Mer om mättat fett

Publicerat 2012-10-14 20:43:00 | i kategori Fakta,

Jag har berört ämnet mättat fett tidigare väldigt kortfattat. Nu tar jag upp ämnet igen.

Ta dig tid och läs nedanstående som jag hämtat från Kostdebatten - här kan du läsa hela inlägget. Det är Andreas Eenfeldt som skrivit det som driver bloggen Kostdoktorn.se.

Mättat fett är helt naturligt

Till att börja med är det en biologiskt orimlig teori att naturligt mättat fett skulle vara farligt. Människor har alltid ätit naturligt mättat fett, till exempel genom att äta kött eller ägg. Den första mat vi äter, modersmjölken, är full av mättat fett [1]. Våra kroppar och hjärnor byggs till stor del av mättat fett. Varenda cell i vår kropp behöver mättat fett, exempelvis för att bygga upp sitt skyddande cellmembran. När kroppen lagrar överskottsenergi görs det i första hand som mättat fett. Hur skulle ett naturligt ämne som människor alltid ätit och som kroppen till stor del består av kunna vara ett farligt gift?

USA – fetast med mest lightprodukter

Råden att fett och mättat fett var farligt slog igenom stort först i USA på 1980-talet. En mängd lönsamma lightprodukter dök snabbt upp på affärernas hyllor. Sedan dess har USA drabbats av en epidemi av fetma och blivit världens fetaste land (andelen feta har mer än dubblats på 20 år). Ökningen av diabetes är också katastrofal. Man måste blunda ganska hårt för att bortse från detta faktum, och fortsätta att okritiskt lita på deras fettsnåla kostråd.

Motbevisad gammal teori

Teorin om det mättade fettets farlighet uppkom på 1950-talet och har trots mängder av försök aldrig kunnat bevisas. Bara det faktumet borde räcka långt för att avfärda den.

Det bästa stödet för teorin är handplockade observationsstudier (långt ifrån alla). Sådana studier bevisar aldrig orsakssamband. Att använda utvalda sådana som ”bevis” är som att säga att glassätande definitivt ökar risken för drunkning. När folk äter mycket glass drunknar visserligen fler, men det är ju inte glassätandet som är boven, utan att man både äter mer glass och badar mer på sommaren. Observationsstudier som pekar åt olika håll bevisar alltså inget alls.

För att bevisa att mättat fett är farligt måste man göra en interventionsstudie, dvs ta två likadana grupper och låta den ena äta mindre mättat fett. En gigantisk sådan studie, WHI, har gjorts till en kostnad av en halv miljard dollar, och är den överlägset största och längsta på området.

50,000 kvinnor följdes under åtta år. Hälften minskade mängden fett och mättat fett till ännu mindre än Livsmedelsverket nu rekommenderar. Men de blev inte friskare av det - inte mindre cancer, inte mindre hjärtsjukdom [2]. Tvärtom fick hjärtsjuka som åt fettsnålt signifikant FLER hjärtinfarkter [3]. Det borde ha varit slutet på teorin att mättat fett var farligt.

Professor Göran Berglund och hans forskargrupp sysslar med precis den här typen av forskning. De granskade för ett år sedan vetenskapen på området i Läkartidningen, och kom fram till att det inte finns något stöd för tron att fett eller mättat fett ökar risken för sjukdom. Samt att våra nuvarande fettsnåla kostråd behöver ändras för att vara vetenskapligt grundade [4].

Naturligt mättat fett och kolesterol

Teorin att mättat fett höjer kolesterolet och därmed ökar risken för hjärtsjukdom håller inte heller. Mättat fett höjer det goda kolesterolet, HDL. Modern forskning visar att mättats fett eventuella höjning av det ”onda kolesterolet” LDL mest sker i form av stora ”fluffiga” och troligen relativt ofarliga LDL-partiklar. Det som istället visats öka mängden av de små, täta, riktigt farliga LDL-partiklarna är överskott på kolhydrater [5].

Studier visar motsatsen

Ett 20-tal studier från senare år visar sammantaget att lågkolhydratkost i fri mängd (obegränsad mängd mättat fett) ger mer viktnedgång och bättre blodfetter, blodtryck och blodsocker än Livsmedelsverkets kaloribegränsade fettsnåla kost [6].

Livsmedelsverket avvisar alla dessa studier på sin hemsida genom att säga att ”bantningsstudier” inte räknas [7]. Det är inte vetenskap. Det är att stoppa huvudet i sanden.

Slutsats

Naturligt mättat fett har alltså ätits av människor sedan miljontals år, och bygger upp våra kroppar. Att det skulle vara ett farligt gift när vi äter det är en gammal teori som motbevisats, och sedan länge passerat sitt bäst-före-datum.

Det är dags att slänga ut de artificiella nyckelhålsmärkta lightprodukterna med sitt tillsatta socker och kemikalier, som vi ätit under just de decennier vi blivit fetare och fetare. Det är dags att återgå till naturlig mat med naturlig fetthalt. Inklusive naturligt mättat fett, som är bland det första vi får i oss med modersmjölke


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: