53 | i kategori Alla recept, Kyckling, Mat,
4 kommentarer

Här kommer receptet på min gamla favorit. Det är inte mitt recept, jag fick det av en arbetskamrat för några år sen, som fått det från någon annan i sin tur, så jag har ingen aning om var det kommer ifrån. Jag har bara gjort några mindre justeringar. Men det är väldigt gott i alla fall! :-) 
Baconlindad kycklingfilé med krämig purjolökssås, 8 port
1,5 kg kycklingfilé
2 paket bacon
1,5 purjolök
3 vitlöksklyftor
2 små paket philadelphiaost (400 g)
3 msk chilisås
1,5 dl vitt matlagningsvin
4,5 dl grädde
ca 6 dl riven ost
Dela kycklingfiléerna i lagom stora bitar. Jag delar i två eller tre delar beroende på hur stora de är. Linda en baconskiva runt varje bit. Bryn runt om i smör. Lägg över kycklingbitarna i en ugnsfast form.
Skär purjolöken fint och fräs i smör. Pressa i vitlöken. Slå på grädde, matlagningsvin, chilisås och philadelphiaosten och koka upp.
Häll såsen över kycklingen och lägg över riven ost.
Gratinera i ugnen, 225 grader i ca 30 minuter.
Servera med grönsaker.
 
Vackert med purjolök
Fina grönsaker till

Dagen till ända

Publicerat 2012-11-04 20:24:13 | i kategori Blandat,
0 kommentarer

Så var den här dagen snart till ända, och även helgen. Det finns väl inga dagar som går så fort som helgdagarna?
Jag hade egentligen tänkt ge mig ut på en joggingtur på morgonen, men med den träningsvärk jag har överallt, kändes det som en bättre idé att helt och hållet ta en vilodag från träningen. Ganska skönt det också ;-)
Jag har i stället tagit det ganska lugnt hemma. Varit och handlat, funderat lite på mat och recept. Försökt välja ut de 7 bästa recepten jag gjort/gör, och det är inte lätt. Jag har kommit på att jag gör så många goda maträtter så det är så svårt att välja!
Idag har jag i alla fall gjort en av mina favoriter. Svärföräldrarna, svägerskan med sonen och makens farfar har varit här på middag idag så det blev till att ha middagsbjudning igen. Och inte mig emot, jag gillar att laga mat! Annat var det för några år sen, men nu har jag kanske börjat lära mig. Sen jag började med LCHF lagar jag så mycket god mat, så det brukar inte vara några större problem med att komma på nåt att laga.
Jag testade också att göra en ny efterrätt, eget recept, men jag ska prova laga det igen innan jag släpper det receptet. Det skulle bli en chokladkaka, men blev mer en mousse, så jag ska fundera lite på det. Fast smaken var det inget fel på!

Dagens matinköp

Publicerat 2012-11-04 19:55:33 | i kategori Blandat,
0 kommentarer

Idag var det dags att handla igen. Ser det inte både hälsosamt ut och lättsamt att handla? :-)

Margarin vs smör

Publicerat 2012-11-04 08:10:00 | i kategori Blandat, Fakta,
4 kommentarer

Det här är en bild som florerat tidigare på diverse bloggar och nu är det min tur att lägga ut den. Det har ju varit mycket skriverier sista tiden om margarin och här är ytterligare en bild som kan visa på varför det är bättre att välja smör.

Kokoschokladkaka med banan

Publicerat 2012-11-03 20:24:30 | i kategori Alla recept, Godsaker,
2 kommentarer

Jo, jag bakade igår. Igen... ;-) Jag gillar verkligen att baka, och helst att hitta på nya, egna saker. Igår hade jag köpt en chokladkaka med kokossmak. Jag gillade inte att äta chokladkakan som den var, men i baket blev den bättre. Jag testade också att söta på naturlig väg, utan sukrin eller stevia, och använde i stället banan och honung. Det blev gott, och det där med sötningen får man ju göra hur man vill med. Jag är inte så strikt så visst kan jag äta en liten bit banan någon gång ibland.
Kokoschokladkaka med banan ca 6 port
50 g smör
2 dl grädde
100 g 70 % kokoschoklad (Marabou)
1 dl hasselnötsmjöl
2 msk kokosnötsmjöl
2 msk kakao
1 tsk vaniljpulver
2 tsk bakpulver
1 tsk flytande honung
1 liten ekologisk banan
Lägg smör, grädde och choklad i en kastrull och låt allt smälta samman på låg värme. Blanda de torra ingredienserna i en skål. Häll i chokladsmeten och vispa ihop allt. Vispa också ned bananen i skivor. Smöra och bröa en form med löstagbar form, ca 24 cm. Bröa gärna med kokos. Grädda i 175 grader i 6-7 min. Låt sedan stå kallt i några timmar. Servera med grädde och kanske hallon.

Middag hos svärföräldrarna

Publicerat 2012-11-03 20:12:49 | i kategori Mat,
0 kommentarer

Idag har vi varit på middag hos mina svärföräldrar. Även min svägerska och hennes lilla son var där. Det var god mat som vanligt och det var också LCHF-anpassat så det var lätt för mig och maken att äta. Jag åt oxfilé, grönsaker och smör i stället för såsen som det var mjöl i. Och till efterrätt jättegoda LCHF-chokladmuffins med grädde och hallon!

Bacon- och avokadosallad

Publicerat 2012-11-03 14:58:09 | i kategori Alla recept,
6 kommentarer

Idag gjorde jag en god sallad till lunch. Blev inspirerad av ett recept som Catharina lagt ut, men som det aldrig blivit av att jag gjort. Men idag var det dags :-)
Så här gjorde jag min sallad som jag och maken delade på
Bacon- och avokadosallad, 2 stora portioner
3-4 nävar strimlad isbergssallad
1 dm skivad gurka
1 röd paprika i bitar
2 avokado i klyftor
2 paket bacon
0,5 burk Apetina ost classic, med oljan den ligger i
1 msk pumpakärnor
1 msk solroskärnor
Stek baconet krispigt. Lägg upp allt fint på en tallrik och toppa med bacon. Njut med både ögon och mun!
Baconet var inte lika bränt som det ser ut på bilden, det är filtret på Instagram som gjort det ;-)

Dagens Friskis-träning

Publicerat 2012-11-03 14:48:19 | i kategori Träning,
0 kommentarer

Idag känner jag mig lite duktig faktiskt!
Klev upp lite sent, först tjugo över åtta, men kl nio var jag på Friskis och jympade!
Det brukar gå bra att äta någon särskild frukost innan morgonträning, men kände mig hungrig så jag stoppade i en ostskiva och en skinkskiva i munnen innan jag stack hemifrån.
Passet var ett medel/styrka och det gick rätt bra. Orkade inte alla övningar helt igenom, är fortfarande lite svag, och så kände jag av hemmaträningen igår. (körde lite styrka hemma igår eftermiddag) Men det kändes bra i alla fall, bra träning!
Efter det var det dags för familjejympa, maken kom dit med båda barnen, så då fortsatte träningen. Inte lika jobbigt naturligtvis, men det var en timme till i rörelse, skönt! Efter det stoppade jag snabbt i mig två ägg som maken tagit med sig åt mig, för då sa kroppen till mig att det var dags. Annars hade jag nog börjat må illa.
Hade på mig mina nya skor som jag köpte i torsdags, kändes bra!
 

Halloween-firande

Publicerat 2012-11-02 20:28:07 | i kategori Vardag & familj,
2 kommentarer

Jag hade först inte tänkt göra nåt speciellt Halloween-firande, men 7-åringen ville göra nånting, så det fick bli lite utklädnad och middag. Köpte lite dekoration och lagade specialmat. Och så gick vi ut till två grannar på Bus eller godis :-)
Trollkakor, blodsås, fladdermusvingar, gröna maskar till häxorna och älvan
Jag åt kyckling och vitkålsröra
 

Varm choklad till barnens utflykt

Publicerat 2012-11-02 10:01:00 | i kategori Alla recept, Övrigt,
4 kommentarer

Nu har tiden med utflykter med matsäck börjat. När min 7-åring skulle på utflykt med skolan skulle de ha med sig fika hemifrån. Jag var inte så förtjust i att skicka med o'boy som vi gjort tidigare (hon dricker inte te) så jag testade att ta fram ett recept på varm choklad som gick hem i hennes kräsna mun. Det tog ett par gånger men sen lyckades jag göra en choklad hon gillade.
 
Varm choklad
  • 2 dl standardmjölk
  • 1 dl vispgrädde
  • drygt 1 tsk ekologisk kakao
  • 1 tsk honung
 Vispa ihop alla ingredienser i en kastrull och värm.
 Den ingredienslistan ser väl lite mer inbjudande ut än den som står på o'boy-paketet?
 

Ute och åkt idag

Publicerat 2012-11-01 20:42:00 | i kategori Blandat, Mat,
0 kommentarer

Idag har jag varit ute och åkt med barnen. Först var vi och köpte nya träningsskor och träningsbyxor till mig. Sen gick vi en sväng på Toys R Us och köpte några småsaker till i morgon. Tänkte att jag skulle hitta på nåt litet halloween-firande för barnens skull. Och sen åkte vi på BIO! Eftersom det bara var vi tjejer gick vi på tjejfilm - Tingeling, Vingarnas hemlighet. Väldigt bra film för oss, jag gillar Tingeling :-) Och direkt efter middagen var det dags att åka till ridskolan.
Detta har inneburit att matlagningen fått stå tillbaka idag. Till lunch blev det rester. Köttfärssåsen från igår som jag bara tog en klick creme fraiche till. Och till middag fick det bli äggröra med purjolök och prinskorv. Bara sånt som jag hittade i kylen. Som sagt, det går oftast att hitta mat i kylen! Det behöver inte alltid krävas en massa matlagning före. Det går att ha bråttom och fortfarande äta hälsosamt! 

Nagelstudio

Publicerat 2012-11-01 11:48:49 | i kategori Vardag & familj,
6 kommentarer

Idag har vi ett lugnare tempo hemma. Så vi tog och fixade naglarna. Jag plockade fram alla nagellack så barnen fick välja fritt och det var fler än jag trodde :-) De valde blandade färger medan jag var mer modest och tog en färg. Och jag var noga och la på både bas och top och två lager färg emellan, men nu håller det redan på att försvinna, blev så tjockt. Någon som har bra tips på hur man lyckas med naglarna? Ett enkelt sätt....

Frukost jag inte tröttnar på

Publicerat 2012-11-01 09:12:00 | i kategori Frukost,
4 kommentarer

Idag åt jag en frukost som jag tycker är så god. Älskar verkligen det fröknäcke jag gör, och på det hade jag bregott, ägg och majonnäs. Och mycket av allt så klart :-) Och en kopp te till det. Det här blir man mätt på!
Förresten, jag har alltid ekologiskt bregott, ägg och majonnäs hemma, blir så mycket godare då!