Räkbuljong och räksoppa

Publicerat 2013-02-23 20:28:33 | i kategori Alla recept, Fisk,

Jag blandar ju matrecept och bakrecept hejvilt på den här bloggen. Allteftersom hur jag känner för det. Och så resten av mitt liv då, fast mest mitt matliv. :-) Och nu har det blivit dags för ett matrecept igen.
 
Ända sen jag såg att Catharina gjort egen räkbuljong och räksoppa har jag varit sugen att prova själv, och idag var äntligen dagen. Jag skulle egentligen bara ha några räkor för att göra en räkmacka men så blev det inte. Det blev i stället en räksoppa. Nu hade inte hon satt ut några mått på ingredienserna så jag fick gissa mig fram, men det gjorde inget, för gott blev det! :-) Här får ni i alla fall veta hur jag gjorde! (Tyvärr fick jag inte till några bra bilder, det var inte riktigt läge för någon riktig fotografering vid tillfället)
 
 
Räkbuljong
  • 1 påse frysta räkor med skal, 500 g
  • smör
  • 2 små schalottenlökar
  • 1 persiljestjälk
  • 1,5 msk tomatpuré
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • vatten
  • vitpepparkorn
  • havssalt
Tina, och skala räkorna. Räkskalen ska användas i buljongen. Förvara räkorna i kylen så länge. Hacka löken och skär persiljestjälken i mindre bitar. Stek i smör. Lägg i räkskalen, tomatpuré, vitvinsvinäger och vatten så att det täcker räkskalen. Lägg i några vitpepparkorn, ca 8 st, och lite havssalt. Låt buljongen koka på låg värme i 15-20 minuter. Sila sedan av buljongen. Jag fick ihop ca 6 dl.
 
Räksoppa
  • smör
  • 1 liten gul lök
  • 10 cm purjolök
  • 8 cocktailtomater
  • räkbuljong
  • 2 dl gräde
  • 2 dl creme fraiche
  • räkor
  • peppar
  • havssalt
Skiva löken, hacka den gula. Fräs i smör. Tillsätt cocktailtomaterna i klyftor. Häll på all räkbuljong. Krydda med salt och peppar och låt puttra på några minuter. Häll i gärdde och creme fraiche och låt koka ytterligare 10 minuter. Smaka av och krydda eventuellt mer. Jag kryddade på flera gånger innan jag blev nöjd. Mixa soppan om du vill ha den slät. Servera soppan med räkorna och lite creme fraiche.
 
 
 
Postat av: Jessica Högberg

Ljuvligt gott!!

2013-02-23 @ 22:09:57
URL: http://lchftrollet.blogg.se/
Postat av: Evelina

Wow, det låter verkligen jättegott!!!!

2013-02-23 @ 22:27:48
URL: http://finaevelinasliv.blogg.se
Postat av: Catharina

Vad kul att du gillade soppan och att du länkade tillbaka till min blogg :)

Kram C

Svar: Självklart! :-)
Angelica

2013-02-23 @ 22:36:08
URL: http://lycka33.blogspot.com
Postat av: Sandra

Låter smaskigt! Jag älskar skaldjur :)

2013-02-24 @ 16:53:18
URL: http://frubogren.wordpress.com
Postat av: Fröken Nilsson

Har ju massa räkskal i frysen som väntar på att få bli fin buljong....
en vacker dag händer det ;)

Svar: Inte ens tänkt på att man kan frysa in det :-)
Angelica

2013-02-24 @ 18:42:10
URL: http://frokennilssonskok.com
Postat av: Lana

Mmm...så gott att göra allt ordentligt och med riktig buljong! :)
Blev nu också sugen på räkor! :)
Ha en toppen kväll!
Kram
//Lana

2013-02-24 @ 19:27:15
URL: http://www.ryskadockor.blogspot.se
Postat av: Marja - Baka Sockerfritt

Vad gott! och avancerat att göra egen buljong (såg på instagram ;))!

Svar: Det var inte så avancerat ;-)
Angelica

2013-02-24 @ 21:45:32
URL: http://bakasockerfritt.blogg.se/
Postat av: Erika - LCHF till vardag och fest

Så gott!
Min man har sagt i flera veckor att han vill göra räksoppa... nu tror jag att jag får puffa på lite så att han verkligen gör det. :-)

Svar: Haha! Ja gör det! Och så kommer du med ett smaskigt recept sen! :-)
Angelica

2013-02-25 @ 21:11:08
URL: http://vardagfest.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: