Lax med olika topping

Publicerat 2013-03-31 21:15:53 | i kategori Alla recept, Fisk, Mat,
5 kommentarer

Jag hade ju skrivit att jag skulle lägga upp bättre bilder från middagen jag gjorde förra fredagen när jag hade kompisar på besök. Recept och bilder på hallonpajen (smulpajen) har ni fått redan, men matbilderna har jag inte haft tid att lägga upp förut. Jag insåg precis nu att jag inte hade lagt ut det här inlägget utan bara förberett det, så ledsen att det blev så sent!!
 
Jag gjorde laxen väldigt enkelt. Jag köpte frysta portionsbitar av laxfilé som jag snabbtinade. Lade upp dom i en form och hade på lite olivolja, flingsalt och svartpeppar på alla. Sen hade jag olika topping på. Några fick ingen topping alls, till barnen. De andra fick en jättegod färskost (se nedan) som jag bredde på, några fick mozzarellaost med basilika och några fick en röra med pesto blandat med fetaost. Mozzarellan smakade inte så mycket, men de andra blev jättegoda och allra bäst blev nog de med färskosten. Den osten var så god, så den hade jag kunnat äta med sked från burken! :-)
 
 
 
 

Påskdagar

Publicerat 2013-03-31 20:44:33 | i kategori Blandat, Vardag & familj,
1 kommentarer

Nu har det gått några av påskens dagar och jag är ändå nöjd med dom. Trots att det inte riktigt blev som jag tänkt mig. Det har varit kanonväder här, strålande sol i tre dagar. Men jag spenderade både fredag och lördag inomhus, det kändes lite tråkigt men var nödvändigt. Fredagen ägnades åt städning och matlagning hemma. Eftersom det var så fint väder kan man tycka att det hade räckt att bara ta det värsta, men när precis ALLT i huset är "det värsta" så finns det inte så många val, speciellt när man väntar främmande. Det var bara till att städa. Och det var verkligen inte bara jag som städade, mannen gjorde en hel del och barnen fick hjälpa till en del dom också. Vi har skaffat en ny bokhylla till 7-åringens rum och jag försöker få ordning i hennes rum också. På eftermiddagen/kvällen kom svägerskan med familj på middag.
 
Igår, lördag, åkte vi till Ikea, vi hade en del att köpa där, vi åt också lunch där. Sen åkte vi hem, gjorde i ordning presenter, gjorde oss i ordning och åkte iväg på middag hos kompisar. Plus att jag hade ordnat med tårta (recept kommer senare). Fullt upp med andra ord. Vi fick god påskmat där och barnen lekte väldigt bra tillsammans. Mycket trevligt!! Och när vi kom hem så fortsatte faktiskt det mysiga. Barnen tvärsomnade i bilen, så dom var det bara att lägga. Och vi slog faktiskt inte igång tv:n, utan började prata om olika saker som vi ville med huset. Och för en gångs skull kände jag att vi faktiskt kunde prata med varandra, att det gick att ta upp olika idéer utan att det känns som att prata med en vägg. Jätteskönt faktiskt! Någon fler som brukar känna så när de diskuterar drömmar om hus och inredning med sin partner? :-)
 
Idag låg vi rätt länge innan vi klev upp, barnen klarade sig själva en bra stund. Så det blev ordentligt sen frukost, med tanke på att det hade blivit sommartid också. Så vi struntade i "måsten" idag och gick ut i stället. Vi gjorde det enkelt och tog en promenad hemmavid. Sen grillade vi korv på baksidan och solade lite. Såå skönt!! Det kan räcka med något så enkelt också, man behöver inte ge sig ut på utflykt för att det ska vara mysigt! :-)
 
 

Solar intill husväggen

Publicerat 2013-03-31 14:48:17 | i kategori Blandat,
0 kommentarer

 
Snart måste jag gå in och duscha och göra mig i ordning för att åka till svärföräldrarna och äta middag. Men just nu bara njuuuter jag av att sitta i solen vid husväggen och känna värmen från solen. Hoppas ni har en bra påsk för det har jag!! :-)

TÄVLING: Grafiskt tryck från Lavli

Publicerat 2013-03-28 14:15:00 | i kategori Blandat,
16 kommentarer

 
Nu har jag fått äran att hålla en tävling i samarbete med Lavli, ett företag som gör underbara grafiska tryck och illustrationer. Jag blir glad bara av att titta på dom! Och nu har DU en chans att vinna ett grafiskt tryck (poster)! Följ reglerna nedan och håll tummarna! :-)
 
Tävlingsregler:
 
1. Gå in på youarelavli.se och titta efter vilket motiv av trycken som är din favorit, i storleken 30x30 eller 30x40 cm.
2. Gilla Lavli illustration & fotografi på Facebook.
3. Lämna en kommentar till det här blogginlägget där du skriver att du fullföljt tävlingsstegen och är med och tävlar.
4. Jag lottar ut en vinnare som vinner sitt favoritmotiv i storlek 30x30 eller 30x40cm.
 
Tävlingen håller på till nästa torsdag, 4 april!
 
 

Ny praktisk burk

Publicerat 2013-03-27 21:50:00 | i kategori Hem & inredning, Shopping,
5 kommentarer

 
Jag vill försöka få till lite mer ordning här hemma. Både gällande städning, förvaring och inredning. Det här är mitt senaste grepp på att få det att funka. En burk till köket med "This & that" för att kunna lägga ner såna där småsaker som alltid hamnar på köksbänken hemma hos mig. Kan vara nåt visitkort jag vill ha kvar, småpåsar med knappar, eller till och med en borr som inte vill komma tillbaka till garaget. Ett litet steg framåt i alla fall! :-)

En bra dag

Publicerat 2013-03-27 21:30:54 | i kategori Mat, Matdagbok,
2 kommentarer

Den här dagen har varit bra från början till slut. Jag vaknade på bra humör och det har fortsatt hela dagen. Jag hade en utelunch planerad med en mammaledig kompis. Jättekul att träffa henne, prata lite skit och äta god mat. Det blev ceasarsallad utan krutonger på Invito. Mumsigt!! Och kvällen gick bra, inget bråk med barnen alls. Jag hann ta undan disk och städa undan i köket, städa upp i hallen, minstingen badade, stora var på sin kör, har fått undan tvätt, och tvättat, bytt sängkläder i barnens sängar. Och nu tittar jag på Greys Anatomy. Va, vilken kväll va?! :-)
 
Frukost 8.45: äggmjölk
Lunch 11.30: salladsbuffé och ceasarsallad utan krutonger
Mellanmål 16.30: blandade salta nötter
Middag 17.00: varmrökt makrillfilé med smörstekt vitkål.
 
Ingen fakir idag, men ändå rätt strikt LCHF. Jag föll ur spår där när jag hittade en halväten nötpåse i den stora vinterjackan jag hängde undan. ;-)
 
 

Två dagars fakir

Publicerat 2013-03-26 21:41:51 | i kategori Mat, Matdagbok,
2 kommentarer

Jag skrev ju tidigare att jag kände att det fick vara nog, så nu har jag faktiskt hårdkört i två dagar och kört fakir och nollat kolhydraterna. Jag har aldrig gjort det förut och skulle nog ha svårt att göra det en längre period, men två dagar klarade jag i alla fall. I morgon ska jag äta lunch ute så då går det inte, men jag tänkte i alla fall välja bra mat. 
 
Idag när jag var hos frissan fick jag en kopp te och en bit choklad, 70 %. Och jag höll på att överlägga med mig själv ända tills jag druckit upp teet och då tyckte det blev onödigt att äta chokladen. :-) Chokladen i sig hade nog inte haft någon inverkan på vikten, men den hade påverkat mig på andra sätt. Dels hade den kunnat trigga igång sötsuget igen, och dels hade den höjt blodsockret vilket i sin tur hade gjort mig hungrig. Jag skulle komma hem sent och jag hade glömt de två ägg jag hade tänkt äta som mellanmål efter frissan, före kören, på jobbet. Så jag ville heller inte riskera att bli döhungrig. 
 
På Instagram har jag lagt upp bilder på allt jag ätit, men det är inte alla ni som läser bloggen som följer mig där, så här skriver jag upp vad jag ätit de här två dagarna:
 
Måndag
Frukost ca 9: Äggmjölk
Lunch ca 14: Laxfilé med smör
Middag ca17: Fläskfilé med persiljesmör och färsk basilika
Kvällsfika ca 21: Två kokta ägg
 
Tisdag
Frukost ca 9: Äggmjölk
Lunch ca 12: Fläskfilé med persiljesmör och färsk basilika
Middag ca 20.30: 6 äggvitor, stekta i smör, med salt, peppar, olivolja och färsk basilika
 
 

Ny frisyr!

Publicerat 2013-03-26 21:11:27 | i kategori Blandat, Vardag & familj,
6 kommentarer

 
Det blev en helt ny frisyr, med ny färg. Och jag är riktigt nöjd med båda!! Fast man vet ju aldrig hur det ser ut efter att man försökt fixa till det själv. Jag kommer aldrig kunna platta det lika bra som hon kunde... :-)
 
Förresten, jag märkte på förra bilden att jag inte tar upp hela frisörstolen längre. Ser ni att det är ett mellanrum mellan rumpan och stolsidan? :-D

Hos frissan

Publicerat 2013-03-26 15:40:19 | i kategori Blandat, Vardag & familj,
1 kommentarer

Jag är just nu hos frissan och förnyar mig! Hon har fått bestämma frisyr och färg men det blir säkert bra. Jag har förtroende för henne. Det här besöket ingår i min nuvarande satsning: LYX! :-) Kroppen behöver bra mat, och själen behöver lyx just nu. Så för tillfället blir det lite extra vardagslyx och shopping. Finns det något bättre än materiell lycka? ;-)

På g igen

Publicerat 2013-03-25 16:58:00 | i kategori Mat, Personliga tankar,
6 kommentarer

Jag har varit lite frånvarande från bloggen. Det har varit färre inlägg och jag vet inte om det har skinit igenom på de inlägg jag har skrivit. Jag har försökt uppdatera bloggen så mycket jag orkat. Men jag har inte varit så uppåt sista tiden. Snarare rätt nere. Och det under en lite längre period än vanligt också. Det har varit jobbigt, och det slår också igenom på maten, vilket naturligtvis gör mig ännu mer nere. Den onda spiralen liksom. Även om jag äter LCHF, så kan det bli för mycket av det goda ibland, och det har det blivit nu. Jag känner mig såå tjock och plufsig. Och jag har känt att blogg och viktminskning får stå tillbaka, för att liksom bara orka med det viktigaste.
 
Jag har försökt hämta inspiration både här och där, mest Instagram, men när man inte är mottaglig går det inte. Det går liksom inte att tvinga sig själv. Det är först när jag känner mig överens med mig själv och jag känner att "nu är det nog" som jag kan ta tag i saker. Och det hände i morse, i duschen! Helt plötsligt kände jag att NU ÄR DET NOG! Så jag bestämde mig för att äta renare mat några dagar, och rivstartade med en äggmjölk till frukost på jobbet!
 
 

Trött kväll

Publicerat 2013-03-24 21:04:39 | i kategori Blandat,
2 kommentarer

 
Det har varit en intensiv helg och jag är så trött nu. Känner mig urlakad. Det har bara varit roliga saker. Och även om roliga saker ger energi, tar det också energi att vara fullbokad. Idag har jag sjungit hela dagen. Började klockan 10 och slutade kvart över sex. Men konserten gick bra och det var roligt att min man och mina barn var och lyssnade! :-) Men snart väntar sängen!

Smulpaj med hallon och vaniljsås

Publicerat 2013-03-23 13:38:00 | i kategori Alla recept, Godsaker,
12 kommentarer

 
Den här pajen vet jag att några väntat på receptet till så nu lyckades jag få till det fast jag egentligen inte har tid. Har fullt upp den här helgen! Men varsågod, hoppas att ni tycker om det, det gjorde jag! :-)
 
Smulpaj med hallon
  • 2 dl mandelmjöl
  • 0,5 dl kokosnötsmjöl
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 1 dl kokosflingor
  • 1 msk bakery+
  • 100 g smör
  • ca 400 g hallon (8 dl)
Blanda ihop alla ingredienserna (utom hallon) med händerna. Lägg hallonen i en pajform (ca 20 cm). Fördela degen ovanpå. Grädda i 200 grader ca 20 minuter. Om du vill kan du skiva över extra smör över pajen när den börjar få färg.
 
Vaniljsås
  • 4 äggulor
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 0,5 msk bakery+
  • 1,5 dl grädde
  • 125 g mascarpone
  • 25 g smör
Blanda äggulor, vaniljpulver, bakeryp och grädde i en kastrull. Låt den sjuda och vispa hela tiden tills den börjar tjockna. Låt den inte koka. Det tar ca 10 min. Blanda i mascarpone. Blanda ner smöret. Låt såsen kallna så blir den tjockare. Du kan använda vaniljstång i stället så blir inte såsen så brunprickig.
 
 
 

Tårta med för mycket choklad

Publicerat 2013-03-23 07:50:29 | i kategori Blandat,
1 kommentarer

 
Är det möjligt? ;-)
 
Jag provbakade en påsktårta i torsdags, utgick från ett vanligt recept och gjorde om till lchf. Men bottnarna blev inte tillräckligt bra. OCH det blev för stark chokladsmak. Jag hade 86% choklad, blir nog bättre med 70%.
 
Jag hade först tänkt att jag skulle göra om den idag och ge er receptet, men det är bara att inse att jag inte hinner. Det är inte värt att stressa ihjäl mig. Får se om jag gör tårtan vid ett senare tillfälle i stället.
 

Kompisar på middag

Publicerat 2013-03-22 23:05:32 | i kategori Mat,
2 kommentarer

Jag är gräsänkling så jag hade bjudit hem kompisar på middag för att få sällskap. Jag hade absolut ingen aning om vad jag skulle bjuda på och vankade som vanligt runt på ICA. Det blev till slut fryst laxfilé som jag hade lite olika topping på. Det blev väldigt bra! Och till efterrätt gjorde jag sen en smulpaj med hallon och vaniljsås. Och det blev också bra! :-) Tanken är att det kommer fler inlägg om det här med bättre foton. Jag måste bara hinna med mig också, min helg är rätt fulltecknad...
 
 

Köpt vårjacka!

Publicerat 2013-03-21 16:47:00 | i kategori Blandat,
5 kommentarer

Jag köpte den här jackan för några dagar sen. Vad tror ni? Blir jag snygg i den? :-) Jag köpte den en storlek för liten egentligen. Dels tyckte jag att storleken större kändes liiite för stor. Och eftersom min förhoppning är att gå ner liiite till i vikt så tog jag den mindre. Och hoppas på att den aldrig behöver stängas! ;-) Här där jag bor är det ett tag kvar till vår och värme om jag säger så, så jag hoppas den passar när det väl är dags att börja använda den!
 
Köpt på HM, ordinarie pris 399 kr, jag hade 20% rabatt. Beige mockaimitation.

Kesoplättar och träningsvärk

Publicerat 2013-03-20 20:59:00 | i kategori Blandat,
2 kommentarer

Idag gjorde jag de fenomenalt goda kesoplättarna till middag! Med skinka och ost på. Så mumsigt!! Barna börjar gilla dom också. Minstingen vill ha dom med hallonsylt (utan skinka och ost) och det får vara okej. Hon tyckte det var riktigt gott idag. Äldsta är fortfarande skeptisk, men åt ändå de med pålägget. Nästa gång kanske även hon har lärt sig tycka om dom? :-)
 
Annars då? Jo, har träningsvärk från igår i benen. Känner av lite halsont. Struntade i träningen ikväll, då onsdagsrutinen ändrades. Latmasken tog över och jag åt choklad i stället. Hur tänkte jag då?? ;-)
 

Jag fick ett tips om en sida...

Publicerat 2013-03-19 21:29:00 | i kategori Blandat, Tips,
1 kommentarer

...med LCHF-recept, LCHF-recept.se. Där finns recept, men också tips på bloggar. OCH information och tips om LCHF. Kolla in sidan vetja!! :-)

Biofood kokosfett

Publicerat 2013-03-19 20:31:23 | i kategori Tips,
4 kommentarer

Jag får ibland frågor om vilket kokosfett jag använder. Det finns flera olika sorter, men det jag använder är Biofood, ekologiskt kokosfett. Det är utan smak och lukt vilket jag gillar. Jag brukar ta en liten sked i tekoppen, både hemma och på jobbet. Ibland har jag det i äggmjölk och äggtelatte. Ibland steker jag i det. Men jag använder det också till hudvård. Det är min nya ögonkräm och nagelbandskräm och ibland även ansiktskräm. Funkar jättebra!! (och mycket billigare än mina tidigare krämer...)
Det här kokosfettet går att köpa på hälsokost och säkert också större livsmedelsbutiker. Jag köper mitt på Shopping4net.se, där kostar det nu 48 kr. Det går också att köpa på Bodystore för 55 kr.
 
Vilket kokosfett använder ni och till vad?
 
(HÄR kan du läsa inlägget om vad som är bra med kokosfett)
 

Hur gick det i morse?

Publicerat 2013-03-19 20:16:34 | i kategori Träning,
0 kommentarer

Jag förstår att ni måste vara väldigt spända för att få reda på om jag kom i väg och tränade i morse eller inte?! Eller ja, i och för sig vet redan alla som följer mig på Instagram och mina privata FB-vänner om det, men ni andra då. Jo, jag kom iväg!! Väskan var ju som sagt packad och jag hade inga ursäkter, så det var bara att ge sig iväg!
 
Hur gick det då? Jodå, jag körde mitt ben-program och det gick rätt bra. Men det kändes att jag är otränad. Har jättedålig kondis nu, pallar inte mer än 5 minuter uppvärmning... Och jag blev väldigt andfådd av speciellt utfallen. Och svettig. Mer träning behövs verkligen!! Men skönt var det!! Jag tog till och med och stretchade efteråt. Det brukar prioriteras bort. Jag vet, dåligt...
 
Snygga handskar va? Fast de behövdes inte mycket under benpasset... ;-) I alla fall så gillar jag dom jättemycket, precis rätt storlek, tjejstorlek, och skönt vadderad! (köpt på Stadium)

Väskan packad

Publicerat 2013-03-18 21:31:46 | i kategori Blandat, Träning,
1 kommentarer

för att åka på gymmet i morgon bitti. Det var alldeles för länge sen jag var där så det känns motigt! Men för att få tillbaka träningslusten är det bara att bita i det sura! Nu ska jag lägga mig så jag inte kan skylla på att jag är för trött! ;-)

Fantastiskt god middag

Publicerat 2013-03-17 21:43:31 | i kategori Alla recept, Mat, Tillbehör,
2 kommentarer

Jag gjorde så sjukt god middag idag!! Jag skar rödbetor och sötpotatis i klyftor och la på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Ringlade rapsolja över och strödde på flingsalt. In i ugnen på 200-225 grader. Första gången jag gjorde det tillsammans så jag märkte att sötpotatisen hade kunnat åka in senare, för den blev lite mosig. Sen hällde jag över Apetina ost i olja. Det här tillbehöret var verkligen gott!! Visst, både sötpotatis och rödbetor innehåller en del kolhydrater, men någon gång ibland äter jag det ändå! :-) (sötpotatis är en ört)
 
 
 
Till det här åt vi stekt fläskkarré, hemgjord bearnaisesås, och lite italiensk sallad. SÅ HIMLA GOTT!!
 
Det gick åt mer sås än så, det här är den godaste såsen som finns!!

Keso med mascarpone

Publicerat 2013-03-17 21:17:25 | i kategori Frukost, Mat,
2 kommentarer

Idag testade jag att blanda keso med mascarpone till mellanmål, som jag fått tips om. (Kunde lika gärna ha varit till frukost) Jag tog lika mycket keso som mascarpone och blandade ihop tillsammans med vaniljpulver. Till det hade jag hallon. Och det var inte alls så tokigt!! Jag skulle inte säga att det var jättegott, men det gick att äta! :-)
 

Blog Award

Publicerat 2013-03-17 12:35:00 | i kategori Blandat,
1 kommentarer

Av finaste Catharina med bloggen Mitt liv som fru L fick jag för ett tag sen en Blog Award!! Blev jätteglad för det!! Jag gillar själv hennes blogg jättemycket, så jag kände mig ärad som fick denna av henne! :-)
 
 
Nu ska jag svara på 9 frågor och sen skicka vidare utmärkelsen till de 5 bloggar jag vill ska få den! Som även de ska svara på samma frågor och välja ut 5 bloggar de vill ge sin utmärkelse till!

1) Vad ville du bli när du var liten? Kommer inte ihåg vad jag ville bli när jag var liten, men när jag var lite större ville jag jobba med smink och bli make up-artist! 

2) Vad är du idag? Jobbar som handläggare på en statlig myndighet. Mycket långt ifrån mina ursprungliga drömmar.

3) Vart vill du helst resa? Jag skulle vilja resa runt i USA, en riktig roadtrip. Jag har alltid varit fascinerad av USA. :-)

4) Var ser du dig själv om 5 år? Då är jag kostrådgivare med eget företag och styr över min tid själv. Drömmar...

5) Rött eller vitt? Hellre vitt än rött, men har lärt mig att dricka lite rött vin också. I inredning helt klart vitt, fast vi har en skitsnygg röd fondvägg också! 

6) Sommar eller vinter? Jag måste säga sommar. Jag gillar inte att frysa, snöstormar och dåligt bilföre. Däremot gillar jag att sola!

7) Skog eller hav? Skog. Gillar det lummiga, fåglar som kvittrar. Fast i och för sig för mycket småkryp där...

8) Vad gör dig ledsen? Att känna mig ensam. Den där känslan inombords som kan komma även om jag har människor runt om mig...

9) Vad är det bästa du vet? Finns mycket jag gillar, men det absolut BÄSTA som finns är när mina döttrar ger klättrar upp till mig och ger mig en stor mysig kram! Händer alltmer sällan, men den känslan är så himla skön!!

Blog awarden skickar jag vidare till...
 
Chewpakka Söta Lisa har en jättefin blogg om både LCHF och recept men även sminktips och kläder. Och kolla in hennes bakverk...
 
Baka sockerfritt Marja bakar sockerfritt, både GI och LCHF och jag blir alltid sugen på att baka själv när jag tittat in hos henne. Se själv!
 
Kost & Logik Mickan skriver väldigt bra om kost och träning och sig själv. Gå in och läs själva, jag läser med stor uppskattning!
 
Martinas Health & Science Jag älskar Martinas LCHF-blogg! Hon varvar inläggen hejvilt, ibland handlar det om hår, men oftast om kost och hälsa, träning, massa tips och så dessa biokemiska inlägg som jag inte fattar allt av men ändå gärna läser! :-)
 
Berndtsson & Lundström Ingen LCHF-blogg, men Ann-Christin skriver så himla mysigt om sin familj och barnen, och jag kan inte låta bli att småle igenkännande till var och varannat inlägg :-)
 

Påskpysslat

Publicerat 2013-03-17 11:12:39 | i kategori Vardag & familj,
1 kommentarer

Idag ville barnen påskpyssla så jag gav med mig. Pyssel är inte min starka sida, men ibland får man göra det ändå. :-) Det gick rätt bra iaf. Nu är det undanplockat och jag tror jag dammsugit upp alla småfjädrar som singlade runt överallt. Det blev två påskteckningar och så gjorde vi varsin liten påsktupp. Tyckte vi klarade av det rätt bra, för att vara ett helt oplanerat pyssel! :-)
 
 
 

Martinas viktminskningstips

Publicerat 2013-03-15 20:25:29 | i kategori Tips,
2 kommentarer

Martina har skrivit om sina tips för viktminskning. Bra inlägg som jag kände igen mig i. Hon riktar inlägget till en kvinna, över 25 år, varit gravid, har svårt för att gå ner i vikt trots LCHF och träning.
 
Hon ger SJU tips att gå igenom. Att testa en vecka i taget för att se om det ger resultat, för att hitta det som passar just dig. Jag måste säga att jag blev inspirerad. Jag vet att jag måste göra något för att gå ner i vikt. Men jag måste ta ett snack med mig själv först. :-)
 
Skriva ned matintaget
Minska kaloriintaget
Ta bort mejeriprodukter
Minska kolhydratintaget
Öka kolhydraterna
Konditionsträning
Mäta ketoner
 
Läs hela Martinas inlägg HÄR!
 
Bild lånad från Martinas blogg

Italiensk sallad med soltorkade tomater

Publicerat 2013-03-15 19:50:18 | i kategori Blandat, Mat, Tips,
0 kommentarer

Maken köpte också en påse sallad till middagen. Det blev en helt ny sort med soltorkade tomater, olja och kryddor. Det låg en liten plastpåse med det i påsen med salladen, så man kunde blanda ihop den själv. Vet inte om det är något nytt, vi har aldrig sett det förut. I alla fall var det väldigt gott!! Tyvärr var det solrosolja i. Som alltid när det gäller soltorkade tomater, men man kan inte alltid få det man vill. Har ni testat denna?
 

Grillad kyckling till fredagsmiddag

Publicerat 2013-03-15 19:46:37 | i kategori Mat,
1 kommentarer

Det blev ingen majonnäs idag. Det var mannen som handlade, och han glömde... naturligtvis... Jaja, ingen sån brådska, jag hinner väl i morgon kanske! :-) 
 
Däremot handlade han en massa andra grejer. Det var väldigt tomt i kylskåpet innan, men nu är det påfyllt med både grönsaker och mejerier, skönt! Till middagen köptes det en färdiggrillad kyckling. Jag vet att de färdiggrillade innehåller en del man egentligen inte vill stoppa i kroppen, men som fredagsmat är det väldigt praktiskt tycker jag. Och gott!
 
Vi ställer alltid fram olika tillbehör på bordet, med grönsaker i olika skålar. När vi äter så här, som till tacos. På så sätt kan barnen välja de grönsaker de tycker om.
 
 
Riktigt gott!! Åt ännu mer kyckling efteråt, så det blev nog dubbelt så mycket av kycklingen än på bilden... :-)
 

Tack för majonnäsrecept!

Publicerat 2013-03-15 15:55:00 | i kategori Blandat,
0 kommentarer

Nu har jag fått så många tips så jag ska försöka mig på att göra egen majonnäs igen. Ska hitta en neutral olja först sen kör jag!
 
Tack så mycket alla ni som lämnat tips!! ♥

Ge mig majonnäsrecept

Publicerat 2013-03-14 21:14:44 | i kategori Blandat,
8 kommentarer

Och det måste vara ett vattensäkert toppenrecept som det inte går att misslyckas med! Jag har provat en gång och jag fick slänga allt. Och det gillar jag inte, inte roligt att slänga ut en massa olja. Skriv recept och beskriv hur ni gör. Och vilken olja som används. Jag har ekologisk rapsolja och olivolja hemma, men dom tror jag inte ska användas? Varför? Ge mig allt ni har!! :-)
 
Själv använder jag mig av Kavlis ekologiska majonnäs. Den är god MEN innehåller naturligtvis socker, och det är nog inte bra för mig. Men tycker samtidigt att det är svårt att klara mig utan majonnäs. Speciellt om man ska undvika mejerier samtidigt...

Upptagen med att äta...

Publicerat 2013-03-14 20:57:00 | i kategori Personliga tankar,
1 kommentarer

...så därför har det inte blivit något bloggande på slutet. Har varit helt under isen den här veckan. Jag har varit sjukt hungrig dagtid och trött och haft ont i huvet. (idag bättre) Och på kvällarna har jag satt i mig hur mycket som helst. Jag har/haft ägglossning och jag börjar skönja ett mönster. Jag blir hur svullen och tjock som helst och det sätter sig på humöret direkt! Ja inte bara det, hormonerna också. Och då hjälper bara mat... eller mat, snarare godsaker. Jag håller mig till sånt som kan räknas in till LCHF, men mängderna... ujuj... blir ingen rolig månadsvägning denna gång...
 
Bilden nedan får symbolisera de senaste dagarna... Nu sitter jag i alla fall med en kopp te och med fötterna i ett fotbad, och datorn i knät. Jag orkar inte äta mer idag, så det fick räcka med te nu. Jag vet inte hur jag ska göra. Jag undrar om det blir bättre genom att sluta med preventivmedel helt? För det här är sjukt jobbigt... Inte för att det bara har med hormonerna att göra, det finns vissa andra anledningar också, men ändå...
 
 

Medelhavsbiffar till middag

Publicerat 2013-03-11 20:38:00 | i kategori Alla recept, Kött, Mat,
4 kommentarer

Jag brukar förundras över hur duktig andra är på att laga mat. Hur de kommer på vilka ingredienser som ska användas för att både låta gott, se gott ut, och vara gott. Jag tycker jag lagar mest samma, samma. Mycket husmanskost och inte så spännande mat.
 
Idag skulle jag laga middag med blandfärs. Det stod mellan köttfärssås och köttfärsbiffar. Det kändes enklast att göra vanliga biffar, så jag tog fram två ägg och salt och peppar. Men medans jag blandade ihop det kom jag på att jag kunde ju göra olika biffar. Enkla, vanliga till barnen och några liite mer spännande till mig själv. Och jag blev jättenöjd! :-) Inte alls avancerat, men lite roligare än vanliga!
 
Medelhavsbiffar
  • 600 g blandfärs
  • 2 ägg
  • salt, peppar
  • ca 2 tsk olivolja med basilika
  • 2 soltorkade tomater (jag använde utan olja, för att slippa solrosoljan)
  • färsk basilika
  • ca 0,5 dl apetina tärnad ost i olja, smoked chili
  • riven parmesan
Blanda ihop alla ingredienser och stek biffar i smör eller olja.
 
 
Jag åt mina biffar med stekt zucchini (stekt i smör, med flingsalt och peppar, med lite riven parmesan på) gurka, tomat, paprika, apetina tärnad ost i olja, smoked chili, och så tog jag lite avokadoolja (med citronsmak) över.

Mat och träning idag

Publicerat 2013-03-10 22:44:05 | i kategori Matdagbok, Träning,
1 kommentarer

Nu kommer en liten redogörelse över mat och träning idag. Jag ställde mig på vågen i morse (!) och den var som väntat, efter en vecka med mycket mat. Det har varit LCHF hela vägen, men mer mat än vanligt, och nötter och choklad varje dag... men nu är det vardag och som vanligt igen! :-)
 
Frukost ca 8: kesogrädde med mandelsmör och hallon, te med kokosfett
Lunch ca 12.15: två grillkorvar med 75 % kötthalt, avokado, ägg, keso, gurka, tomat och lite apetina ost
Mellanmål ca 15: en kopp te (avstod det stora kalasfikat)
Middag ca 18.00: stekt fläsk med löksås och blomkålsmos
Kvällsfika ca 21: två skedar cashewnötssmör och ett kokt ägg
 
Jag lyckades ta mig ut i solen och testa konditionen. Det var ett strålande väder! Min kondis var däremot inte strålande, det var länge sen jag tränade det... men frisk luft fick jag, och motion är ju aldrig av ondo! ;-) Det blev 4 km hemmavid, innan lunchen där vid 11-tiden.
 
 
 

Shoppat på IKEA

Publicerat 2013-03-10 22:33:00 | i kategori Hem & inredning, Shopping,
2 kommentarer

Idag var jag och barnen in en snabb sväng på IKEA. Vi hade först varit in på Toys R Us för att köpa paket till kalaset vi skulle till, och sen gjorde vi en räd till. Vi har pratat lite om att köpa en annan köksbordsstol till lillan. Det har varit lite bök med den hon har. Hon snurrar runt och leker lite, plus att hon fått för sig att hon ska använda en snurrkontorsstol i stället för sin stol. Ingen bra idé... :-)
 
Så hon fick välja en ny stol på IKEA. Och efter att ha ändrat sig en sisådär 4-5 gånger så kom hon fram till att hon ville ha en grön stol, och den passar in rätt bra i köket faktiskt!!
 
 
 
Och så hittade jag ett par extra grejer som fick följa med hem. Dels två billiga ljuskoppar för 9 kr/st
 
 
 
 
och en servis i 12 delar för 129 kr i en fin turkosa färg. De vita vi har sen innan fick fula märken på en gång, så de är inte så roliga att använda. Så nu ska jag testa de här billiga för att se hur de tål bestick.

Hallonfool med nötcrunch

Publicerat 2013-03-10 21:48:29 | i kategori Alla recept, Godsaker,
3 kommentarer

Jag såg ett recept på baksidan av en förpackning grädde som lät så enkelt att göra om till LCHF, så jag gjorde det igår. Egentligen var det med björnbär och med kakor, men jag ändrade till hallon och nötcrunch. Det blev gott! Maken gillade det starkt. Men om jag gör om det ska jag nog ta lite mindre sötning i bärgrädden och mer i crunchet.
 
 
Hallonfool med nötcrunch 2 port
  • 100 g tinade hallon
  • 1 msk sukrin melis
  • 1 tsk pressad citronsaft
  • 1 dl vispgrädde
  • 25 g smält smör
  • 1 dl nötmjöl (jag tog hälften mandelmjöl och hälften hasselnötsmjöl)
  • 0,5 krm vaniljpulver
  • 1 krm bakery+
Mixa hallon, sukrin melis och citrsonsaft. Vispa grädden och blanda försiktigt med bären. Häll upp i lämpliga skålar och låt stå kallt i en timme. Blanda smält smör, nötmjöl, vaniljpulver och bakery+ (sötning). Bred ut ganska tunt på bakplåtspapper och grädda i ugnen. Se upp så det inte blir bränt! Jag gräddade i 225 grader i 5 minuter, men det blev lite för länge, det blev bränt i kanterna. Krossa crunchet över bärgrädden vid servering.
 

I´m back! Med dagens frukost, kesogrädde

Publicerat 2013-03-10 19:51:16 | i kategori Frukost, Mat,
9 kommentarer

Hej alla fina människor! Äntligen är jag tillbaka! Har ni saknat mig något? Jag kan säga att jag saknat er jättemycket! Jag gillar verkligen att blogga och få den "gemenskapen" med er. Jag älskar också när ni kommenterar, det visar att ni läser och bryr er! :-) Jag har massor att läsa in mig på, både kommentarer och andra bloggar som jag läser. Uppkopplingen var så dålig där i fjällen, så det blev inte alls mycket av surfande! Och det var ju inte det jag var där för att göra heller... ;-)
 
Första inlägget nu blir att visa dagens frukost. Jag har provat blanda keso och grädde förut, men då åt jag den varm  och det gillade jag inte. Det här blev bättre, men jag är ännu inte övertygad om det är riktigt gott! ;-) Men det är roligt att prova nya frukostar. Och jag hoppas att ni hittar några tips. När jag själv började med LCHF förstod jag inte vad man kunde äta till frukost, och så kan det nog vara för många. Hoppas ni gillar mina tips!
 
 
Vet inte vad jag ska kalla det. Kesogröt kanske? Fast den är ju inte varm... Ni kanske har nåt bra ord? Jag kallar det för kesogrädde så länge... :-)
 
Kesogrädde 1 port
  • 1,5 dl keso
  • 0,5 dl grädde
  • 0,5 tsk vaniljpulver
Mixa med mixerstav för att få en slätare konsistens. Servera med valfria tillbehör. Jag tog mandelsmör och hallon idag. Till det drack jag te med kokosfett.
 
Kesogrädden ger 19 g protein, 4 g kolhydrater, 26 g fett. ( 23 % P, 5 % K, 71 % F)

Boktips

Publicerat 2013-03-06 17:08:44 | i kategori Tips,
2 kommentarer

Vill du
  • veta om kroppen verkligen behöver kolhydrater för att prestera?
  • få reda på vad kolhydrater, fett och proteiner gör i din kropp - på och utanför planen?
  • läsa om hur du kan modifiera din LCHF-kost så att du får ut det mesta möjliga av din kropp?
  • veta hur du ska äta för att bli både frisk och vältränad?
Läs då boken LCHF & Träning av Jonas Bergqvist. Jag håller på att läsa den nu och jag tycker den är bra. Jag återkommer när jag läst ut den! :-)

Sportlov

Publicerat 2013-03-04 19:03:00 | i kategori Blandat,
5 kommentarer

Jag har sportlov och är i fjällen. Jag har begränsad tillgång till Internet, nu var första gången jag lyckades komma in på bloggen. Jag har sett att det kommit en del kommentarer som jag inte kan svara på nu. Det hoppas jag ni förstår!
 
 
Kort sagt, jag har fått en förklaring till det jag upprördes över i lördags. Det skrivna ordet är inte lika lätt att tolka som när man hör det sägas. Jag upplevde kommentaren som otrevlig, men den som skrev den menade det inte så. Framöver kanske jag lägger in fler inlägg om "teori" eller "fakta" bakom LCHF och lågkolhydratkost. Det finns mycket jag skulle vilja skriva om men som jag inte har tid för. Många av er som läser har säkert det mesta klart för er, men det kanske skulle uppskattas med fler teoretiska inlägg? Men de kommer knappast den här veckan. ;-)
Här kommer en bild som symboliserar vad jag har fokus på just nu: familj, barn, uteaktiviteter. Här ska hela familjen åka Bamsespåret här där vi bor. :-)

Farlig frukost?

Publicerat 2013-03-02 21:31:52 | i kategori Frukost, Mat, Mejerifritt,
5 kommentarer

Testade en ny frukost idag igen. En frukost med rätt bra energifördelning, rikligt med fett och lite kolhydrater.
 
LOW CARB HIGH FAT ni vet! :-)
 
14 % protein, 6 % kolhydrater, 80 % fett. Och vad kan det vara för hälsofarlig frukost som innehöll denna fördelning?
 
 
Ja, inte vet jag, men jag tycker inte något av det på bilden är hälsofarligt, snarare väldigt nyttigt!!
 
Te med en tesked kokosfett, en avokado med flingsalt, peppar och olivolja. Ett stort ägg med dubbelgula. :-)
 
Ja, jag kan inte låta bli... jag gillar att vara ironisk... ;-)

Blommor och tankar om kommentar

Publicerat 2013-03-02 18:52:00 | i kategori Personliga tankar,
8 kommentarer

Hej alla glada!! Hoppas ni har och har haft en fin lördag!! Här har det varit väldigt blandat väder, snöfall, blåst och solsken. Och nu snöar det igen. Jag hann i alla fall med att ta en promenad medans det var uppehåll och fick till och med lite sol på mig. Det behövde jag efter att ha varit inomhus en vecka.
 
Jag börjar med att bjuda på några bilder från den fina blombukett som står på vårt köksbord. blommar för fullt och doftar väldigt gott! En present till maken från mina föräldrar.
 
 
Hur har min dag varit då? Tja, den började inte bra. Jag drömde väldigt oroligt, olika drömmar, om att jag glömde hämta min dotter på fritids, att det tog flera timmar innan hon blev hämtad, att det var en man som tog sig in i huset, ringde polisen, oroade mig för resten av familjen, gömde mig, hoppade ut genom fönstret... Så när jag vaknade hade jag en väldig huvudvärk som inte ville gå över trots alvedon. Inte likt mig att vakna med huvudvärk, men det var säkert de intensiva drömmarna. Det tog faktiskt flera timmar innan den gick över.
 
