Snålt med fett?

Publicerat 2013-02-28 11:20:24 | i kategori Blandat, Mat, Viktminskning,
4 kommentarer

Jag fick en kommentar om gårdagens matdagbok, om jag fick i mig tillräckligt med fett? Jag har nu suttit och fyllt i appen shapeupclub efter bästa förmåga, hela gårdagens matintag, för att se om det var så? Men jag har fått i mig tillräckligt.
 
Enligt mina beräkningar slutade gårdagen på 2243 kcal, 124 g protein, 21 g kolhydrater, 184 g fett. Mycket av både protein och fett. Och energifördelningen blev 22 % protein, 4 % kolhydrater, 74 % fett. En väldigt bra fördelning tycker jag! 
 
Det är ju inte så att man hela tiden måste lägga till en massa smör eller grädde till maten för att få en bra fördelning. Om man tänker på helheten kan det bli bra ändå. 
 
Jag ska försöka fylla i appen, för min egen skull och se hur jag hamnar i fördelning, men också i gram, för att se hur jag äter egentligen. Allt för att få min vikt att börja röra sig neråt. Så nu kommer ni nog att få leva med att få läsa lite siffror! ;-)
 

Kokosyoghurt med avokado och hallon

Publicerat 2013-02-28 10:50:00 | i kategori Alla recept, Frukost, Mat, Mejerifritt,
1 kommentarer

Idag testade jag en ny frukost, efter ett tips på Instagram av Danielle, @ellesdeasismont.
 
Yoghurten blev ganska god, men jag tog rätt mycket hallon, efter mina mått mätt, för att få någon hallonsmak över huvud taget. (Danielle hade en banan i också, men det blir för mycket kolhydrater för mig) Det var mycket avokadosmak, och även om jag gillar avokado som tillbehör till mat, så gillar jag inte helt smaken i sån här mat. Men det blev bättre med kardemumma och vaniljpulver till. :-) Eftersom det blev en hel del kolhydrater så åt jag halva satsen till frukost. Och till det tog jag en äggtelatte. Hela måltiden är helt mejerifri, och min mage väsnas inte ett dugg! :-)
 
Halva satsen tillsammans med äggtelatten gav 10 g kolhydrader, så jag får försöka hålla igen på dom resten av dagen. Fördelningen annars blev rätt okej, fast lite för lite protein och lite för mycket fett. 9 % protein, 6 % kolhydrater, 84 % fett.
 
 
Kokosyoghurt med avokado och hallon 2 port
  • 250 ml kokosgrädde (eller kokosmjölk, men bara den tjocka delen isf)
  • 1 avokado
  • 1 dl frysta hallon
  • vaniljpulver
  • kardemumma
  • cashewnötter
  • kokoschips
Mixa kokosgrädde, avokado, hallon, vaniljpulver och kardemumma med mixerstav. Häll upp i skål och lägg eventuellt på nötter och kokoschips.

Matdagbok 27 februari

Publicerat 2013-02-27 21:38:00 | i kategori Mat, Matdagbok,
4 kommentarer

Idag har jag skött kosten. Jag lovade mig själv på förmiddagen att jag INTE skulle gå och småäta idag, utan hålla mig till mina måltider och dricka vatten emellan. Tänkte äta frukost, lunch, middag och ett eller två mellanmål på eftermiddagen eller på kvällen. Allt för att hålla mig på banan. Jag tycker nämligen att det är svårt att inte gå i skåpen och leta mat när jag är hemma. Det är alldeles för gott att äta, mätt eller inte... :-)
 
Men nu har det gått bra! Blev hungrig igen efter middagen, men det gick över, så jag skippar mellanmålet tänkte jag. Mår jag bra och inte är hungrig finns det ingen anledning att äta. Jag ska ändå strax gå och lägga mig. (Igår kväll däremot spårade jag ur och åt LCHF-fika...)
 
Frukost kl 8: Äggtelatte och två kokta ägg
Lunch kl 12: Oopsie med röra, två ägg och grönsaker
Middag kl 17: Gryta med kyckling, bacon, kokosgrädde, olika kryddor och sjögräsnudlar
 
Både frukosten och middagen var helt mejerifria, det var inte ens smör med. Och med denna dags meny lyckades jag återigen ta mig i ketos!! Skönt! Nu ska jag försöka hålla mig där också några dagar till. :-)
 
Mejerifri middag! Efter en liten muta gick lillan med på att smaka nudlarna, och den här gången tyckte hon om dom! Hurra! :-) Stora var mer tveksam... ;-) Jag tyckte grytan var okej, men inte mer, men fick bort kokossmaken med alla kryddor! :-)

Vegetariskt alternativ

Publicerat 2013-02-27 21:23:33 | i kategori Alla recept, Mat, Övrigt,
2 kommentarer

Det är väldigt sällan jag äter vegetariskt. Vet inte varför. Antagligen för att jag inte riktigt vet hur jag ska äta då. Men idag blev det så till lunch i alla fall. Jag tog en oopsie som jag hade kvar från igår, bredde på av krämen som jag också hade kvar, och skivade två kokta ägg och lade på. Till det hade jag lite blandade grönsaker som jag hällde lite olivolja över. En avokado med svartpeppar och flingsalt. Och så fick jag för mig att jag skulle rosta fröer och nötter, det blev sesamfrön, solroskärnor, mandel och hasselnötter. Och det blev en väldigt god lunch!!
 

Dagens frukost

Publicerat 2013-02-27 16:01:54 | i kategori Frukost, Mat, Mejerifritt,
3 kommentarer

Idag åt jag en i mitt tycke bra frukost. Jag gjorde en variant på äggmjölk, med te. Vad kallar man den då? Verkar finnas en massa olika namn på alla olika varianter. Jag kallade den för telatte. :-) Jag tog te, och mixade med ett ägg, två matskedar kokosfett och kryddade med kanel och kardemumma. Till det åt jag två kokta ägg. Ett bra sätt att nolla kolhydraterna till frukosten. Dessutom blev det en mejerifri frukost.
 

Röhnisch-tävling

Publicerat 2013-02-27 15:36:06 | i kategori Blandat,
0 kommentarer

Jag är inte så ofta med och tävlar om saker själv, men nu var det en så fin vinst så jag kunde inte låta bli. Tror ni att den här tröjan, i färgen pink coral, skulle sitta väldigt bra på mig och göra mig snabb i spåren i vår? Jo, jag trodde väl det. Hoppas den blir min!! Vill ni också tävla kan ni titta in HÄR!
 

Oopsies med lax

Publicerat 2013-02-26 20:01:47 | i kategori Alla recept, Fisk, Övrigt,
1 kommentarer

Jag gjorde ett recept från Expressens LCHF-bilaga till middag idag. Det var ett oansenligt recept utan bild, men ojoj, vad gott det blev!! Det var rökt lax i receptet men jag använde vår hemgravade lax som vi hade kvar i frysen i stället. Riktigt mumsigt!! Det var lite som langos, fast utan fritering.
 
 
Oopsies med gravad lax 4 port
  • 3 ägg
  • 1 dl philadelphiaost
  • 0,5 tsk bakpulver
  • salt
  • 0,5 dl majonnäs
  • 1 dl creme fraiche
  • 0,5 gul lök (eller röd lök)
  • dill
  • salt och peppar
  • citron
  • 200 g gravad lax
Sätt ugnen på 150 grader. Dela äggen i gulor och vitor. Vispa äggvitorna hårt tillsammans med lite salt. Blanda äggulorna med philadelphiaost och bakpulver. Vänd försiktigt i äggvitan. Klicka ut fyra klickar på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i 25 minuter.
 
Blanda majonnäsen med creme fraiche. Finahcka löken och blanda ner den i såsen tillsammans med dill. Smaka av med salt och peppar och en skvätt citron. Klicka ut sås på oopsien och lägg på laxen. Servera med valfria grönsaker. 
 
De blev inte vackra... :-)
 

Matmuffins med bacon och lök

Publicerat 2013-02-26 13:04:00 | i kategori Alla recept, Kött, Övrigt,
1 kommentarer

Det här receptet hittade jag i Monique Forslunds bok LCHF för hela familjen. Jag tycker de blev jättebra och blir perfekta att ta med sig i matsäcken!
 
 
Matmuffins med bacon och lök 6-8 st
  • 4 skivor bacon
  • 0,5 gul lök
  • 5 ägg
  • 0,5 dl grädde
  • 0,5 dl creme fraiche
  • salt och peppar
  • 2 dl riven smakrik ost
Värm ugnen till 180 grader. Stek små baconbitar i smör eller kokosfett. Ta ur baconet. Stek sedan finhackad lök. Blanda ägg, grädde, creme fraiche, kryddor och riven ost. Rör i bacon och lök. Använd en muffinsform, antingen med muffinsformar, eller smörj formen. Fördela smeten i plåtet och grädda i ugnen i 20-30 minuter.
 
De blev stora och höga i ugnen och skönk ihop och blev alldeles skrynkliga efteråt :-)

Less på vågen!

Publicerat 2013-02-26 12:02:00 | i kategori Personliga tankar, Viktminskning,
2 kommentarer

Imorse vägde jag mig igen, och den visade på en ännu högre siffra än igår! Fasen vad less jag blev! Och nu har jag bestämt mig för att det är slut på att låta vågen bestämma hur jag ska känna det! Den bestämmer inte om jag känner mig smal eller tjock, glad eller ledsen! Så nu har jag ställt undan den! Bara intill i bastun än så länge, funkar inte det får maken gömma undan den. Jag har gjort så förut en gång men klarade mig inte så länge.
 
Jag kommer att fortsätta försöka gå ner i vikt. Och jag kommer att fortstätta väga mig, men inte i tid och otid som jag gör nu, ibland flera gånger om dagen. Men jag har inte bestämt mig för om det blir en gång i veckan eller en gång i månaden. Det får jag se. Men min tanke är att jag ska skriva upp månadsresultaten här i bloggen. Jag väger och mäter mig den första varje månad. Började första januari. Tror inte jag delgett er det första resultatet, men då får det bli senare.
 
Så här tomt är det där vågen stått. Nu bara damm...
 

Avokadoröra med räkor

Publicerat 2013-02-25 21:39:00 | i kategori Alla recept, Fisk, Övrigt,
4 kommentarer

I helgen gjorde jag en enkel avokadoröra till lunch. Enkelt och riktigt mumsigt! Måtten är inte exakta, jag slängde i efter tycke och smak. :-)
 
Avokadoröra med räkor
  • 2 kokta ägg
  • 1 avokado
  • 0,5 dl majonnäs
  • 1 dl creme fraiche
  • 1 skvätt citronsaft
  • salt, peppar
  • 1 dl räkor
Gröp ur avokadoköttet och blanda med övriga ingredienser. Servera med sallad.
 