Sen blev jag än mer nere, för vår planerade fjällresa var tvungen att skjutas upp på grund av väntad snöstorm efter vägen. Och så strulade mobilen, min kära mobil. Kan göra vem som helst deprimerad... ;-) Till denna låga sinnesstämning kom då en kommentar på bloggen som gjorde mig mer nedstämd. Både arg, ledsen och uppgiven faktiskt. 
 
Den här personen menade på att denna "diet", som hon tycker LCHF är, helt enkelt är livsfarlig, att den är kolesterolframkallande och leder till hjärtinfarkt. Hon menade säkert inte illa, men det är inte roligt att läsa en kommentar om att jag kommer att dö om jag fortsätter äta så här. Det gör mig arg och ledsen. Och uppgiven på grund av att det faktiskt finns folk som tycker så här. Som är så okunnig om ämnet men mer än gärna delar med sig av sina åsikter. Det är okej att ha åsikter, men säg inte åt mig att jag kommer att dö. 
 
Tro inte att jag inte vet vad LCHF handlar om. Jag läser om kost och hälsa DAGLIGEN! Och om alla hälsofördelar som lågkolhydratkost för med sig. Nu är det här en personlig blogg som handlar om mitt liv. Jag skriver inte så mycket om faktan runt kosten, även om det finns en egen kategori för det (LCHF - Fakta). Jag har inte tid att skriva informationstexter om det hela tiden, det finns det så många andra som är bättre på än vad jag är. VILL du läsa in dig på ämnet, så börja med att läsa Andreas Eenfeldts blogg kostdoktorn.se, eller ännu hellre hans bok Matrevolutionen, som jag så många gånger tipsat om. 
 
Jag vill samtidigt skicka ett tack till alla på Instagram, som stöttade mig när jag var nere i morse. Otroligt att man kan känna kärlek från okända människor! Att få så fina, värmande kommentarer, tänk att det finns så mycket fina människor därute, TACK!

Matdagbok 28 februari

Publicerat 2013-03-01 10:10:19 | i kategori Matdagbok,
5 kommentarer

Gårdagen gick inte riktigt lika bra som dagen innan. Vattentricket gick bra på förmiddagen, men sen gick det inte så bra längre. Jag kände mig liksom aldrig sådär mätt och nöjd igår, så det blev lite skåpätning igen. Och det var kanske ett misstag att köpa hem cashewnötter igen, för där har jag en riktig craving, ÄLSKAR allt med cashewnötter!!
 
Frukost ca 8-8.30: kokosyoughurt med avokado och hallon, cashewnötter, äggtelatte
Lunch 12.00: en oopsie med bregott, romansallad, skinka, ost, två ägg, majonnäs, gurka
Mellanmål vid 15: te med ca 20 g kokosfett, kryddat med kanel och kardemumma
Middag 16.30: Kesoplättar med ost, tomat och gurka
"Efterrätt": totalt ca 40 g cashewnötter
Kvällsfika ca 21.00: En bit brieost, 30 g
 
Ja, ni ser, en hel massa mat! 
 
2359 kcal, 104 g protein, 33 g kolhydrater (!!) och 201 g fett
 
Energifördelning: 18 % protein, 6 % kolhydrater, 77 % fett.
 
Så återigen, en bra energifördelning, men lite för mycket mat. Tränade jag vore det en helt annan sak, men jag har inte rört mig på en vecka. Knappt tagit ett steg faktiskt. Hemma och vabbat hela veckan och nästan inte ens varit utanför dörren på hela tiden!
 
Lunchen
 
Middagen

Två-månaders-rapport!

Publicerat 2013-03-01 09:44:56 | i kategori Viktminskning,
5 kommentarer

Idag är det den första mars och jag ska lämna en månadsrapport! Först ska jag nämna hur det gått med vågen. Jag ställde ju undan den i tisdags, då jag var så less på den. Och det har gått rätt bra sen dess. Jag har inte tjuvvägt mig. Förutom igår kväll, när jag plockade fram den för att ha den framme i morse... Haha! Men godkänt resultat! :-) Ska hålla den undan längre nu nästa gång. Målet är att klara mig utan den ända till nästa månadsvägning! Vojne vojne...
 
Jag vet att jag aldrig rapporterade förra månaden, så det kommer först här. Jag har ju ett mål på att gå ner 5 kg detta år. Kändes som en lagom nivå. Jag har legat still så väldigt länge, så det är ingen lätt match för mig att gå ner dessa!!
 
Den 1 januari 2013 startade jag på en vikt på 74.9 kg. (är 170 cm lång)
 
1 februari 2013 (73,7 kg)
vikt: - 1,2 kg
mage: - 2,5 cm 
rumpa: -1 cm
lår: +- 0
smalast/midja: -2 cm
arm: +- 0
 
1 mars 2013 (72,4 kg)
vikt - 2,5 kg
mage: - 2,5 cm
rumpa: - 2 cm
lår: - 1 cm
smalast/midja: - 3 cm
arm: +- 0
 
Jag räknar alltså hur mycket jag minskat sen årsskiftet. Denna månad hände det inget med magen tyvärr, fast jag mätte flera gånger!! ;-) Men den minskade mycket förra månaden, och den här månaden var det annat som följde efter. 
 
Jag blev själv så taggad av det här!! Månadsvägning/mätning är jättebra, och jag hoppas verkligen att jag kan sköta mig nu utan att väga mig förrän 1 april!! (måttbandet ligger fortfarande framme)
 
Nu ska jag njuta av dessa siffror och inte ägna en enda tanke åt de glädjesiffror jag såg på vågen under ketosveckan, för där kommer jag hamna igen, på en månadsvägning, förr eller senare!! :-)