Kycklingpaj med äggstanning

Publicerat 2013-02-25 20:28:24 | i kategori Alla recept, Kyckling, Övrigt,
1 kommentarer

Den här pajen gillade jag! Jag hittade den hos Catharina och jag snodde receptet. Nästan rakt av, jag använde det jag hade hemma.
 
 
Kycklingpaj med äggstanning
 
Pajdeg
  • 2,5 dl mandelmjöl
  • 1 msk pofiber
  • 1 msk fiberhusk
  • 50 g smör
  • 1 ägg
  • 0,5 tsk salt
Mixa alla ingredienser i matberedare. Tryck ut degen i en pajform, ca 22 cm i diameter. Låt vila i kylskåp ett tag. Förgrädda i 200 grader i ca 7-9 minuter.
 
Kycklingfyllning
  • 3 dl tillagat kycklingkött (jag stekte bitar av kycklingfilé)
  • 2 små gula lökar
  • 1 dm purjolök
  • 1 dm zucchini
  • 2 dl riven ost
  • salt och peppar
Skär löken. Skär zucchinin i tärningar. Stek i smör rätt länge, ca 15 min. Salta och peppra under tiden. Lägg i kycklingköttet och låt steka med en stund. Lägg kycklingfräset i pajskalet och lägg över den rivna osten.
 
Äggstanning
  • 3 ägg
  • 1,5 dl grädde
  • 1 dl creme fraiche
  • salt och peppar
Vispa ihop äggstanningen och häll över pajen. Grädda i mitten av ugnen, 200 grader i 25-30 minuter. Låt gärna pajen svalna ett tag innan servering. 
 

Pajbuffé med efterrätt

Publicerat 2013-02-25 20:11:00 | i kategori Blandat, Mat,
0 kommentarer

Som jag sa har min man fyllt år. Vi hann aldrig med något firande då i torsdags, det var vanlig vardag. Jag tränade på morgonen och dotterna hade ridning på kvällen. Han fick sina presenter på morgonen, men det var allt. Sen så har ju yngsta varit sjuk i feber och förkylning och är fortfarande väldigt förkyld så det blev inte riktigt som vi hade tänkt oss i helgen.
 
Men igår kom i alla fall mina föräldrar, och min yngsta lillebror hit och uppvaktade. Jag skulle bjuda på paj hade jag tänkte. Inget särskilt med det. Jag hade sett ut en kycklingpaj jag skulle laga och äldsta dottern önskade sig en köttfärspaj jag brukar göra, fast hon ville ha med vanligt skal. Och det vill ju inte jag, så jag tänkte göra två versioner av den. Alltså totalt tre pajer.
 
En sak jag måste komma ihåg till nästa gång är att det ALLTID tar längre tid att göra en matpaj än vad jag tror!! Och ännu längre att göra tre stycken... Med tre olika pajdegar... Puh... Jag skulle naturligtvis hitta på en egen pajdeg också, bara för att jag inte hittat den ultimata pajdegen ännu. Det gjorde jag inte nu heller... ;-)
 
Jag är rätt bra på att laga mat, men ibland kör det bara ihop sig. Det vore ju enklast om man var helt själv och hade lite lugn och ro, men tillsammans med en gallskrikande treåring tappar jag lätt koncentrationen... Vilket resulterade i att ena pajdegen inte bara förgräddades, utan gräddades i förtid... Jag öppnade fel öppning på saltkaret... Jag förlitade mig på att min man skulle se när pajerna var klara - ena pajen vart bränd... 
 
Som tur var var det inget som märktes i slutresultatet. Pajerna blev bra. Köttfärspajen hittar du recept på HÄR (pajdegen jag använde den här gången lägger jag inte ut) och kycklingpajen kommer i ett eget senare inlägg!
 
Köttfärspaj, kycklingpaj, blandad sallad och så en liten köttfärspaj
 
Min efterrättstallrik. Och det blev lite till efteråt... Cheesecakebrownie, Donut Cake, grädde och hallon.

Haft mycket för mig

Publicerat 2013-02-25 11:47:30 | i kategori Blandat,
1 kommentarer

Jag var tvungen att gå in på bloggen för att kolla vad jag skrev senast, för det kändes som att det var jättelängesen jag uppdaterade. Nu var det inte så farligt, jag hade ju lagt upp två recept i lördags! Det var ju inte så farligt länge sen. :-)
 
Men anledningen till att det känns så är väl att jag inte skrivit så mycket om mig själv sista tiden, utan det har varit mycket recept i stället. Jag har haft lite fullt upp. Dels har jag vabbat, och fortfarande vabbar. Och så har maken fyllt år. Vi hade gäster här igår, och jag stod i köket nästan hela dagen. Jag tänkte att jag skulle dela med mig av vad jag har gjort i köket, men det blir senare.
 
Det blev mycket mat i helgen och för mycket godsaker. Vågen har varit snäll under veckans gång, men inte imorse. Inget konstigt med det, men nu är det skärpning som gäller igen. Har fastat mig igenom frukosten idag. Har varit så uppstoppad med helgens mat så har inte ens varit hungrig. Är obönhörligt ur ketos, men ska ta mig dit igen.
 
Nu har jag redan hunnit med att baka två olika sorters bröd idag. Och det kommer bli mer jobbande i köket. Om lillan tillåter mig vill säga. Hon är så pass förkyld att det verkar bara vara soffan och film som gäller för henne. Anledningen till att jag är i köket så pass mycket just nu är att vi har sportlov till veckan och på lördag drar vi till fjällen. Då vill jag vara förberedd med bröd och en del mat att ta med. Det är ju lätt att kunna ta med sig mackor i matsäck, och skönt att slippa laga mat hela tiden. 
 
Men som sagt, jag återkommer med lite bilder senare, och då kanske det kommer något recept också!
 
Det har varit mycket av sånt här nu... :-)

Räkbuljong och räksoppa

Publicerat 2013-02-23 20:28:33 | i kategori Alla recept, Fisk,
8 kommentarer

Jag blandar ju matrecept och bakrecept hejvilt på den här bloggen. Allteftersom hur jag känner för det. Och så resten av mitt liv då, fast mest mitt matliv. :-) Och nu har det blivit dags för ett matrecept igen.
 
Ända sen jag såg att Catharina gjort egen räkbuljong och räksoppa har jag varit sugen att prova själv, och idag var äntligen dagen. Jag skulle egentligen bara ha några räkor för att göra en räkmacka men så blev det inte. Det blev i stället en räksoppa. Nu hade inte hon satt ut några mått på ingredienserna så jag fick gissa mig fram, men det gjorde inget, för gott blev det! :-) Här får ni i alla fall veta hur jag gjorde! (Tyvärr fick jag inte till några bra bilder, det var inte riktigt läge för någon riktig fotografering vid tillfället)
 
 
Räkbuljong
  • 1 påse frysta räkor med skal, 500 g
  • smör
  • 2 små schalottenlökar
  • 1 persiljestjälk
  • 1,5 msk tomatpuré
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • vatten
  • vitpepparkorn
  • havssalt
Tina, och skala räkorna. Räkskalen ska användas i buljongen. Förvara räkorna i kylen så länge. Hacka löken och skär persiljestjälken i mindre bitar. Stek i smör. Lägg i räkskalen, tomatpuré, vitvinsvinäger och vatten så att det täcker räkskalen. Lägg i några vitpepparkorn, ca 8 st, och lite havssalt. Låt buljongen koka på låg värme i 15-20 minuter. Sila sedan av buljongen. Jag fick ihop ca 6 dl.
 
Räksoppa
  • smör
  • 1 liten gul lök
  • 10 cm purjolök
  • 8 cocktailtomater
  • räkbuljong
  • 2 dl gräde
  • 2 dl creme fraiche
  • räkor
  • peppar
  • havssalt
Skiva löken, hacka den gula. Fräs i smör. Tillsätt cocktailtomaterna i klyftor. Häll på all räkbuljong. Krydda med salt och peppar och låt puttra på några minuter. Häll i gärdde och creme fraiche och låt koka ytterligare 10 minuter. Smaka av och krydda eventuellt mer. Jag kryddade på flera gånger innan jag blev nöjd. Mixa soppan om du vill ha den slät. Servera soppan med räkorna och lite creme fraiche.
 
 
 

Donut Cake

Publicerat 2013-02-23 18:24:00 | i kategori Alla recept, Godsaker,
0 kommentarer

Jag tittade runt på den fina sidan SweetnSimple och hittade ett recept på Donut cake. Den såg så smaskig ut så jag bestämde mig för att göra ett försök med den på LCHF-vis. Jag smakade ikväll, och jesus vad god den var! Smakade nästan som en chokladmunk. Nog var det länge sen jag åt en riktig, men med den här behöver man inte längta efter en vanlig! :-)
 
Jag använde en gammal vanlig hederlig sockerkaksform, men kakan gick sönder, hela ville inte lossna, så jag fick laga den lite. Men det syns inte under chokladtäcket! :-)
 
Ni får använda den choklad ni vill till garneringen, till just den här kakan hade jag Low Carb-choklad från CarbZone, 50 g mjölkchoklad och 50 g mörk choklad.
 
 
Donut Cake
  • 100 g smör
  • 1,5-2 msk bakery+
  • 3 ägg
  • 0,5 dl grädde
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 dl mandelmjöl
  • 2 msk kokosnötsmjöl
  • 1 tsk vaniljpulver
Garnering
  • smält smör
  • sukrin melis
  • 100 g choklad
  • grädde
Ta ut ingredienserna ur kylen i tid, så det får samma temperatur. Vispa rumsvarmt smör med sötning. Vispa ner äggen, ett i taget. Rör sedan ner grädde, bakpulver, mandelmjöl, kokosnötsmjöl och vaniljpulver. Häll över smeten i lämplig form för att se ut som en munk. Grädda i 175 grader i ca 35-40 minuter. Smält smör (kanske 50 g?) och pensla över kakan. Strö över sukrin melis. Smält chokladen med lite grädde och häll över. Garnera eventuellt med någon form av strössel. 
 
 

Quesedillas med kyckling, skinka och ost

Publicerat 2013-02-22 18:30:18 | i kategori Alla recept, Kyckling, Övrigt,
4 kommentarer

Idag gjorde jag quesedillas igen, fast i stället för grillad kyckling hade jag stekt kycklingfilé och så lade jag till skinka. Och så massor av ost förstås. Tacosåsen var slut, så det blev bara grönsaker till. Men mums vad detta är gott!! Det är alltså bland det godaste jag ätit!! Ni måste testa!!
 
 

Angelicas Budapestrulle

Publicerat 2013-02-22 14:47:00 | i kategori Alla recept, Godsaker,
6 kommentarer

Det här var det ett tag sen jag gjorde, men har inte hunnit med att lägga upp receptet. Jag hade aldrig gjort budapestrulle, så jag hämtade inspiration från Marianns bakbok och från vanliga traditionella recept. Jag blev nöjd med min version! :-)
 
 
 
Budapestrulle 4 bitar
  • 4 äggvitor
  • 0,5 msk bakery+
  • 0,5 dl mandelmjöl
  • 0,5 dl hasselnötsmjöl
  • 1 msk kokosnötsmjöl
  • ev 0,5 dl hackade hasselnötter
fyllning
  • vispgrädde
  • hallon
Vispa äggvitor och bakery+ (eller annan valfri sötning). Blanda de torra ingredienserna för sig och vänd sedan försiktigt ner i äggvitan. Bred ut på bakplåtspapper, en rektangel. Grädda i mitten av ugnen i 175 grader i 15 minuter. Stjälp upp på ett annat bakplåtspapper. Dra bort papperet som du hade i ugnen. Låt kallna. Blanda vispad grädde med bär. Bred ut på botten. Rulla ihop som en rulltårta. Som dekoration kan du smälta lite mörk choklad och ringla över.
 
 
 

Kotlettlunch

Publicerat 2013-02-22 12:58:12 | i kategori Mat,
0 kommentarer

Jag brukar inte fota lunchen med kameran. Men idag var det sånt bra ljus så jag kunde inte låta bli :-)
 
Det blev rester igen, kotlett med brysselkål, gurka och tomat. På köttet hade jag smör som jag klippte persilja över. Snabbt persiljesmör alltså ;-)
 
 

Sagan om LCHF:s farlighet

Publicerat 2013-02-22 10:41:00 | i kategori Blandat, Tips,
1 kommentarer

Anna Hallén har skrivit så roliga små historier. Om ni inte läst dom så kommer jag att visa dom här. Här kommer den första...
 
Sagan om LCHF:s farlighet
Anna köper en skruttig begagnad bil som har varit misskött i många många år. Den är körd på fel bensin, aldrig bytt olja, aldrig tvättad, gamla slitna tändstift, ja i ett bedövligt skick.
 
Anna tar hem den stackars bilen och fixar till den. Hon byter olja, nya tändstift, tvättar den, rengör motorn och tankar nu rätt bensin.
 
Efter ett år går bilen sönder!
 
Jag tror det är Annas fel. Det är farligt att sköta om sina bilar såsom bilen behöver bli skött. Alla på verkstaden sa direkt, ”precis så som vi alltid har sagt på den här verkstaden, det är farligt experimentera med sin bil.” och så himlade de lite på ögonen för att Anna varit så kortkad att tro att rätt bensin och ny olja var något bra.
 
Hahahaha!!! Jag tycker det är så roligt!! :-)

LCHF-gröt

Publicerat 2013-02-22 09:54:10 | i kategori Alla recept, Frukost,
0 kommentarer

Idag fick jag för mig att jag skulle äta gröt till frukost. Är hemma och vabbar och brukar alltid äta frukost då. Samt att jag kände för frukost ändå, eftersom jag varit lite trött de sista dagarna.
 
Jag använde mig av Marianns recept. Jag åt inte hela portionen själv, jag gav lite till min 7-åring, som tyvärr inte gillade den. Men gröten är väldigt mättande! Påminner om äggmjölken.
 
LCHF-gröt 1 port
  • 2  ägg
  • 1 dl grädde
  • knappt 1 msk kokosnötsmjöl
  • vaniljpulver
  • kanel
  • 30 g smör
Vispa ägg och grädde i kastrull. Rör ner kokosnötsmjölet. Värm upp och rör ner kryddor och smör. Låt småputtra några minuter. Ät den som den är eller med lite gammaldags lantmjölk. Ta gärna kanel på och kanske en klick smör. Är säkert gott med kardemumma i också.
 
Dagens frukost, lchf-gröt med ostägg och gurka.

Ledsen just nu

Publicerat 2013-02-21 21:55:00 | i kategori Personliga tankar,
4 kommentarer

Just nu känner jag mig så ledsen. Jag läser inlägg av en som är sockerberoende. Och jag blir ledsen. Både för hennes skull och för min egen. Och på hur jävla mycket dåligt jag mått på grund av det. Vilket slöseri. Med liv. Med ork. Med tid. Med hälsa. Med pengar. Med allting. Fy fan...
 
Jag säger bara en sak... Kritisera mig ALDRIG för mitt kostval. Utan LCHF hade jag varit en annan människa idag. En människa lika ledsen som för några år sedan...
 

Broccoliplättar

Publicerat 2013-02-21 20:53:00 | i kategori Alla recept, Tillbehör,
0 kommentarer

Igår stekte jag som sagt broccoliplättar. Jag har tidigare gjort raggmunkar, recept HÄR och HÄR. Men igår orkade jag inte leta reda på receptet utan hittade på ett nytt. Men återigen använde jag mig av en broccolistam. Nu har jag inte exakta mått eftersom jag bara slängde i, men på ett ungefär var det så här:
 
Broccoliplättar ca 8 små
  • 1 broccolistam
  • 1 dl creme fraiche
  • 1 msk fiberhusk
  • salt och peppar
Riv broccolistammen. Blanda den med creme fraiche, fiberhusk och salt och peppar. Låt svälla ca 5 min. Klicka ut i stekpanna (med smör). Tryck ner dem lite grann så de blir plattare. Stek på halv effekt.
 
Här är broccoliplätten tillbehör till falukorv

Mat och mående

Publicerat 2013-02-21 20:34:08 | i kategori Blandat, Matdagbok,
2 kommentarer

Jag hade tänkt uppdatera bloggen redan igår, men efter middagen fick jag rejält ont i magen, och kände mig väldigt trött efter det. Så jag gick faktiskt och lade mig tidigt. Redan 21.15 kröp jag ner under täcket. Hade då redan småsovit lite i soffan så kände att det var läge för det. Det är väldigt sällan som jag lägger mig under filten i soffan och somnar nu för tiden. Ja, om jag inte tittar på någon film som jag egentligen är för trött då... :-)
 
Men, det magonda resulterade i att jag var väldigt lätt på vågen i morse... Yihaa!! ;-) Såg faktiskt en ny siffra... :-)
 
Idag har jag varit piggare, ända till ikväll, då jag blev trött och fick ont i huvet. Har faktiskt slumrat lite sittandes i en säng. :-) Nu känns det bättre så därför tittade jag in hit. Jag har varit väldigt hungrig idag också, så jag har stoppat i mig en hel del. Jag ligger fortfarande i ketos, så ingen fara med det. Även om jag pinar mig lite grann nu, för att det ska hända nåt med vikten, så ser jag inget syfte i att vara hungrig. Så jag äter om jag känner att jag behöver det!
 
Redogörelse över maten igår och idag:
 
Onsdag
Lunch 12.00: köttfärssoppa med creme fraiche
Mellanmål 16.30: Några bitar falukorv medan jag lagade middag. (sen åkte jag och tränade)
Middag 19.00: Falukorv, kokt broccoli med smör, stekta broccoliplättar
 
Torsdag
Frukost 8.45: två kokta ägg med majonnäs och två skinkskivor (efter träning)
Lunch 11.40: Falukorv, broccoli, broccoliplättar, en avokado
Mellanmål 16.00: Några ostskivor, 1 ägg
Middag 17.00: kotlett, stekt vitkål med smält ost, smörstekt brysselkål
Kvällssnacks: En hel del då jag fortfarande kände mig hungrig. Det blev mer ost, mandelsmör, hasselnötssmör, hemgjord nutella, mer stekt vitkål...
 
Tja... nu känner jag mig nöjd i alla fall... :-)

Skrämmande...

Publicerat 2013-02-19 22:28:19 | i kategori Blandat, Fakta, Jag och LCHF,
4 kommentarer

Jag hade inte tänkt logga in på bloggen ikväll, utan ta en "ledig" kväll. :-) Men nu kunde jag inte hålla mig. Hamnade i en diskussion på Instagram om huruvida det är farligt med LCHF, att det leder till både cancer, stroke och hjärt- och kärlsjukdomar... Suck... Det var dessutom det som lärdes ut på en vårdutbildning vid Gävle komvux. Skrämmande att det är så!!!
 
Jag försöker att inte retas upp av sånt, men har svårt att låta bli. Tänk att även idag, lärs helt felaktiga påståenden ut inom vården. Det är inte bara redan befintlig personal som fått utbildning inom den gamla skolan som tror på detta, utan även blivande personal... Ja, jag blir uppretad...
 
En artikel som utbildaren visat upp som undervisningsmaterial om att LCHF är farligt är denna:
LCHF orsakar cancer och hjärt- och kärlsjukdomar
 
Det lustiga med den artikeln är att den egentligen bara säger att man inte ska äta snabbmat, bageriprodukter, choklad, glass, socker utan i stället äta hälsosam mat. Och hur går det stick i stäv med LCHF??
 
Kostdoktorn bemötte den artikeln med detta
Föråldrade varningar i Sydsvenskan
 
Och med det säger jag Godnatt för idag!

Rabatt på Bakery+

Publicerat 2013-02-18 21:47:12 | i kategori Blandat, Tips,
0 kommentarer

Vann du inte i min lilla tävling? Misströsta inte! Du får nu 20 kr rabatt när du beställer minst två påsar Bakery+ eller Table+.
Rabatten gäller för beställningar fram till och med sista februari!
 
Ange bara koden "vardagsliv" när du gör beställningen! Beställer gör du hos Stevia Vital. Ta chansen nu att testa mitt favoritsötningsmedel! :-)
 
 

Matdagbok 18 feb

Publicerat 2013-02-18 21:22:22 | i kategori Matdagbok,
2 kommentarer

Dagens mat med periodisk fasta:
 
Lunch 12.00: matlåda från gårdagens middag, baconlindad kycklingfilé, avokadosmör, stekt vitkål, tomat, broccolisparris
 
Middag 17.30: köttfärssoppa med smetana och creme fraiche
Efterrätt: kände mig inte nöjd så åt ett kokt ägg och citronmandlar, och lite senare en flatbröd med bregott och ett halvt ägg.
 

Ny bok till min samling

Publicerat 2013-02-18 20:41:23 | i kategori Blandat, Tips,
2 kommentarer

Jag fick idag Mariann Anderssons nya bok Baka matbröd med LCHF. En jättefin bok och jag ser fram emot att testa några av dom!
 

Projekt ketos: Resultat vecka 1

Publicerat 2013-02-18 20:02:27 | i kategori Jag och LCHF, Projekt ketos, Viktminskning,
6 kommentarer

Hur gick det nu då efter en vecka med jagande av ketos och fettförbränning? Ja, ni har ju kunnat följa min resa under veckans gång då jag redovisat maten varje dag. Ketos hamnade jag i rätt snabbt, men har inte fått upp den i några höga höjder. Och det är kanske ingen mening med det. Jag har inte läst in mig så jättemycket om området, känner mig fortfarande rätt novis inom området. Av Kostdoktorn att döma så är det optimalt att ligga mellan 2 och 3 mmol/L och onödigt att ligga högre än så, vilket kan betyda att man äter för lite mat. 
 
Jag har halkat ur ketos några gånger, särskilt på morgonen, men har kommit tillbaka i svag ketos på eftermiddagen. Jag har ätit enligt periodisk fasta, men inte följt tiderna slaviskt, speciellt inte under helgen. Någon gång har jag varit i optimal ketos. (det är inte lika säkert att mäta med urin som med blod heller)
 
Hur jag gör framöver har jag inte bestämt ännu. Jag kommer att fortsätta använda stickor, eftersom jag har en drös kvar. Jag ser på dom som en motivation för mig själv att hålla nere kolhydraterna och förhoppningsvis få mig att tappa lite i vikt. Jag har en hel del kilon kvar som jag skulle vilja bli av med men som sitter stenhårt fast.
 
Jag kommer fortsätta uppdatera er löpande om hur det går med den saken. Frekvensen har jag ingen aning om. Jag har en del mål som jag vill uppnå under året. Och dom målen har inte ändrats. Men däremot har jag lite svårt för att vara strikt. Jag trivs bra med LCHF, på mitt vanliga sätt. Och det fungerar perfekt för att stå kvar i min vikt, men det måste till något annat för att kunna få igång viktminskningen igen. Och jag vet inte om jag orkar med det. Efter att ha försökt gå ner i vikt sen jag var liten blir jag lite less på det...
 
Men nu till resultatet för den här veckan!!
- 1,4 kg och - 1 cm runt magen, mitt största problemområde.
 
Ett mycket väl godkänt resultat! Jag har blivit av med en hel del vätska, är inte alls lika vätskefylld längre och bara det är jätteskönt! Fast jag har lite svårt att känna glädje, då jag vet att jag pendlar så mycket och imorgon kan det vara plusresultat i stället. Jag skulle behöva ha flera veckors resultat för att se var trenden går. Och hittills i år har det varit rätt plant... ;-)
 
Era reaktioner då? Har det varit intressant att läsa om det här? Vill ni att jag fortsätter, eller får det räcka nu? :-)

Dag 6 och 7

Publicerat 2013-02-17 21:30:50 | i kategori Matdagbok, Projekt ketos,
2 kommentarer

Jag orkade aldrig skriva något om gårdagen så jag tar hela helgen i ett svep i stället.
 
Lördag dag 6
Lunch 13.15: Te med kokosfett, kokosmicrobröd med bregott, ost och gurka, tre skinkrullar, keso, ett kokt ägg med majonnäs (efter träning dessutom)
Middag 17.15: McFeast utan bröd på McDonalds
Kvällsfika vid 21: Mejerifri hallonglass
 
Söndag dag 7
Frukost 8.30: Te, 1 dl turkisk yoghurt, fyra hallon, kokoschips, en sked mandelsmör. Två skivor konjaksmedvurst, ett par skivor alspånsrökt bogfläsk, ett kokt ägg med majonnäs, gurka.
Lunch 12.15: tonfisk i vatten (knappt en halv burk), en liten avokado, ett kokt ägg med majonnäs.
Mellanmål ca 15.30: två skedar mandelsmör
Middag 17.30: baconlindad kycklingfilé med avokadosmör, broccolisparris, smörstekt vitkål, tomat.
Kvällsfika ca 21: tre skedar mandelsmör
 
Jag har kollat stickan flera gånger under helgen, och har varit i ketos hela tiden tror jag, men väldigt lågt. Nu ikväll strax före 20 kollade jag igen och då var den mörkast hittills.
 
 
 

Avokadosmör

Publicerat 2013-02-17 18:54:17 | i kategori Alla recept, Tillbehör, Övrigt,
3 kommentarer

Det här receptet hittade jag hos Monique och jag tyckte det lät så bra så jag testade idag. Gott och extremt mättande! Det blir ganska mycket, räcker säkert till 6-8 portioner.
 
 
Avokadosmör
  • 100 g mjukt smör
  • 2 avokado
  • 0,5 lök (jag använde en liten schalottenlök)
  • 1 dl smetana
  • salt och peppar
  • 1 tsk röd chili (jag använde mig av chilipulver)
Blanda alla ingredienser tillsammans. Jag använde en stavmixer för att det skulle bli slätt. Krydda efter smak.
 
Dagens middag: Baconlindad kycklinfilé, broccolisparris, avokadosmör, smörstekt vitkål och tomat. Jag blev så mätt så jag tog mig knappt från bordet... :-)

Vad är LCHF? Det här tycker jag!

Publicerat 2013-02-17 10:54:21 | i kategori Fakta, Jag och LCHF,
3 kommentarer

Ja, vad är LCHF? Naturligtvis är det Low Carb Higt Fat = Lite kolhydrater, mycket fett. Så glöm genast bort det där med att det är en högproteindiet för det är det INTE!
 
LOW CARB betyder INTE att man tar bort alla kolhydrater, utan att man äter LITE kolhydrater. 
 
HIGH FAT betyder heller inte att man äter halva tallriken med smör. Det betyder att man inte är rädd för fettet, man äter fett för att dels hålla sig mätt och för att det helt enkelt är livsnödvändigt för kroppen!
 
Sådärja, det var lite BASICS! Det här vet alla som äter LCHF, men bland dom som inte gör det råder det en del missuppfattningar...
 
I det här inlägget skriver jag om vad LCHF är för MIG! Jag ska försöka att hålla det kort... :-)
  • Försöka äta bra råvaror och ekologiskt så långt som är möjligt.
  • Undvika gluten, margarin, tillsatser, E-ämnen, onödiga kolhydrater, stärkelse, och framförallt: SOCKER!
  • Äta naturligt fett i form av t.ex. smör, grädde, ost, ägg, kokosfett, avokado, nötter, rapsolja, olivolja.
  • Äta protein som vanligt i form av t.ex. ägg, kött, kyckling, fisk, skaldjur
  • Äta bra kolhydrater i form av ovanjordsgrönsaker som broccoli, blomkål, vitkål, brysselkål, zucchini, aubergine, svamp, spenat, gurka, tomat, paprika m.m. Och bär, men kanske inte varje dag.
  • Undvik potatis, pasta och ris som innehåller mycket stärkelse och därmed höjer blodsockret. Rotfrukter kan ätas ibland.
  • Undvik frukt! Ni har väl hört uttrycket: "frukt är också godis". Ja det stämmer, för mig är frukt godis. Det innehåller massor av socker och inte alls så många vitaminer som man tror. Jag är väldigt restriktiv med frukt för mig själv, och inte heller mina barn äter mycket av det. Börja se på frukt som "naturens godis".
  • Undvik sötningsmedel. Många ser bara till kolhydratinnehållet och dricker lightdrycker som Cola light, och en massa energidrycker som Celsius. Det är något som inte hör hemma i LCHF enligt mig. Lyxa till det någon gång ibland , om du nu måste, i stället för att dricka det ofta. För mig räcker mineralvatten med smak i stället för läsk.
(Jo, jag använder själv sötningsmedel ibland. Då naturliga sötningsmedel i form av stevia och erythritol. En kolhydrat som inte tas upp av kroppen. Huruvida det är naturligt eller inte tvistar de lärde. Oavsett tycker jag inte att man ska använda dessa sötningsmedel ofta heller. Jag använder det till att söta bakverk ibland, och jag äter inte bakverk varje dag. Jag tycker heller inte att man ska använda det till att söta yoghurt, använd då i stället bär.)
 
Ja, ungefär sådär ser väl jag på LCHF. Det går ut på att äta så naturlig mat som möjligt. Tänk efter hur man åt förr. Och då menar jag inte hur dina föräldrar åt, eller generationen innan. Tänk lite ännu längre tillbaka. Hur åt man då? 
 
Jag kan inte se något ohälsosamt med det här. För mig känns det här som det mest naturliga som finns!

Lyxfrukost!

Publicerat 2013-02-17 10:37:00 | i kategori Frukost, Mat,
1 kommentarer

Idag åt jag frukost med familjen, och slog då till med en riktig lyxfrukost!
 
 
En kopp te (glömde kokosfettet) En liten skål med turkisk yohgurt (ca 1 dl), lite kokoschips, fyra hallon, en liten sked mandelsmör. Och en tallrik med två skivor konjaksmedvurst, ett par skivor alspånsrökt bogfläsk, gurka, ett kokt ägg med majonnäs. Och mätt var jag efteråt... :-)

Banankaka med cashewnötter

Publicerat 2013-02-16 21:05:00 | i kategori Alla recept, Godsaker,
11 kommentarer

Frukt ska man ju vara försiktig med när man äter LCHF, och framför allt om man försöker gå ner i vikt. Någon gång ibland unnar jag mig att äta frukt. Och banan är ett bra naturligt sötningsmedel. När jag gjorde den här kakan hade vi bruna bananer hemma och min yngsta dotter ville baka, så då fick det bli en variant på en banankaka, med goda cashewnötter i som en twist.
 
 
 
Banankaka
  • 3 ägg
  • 50 g mjukt smör
  • 1 dl creme fraiche
  • 125 g mascarpone
  • 1,5 dl cashewnötter
  • 2 dl hasselnötsmjöl
  • 2 msk kokosnötsmjöl
  • 2 msk kakao
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 1 tsk bakpulver
  • 3 små mogna bananer
Vispa äggen med elvisp, rätt fluffigt. Tillsätt mjukt smör och mascarponeost och vispa. Mal cashewnötterna i t.ex. en matberedare. Tillsätt nötter, hasselnötsmjöl, kokosnötsmjöl, kakao, vaniljpulver och bakpulver. Mosa bananerna och tillsätt även dom. Häll över smeten i en lämplig form, klädd med bakplåtspapper. Grädda i 175 grader i ca 40-45 minuter. Den ska vara geggig. Låt den svalna ordentligt. Låt den gärna kallna i kylskåpet några timmar.
 

Styrketräning och familjejympa

Publicerat 2013-02-16 20:37:52 | i kategori Blandat, Träning,
0 kommentarer

Imorse åkte jag först och tränade på jymmet, och tog igen passet jag missade i torsdags. Det kändes bra, och jag hade tid att göra ett par extra övningar. Sen kom yngsta dottern dit för att gå med mig på familjejympa. Det tycker hon är roligt! :-)
 
Sen har vi ätit lunch, och varit i Birsta och letat slalompjäxor åt mig. Det blev både ett par pjäxor och ett par Sorel vinterkängor. Håller på att utrusta mig inför sportlovet... :-) Och sen tog vi en middag på McDonalds...
 
 
Jag hade varit förutseende och tagit med ägg. Hon åt upp båda, så jag fick vackert vänta tills vi kom hem :-)
 
Inga problem att äta på McDonalds heller, jag tog en McFeast utan bröd!

Dag 5

Publicerat 2013-02-15 21:44:25 | i kategori Matdagbok, Projekt ketos,
0 kommentarer

Sov ordentligt i natt då jag gick och lade mig tidigt igår, så jag har varit mycket piggare idag. Har bara ätit två gånger idag. Fast jag har fantiserat om allt gott jag skulle äta ikväll, ketos eller inte, men jag fick ont i magen efter middagen, så jag har hållit mig. :-)
 
Enligt stickan efter jobbet, innan middagen, var jag i ketos, men jag kommer inte upp i någon mörkare färg. Får se om det händer något mer i helgen eller om jag kommer att mumsa i mig gottigheter ;-)
 
Lunch 11.30: Ugnsomelett, karré- och baconfräs, stuvad spenat
Middag 17.15: Quesedillas med creme fraiche och tacosås samt gurka och tomat

Quesedillas a la LCHF

Publicerat 2013-02-15 19:54:35 | i kategori Alla recept, Kyckling, Övrigt,
6 kommentarer

Jag gjorde en jättegod middag idag!
 
 
Fick för mig att jag skulle göra quesedillas och använda receptet på tortillas. Men jag ändrade receptet lite, äggen jag hade idag var jättestora så smeten blev väldigt geggig, därför gjorde jag lite annorlunda. Men det blev verkligen bra. Både gott och mättande! Och maken och jag var eniga om att det var minst lika gott som "vanliga", om inte ännu bättre. Och lätt att skära! :-)
 
Quesedillas med grillad kyckling 2 port
  • 2 stora ägg
  • 25 g smält smör
  • 1 msk grädde
  • 1,5 msk fiberhusk
  • 1 msk pofiber
  • salt
  • grillad kyckling i bitar
  • ostskivor
Värm ugnen till 175 grader. Vispa alla ingredienser med elvisp (utom kyckling och ost). Låt svälla ca 10 min. Klicka ut smeten på två bakplåtspapper. Lägg plastfolie över och kavla ut i en rund ring som passar din stekpanna. Grädda gärna i varmluftsugn ca 10 min, tills de ser färdig ut och bara börjar bli brun i kanten.
 
Värm en stekpanna med smör. Lägg i ett av bröden, lägg först på några ostskivor, lägg på grillad kyckling och sen massor av ost. Lägg på det andra brödet. Stek på svag värme så att du inte bränner brödet men så att osten kan smälta. Vänd efter en stund och stek även på andra sidan. Dela i två och servera med creme fraiche, tacosås och grönsaker.
 

Dag 4

Publicerat 2013-02-14 21:59:00 | i kategori Matdagbok, Projekt ketos,
2 kommentarer

Som jag redan skrivit så har dagen varit lite halvkass. Men kvällen har känts bra. Har varit hungrig och åt stor lunch och stor middag och klämde sen i mig ett kvällsfika också i sista stund. Jag är kvar i ketos, men det blir ingen mörkare färg. Det har blivit en hel del mejeriprodukter idag, då det var korvstroganoff med både grädde och creme fraiche, och så löksåsen med en hel massa grädde i till middag. Plus att det ju är en hel del kolhydrater i falukorven trots att jag valde den bästa jag hittade.
 
Lunch 11.45: Korvstroganoff med ett stekt ägg och broccoli
Middag 17.00: Stekt fläsk med löksås, ärtskott. Ett kokt ägg och några ostskivor efteråt.
Kvällsfika 19.59: Ett kokt ägg med majonnäs
 
När det här blir publicerat har jag redan gått och lagt mig. Jag och maken ska för en gångs skull gå och lägga oss tidigt! Vi behöver sova båda två... (jo, det går ju faktiskt att tidsinställa inlägg, så det är inte säkert att jag har suttit och skrivit när det publiceras...)
 
 

Blev varm i hjärtat

Publicerat 2013-02-14 20:52:03 | i kategori Vardag & familj,
0 kommentarer

Som sagt, dagen blev bättre vid middagstid. Dels lagade jag fläsk med löksås som är en stor favorit hos mig! ;-)
 
Men så kom det fina saker med posten som gjorde mig glad!
 
Mina barn fick varsitt jättefint alla hjärtans dag-kort från sin mormor, med en slant och hälsning. Båda barna blev glada och jag blev varm i hjärtat av omtanken. Tack snälla! ♥
 
Och så fick jag också nåt med posten. Jag har vunnit ett armband av J.K.K Design som kom med posten idag. Jättefint och det satt bra. Men dessutom följde det med en lapp som gjorde mig varm i hjärtat igen! Vilka gulliga människor det finns! :-)
 
Om ni skyndar er och tittar in där idag och beställer är ni dessutom med och tävlar om en goodiebag med vårtema!
 
Har vi firat något här hemma? Vi brukar inte göra det, men i år fick barnen varsin present imorse, med ett diadem, hårspännen och hårsnoddar. Och det blev uppskattat! :-)
 
 
 
 

Tävlingen slut! Grattis Evelina!

Publicerat 2013-02-14 20:43:43 | i kategori Blandat,
1 kommentarer

Nu är min lilla tävling om Bakery+ avslutad och vinnare är EVELINA som önskade sig prinsesstårta! 
 
Jag får tacka så mycket för alla som engagerade sig och kom på något. Det var en stor variation bland det som önskades måste jag säga! Vi får väl se om jag vågar mig på att göra ett försök med något av dom någon gång. Fast det blir svårt med fruktsalladen som var ett önskemål... ;-)
 
Evelina, maila mig din adress på [email protected] så ska jag skicka vinsten till dig!
 
 

Förbaskade klåda!

Publicerat 2013-02-14 18:41:00 | i kategori Personliga tankar,
4 kommentarer

Ibland blir jag så less! På allt!! Den här dan har varit en sån dag, ända fram till middagen.
 
Jag struntade i att åka och träna i morse då jag hade lite ont i halsen och kände mig allmänt trött. Så långt allt väl... (bara jag tar igen det passet nån gång)
 
Sen fick jag värsta attacken av klåda på hela kroppen efter duschen. Främst ben och armar. Jag sprang omkring och försökte göra mig klar själv och hjälpa barnen. Men till slut klarade jag inte mer utan gick och stängde in mig i sovrummet och lade mig i lugn och ro i sängen och väntade på att det skulle gå över. 
 
Jag har verkligen NOLL tålamod när klådan sätter in, och man ska helst inte prata med mig över huvud taget. Det är rent ut sagt SKITJOBBIGT!! 
 
Efter att ha legat en kvart kanske så lugnade det ner sig, men inte helt, så jag gick och tog ännu mer tabletter. 
 
Jag brukar klara av Tavegyl, men idag var första gången jag tog två stycken så jag har känt mig loj i kroppen hela dagen... Loj och trött och oinspirerad. Hoppas morgondagen blir bättre!
 
Sådär, nu har jag gnällt klart... Vad som gjorde dagen bättre berättar jag om senare! :-)
 
 

Glöm inte tävlingen!

Publicerat 2013-02-14 18:10:29 | i kategori Blandat,
0 kommentarer

 
Klicka på bilden så kommer du till rätt inlägg!

Gratinerad aubergine

Publicerat 2013-02-14 16:05:00 | i kategori Alla recept, Tillbehör,
1 kommentarer

Det här tillbehöret åt vi i helgen till kött. Jag fick inspirationen hos en av mina Instagram-vänner - majaslchf. Det blev underbart gott! Nog det godaste jag gjort med aubergine hittills! Jag har inga exakta mått, ni får blanda så det känns bra. :-)
 
Gratinerad aubergine 4 halvor
  • 2 små auberginer
  • creme fraiche (kanske 0,5-1 dl)
  • salt, peppar
  • vitlök
  • riven ost
  • riven parmesan
Dela auberginerna i två halvor. Gröp ur innehållet. Blanda det med creme fraiche och riven ost. Krydda med salt och peppar och vitlök (jag tog vitlökspulver). Fyll auberginerna med blandningen och strö över riven parmesanost. Gratinera i 200 grader tills de ser härligt bruna och fina ut.
 
Här är auberginen tillbehör till helstekt marinerad fläskkarré och hemlagad bearnaisesås

Matrevolutionen på rea!

Publicerat 2013-02-13 21:03:00 | i kategori Tips,
1 kommentarer

Nu finns chansen att köpa Andreas Eenfeldts bok Matrevolutionen, INBUNDEN, på rea hos Bokus.com. Har du ännu inte läst den så KÖP! Jag har läst den och tipsat om den flera gånger. Jag är övertygad om att alla som läser den kommer att se på mat och kost på ett nytt sätt...
 
 
 
Och vill du inte köpa den själv, så kan du få låna pocketversionen av mig! :-)

Dag 3

Publicerat 2013-02-13 20:28:39 | i kategori Matdagbok, Projekt ketos,
0 kommentarer

Ingen förändring på stickan imorse, nere i botten... Kändes sådär...
 
Hoppade naturligtvis över frukosten, tog en kopp te bara. Sen på lunchen gick jag ut på stan. Så jag hoppade lunchen också. 
 
Så det första med kalorier jag stoppade i mig var när jag lagade mat. Kunde inte låta bli att provsmaka... ;-)
 
Men innan dess kollade jag stickan igen, och YES! Nu hade den börjat röra sig! Skönt...
 
Dagen har varit seg. Jag har varit trött och oinspirerad. Antagligen en kombination av för lite sömn tillsammans med omställningsbesvär. Av den lättare sorten då jag även åt LCHF innan den här veckan...
 
Tränade styrka direkt efter middagen. Jag har ju bara en halvtimme på mig på onsdagar, men det räckte...
 
Dagens mat:
Middag 17.15: ugnsomelett, karré- och baconfräs, stuvad spenat
Kvällsfika 19.15: te med kokosfett, kokosmicrobröd med bregott, ägg, majonnäs, bregott, ost och ärtskott. Plus ett kokt ägg.
 
 
 

Dag 2

Publicerat 2013-02-12 23:03:00 | i kategori Matdagbok, Projekt ketos,
1 kommentarer

Då var dag 2 av Projekt: Ketos slut. Ingen förändring på stickan imorse. 
 
Jag tränade imorse. Fastande så klart. Och sen struntade jag i frukosten utan väntade till halv tolv ungefär. Då var jag både hungrig och trött i huvudet. Sen har jag fortsatt varit småhungrig hela dagen. Vet inte om det passar mig att vänta med att äta när jag tränat. Jag får se hur jag gör i fortsättningen. 
 
Ikväll efter jobbet hade jag körövning med tillhörande årsmöte. Där skulle vi fika mackor, så jag hade förberett mig och tagit med mig en tekaka, så jag klarade det. Och på jobbet när det bjöds på semlor åt jag ägg i stället! ;-) Jag luktade på en semla för jag ville kunna njuta genom lukten, men den luktade inte ens gott. Den luktade torrt och jäsigt och vetemjöligt och hade en sån där unken ont i magen-lukt, så det var inte speciellt svårt att låta bli... :-)
 
Lunch 11.30: Kycklinggryta från igår, med extra kokosfett, 1 avokado
Mellanmål 14.00: Två kokta ägg
Middag 16.30: Fläskkarré, bearnaisesås, broccoli, avokade
Kvällsfika 19.00: Te och tekaka med smör, ost och skinka

Semmelmuffins

Publicerat 2013-02-12 16:35:00 | i kategori Alla recept, Godsaker,
2 kommentarer

Jag utgick från mitt semmelrecept när jag gjorde dessa muffins. Jag gjorde om det lite eftersom jag ville ha lite annan konsistens. Jag tog lite mer sötning också. Den här gången rev jag inte mandlar med mandelkvarn utan använde mig av ett eget mandelmjöl jag hade i kylen som jag malt i matberedaren. Då blev mandelmassan av en helt annan konsistens och jag fick ta mer grädde än till mandelmassan jag hade till semlorna. Så tänk på att hälla i grädden försiktigt, så ni får den konsistens ni vill ha, det kan alltså behövas olika mycket beroende på hur mjölet är. 

 
Semmelmuffins 10 ganska stora
  • 6 ägg
  • 1,5-2 msk bakery+ (eller annan motsvarande sötning, ev lite mer)
  • 75 g smör
  • 0,75 dl grädde
  • 0,75 dl turkisk yoghurt
  • 2 dl mandelmjöl
  • 2 msk kokosnötsmjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 msk fiberhusk
  • 2 tsk kardemumma
Vispa ägg och sötning fluffigt. Smält smöret och rör ner det, grädden och yoghurten i äggsmeten. Blanda de torra ingredienserna för sig, och rör sedan ner det i äggsmeten. Låt sedan smeten stå och svälla 5-10 min. Ta en spritspåse och skeda över smeten. Spritsa ut degen i muffinsformar. (Gärna i muffinsplåt) Grädda i 175 grader i 20-25 minuter. Låt muffinsarna bli kalla.
 
Mandelmassa
  • 2 dl mandelmjöl, eller rivna mandlar (skållad och skalad)
  • 1 tsk bakery+
  • 1 droppe bittermandelarom
  • ca 1 dl grädde
Anävnd vanligt madelmjöl eller riv mandel i mandelkvarn. (för att få mer mandelsmak än köpt mandelmjöl) Blanda mandeln med sötning och grädde och vispa med elvisp eller matberedare. Grädden kan ni hälla i försiktigt efter hur lös ni vill ha den.
 
Skär av toppen av muffinsarna. Gröp ur en liten grop. Blanda mandelmassan med det ni gröpt ur. Klicka ut i gropen och bred ett litet lager uppepå. Spritsa vispad grädde på muffinsen. Lägg på toppen. Sikta eventuellt över sukrin melis.
 

Första dagen

Publicerat 2013-02-11 21:37:00 | i kategori Mat, Matdagbok, Periodisk fasta,
6 kommentarer

Idag påbörjade jag periodisk fasta igen, som jag tycker jag mår så bra av. Fast jag kommer inte att hålla samma tider varje dag eftersom jag tränar vissa morgnar, och inte tror att jag klarar mig utan mat så länge. Men vanliga dagar ska jag i alla fall hålla ätfönstret mellan 12-20!
 
Periodisk fasta innebär att man förlänger den normala nattfastan. Vanligtvis innebär det att fastan är mellan 20-12 och att man då har då ett 8-timmars ätfönster.
 
Började min hårdkörarperiod idag med att nästintill hålla mig mejerifri! Endast lite creme fraiche i bearnaisesåsen.
 
Lunch kl 12: Helstekt karré, hemgjord bearnisesås och broccoli (avokadon på bilden var dålig, gick inte att äta)
 
Middag kl 17.30: Kycklinggryta med lök, vitkål, champinjoner, böngroddar, kokosmjölk och extra kokosfett, en halv tärning grönsaksbuljong och 1 tsk grön currypasta
 
Kvällsfika kl 20: Tre kokta ägg med majonnäs
 
 
 

Projekt: Ketos

Publicerat 2013-02-11 20:54:00 | i kategori Fakta, Jag och LCHF, Projekt ketos, Tips, Viktminskning,
2 kommentarer

Idag har jag påbörjat ett nytt projekt: Att hamna i KETOS! Under min tid med LCHF har jag många gånger undrat om jag någonsin kommer i ketos. Nu kommer jag att veta för nu har jag köpt KETOSTIX! Jag testade imorse och naturligtvis var jag inte i ketos, inte det minsta. Det har varit lite för mycket av det goda på slutet... Men nu ska jag hårdköra ett tag och se vad som händer. Det ska bli intressant att se hur lång tid det tar för mig, och OM jag nånsin når ketos. Men det är väl självklart att jag gör det, eller?! :-)
 
Och vad är då ketos?? Här kommer två utdrag från Kostdoktorn:

"Ketos är ett tillstånd som innebär att kroppen har extremt hög fettförbränning. Även hjärnan drivs då på fett, via ketonkroppar. Dessa är energimolekyler i blodet (liksom blodsocker) som tillverkas av fett i levern och blir bränsle för hjärnan.

 

För att få igång ketonproduktionen behöver mängden av hormonet insulin i blodet vara låg. Ju lägre insulin, desto högre ketonproduktion. Och när man har en välkontrollerad rejäl mängd ketoner i blodet så är det ett bevis på att insulinet är mycket lågt – och att du får maximal effekt av din lågkolhydratkost. Det kallas optimal ketos."

 

"Ketos är ett naturligt tillstånd där kroppen till allra största delen går på fettförbränning.Hemligheten är att äta mycket lite kolhydrater och måttligt med protein. Samt att äta sig lagom mätt på fett.

 

Okunniga förväxlar naturlig ketos med det sjukliga tillståndet ketoacidos som har helt andra orsaker (vanligen typ 1 diabetes och extrem insulinbrist). Vid detta farliga tillstånd har man runt tio gånger högre koncentration av ketoner samt skyhögt blodsocker.

 

Naturlig ketos är däremot ofarligt och innebär stabilt välkontrollerat blodsocker och välkontrollerade blodketoner."

 

Bild på Ketostix som finns att köpa på apoteket

Misslyckade bakverk

Publicerat 2013-02-10 20:49:58 | i kategori Blandat, Godsaker,
4 kommentarer

Ibland misslyckas man fatalt med sina bakverk. Igår gjorde jag en marängtårta med hallon. Det började bra med en god smet, men sen blev det pannkaka. Hur gör man med maräng och LCHF egentligen? Funkar det? Jag får fortsätta experimentera. Men den blev god i alla fall!
 
Och idag försökte jag mig på en slags blåbärspaj. Som misslyckades ännu mer. Den blev heller inte lika god. 
 
Men eftersom jag fotoade kan jag väl ändå bjuda på bilderna. Så kan vi låtsas att de blev perfekta. :-)
 
 
 
MEN! Jag har faktiskt några bakverk på lut fortfarande, som jag inte hunnit lägga ut än. Så det kommer några fler recept! :-)

TÄVLING: Bakery+

Publicerat 2013-02-10 18:27:26 | i kategori Blandat, Tips,
37 kommentarer

Jag har tidigare skrivit om att jag köpt Bakery+ som sötning till bakverk. Nu har jag använt det ganska mycket och jag känner mig nöjd med det. Det är väldigt drygt och ger en bra sötma. Jag upplever ingen speciell bismak, och jag kommer att fortsätta använda det här sötningsmedlet i mina recept. Du kanske redan har märkt att det brukar stå Bakery+ i mina bakrecept.
 
Nu ger jag, i samarbete med Stevia Vital, dig möjligheten att testa detta sötningsmedel genom att anordna en liten tävling.
 
Vinsten är en påse BAKERY+, även kallat "Mariannsocker". Om du tittar HÄR kan du läsa om produkten.
 
Hur gör du för att delta i tävlingen?
Det enda du behöver göra är att berätta vilket bakverk du önskar fanns som LCHF-alternativ, i kommentarerna till detta inlägg. Tävlingen pågår från nu till kl 20 torsdag 14 februari! Lycka till!!
 
Du tävlar väl? Så kan du göra mina goda bakverk med rätt sötningsmedel! ;-)

Mammagos i stället för kettlebells

Publicerat 2013-02-10 16:28:18 | i kategori Vardag & familj,
1 kommentarer

Jag skulle ju träna kl 16 idag. Men det blev familjen som gick före. Vår treåring är inne i en väldigt trotsig period och får ordentliga utbrott. Idag har det varit skrik och grin mest hela dagen och när klockan började närma sig träningstid kom värsta utbrottet. Då klev jag in och efter det behövdes lite mammagostid med saga. Så kan det gå! Snart är det middag och sen blir det inspelad melodifestivaltittande med barnen.
 
Lugnet efter stormen... Här sitter hon och gör lite skrivläxa :-)

LCHF-tekakor med chiafrön

Publicerat 2013-02-10 07:51:00 | i kategori Alla recept, Bröd,
6 kommentarer

Här kommer receptet på de goda tekakorna jag gjorde igår. Har ni inte chiafrön hemma så ta mer av linfrön eller nåt annat! Nu kan ni baka till en god frukost, eller kanske till matsäcken om ni ska ut på utflykt idag!
 
 
Tekakor med chiafrön 6 st
  • 5 ägg
  • 50 g smör
  • 0,5 dl grädde
  • 0,5 dl turkisk yoghurt
  • 1 dl mandelmjöl
  • 2 msk kokosnötsmjöl
  • 0,5 dl linfrön
  • 0,25 dl chiafrön
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 msk pofiber
  • 2 msk fiberhusk
  • 0,5 tsk salt
Vispa äggen fluffigt. Smält smöret och rör ner det, grädden och yoghurten i äggsmeten. Blanda de torra ingredienserna för sig, och rör sedan ner det i äggsmeten. Låt sedan smeten stå och svälla 5-10 min. Blöt händerna med kallt vatten och forma runda bollar. Lägg på bakplåtspapper och platta till dom. Grädda i ugn ca 20-25 minuter på 175 grader. Låt bullarna kallna.
 
 

LCHF-fika till jobbet

Publicerat 2013-02-09 20:49:41 | i kategori Blandat,
0 kommentarer

Igår hade jag med mig semmelmuffins till jobbet och bjöd mina kollegor på dom. De verkade som att de uppskattade dom! Kanske inte den värsta sockerråttan men de övriga ;-) Receptet kommer senare, har inte riktigt hunnit med mig än!
 

Chiafrön

Publicerat 2013-02-09 15:31:00 | i kategori Blandat, Mat, Tips,
5 kommentarer

Jag har köpt ett nytt livsmedel, chiafrön. Jag hittade det här hos min lokala ICA-butik, av märket Risenta. Det finns naturligtvis andra märken också att köpa. Jag hade för mig att jag läst att det var nyttiga frön så jag tänkte testa.
Chiafrön är tydligen rena superfröet. Det kommer från Mexiko och har använts sedan urminnes tider av aztekerna. Dessa frön är rika på protein, Omega-3, fibrer, essentiella aminosyror, vitaminer och mineraler som magnesium, järn, kalcium och kalium. De ska t.ex. innehålla 8 gånger mer omega-3 än lax! De kan användas både i bakning, eller i gröten, i salladen, müsli.
 
Benämningen "chia" kommer från ett ord som ursprungligen betyder "oljig", vilket kommer sig av att det bildas en geléartad hinna runt fröet om man lägger det i vatten.
 
Dessa frön är också populära bland löpare. I norra Mexiko finns stammen "Tarahumara" som anses vara världens bästa långdistanslöpare, för dem är fröna ett baslivsmedel. 
 
Det går att göra något som kallas för "iskiate" (kallas också chia fresca) av chiafröna. Det är drycken som anses vara en riktig energidryck och ger alla som dricker den in riktig energiboost och blir som en duracellkanin. Jag har inte testat det själv, men verkar vara populärt bland långdistanslöpare.

Lördagsfrukost

Publicerat 2013-02-09 14:53:31 | i kategori Frukost,
1 kommentarer

Vi låg länge idag. Eller jag gjorde det iaf, barna var det fart på tidigt... Fast det var mannen som fick kliva upp hela tiden, jag låg kvar och försökte sova så länge jag kunde... :-)
 
Men det var jag som ställde mig och bakade tekakor till frukost och dukade och tände ljus för att ha en mysig helgfrukost!
 
Det är gott med hallon till fil och yoghurt
 
Våra mejerier och de fröer och nötter vi brukar äta till frukost i familjen. Och på helgen får barnen äta flingor eller havrefras om de vill.
Mmm... gott med frukost...

Dagens bloggtips

Publicerat 2013-02-08 20:53:48 | i kategori Blandat, Tips,
3 kommentarer

Chewpakka - även kallad Lisa Pedersen har en trevlig blogg som jag tänkte tipsa om idag. Hon är en av de allra första jag började följa på Instagram och har gjort så sen dess. Hon äter LCHF och bjuder på tips och recept, men även många andra saker som tjejer brukar gilla, ni vet tips om smink och kläder... Tack vare henne har jag börjat ha röda läppar ibland... :-)
 
Klicka på bilden så hamnar ni på hennes blogg!

Vem är det i fönstret?

Publicerat 2013-02-08 20:40:15 | i kategori Vardag & familj, Viktminskning,
1 kommentarer

Vet ni, vi har ett fönster vid köksbänken. Där brukar jag se min spegelbild när jag lagar mat, det brukar ju vara mörkt ute vid middagstid. Egentligen vill jag inte titta på mig då, för jag brukar tycka att jag ser så tjock och plufsig ut. Att magen är alldeles för stor. Men idag tyckte jag inte det! Jag vred lite på huvet och såg mig, och där såg jag en tjej som såg helt normal ut! Precis som vem som helst! Vilken känsla! Jag tycker det är så underbart att känna mig så. För det är verkligen inte roligt att känna sig tjock...
 
Nä, det här är inte fönsterbilden, då hade jag mjukiskläder på mig :-) Det här är en bild av dagens outfit. Klänningen har krympt så mycket i tvätten att den knappt nådde över rumpan, men jag var ju tvungen att använda den nån gång. Den var faktiskt oanvänd! :-)

Ingen fancy middag

Publicerat 2013-02-07 22:22:05 | i kategori Mat,
2 kommentarer

Idag var en sån där dag när middagen var oplanerad igen. Det enda jag kunde komma på var korv... Så jag köpte falukorv (Scan Deli 68% kötthalt var den bästa jag hittade) och ett paket bacon. Och så förstås en hel massa andra varor...
 
Jag lindade falukorven med baconskivor. Snittade den och lade ner lite ketchup och små ostbitar. Och sen lade jag några ostskivor uppepå också och skjutsade in i ugnen på 225 grader. Enkelt och bra, och barnen gillade det! :-)
 
Jag vet, dålig bild... men detta är ju ingen fotoblogg heller...
Jag tog kokt ägg, majonnäs och lite avokado som tillbehör. Barnen fick kokt ägg och morot som tillbehör.
 
En liten shoppingbild, det var dags att fylla på lite hemma. Fast nu är äggen nästan slut igen! Blir lätt så när man kokar ägg och sen dessutom ställer sig och bakar... :-)

Cravings med LCHF

Publicerat 2013-02-06 21:27:33 | i kategori Blandat, Mat,
5 kommentarer

Alltså, jag har verkligen fått dille på cashewnötssmöret från Kung Markatta! Det är det absolut godaste jag vet just nu!! Jag går och längtar tills jag får ta fram en sked ur lådan och plocka fram burken ur kylen och bara njuuuta.... Tur att det är något så pass nyttigt i alla fall. Hade ju varit värre om det varit godis!
 
Ja, det är min craving med LCHF just nu. Har ni någon?
 
Och nu är min burk slut igen...

Kycklinggryta till middag

Publicerat 2013-02-06 21:03:52 | i kategori Alla recept, Kyckling, Mat,
1 kommentarer

Idag skulle det lagas kyckling till middag. Jag visste att det fanns lite grejer hemma att använda i matlagningen, så jag hade inte planerat nåt särskilt. Och som vanligt med LCHF-mat blev det ju jättegott!! :-)
 
 
 
Kycklinggryta med curry och zucchini
  • 1 kg kycklingfilé
  • 1 dm purjolök
  • ca 150 g färska champinjoner
  • 1 zucchini
  • 2 dl grädde
  • 2 dl creme fraiche
  • 0,5 tärning ekologisk grönsaksbuljong
  • salt
  • peppar
  • curry, ca 0,5 tsk
 
Skär kycklingen i mindre bitar och stek i stekpanna eller gryta. Stek lök, champinjoner och zucchini för sig under tiden. Lägg över grönsakerna i kycklingen. Häll på grädde och creme fraiche. Lägg i buljongtärningen, och krydda. Låt grytan puttra ihop ett tag, cirka 10-15 minuter. Servera med valfria grönsaker.
 

 

Angelicas lyxiga kladdkaka

Publicerat 2013-02-06 16:43:00 | i kategori Alla recept, Godsaker,
7 kommentarer

 
Jag har gjort en kladdkaka med en massa härlig choklad i. Jag gjorde om ett gammalt recept på en kladdkaka som jag haft några år. Den här blir inte som en traditionell kladdkaka, utan mer krämig. Hur som helst är den jättegod och gick hem hos både mig, maken och 7-åringen. Och även hos några på jobbet. Jag använde lika mycket 70% som 86% choklad, men det där gör du som du vill med. Även sötningen, den behövs inte om du är avsötad.
 
Angelicas lyxiga kladdkaka
  • 4 ägg
  • 2 msk bakery+
  • 200 g smör
  • 200 g mörk choklad, minst 70 %
  • 2 dl mandelmjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljpulver
 
Vispa ägg och bakery+ (eller valfri sötning) fluffigt. Det tar några minuter. Smält smöret och chokladen tillsammans. Rör ner det i äggsmeten. Blanda mandelmjöl, bakpulver och vaniljpulver och rör sedan ner det i chokladsmeten. Smörj en form med löstagbar kant med smör och bröa med mandelmjöl. Grädda mitt i ugnen i 175 grader i 8 minuter. Låt kakan bli kall. Låt den gärna stå i kylen till nästa dag. Ta fram den en stund innan servering. Servera kakan med lättvispad grädde och hallon.
 

Camo tights

Publicerat 2013-02-05 21:03:58 | i kategori Blandat, Tips, Träning,
2 kommentarer

Visst är de snygga?! Om jag skulle ha de här på gymmet är jag övertygad om att jag skulle vara så mycket starkare på en gång!! :-)
 
Dessa är märket Better Bodies och går att köpa på lite olika webbutiker, bland annat MM Sports. Tyvärr är de lite för dyra för min budget.
 
Martina brukar ha dessa, blev tipsad om dom från hennes blogg Martinas health and science som jag brukar läsa.
 
 

Första träningen

Publicerat 2013-02-05 20:50:27 | i kategori Träning,
2 kommentarer

Imorse var jag tidigt på Friskis. Fast på vägen dit kom jag på att jag glömt lappen med mina övningar. Så jag kände mig lite vilsen, men jag ser nu när jag kommit hem att jag faktiskt gjorde alla övningarna jag skulle! Och sen hann jag med nöd och näppe till jobbet! :-)
 
Nu har jag en väldig träningsvärk i benen, och jag bävar för att ta mig nerför trappen i morgon bitti. Kanske får åka ner på rumpan ;-)
 
Min träningsplan framöver är:
 
Tisdag morgon: Ben
Onsdag kväll: Rygg och biceps
Torsdag morgon: Bröst, triceps och mage
Och så ett helgpass på det, när jag kör det jag känner för. Kan vara jympa, styrketräning, löpband.
 
Alltså fyra pass per vecka. Passen är clearade med mannen, så det ska egentligen inte finnas något som gör att jag inte kommer i väg. Känns så skönt att äntligen ha en träningsplan klar. Det känns som att det blir lättare att genomföra det också. 
 
Har ni något schema ni går efter? Eller kör ni bara när det känns som att det passar?
 
Förresten har jag också anmält mig till ett pass nu på söndag. Det är TMI, Träning med instruktör, i kettlebells grund. Igår kväll fanns det tre platser kvar (av fem) så om någon vill hänga med mig så ses vi på Friskis i Sundsvall på söndag! Du måste bara boka in dig i receptionen först.
 
Gick därifrån med darriga ben...

Pigga och friska barn

Publicerat 2013-02-04 21:55:00 | i kategori Blandat, Tips,
0 kommentarer

Kostrådgivarna.se har nu sin andra temavecka för barn och unga. Jag rekommenderar er att gå in och läsa i veckan. Jag är säker på att det kommer stå en massa bra där!
 
Nu har Naturlig mat i skolan i samarbete med Energibarn tagit fram en folder till förmån för att vi ska få pigga och friska barn i hela Sverige. 
 
Den går också att beställa HÄR där du också kan skriva ut foldern själv. Jag har självklart gjort det själv.
 
Och så hoppas jag att ni skriver på namninsamlingen för bättre och naturlig mat i skolan, om ni inte redan gjort det!
 
 

Pizzatajm

Publicerat 2013-02-04 21:39:00 | i kategori Alla recept, Bröd, Mat, Mejerifritt, Övrigt,
2 kommentarer

 
Jag har lite dåligt med middagsinspiration igen. Och det enda jag kunde komma på som jag var sugen på idag var pizza. Jag åkte in på affärn efter jobbet och handlade lite godsaker jag kunde ha som topping/fyllning. Väl hemma plockade jag fram lite grejer, bland annat grädde och creme fraiche. Men samtidigt funderade jag på vad det är i en vanlig pizzadeg? Och vad jag kan komma ihåg så är det olja. Så jag ställde tillbaka kylvarorna och gjorde i stället en helt mejerifri pizzadeg! Sen blev det ju mejerier ovanpå, men vad man lägger uppepå är ju alltid upp till den som ska äta!
 
Jag blev faktiskt väldigt nöjd med den här botten! 3-åringen gillade den inte, som väntat. 7-åringen åt upp den trots att hon egentligen inte gillade den.
 
Pizzabotten ca 4 port
  • 6 ägg
  • 0,5 dl rapsolja
  • 0,5 tsk salt
  • 1 dl mandelmjöl
  • 2 msk kokosnötsmjöl
  • 1 msk pofiber
  • 2 msk fiberhusk
  • 1 tsk bakpulver
Värm ugnen till 175 grader. Vispa äggen med olja. Blada de torra ingredienserna. Rör ner dem i äggsmeten. Låt svälla 5-10 min. Klicka ut halva smeten på bakplåtspapper. Lägg över plastfolie och kavla ut dagen, i en rektangel. Degen ska bli ungefär 3-4 mm tunn. Gör samma med den andra halvan. Om du vill grädda båda samtidigt så använd varmluftsugnen, 175 grader, i cirka 15-20 min. Bottnen ska bara börja få lite färg i kanterna, men se färdiggräddad ut. Höj sedan värmen till 200-225 grader och grädda pizzan med toppingen tills den får fin färg.
 
Sen lägger du på vad du vill. Jag gör aldrig någon tomatsås utan jag bara brer ut ekologisk tomatpuré. Idag lade jag på lite vanlig rökt skinka, lufttorkad skinka, färska champinjoner, soltorkade tomater, mozzarella och färsk basilika och oregano. Och det blev jättegott! :-)
 
 
 

Nu blir jag stark och snygg

Publicerat 2013-02-04 21:12:45 | i kategori Träning,
0 kommentarer

 
Eller hur!!! ;-)
 
Haha!! Nä, det är ju inte så jättemycket träning jag håller på med, men jag har faktiskt nu ikväll varit på Friskis och träffat en instruktör och fått ett schema anpassat till mig. Uppdelat på tre pass. Min plan är att träna tisdag morgon, onsdag kväll och torsdag morgon. Tre dagar i rad. Plus ett pass på helgen. Klarar jag det kommer jag vara jäkligt nöjd med mig själv!
 
Jag har inte så lång tid att träna, mina pass på veckodagarna kommer nog ligga mellan 30-45 minuter. Beroende på när jag måste vara på jobbet på morgonen. Ibland har jag möte tidigt, och ibland kan jag ta friskvårdstimme. Och på onsdag kväll tränar jag medans min äldsta sjunger på sin kör.
 
Vad tror ni? Det här blir väl bra va?! :-D

Äntligen på gymmet!

Publicerat 2013-02-03 22:07:32 | i kategori Träning,
1 kommentarer

Idag tog jag mig äntligen till Friskis. Jag har inte tränat på TVÅ veckor!! Varför? Jag har ingen bra anledning egentligen. Jag har så lätt att komma av mig helt så fort jag missar ett pass. Jag har gjort någon Rutakuten under tiden, men inte varit särskilt frekvent med den heller. Men idag gick det bra! Kände direkt att jag inte hade någon kondis, så jag klev av crossen efter 5 minuter och tränade musklerna i stället. Och stark i benen var jag idag! Tog rekord på två benmaskiner. Yes!! :-)
 

Tacos med tortillabröd

Publicerat 2013-02-03 20:59:00 | i kategori Alla recept, Mat, Tillbehör, Övrigt,
4 kommentarer

Har tänkt äta tacos ett tag, men det har inte blivit av. Jag vann en tacokrydda från LCHFklubben.se  av Erika när hon hade en liten utlottning på sin blogg Erikas LCHF till vardag och fest. Jag tyckte den var helt okej, faktiskt bättre än den jag köpt på LCHFbutiken.se, den är lite för stark för vår smak. Men ingen smakar ju som den jag var van med sen innan. Den köpta, på påse från Santa Maria. Men det beror naturligtvis på att den är fullsmockad med socker!! Usch...
 
När det var dags att börja laga middagen kom jag på att det kunde vara kul med tortillas till. Har ju inte ätit det på väldigt länge... Wrapsmeten som jag använde igår hade kunnat funka. Men jag ville ha nåt mer brödliknande, så jag gjorde dessa på ett annat sätt. De blev helt okej! Smakar naturligtvis inte som vanliga tortillas. Men det känns bra att ha ett alternativ till mina vanliga tacotallrikar. :-) 
 
 
Tortillabröd 2 st
  • 2 ägg
  • 25 g smält smör
  • 2 msk grädde
  • 1 msk fiberhusk
  • salt
 
Värm ugnen till 175 grader. Blanda alla ingredienser. Låt svälla en stund, 5-10 min. Klicka ut halva smeten på ett bakplåtspapper. Lägg plastfolie över. Kavla ut degen till en rund platta, ca 20 cm i diameter. Grädda i ugnen i ca 10 min. Låt svalna. Fyll brödet med valfria tacoingredienser och vik ihop. 
 
 
 
Lillan fick ett vanligt tortillabröd :-)
 

Gårdagens resa i bilder

Publicerat 2013-02-03 16:10:21 | i kategori Blandat, Mat,
1 kommentarer

Igår var jag som sagt på resa hela dagen. Kören skulle ha konsert i både Strömsund och Sollefteå. Jag åkte hemifrån 8.30 på morgonen och var inte hemma förrän 23.00. En ganska lång dag alltså. Men alltid lika roligt! Man är både trött och matt men samtidigt glad efter en sån här dag. Jag får liksom glad energi av att få vara en del av en jättebra kör med många fina människor, och att få sjunga och se människor tycka om det vi gör. I love it!! Och bara älskar när publiken ställer sig upp och applåderar!! :-)
 
Här följer några instagrambilder från igår:
 
Kylväskan laddad!
 
Frukosten är serverad!
 
Kände mig lite uttråkad då jag glömt boken jag hade tänkt läsa...
 
Lunchdags! Kycklingsallad med ägg och avokado. Och Lallerstedts chilibearnaise.
 
Framme i Strömsund, dags att rigga...
 
Där blev vi bjuden på fika. Jag tog pålägg och så lite av min egen äggmjölk.
 
Jag var trött och piggade upp mig genom att köra en omgång Rutakuten, i församlingshemmet innan konserten :-)
 
Middagen: En wrap gjord på 1 ägg, 1 msk grädde, 1 tsk fiberhusk. (fick receptet av Annica) Röran är gjord på räksallad, majonnäs, skinka, ägg, avokado.
 
Usel bild, bussen hoppade fram på vägen. Men jag hade med mig cheesecakebrownies också! :-)
 

Mejerifri chokladglass

Publicerat 2013-02-02 11:02:00 | i kategori Alla recept, Godsaker, Mejerifritt,
7 kommentarer

Det här receptet bygger på samma som hallonglassen, men är smaksatt på ett annat sätt då. Det blir heller inte lika mycket då kakao inte fyller ut glassen på samma sätt som hallonen. Den här glassen blir också "fastare" och "hårdare".
 
 
Mejerifri chokladglass ca 4 port
  • 250 ml kokosgrädde, 1 förp (Blue Dragon)
  • 3 äggulor
  • 0,5 tsk vaniljpulver
  • 1 tsk bakery+ (eller annan sötning, kan uteslutas helt)
  • 2 msk kakao
  • 20 g mörk choklad
Börja med att vispa kokosgrädden med elvisp. Rör sedan ner äggulorna, vaniljpulver och eventuell sötning. Blanda också i kakon. Smält chokladen och häll ner även den.  Låt den frysa till i frysen i en skål och rör om med jämna mellanrum. Alternativt använd en glassmaskin. Garnera med kokoschips eller kokosflingor och hallon.
 

Ny besökare?

Publicerat 2013-02-01 21:00:45 | i kategori Blandat,
2 kommentarer

Om du inte riktigt hittar i bloggen eller bland kategorierna, så beror det på att bloggens design är levande. Jag håller på att ändra hit och dit och alla inlägg har inte hittat sin plats ännu... :-)

Gör matsäck

Publicerat 2013-02-01 20:53:35 | i kategori Mat, Vardag & familj,
0 kommentarer

Imorgon ska jag vara på resande fot hela dagen. Damkören Confetti, som jag sjunger i, ska ha en konsert i Strömsund och en i Sollefteå. Det innebär att jag måste ha med mig mat för hela dagen. Jag har nu förberett en kycklingsallad och en wrap. Och så blir det något mer. Eventuellt en äggmjölk, och så kanske lite ägg, nötter, nötsmör, choklad och bakverk. Kommer jag att gå hungrig? Tror inte det... ;-)
 
Och är ni i krokarna i morgon så kom och lyssna på oss!! :-)

Kokosfett - det bästa du kan ge din kropp?

Publicerat 2013-02-01 16:58:00 | i kategori Tips,
1 kommentarer

Kokosfett är något som seglat långt upp på trendlistan just nu. Även hos mig! Jag har läst tillräckligt för att ha förstått att det är ett viktigt fett med många bra egenskaper för kroppen!
Nu hade jag tänkt att jag skulle ta och skriva ner lite fakta, för det är många som undrar varför man ska äta det, vad det är bra för. Det allra första du ska tänka på är att det är inte det där silvriga paketet i affären (härdat fett) du ska köpa. Det är ett BIG NO NO! Det är ekologiskt kokosfett du ska äta. Det kan köpas både i butik och på nätet. 
Kokosfett är ett fast fett som förvaras i rumstemperatur och smälter vid 25 grader. Du kan både ha det i en varm dryck och dricka det eller använda det i matlagning och steka i det. Eller till och med äta med sked.
Det har en hög halt av laurinsyra som är den vikigaste fettsyran i kroppen. Den återfinns i modersmjölken och är så viktig så den tillsätts i modersmjölksersättning för att skydda barnet mot bakterier och parasiter.
Här är några fördelar med kokosfett: 
  • Det är bra för immunförsvaret och motverkar virusinfektioner
  • Hjälper till att förebygga leversjukdomar
  • Hjälper till att förebygga sjukdomar i galla, njurar och urinblåsa
  • Förbättrar kroppens frmåga att absorbera viktiga mineraler
  • Det är bra för hjärtat, mot högt blodtryck
  • Är effektiv för viktminskning, då det ökar kroppens ämnesomsättning
  • Bra för tänderna, motverkar karies
  • Verkar lugnande och hjälper till att avlägsna stressl
  • Hjälper till att kontrollera blodsockret
Det går också att använda utanpå kroppen: 
  • Det är bra som hudkräm -  verkar också mot eksem och psoriasis och andra hudinfektioner
  • Går att använda som hårinpackning - gör håret glansigt och starkt.
  • Går att använda som sminkborttagningsmedel
 
 Källor: kokosfett.nu, näringsterapeuten.se